Nekem semmi problemam nem volt velük söt.Töbször valtoztatam a darabszamban es nem volt gond.Kis tetelben vettem tölük 3 fajtäbol összesen 120 db es nem volt gond
Én kis tételben rendeltem tavaly, de volt pár selejtes oltvány. (Kitört az oltvány, de látszott is a rossz forradás)
Érdeklődtem ezerjó ügyében is, de 500 db alatt nem vállalták el. Nekem csak 150 db kellett volna. Végül is korrektek, de sztem a kicsikkel nem szívesen bajlódnak. (19 fajta csemege szőlőt rendeltem és csak 2 oltvány/fajta és ebben voltak a selejt oltványok ). Ezt leszámítva azért elégedett vagyok, ha netán nagyobb tétel kellesz valamiből lehet felkeresem őket.
Viszont Medvegerrel sokat vitatott kaszás oltványok jobban produkáltak mint vártam. A gyökértelen is gyökeret vert! Szóval elégedett vagyok! Idén csak gyümölcsfát rendeltem, a szőlőt a pécsi kutatóból rendeltem meg.
Én „csak“ 250 szál kékfrankost rendeltem, még a nyár elején, az ország egyik legjobb vörösbor termelő régiójából, egy oltvány készítőtől, akit a neten találtam. Azt mondta: lesz bőven a szükséges mennyiség, mert egy több ezer szálas tételt nem vettek át tőle, (!!!) Hívjam majd szeptember elején, Tárcsázom a megbeszélt időben. -Igen, igen, emlékszik rám, természetesen meg lesz az oltvány. Október 20.-a után szedik ki az iskolából, osztályozzák, és pár nap múlva lehet vinni a cuccot. Hívom okt. 22.-én. -Hüha!!! Hát az a helyzet, hogy nagyon kevés, jó minőségű oltványt tudtak kiszedni, soknak benszakadt a gyökere, vissza kell még rakni egy újabb évre az iskolába, sok a másod osztályú, de majd valahogy összeszednek 250 oltványt. Na, cérna szakad, hívom Nagykanizsán Répcevölgyiéket, (netről guglizva), természetesen van oltvány, lehet jönni érte. Egy héten belül a helyére kerültek az új tőkék. De végül is hapy end lett a vége.
Az milyen, hogy rendelünk 1500 oltványt és hetente telefonálunk, hogy akkor mi is a helyzet. A válasz mindig az, hogy midnen rendben hívjuk őket a jövő héten... aztán amikor eljön a nap, hogy akkor megyünk az oltványokért akkor derül ki, hogy bocsesz, de nem sikerült a dolog, talán jövőre...
Bevallom a kémiájával még sosem foglalkoztam, de legnagyobb csodálatomra a kitakaríthatatlannak vélt vörösboros üvegballon nyakat patyolat tisztára kipucolja.
Tippem, hogy a keményítő kioldódik és az dolgozhat valahogy, de ez csak tipp.
A munkahelyemen éves szinten olyan 2000 üvegballonban készítünk kísérleti borokat. Olyan 20%-a lesz borköves, ezekbe meleg vizet töltünk (kb 35-40 Celsius fok) majd reggelre szépen feloldódik a vízben a borkő. Rosszabb esetben hagyom még egy napot és akkor maradéktalanul eltűnik. Ez persze saját tapasztalat.
Én a borász boltban SANATOLT és DETERSOLt azzal mostam ki tiszta lett. Most utoljára üvegmosó folyadékot (ez volt a neve) vettem és azzal is sikerült tisztára mosnom az üvegeket is és a ballonokat is.
Technikai okok miatt az említett beszélgetés egy későbbi időpontra lett áhelyezve. Kérem azok elnézését, akik már megvették a chips-et és lemondták a fontos esti találkozóikat. Amint lesz új időpont, jelentkezem.
Ma este 19.30 órakor az Inforádió Hordóminta című műsorában beszélgetek Kovács András Istvánnal borról, kutatásról, szőlőfajtákról, ökonómiáról, tervekről.
A 20 perces beszélgetés az inforadio.hu oldalon interneten keresztül élőben is hallgatható.
Meleg víz tökéletesen oldja! Azért túl forró ne legyen, nehogy az üveg megrepedjen.
Savak - a vízkővel ellentétben - a borkövet nem, vagy kevéssé oldják, legalábbis háztartási töménységben. De a vegyszereknél maradva a lúg is (pl. NaOH) szépen oldja.
Én a rózsamálival kapcsolatban egy dologban vagyok teljesen biztos... abban, hogy az eredetén túl semmit nem tudunk róla. Még egyetlen fajtát sem találtam amihez egy az egyben hozzá lehetne kötni. A királyszőlő kétség kívül a legesélyesebb, de szerintem simán lehet, hogy valami egészen más.
Az a legjobb, ha az őstermelőivel bemégy a hegybíródhoz, ő el fogja mondani. Igazság szerint azon is múlik, folyóborként vagy palackozottan akarsz értékesíteni (a palackozott kissé bonyolultabb, de a falugazdász meg a hegybíró mindent el kell hogy mondjon róla, és mivel úgyis ők visznek fel a rendszer(ek)be, gyakorlatilag megkerülhetetlenek...)
Hát, lehet, tényleg kissé hosszúkásak a Demjénnek a szemei (a kép a pécsi kutató honlapjáról...).
De az, hogy zöld vagy sárgás egy fényképen, szerintem nem mérvadó (én élőben még nem láttam Demjén fürtöt). Mondjuk idén október közepén nálam a Szerémi zöld is aranysárga volt, pedig annak ugyebár még a neve is... :-)
Azt gondolom, nem érdemes fotó alapján találgatni. Ez a Demjén elméletnek egyelőre ugyanúgy megteszi, mint a többi, aztán majd kiderül a dolog (legalábbis kizárni ki tudjuk majd, ha nem egyezik).
Letudnátok írni hogy kell engedélyeztetni egy borászatot? Őstermelői igazolvány elég hozzá? kb 200hl/év bort termelnék. Milyen kötelező papírokat kell vezetnem, ha hivatalosan akarom csinálni.