Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Tényleg komolyan azt gondoljátok hogy márciusban nem lesz már fagy? Nagyon optimisták vagytok. Csak példaként Szegeden az elmúlt 15 évben egyszer sem volt olyan hogy ne lett volna -2 fok alatti hőmérséklet márciusban. Debrecenben kétszer (de cserébe pl. az egyik alkalommal 2017-ben április 24-én volt -1,5 fok). Persze amíg élünk remélünk, de sokat nem tennék az idei kajszitermésre. Ne legyen igaza a statisztikának!
Van, de már csak ősszel tudok leghamarabb küldeni, de majd szívesen megteszem.
Mert 1 tavaly ültetett oltott fám volt, 2 vesszővel.
Pár napja visszametszettem (koronaalakító metszés), és az összes levágott részt
átoltottam most nagyrészt cseresznyeszilvára, párat vadkajszira és egyet sima szilvára.
Összesen 11 db Zard fát oltottam be nemessel, remélem nagy része életben marad.
Viszont így az összes "oltóágnak valót" felhasználtam.
Ősszel (vagy jövő tavasszal) viszont ha még fenntartod az érdeklődésed, szivesen küldök,
szerintem bőven lesz miből..
:-)
De emellett oltottam Magyar kajszit, Bergeront is, sőt oltottam még 6 db őszibarackot is, és ültettem még vagy 20 db berkenyét meg egyebeket, meg kb. 7-8 csemetét még.
Szóval az elmúlt 5-6 napban jól kikertészkedtem magam.
És visszametszettem a nagyobb őszibarack fákat is, sajnos a többi fával még nem végeztem..
Néztem az előrejelzéseket 1-2 hétre és semmi komolyat nem mutat. Nyilván tudom hogy még lehet bármi, de az utóbbi években jellemzően virágzáskor voltak nagyon csúnya mínuszok. Most szerintem a virágzás lemegy úgy sok helyen hogy nem kell füstölni, permetezni, égetni, stb. A gond majd akkor lesz, ha a kis gyümölcsök már ott lesznek és jön egy fagy. Az végzetes lehet.
Egyelőre azonban az előjelek jók. Ha ez így marad, komoly fejtörést fog okozni a gyümölcsritkítás.
Helló. Ebből a zard ból nincs 1-2 oltóvessződ pluszban. Már pár éve körözöm de még nem sikerült szereznem. Én is észak-keleten lakom és hátha néha sikerülne kajszit ennem.
Csak 1,5 hónapot kell kibírni komolyabb fagy nélkül. :) -1, esetleg -2 még belefér 1-2x... Tavaly és tavalyelőtt is volt még fagy április elején, szinte minden évben van még akkor. Az egész március meg tuti nem fut ki fagy nélkül, a mértéke és a mennyisége a kérdés. Ez lehetett mindenidők (egyik) legmelegebb februárja. Javítsatok ki, ha tévedek.
Ha az időjárás ilyen marad, itt lesz annyi kajszi az idén hogy Dunát lehet majd rekeszteni vele. Ideális az állapot a virágzáshoz. Iszonyat mennyiségű kötés lesz.
Előnyben vagy hátrányban? :) Ahonnan nézzük... Általánosságban kb két héttel van előrébb minden, mint pl. tavaly, vagy bármelyik évben az elmúlt 4-5 évből, amire én emlékszem. FB-on bent vagyok metszés csoportokban, rengeteg embernél virágzik már a kajszi. Én még pirosbimbóban vagyok (Gönci), de nekem is 1-1,5 hét szerintem és indul a virágzás. Egy hétre előre 17-18 fokokat mondanak felénk. Őszi-kopasz is nagyon meg van indulva, magnóliafának már látszik a virága. Szilva is nagyon meg van indulva. Ez vagy valami brutál jó év lesz, vagy az elmúlt évek (évtizedek?) legszarabbja. Valahogy egyelőre az utóbbit érzem (ne így legyen!). Jövő hét végefelé, csütörtök-péntek körül mondanak lehűlést, könnyedén fagyhat is.
A Cais Sulmon a egy román fajta, amelyet a Marculesti-Calarasi Kísérleti Állomáson nyertek a Marculesti 21/51 (Luizet x Umbertto) x Marculesti 37/1 (ananász x ananász) komplex hibridizációból, amelyet 1979-ben engedélyeztek.
Öntermékeny, későn virágzó sárgabarackfajta , nagyon magas termőképességgel. Ennek a fajtának a termései nagyok és nagyon nagyok, tojásdad és enyhén gömb alakúak, ami a gyümölcs színét tekintve limonitos-narancssárga, kis piros pöttyökkel.
Gyümölcse nagy, akár 70 grammot is elérhet. A gyümölcs pépje narancssárga, kemény állagú, lédús, kellemes ízű. A mag a gyümölcs 6,2%-át teszi ki, magja édes.
A Sulmona kajszi nagyon ellenáll a fagynak és a gyümölcsfákra jellemző betegségeknek. Érési ideje a fajta után 10-12 nap A Magyarország legjobb fajtája a késői fajták csoportjába tartozik.
A Sulmona sárgabarack egy 1979-ben engedélyezett román eredetű fajta. A fa alacsony életerős, felborult kúpos koronával és vázágakkal, amelyeket rövid gyümölcsképződmények díszítenek. Késő a virágzási időszak. Javasolt ültetési távolság 5/4 vagy 5/5 m; túlnyomóan termő rövid ágakon és csokron; magas és állandó termőképesség: 15-18 t/ha; késői gyümölcsérés: július 29-augusztus 12. Gyümölcs: alak: kerek; méret: közepestől nagyig (45-55 g; héja: sárga-narancs, napos oldalán kárminvörös; pép: sárga-narancssárga, egyenletes, jó, aromás, nagyon kevéssé tapad a maghoz; SU = 14,0-15,5 %; összes savtartalom: 0,7 - 1,0 g% almasav; közepes méretű mag, édes mag A fajta az ültetést követő negyedik évben kezd termőre fordulni, és az intenzív termesztési rendszernek is megfelel, alacsony életerővel, rövid gyümölcsképződményekkel (csokor) Tulajdonságok : öntermékeny fajta, egyedül is ültethető a parcellába Jól tűri az őrlést, lombszedést, a virágbimbók ellenállnak a tavaszi hőmérsékleteséseknek Javaslatok: Intenzív gyümölcsösökbe alkalmas Friss fogyasztásra, ipari feldolgozásra alkalmas : kiváló minőségű kompót, lekvár, nektár.
Az egészséges és erőteljes ültetvény érdekében tanulja meg a kajszibarack betegségei és kártevői elleni védekezési programot . Felhasználás: friss fogyasztásra és élelmiszeriparra szánt gyümölcsök (lekvár, befőtt, nektár, stb.) célpontja. A Sulmona decais termések érési ideje: késő, július 29-augusztus 12. Alkalmazott alany: sárgabarack vagy mirobola (corcodus) Beporzás: Öntermékeny fajta , nem igényel beporzót.
Ültetési időszak: október és március között, amikor a növény vegetatív pihenőben van (nincs levele), és a talaj nem fagyott. További részletek ITT!
Ma vettem Egerben, piacon, mindkettőt. Erdélyből jött az árus, onnan hozta. A neten ami olvasható, én is elolvastam. Abban reménykednék, van olyan kolléga, akinek több éve van már.(szép erős a fája, a gyökérzet gyatra, látszik géppel lett kiszedve) Kajszim van mirabolanon, és vadkajszin, attól függően, hogy erősen kötött, vagy durván tufás, száraz a talaj.