Keresés

Részletes keresés

bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2017.10.26 0 1 28026

"Nem tudtak megnyugtató választ adni, hogy igen vagy nem."

 

Mi azt adunk minden esetben. ;)

Előzmény: kbadam2 (28023)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2017.10.26 0 0 28025

Nem. Törvény rendelkezik erről. Csok felvételnél és kamattámogatott hiteleknél is. Nem az új vagy használt szócskán van a hangsúly.

16/2016 (II.10) kormányrendelet.

 

 

(2) Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy a telekárat is tartalmazó vételárat, lakáscsere esetén a vételár-különbözetet az eladó által megjelölt − a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényben meghatározott − fizetési számlára vagy pénzügyi intézmény által vezetett, kölcsöntartozást nyilvántartó technikai számlára teljesíti. Ha az eladó és a vevő előleg vagy foglaló megfizetéséről állapodik meg, az az új lakás vásárlása esetén a telekárat is tartalmazó vételár, lakáscsere esetén a vételár-különbözet legfeljebb 10%-áig készpénzben is teljesíthető.

 

Ennyi,

Előzmény: kbadam2 (28023)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.26 0 0 28024

Szia, csak a saját példámat tudom mondani. (10+10 új CSOK, 3 meglévő gyerek, építkezés, generál, önerő, +ingatlanfedezet konstrukció.) Nekem azt mondta a bank, h csakis utalás. A generál kivitelező kiállított a költségvetés 20M fölötti részéről, ami az önerő volt, egy előlegszámlát, azt átutaltam neki, majd az első szemle után le is számlázta az egész önerőt , ill. a szemle készültség szerint megállapított összegét egy másik számlában. KP-t nem javasoltak. A lényeg, h fillérre üljön az utalt önerő a benyújtott költségvetéssel.

m.

Előzmény: kbadam2 (28023)
kbadam2 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 28023

Szia, 

 

köszi a gyors választ, de ez nem úgy van, hogy csak a használt CSOK-os lakásvásárlásnál érvényes ez a maximum 10% készpénz, minimum 90 % utalás??

 

A teljes építési ár minimum 90 %-át utalni kell generálkivietelzős építés esetén is? Tehát már az önerőmet is utalnom kell? A banknál azt mondták, hogy fizethetek a kivitelezőnek akár készpénzben is, de válasszam az utalást inkább, ha tehetem. Nem tudtak megnyugtató választ adni, hogy igen vagy nem.

 

Köszi,

 

Ádám

Előzmény: bankvilági idegenvezető (28022)
bankvilági idegenvezető Creative Commons License 2017.10.26 0 0 28022

A teljes vételár maximum 10%-át lehet kp-ban kifizetni. Az összes többi utalással a rendelet szerint. 

Beviszed a bankba és átutalod. Ennyi.

Előzmény: kbadam2 (28021)
kbadam2 Creative Commons License 2017.10.26 0 0 28021

Sziasztok,

 

sürgős kérdés, sürgős válaszra lenne szükségem: készpénz is lehet vagy utalás mindeféleképp???

 

Új ház építése, CSOK 10+10 konstrukcióban, generálkivitelezővel (5 % ÁFA), meglévő 3 gyerek esetén,az önerővel kell ugye kezdeni, a generálkivitelezőnek fizethetem az Önerőt ill. egy részét készpénzzel? Készíthet nekem készpénzes számlát? Kész van az alapozás, az első etap. Ezt kellene most kifizetnem a generálkivitelezőnek. Jelenleg készpénz lenne nekem a legkedvezőbb, mert az van most éppen.

 

Vagy itt is mindenképp utalással kell fizetni, mint használt lakások CSOK-os vásárlása esetén?

 

Köszönöm előre is a gyors választ!!!

 

ÁDÁM

eznemmentseg Creative Commons License 2017.10.25 0 0 28020

Na, közben felhomályosítottak az adózós fórumban: nem rontott el semmit a NAV, ilyenkor a Bt. másik tulajdonosa után is levonják a mindenkori minimálbért (tavaly havi 111 ezer forint). Ez mondjuk nem túl jó hír, de hát ez van.

Előzmény: eznemmentseg (28019)
eznemmentseg Creative Commons License 2017.10.25 0 1 28019

sziasztok!

Láttam, hogy itt pár napja téma volt a katás adózó hitelfelvétele és írták egy kérdezőnek, hogy az évi 5-6 milliós katás bevétel az nagyon jó.

Nos, nekem majdnem pontosan 5 millió forint éves árbevételű volt tavaly a katás Bt-m, aminek 98 százalékos tulajdonosa vagyok. Amikor kértem a tavalyi évről jövedelemigazolást a NAV-tól, akkor kihoztak kemény 1,7 millió forintos (tehát havi kb 141 ezer forintos) jövedelmet. Amikor megláttam, majdnem lefordultam a székről.

A Bankmonitoron ugyanis ezt írták:

https://bankmonitor.hu/cikk/katasok-figyelem-igy-valtozik-az-eleted-ha-hitelre-ehezel/

"Tegyük fel, 6 millió az árbevételed, megfizeted a havi 50 ezer forintot. Osztasz, kivonsz, majd megkapod, hogy a havi jövedelmed 450 000 forint. De mennyire nem így van! A NAV ugyanis 40%-ot levon a bevételedből. Na, ezt kell elosztani 12-vel és rögtön megkapod, hogy 300 000 forintos nettóval számolhatsz".

 

Ez alapján nem 40 százalékot vontak le a bevételemből, hanem kb 66 százalékot. Ebből kiindulva évi 6 milliós éves bevételnél is csak 170 ezer körüli havi jövedelmet igazolna nekem a NAV.

 

Elképzelhető, hogy ez tényleg így van, vagy elszúrhatott valamit a NAV a jövedelemigazolás kiadásakor?

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28018

Most találtam meg a jogszabályban, megáll az eszem.

 

Az építési tábla

Az egyszerű bejelentéssel létesülő lakóépület építése esetén - a számított építményérték mértékére való tekintet nélkül - az építési munkaterületen a közterületről jól látható helyen fel kell tüntetni
a) az építtető nevét, megnevezését,
b) az építőipari kivitelezési tevékenység tárgyát, kezdési és várható befejezési időpontját,
c) a fővállalkozó kivitelező megnevezését és nyilvántartási számát,
d) az építészeti-műszaki tervező nevét, névjegyzéki jelölését,
e) a tervezői művezető nevét, névjegyzéki jelölését.
[191/2009. (IX. 15.) Korm. rendelet 5. § (7) bek.]

 

Szóval, csinálok ilyen táblát. Mondjuk, itt nagyon sok ház épül a környékünkön, de én még "magánépítkezéses" családi háznál sosem láttam ilyet.

Mindig tanul az ember.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28017

Én ebben azt nem értem, hogy miért adnak meg a folyósításhoz készültségi %-os korlátot? Nálunk nem volt ilyen (mi sima telek+önerő+10+10M, 3 meglévő gyerekre konstrukcióban vagyunk), elköltöttük az önerőt, azt kivonták a teljes költségvetésből, és úgy fizettek aktuális készültség szerint. Az első szemlénél a generálos azt mondta, hogy az ő számításai alapján 21%-nál vagyunk, 20% értékeltek és annyit ki is fizettek, mivel mi a meglévő házunkat betoltuk plusz fedezetként (nem akarjuk eladni). Így viszont a szemlék megítélt százalékai valóban kifizetésre kerülnek. De szó sem volt arról, hogy meghatározták volna a minimum készültséget. A 67% soknak is tűnik nagyon.

Előzmény: Rati82 (28014)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28016

Nagyon köszönöm. Mit jelent az, hogy információs tábla hiánya? Nekem csak egy olyan táblám van, hogy 'magánterület, idegeneknek tilos a belépés', ez információs tábla? Nálunk a végzésben benne van, hogy mi vigyük a kinyomtatott dokumentációt. Azt sem értem, hogy a járásoknál ezek a közig eljárások standardok, a Ket alapján fogalmazódnak, hogy hogy nem egységesek? Na, mindegy. 1 hét múlva jönnek: férjem kivett nagy nehezen szabit, én távmunkában dolgozom mindkét állásomban, úgyhogy én nem vettem ki. Átküldtem a kivitelezőnek, meg a tervezőnek a végzést, jönnek ők is.

Mennyi idő volt az egész? Azért lepődtem meg, mert az a pasas jegyzi a végzést, aki amúgy mulasztott velünk szemben, mert nem küldött határozatot arról, hogy régészeti övezetben van az építési telkünk. Mivel már 10 éve itt lakunk a településen, tudtunk róla, hogy ott találtak a parcellázás előtt, a gáz fektetésekor egy avarkori leletegyüttest. Benne is van a települési szabályozási tervben, hogy régészeti övezet. Kihívtam a régészeket, megtörtént a szemle, kifizettem, megvan a dokumentáció. Kerestem a járásnál a határozatot, mert arra kellett volna hivatkozni a régészeti szemle dokumentációjában. Bevallották, hogy nem készítették el, így a hatályos települési szabályozás vonatkozó mellékletére hivatkozva szerződtem a régészekkel. Azaz én jóhiszeműen jártam el, kíváncsi leszek, most milyen lesz a pasi...:/

Hihetetlen egyébként, hogy a banknak is vannak hatalmi pozíciót sugárzó gesztusai szép számmal, de a közigazgatás egyenesen tragikus. A végzés szövege olyan, hogy szinte vélelmezi, biztosan elcsesztünk valamit.

Előzmény: Rati82 (28015)
Rati82 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28015

Mi június 27-én kezdtünk és szeptember elején jött a levél a Kormányhivataltól, hogy szeptember 20-án építésfelügyeleti ellenőrzés lesz. Nálunk úgy zajlott, hogy jelen kellett lenni a kivitelezőnek (FMV), tervezőnek, műszaki ellenőrnek, illetve nekünk, valamint az összes dokumentációnak (ami igazából az e-naplóba is fel van töltve). Átnézték a papírokat, felületesen megnézték, illetve lefotózták az építkezést (éppen a födém zsaluzása zajlott), majd a saját laptopjukon megnézték az e-napló vezetését. A helyszínen rögzítették a hiányosságokat (pl. információs tábla hiánya, szerződés formai hibái), kinyomtatták a jegyzőkönyvet, aláírtuk, aztán mentek. A tőletek kért laptopot, kinyomtatott e-naplot, illetve internetet nem értem, nálunk nem volt ilyen igény. Azt pontosan nem tudom, hogy hányszor jönnek, talán 3-szor az építkezés alatt. Szerintem figyelni különösen nem kell semmire, a lényeg az, hogy a napló naprakészen legyen vezetve, a szerződések (CSOK miatt fontos, hogy a szerződéseken a házaspár mindkét tagja legyen a megrendelő), teljesítmény nyilatkozatok legyenek feltöltve és lehetőleg az épüljön meg, ami a terven szerepel. :)  Ha ez mind teljesül, akkor nem lesz gond. 

Előzmény: Törölt nick (28013)
Rati82 Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28014

Köszönöm a válaszokat. A kezdő hozzászólásomban elírtam, nyáron kezdtünk bele az építkezésbe. A szerződésben az szerepel, hogy " az építkezés készültségével arányosan, a saját erő felhasználását követően, utólagosan kerülhet sor a folyósításra". A mi esetünkben ~39 M Ft a költségvetés (kerítés, külső burkolás, tereprendezés nélkül), 15 M Ft a támogatás ( 3 szerződés, 2,6 M Ft meglévő gyermekre, 7,4 M Ft vállalt 3. gyermekre, 5 M Ft ÁFA) és 24 M Ft az önerő. Százalékosan tehát 61,54% az önerő, 38,46% a támogatás. Azt nem értem, hogy miért mond olyat a bank, hogy a teljes önerő elköltése (61,54%) és a minimum 67%-os készültség együttes megvalósulása után folyósít? Ha bekerülnek a nyílászárók (költségvetés szerint 61% lesz a készültség), a számlákkal együtt bemegyek a bankba és meglátjuk, folyósítanak-e. Az önerőt elköltöttük ( a 24 M Ft 87,5%-ról van számla), így ez sem akadálya a folyósításnak.

Előzmény: tnandi002 (28005)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28013

Kicsit OFF, de hátha tud valaki segíteni.

CSOK-kal építkezünk, banki és kivitelezői értelemben is minden flottul megy.

Kaptam a megyei járás hivatal illetékes osztályától egy végzést, hogy építésfelügyeleti ellenőrzésre kerül sor.

Volt már valamelyikőtöknek ilyen? A ház egyébként még messze nincs kész. Állnak a falak, ki van öntve a födém, és a napokban jönnek az ácsok. Az e-napló teljes dokumentációját kérik nyomtatva, kijön a generálkivitelező, és az építész is a helyszínre... Kérnek laptopot és netes kapcsolódási lehetőséget is... jó, h egy szék sincs ott még, nemhogy asztal...

Hányszor ellenőriznek így? Mire kell figyelnem? Az is fura, hogy rögtön egy végzést kaptam. Ismerem a Ket-et egy kicsit, ugyan az Ákr-t nem, de ez is fura.

m.

For-dzsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28012

16/2016 Kr.

 

31. § (1) Három vagy több gyermek után családi otthonteremtési kedvezmény új lakás építéséhez vagy vásárlásához akkor igényelhető, ha az igénylő - házastársak, fiatal házaspár vagy élettársak esetén legalább az egyik fél - a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában 30 napnál nem régebbi okirattal igazolja, hogy

a) a Tbj. 5. §-a szerint biztosított - ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt - vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat,

b) legalább 2 éve folyamatosan - ideértve azt is, ha a legalább 2 év folyamatos biztosításban legfeljebb harminc nap megszakítás van -

ba) a Tbj. 5. §-a alapján biztosított,

bb) a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy

bc) kereső tevékenysége alapján valamely más Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolással igazolja.

(2) Az (1) bekezdés b) pontja szerinti 2 éves időszak számítása során a családi otthonteremtési kedvezmény igénylését megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) és e)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, melybe a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő nem számít bele.

 

Tbj.

 

5. § (1) E törvény alapján biztosított

a) a munkaviszonyban (ideértve az országgyűlési képviselőt és a nemzetiségi szószólót is), közalkalmazotti, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, állami szolgálati jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Független Rendészeti Panasztestület tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona (a továbbiakban: munkaviszony), tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,

b) a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, kivéve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, hallgató tagját - 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói jogviszonya szünetelésének időtartama alatt is -, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban részesülő tagját, valamint a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagot,

c) a tanulószerződés alapján szakképző iskolai tanulmányokat folytató tanuló,

d) az álláskeresési támogatásban részesülő személy,

e) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó,

f) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó,

g) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy - a külön törvényben meghatározott közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével - amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét,

h) az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy, kivéve a saját jogú nyugdíjast,

i) a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve

1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,

2. az egyéb jogcímen - ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint - biztosítottat,

3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte,

j) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben meghatározottak szerint a főállású kisadózóként bejelentett személy,

k) az állami projektértékelői jogviszonyban álló személy.

8. § Szünetel a biztosítás:

a) a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, kivéve, ha

aa) a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, gyermekgondozást segítő ellátás, gyermekgondozási segély vagy gyermeknevelési támogatás kerül folyósításra, vagy

ab) a fizetés nélküli szabadságot tizenkét évesnél fiatalabb beteg gyermek ápolása címén veszik igénybe,

ac) azt önkéntes tartalékos katonai szolgálat teljesítése céljából veszik igénybe,

 

Előzmény: For-dzsi (28011)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28011

Jól értelmezed, a 180 napba ez az időszak is beszámít. Az NGM tájékoztató ennek nem mond ellent.

Előzmény: Dozsono (28010)
Dozsono Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28010

Nem elég egyértelmű... 

Én is olvastam az NMG oldalát,  azért is akartam rákérdezni. 

Viszont a linken,  amit "hiteltudor" osztott meg, ez áll :

 


A Tbj. 8. § a) pont aa) alpontja alapján nem szünetel a biztosítás, ha a fizetés nélküli szabadság idejére csecsemőgondozási díj kerül folyósításra. Így a GYED-ben részesülő személy biztosítottnak minősül, feltéve, hogy a GYED folyósítása alatt a biztosítási jogviszonya nem szűnik meg. (Vagyis amíg GYED-en van, nem szűnik meg a munkahelye, munkaviszonya.)

 

Tehát,  ha van munkaviszony a gyes ideje alatt,  akkor ugyanúgy munkaviszonybol származó a biztosított viszony,  nem? 

Vagy rosszul értelmezem? 

Előzmény: The Power (28007)
For-dzsi Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28009

Amikor átvetted.

Előzmény: Zeki_ (28008)
Zeki_ Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28008

Szóval nem tudom mi az hogy közléstől... amikor megírták, amikor feladták, amikor átvettem a tértivevényest?

Előzmény: Zeki_ (28006)
The Power Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28007

Szia!

 

NGM tájékoztató szerint:

 

legalább 2 éve folyamatosan – ideértve azt is, ha a legalább 2 éves folyamatos biztosításban legfeljebb 30 nap megszakítás van –: - a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított – ide nem értve a közfoglalkoztatási jogviszonyban foglalkoztatott személyt –, vagy - a köznevelésről szóló törvény hatálya alá tartozó középfokú nevelési-oktatási intézményben vagy a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytat, vagy - kereső tevékenysége alapján valamely másik Európai Gazdasági Térségről szóló megállapodásban részes állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott és ezt az illetékes külföldi hatóság által kiállított igazolás hiteles fordításával igazolja. A benyújtást közvetlen megelőző 180 napnak, az igénylő kereső tevékenysége alapján biztosított jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie a társadalombiztosítási rendszerben, de ebbe az időtartamba nem számítható bele a közfoglalkoztatási jogviszonyban eltöltött idő. Mentesül a TB jogviszony fennállásának igazolása alól az igénylő, ha a fővárosi és megyei kormányhivatal jogerős határozata alapján ápolási díjban részesül.

 

 

Tehát két év jogviszony kell - max 30 nap megszakítással - amiből az utolsó 180 nap itthoni jogviszony. Gyes nem jó (külföldön sem).

 

 

 

Előzmény: Dozsono (28003)
Zeki_ Creative Commons License 2017.10.20 0 0 28006

A közléstől számított 15 napon belul lehet fellebezni. Okt 6-an kelt a határozat, most kedden vettem át.

Előzmény: For-dzsi (27999)
tnandi002 Creative Commons License 2017.10.19 0 0 28005

A szerződésben benne van, hogy mennyi az állami támogatás összesen. 10 millió + áfa. A ház költségvetéséből az lejön és a maradék az önerő, ha hitel nincs. 

Az önerőt beépíted először teljesen. Ha az önerő mondjuk a teljes bekerülés 20 %-a, akkor a csok és áfa 20 %-át folyósítják ki. Nekem ez az első lépés már megvolt. 

A gond ott kezdődik, hogy kinek mi a 20 illetve 36 %? 

Minden banknál van formanyomtatvány a költségvetésre. Azon szerintem célszerű mindjárt az elején letisztázni, hogy az egyes munkanemek hány Ft-ba s ezáltal hány %-ba kerülnek a teljes bekerüléshez képest. Akkor tudod követni az értékbecslést. Jogod van kikérni az értékbecslés részletes eredményét. Csak azért írom, mert nekem is másfél hónap után nyögtek be egy számot telefonon és azt nekem úgy kellene hinnem, ahogy mondják. 

Majd beírok ide egyet, ha megszülte a bankom a válaszokat. 

Kh-t nem ajánlom senkinek. Egy trehány bank. 

 

 

Előzmény: Rati82 (28000)
hiteltudor Creative Commons License 2017.10.19 0 0 28004

A "10+10" feltétele, hogy 2 év TB BIZTOSÍTOTTI jogviszonnyal rendelkezzen a támogatott személyek közül legalább az egyik fél, melyből legalább az utolsó 180 napnak már magyar biztosítotti jogviszonynak kell lenni.

A hangsúly a "biztosítotti" jogviszonyon van. Ilyen igazolást nem kaphatnak azok, akik csak ellátásra jogosult  státuszúak.

 

Az alábbi linken elég részletesen össze van szedve, kik jogosultak, de ha biztosra szeretnél menni, a Tajszámod alapján az OEP megmondja, kaphatsz-e OEP igazolást a CSOK-hoz, vagy sem.

 

http://csok-otthonteremtesi-kedvezmenyek.blogspot.hu/2016/04/ki-igenyelheti-csok-ot-aprobetus-reszek.html

 

Előzmény: Dozsono (28003)
Dozsono Creative Commons License 2017.10.19 0 0 28003

Sziasztok!  

 

Lehet,  hogy volt már ilyen jellegű kérdés,  de nem olvastam vissza a fórumon mindent,  bocs.  Inkább kérdezek. 

Volt-e,  van-e valaki, aki külföldről költözött haza és úgy vett/vesz igénybe CSOKot. 3 gyerek, 10+10-re gondolok. 

Annyi tiszta,  hogy kell igazolás a TBrol a kinti országból és utána itthon is kell a 180 napos munkaviszonybol származó tb hozzájárulás igazolása. 

Itthon elvileg a gyes nem számít bele ilyen esetben,  vagy igen?  Kinti, angliai gyes esetén tudja vki mi a helyzet?  

2 ev külföldi,  majd 180 napos itthoni tb hozzájárulás kell,  vagy két év, aminek legalább az utolsó 180 napja itthoni tb hozzájárulás? 

Köszönöm,  ha vki hozzá tud szólni,  vagy legalább iránymutatást ad. 

nagypapi Creative Commons License 2017.10.19 -13 0 28002

Nincs benne a szerződésedben?

Szerintem bank és konstrukció-függő (önerő-CSOK-hitelek összege és aránya) lehet a dolog. Mivel az önrészt kell először felhasználni, valószínűleg nálatok azért olyan magas készültségi foknál van az első folyósítás, mert a saját erő relatíve magas volt (illetve aránya a költségvetésen belül), ez feltételezhető, ha nem vettetek fel hitelt. 

Valószínűleg akkor van alacsonyabb készültségi foknál kifizetés, ha kevés az önerő.

 

Előzmény: Rati82 (28000)
Rati82 Creative Commons License 2017.10.19 0 0 28001

Azt nem írtam, hogy 1 szintes családi házról van szó (tégla fal, betonfödém).

Rati82 Creative Commons License 2017.10.19 0 0 28000

Sziasztok!

 

A segítségeteket szeretném kérni. Nyáron kezdünk építkezni, november közepéig várhatóan szerkezetkész lesz a ház és a nyílászárók is bekerülnek. Az építést saját erőből, illetve 3 gyermekre vonatkozó CSOK és ÁFA támogatásból építjük (OTP-vel szerződtünk márciusban), hitel nélkül. A kérdésem az lenne, hogy a támogatások folyósítása hogyan történik? A támogatás folyósításhoz minimálisan elérendő készültségi fokkal kapcsolatban senki nem tud biztos információval szolgálni, a bankban annyit mondtak - hozzáteszem bizonytalanul -  a szerződéskötéskor, hogy az önerő elköltése után és a 67%-os készültségi fok együttes elérésekor kezdeményezhetjük először folyósítást. Más bankoknál (pl. K&H, Unicredit) ettől teljesen eltérő gyakorlatot hallottam, a folyósítást alacsonyabb készültségi foknál is lehet kérni. A korábban építkezők tapasztalatai alapján a 67%-os készültségi fok milyen elkészült munkarészeket takar? Nagyon köszönöm előre is a segítséget.

For-dzsi Creative Commons License 2017.10.19 0 0 27999

nincs benne a határozatban?

Előzmény: Zeki_ (27998)
Zeki_ Creative Commons License 2017.10.19 0 0 27998

Megkaptuk a NAVtól a kiszabott vagyonszerzési illetéket.

Arra emlékszem hogy 15 nap áll a rendelkezésre hogy fellebbezzünk, de honnantól 15 nap?  Onnan hogy átvettem a postán, vagy onnan, hogy ők meghozták a határozatot?

The Power Creative Commons License 2017.10.19 0 0 27997

Igazán nincs mit, szívesen segítek az ügylet lebonyolításában is! Írj privát, sokat vagyok Veszprémben! Szép napot!

Előzmény: VeszpremiAndrea82 (27993)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!