Holnap lesz 2 hetes az Irsai cefrém, 20-22 fokos szuterinban van. Már jó pár napja nem kotyog, a héjrészek még a tetején vannak, a mag az alján. Ha hozzáérek a tetejéhez, még tapasztalok pezsgést. Mennyire jellemző a szőlőre, hory minden lesűlyed az aljára, ha kész, és tükrös lesz a teteje?
Ízre már egyáltalán nem édes, az illata nagyon intenzív. Holnap, holnapután vagyok szabad a héten akkor tudnám főzni. Tudom, hogy látatlanban nehéz kérdés, de szerintetek?
A február március azért nem jó mert akkorára a madarak meg egyéb "vadak" leszüretelik.A fólián való tárolástól egy kicsit óckodnék,mert természetes légáramlat hiányában (ami az ágakon lógva megvan) ponészedhet.
Leszedtem (kis tulzással) irány a fagyasztóláda, és amikor kedvem és időm volt olvadás után darálás stb.:)
Valószínűleg jó módszer, mert a csipkebogyó a fagyban nem az anyanövényből kapja a szottyosodáshoz az anyagot mivel annak keringése áll a hidegben. Tehát ha magától szottyosodik a csipkebogyó, akkor fólián kiterítve is működhet. Azért én a szedésre a december-januárt is olvastam, mivel akkor még nem szakadnak szét a bogyók a puhaságtól és könnyebb szedni (sosem cefréztem csipkét).
Tisztára súroltam a jobbik (moziba járós :o)) gumicsizmám és begázoltam a szilvák közé.
Töppedt szilvára ez a pépesítési módszer jobban beválik nekem, mint a fúrógépes keverő.
Elég haladós is, egy adagban kb. 2 kilót széjjeltrücskölök egy perc alatt.
Azóta annyit finomodott a módszer, hogy újabban szögletes tálban csinálom, hogy ne tudjanak elbújni az egész szilvák a vödör hajlataiban a könyörtelen csizmatalp elől. A szent cél érdekében befogtam a régi, 30 x 40-es fotós hívótálaimat (így múlik el a világ dicsősége... vagy most jött el csak igazán? :))
Sziasztok! Egy kis segítséget kérnék. Ha jól tudom, csikebogyót cefrezésére február, március körül érdemes leszedni, amikor már csak aza cukros massza marad belőle. Namost, ha én nekiállok szedni dércsipte után, és a szedett bogyókat kinthagyom modnjuk egy fólián szétterítve, akkor a szedett bogyokbol is olyan massza lesz február végére? Csak azért, mert szeretnék főzni belőle, de sosincs egyszerre annyi időm, hogy megszedjek egy normális mennyiséget, azért gondoltam erre a megoldásra.
Fura, hogy a Mol hőközlő olaja nem környezetszennyező, a frituolaj meg az!
Én fordítva jobban el tudom képzelni, hiszen a M. ásványi, a f. meg növényi olaj. A f. olaj csak agyonégetve veszélyes(rákkeltő dioxin).
Node Te nem szétlocsolni akarod, hanem duplafalúba tenni.
Mindkettő alkalmas, bizonyos feltételekkel: az edény biztosan tartsa meg, ne szivárogjon, szét ne hasadjon fűtéskor, mert akkor jön a tüzijáték, nyílt lánggal találkozva biztos begyullad, nem marad szesz az üstben.
Olajos előnye szerintem: vékonyabb, azaz olcsóbb anyagok is használhatók.
Vizes előnye: ha kiszalad, nincs tűzveszély, de valamennyire nyomástartó kell, hogy legyen.
Mindkettőt el kell látni hőmérővel, biztonsági elemekkel túlnyomás ellen, és felügyelet nélkül nem javasolt hagyni.
Én nem merném ajánlani a rézüstöt sóoldattal körülvenni, nagy a korrózióveszély, drága a réz arra, hogy elb@...szuk. Különösen nagy akkor, ha még más fémmel is találkozik a rendszerben, legyen az akár saválló is.
Van némi vegyész ismeretem is, meg pl. a rézlemez egyik legjobb tisztítószere a konyhasó(NaCl) egy kis 20%-os ecettel keverve, bedörzsölve, mikor fémtiszta, vízzel jól lemosni.
Haragost?? Már mint engem? Ugyan kérem! A harag nem itt kezdődik!
Sajnálom azt, aki a pálinkáról való beszélgetésen össze tud veszni úgy a másikkal, hogy a haragosa legyen. Részemről ez semmi ilyet nem szült, sajnálom ha másnál ennyitől sértődés lesz. :)
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
"40 fokos szesznél leáll a csepegés. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a 100 fokos vízfürdő kb. 96 fokig képes felmelegíteni a cefrét, ami megint csak leolvasható a piros görbéről."
És amit tegnap kifelejtettem, a legrosszabb az egészben, hogy ilyenkor még a fele alkohol ott szomorkodik a cefrében, hogy belőle sose lesz pálinka (a kék görbét 5 %-nál metszi a 96 fokos vonal).
Kaptam e-mailt az egyik fórumtárstól, az apródon hirdet ugyanez a személy még olcsóbban is. (17.500) Vatera ugye drágább a jutalékok miatt.
Jobb kulcsszavakkal is hirdethetné magát az eladó, mert rozsdamentes edény címszóra nem jött be a hirdetés. Az eladóról az a hír járja amúgy, hogy megbízható, aki küldte nekem e-mailban a hirdetés, az a személy is tőle vett.
Csak spórol az ember, a többi hirdetésben 28.500 az átlag ár, és egy helyről jön.
Sajnálom, hogy megint szereztem egy haragost, viszont annak örülök, hogy megihlettél, és egy kedves költőnk verse jutott eszembe, bár pontosan nem emlékszem a szövegre, de valahogy így volt.:
Mint elátkozott királyfi Túl az Óperencián, Él magában falujában Pató Pál úr mogorván.
Be más lenne itt az élet,
Ha a kisüstit érteném,
Közbevágott Pató Pál úr:
„Megtudom majd mingyá én!”
Van egy fórum, onnan sokat,
Megtudok majd okosat,
S az infóval, az értelmem,
Majd tudj’ isten, hol szalad.
Egymenetes, jó, vagy nem jó?,
Kétpofára iszom én,,
Közbevágott Pató pál úr:
„Megtudom majd mingyá én”!
Egylépcső, vagy egymenet,
Mi van közte különbség?
Mongyátok má, me hogy nincsen,
Az 1x1-be benne még.
Úgy se tudja, a sok gyökér,
Kérdésedről vélemény?
Közbevágott Pató Pál úr:
„Megtudom majd mingyá én”!
Hát a szimpla, hát a dupla.
Haveromnak mi a jó?
Alszeszét, mint páleszt issza,
Hülyeség, vagy így a jó?
Válaszolnak neki ezt-azt,
„De kár, hogy nem értem én”
Közbevágott Pató Pál úr:
„Megtudom majd mingyá én”!
Élete így keseredik,
Bár fórumtársak nékie,
Oly sok tudást hagyának,
Mégse nincsen semmije.
De ez nem az ő hibája,
S nyomot hagy az életén,
Nem vállalja, soha többé:
„Megtudom majd mingyá én”!
Persze, ez csak vicc. Bármi hasonlóság élő személyekkel, a véletlen műve.
És persze Petőfi Sándortól, és örököseitől is elnézést kérek.:DD
:)) emoj! 1x ha működni fog a kis boszorkánykonyha, tuti beszerzek valami boszorkánykönyvet és csinálunk mi itt olyan alkoholos italokat hogy csak na! Régen nagyon sok mindent tudtak ami jó volt.....bodza pálinkát állítólag azért főzték mert a gyógyszertár felvásárolta jó pénzért. Meg valamire...gyógyszerként fogyasztották. Igaz ,nem igaz ..majd kipróbáljuk.
Igaz, nem témája a fórumnak, de valószinü, hogy párodra rásóztak egy üveg Travaricát. Gyenge ital kissé hasonlít a pálinkához, gyógynövényekből készitik. Lehet, hogy itt a fórumon is megpróbálkozott már valaki ilyennel? / Hogy a témánál maradjunk/
:)) Most akartam szétkürtölni mennyire "rossz hely"..... nincs bolt, tele van sok fürdésre alkalmas strand sünivel......(teszem hozzá kerestük a süniket és nagy öröm volt a kölköknek hogy :-ITT VAN SÜNI! Nagyon nyugis, nagyon szép, nagyon jó,hogy nem egy idegenforgalmi bazáros hely. Mi elmentünk úgy órákra, hogy nyitva hagytuk az apartmant. Cuccot kint hagytuk a strandokn(kivéve a fényképező, kamera, pénz..azért azt nem mertük a túristák miatt) és késő délután mikor visszamentünk volt a türcsin egy kő, nehogy elvigye a szél ..
Nem akarnak semmit rádsózni, ha akarsz valamit meg kell keresni...nagyon más ott minden, nekünk ez nagyon tetszett. Talán aki nyüzsire, bazársorra, fullos étteremre vágyik annak nem tetszik.
Ja! megkóstoltam a fekete rizottót...nagggyon finom! Hogy ne csak a pálinkájukat istenítsem!
emoj! Basszus nem sikerült füge pálinkát venni! Szőlőpálinka volt már csak (háznál vettük)...viszont szerbiai magyarokkal ismerkedtünk össze! Hmmmmm az az idei őszibarackjuk az valami isteni volt! (persze utolsó este , így a hazafelé vezető út kicsit hosszúnak tűnt:)) Pálinkafőzésből profik, ott náluk állítólag soha nem volt tiltva ...Szerbiában.
Vettünk valamit, páromra sózták rá a piacon..nem pálinka, nem is bor, nem is füge, vörös színű és finom. Majd mindenkinek azt mondom soltára nehogy menjen, kipróbáltuk...nehogy sok legyen a túrista :)) Valami csodás nyaralás volt, valahogy most elment a felfedező kedvem és jövőre is visszamennék!..meg utána is...vizet nem sokat ittunk:))...de jó lenne már megkóstolni a saját infulenza elleni főzetünket:))
Szevasz ebatta! Milyen kicsi a világ! Jobb lett volna ha ezt a témát Solta szigetén tárgyaljuk meg fügepálinka kóstolgatása közben, de köszi a választ. Üdv mindenkinek.
probáltam higítani is, úgy is hasonló volt, valahogy probálom a mérést, már arra is gondoltam, hogy kevés az alján a rés a két bfal között. holnap megmérem.
Frituolaj tűnik a legegyszerűbb és leggyorsabb megoldásnak egyelőre..csak ez a fránya duplafalat nem lehet kimosni.....hosszantartó megoldás kéne..ha beválik jövök a szilvacefre készítés kérdéseimmel!