Szerencsére semmi extra teher nincs felette. Illetve egy 6cm tégla válaszfallap van nagyjából ezen a gerendán. Meg a másik oldalán, ahol ép a gerenda afelett a falon a konyhabútor, de itt épp semmi extra, ahol meggányolták.
Ez szerencse, hogy pont a falnál lett akkor kicsit rongálva, mert ott még érvényesül tán a nyírási vasalás pozitív hatása nem? Szóval ennél "jobb" helyen nem tudták volna a szerelők áldásos tevékenységüket végezni. Szerencse, hogy a másik csőnél csak a betont fúrták át, a vas érintetlen maradt, az már távolabb volna a végétől a gerendának, eszerint kellemetlenebb hatásokra lehetne számítani, ha ott vágják el.
De azt nehéz lesz megértenem, hogyha szóltunk, hogy azon a tájon ahová a törülközőszáratót rakták, ott gerenda lesz, akkor amikor otthagytuk őket miért kellett mégis átfúrni. Még szerencse, hogy van biztonsági tényező, amit ezáltal kicsit megcsorbítottak azért...
Attól függ, hogy mit értünk ez alatt. Ha megoszló, végig egyenletes teher van a gerendán akkor középen a legnagyobb az igénybevétel hajlításra. Ha ezen kívül mondjuk van egy nagyobb szekrény is a gerenda egyik végéhez közelebb akkor a max. hajlító igénybevétel elmászik a szekrény felé. Abból a szempontból viszont nemcsak a közepe kényes, hogy a megfeszített huzal vékonyabb lesz (haránt kontrakció). Ha valahol a gerendában elvágom a hozal(oka)t akkor az elvágott végekben megszűnik a feszítőerő, de ez a vágástól távolodva helyreáll. A szabad végek azonban visszadagadnak. Ezt a gerenda tengelyére merőleges erőt a gerendavég erre rendszeresített vasalása fölveszi. A gerenda belsejében ilyen vasalás viszont nincs. Ez a gerenda teherbírására hátrányosan hat.
Sajnos nálunk, amikor a fürdőszoba radiátort kötötték be a fűtésszerelők, akkor hiába mondjuk, hogy ott egy E gerenda lesz, ők állították, hogy nem lesz gond, persze átfúrták. Ehhez gondolom még erőlködniük is kellett...
Nem szép. Még szerencse tán, hogy nem a fesztáv közepén van ez. Gondolom ott lehet a legérzékenyebb. Az egyik vasat is sikerült elkapniuk nagy nehezen... még jó, hogy többet nem.
Olyan 20 éve volt ez. Óriása probléma nem lett ezután, de ez a gerenda gondolom, most a gyárihoz képest -25%-ot tud kb, nem? Nem egészséges az biztos, persze van még benne 5 másik van tán.
Több évtizedes pályafutásom alatt néhányszor láttam olyat, hogy a konzolon ülő dolgozó a gerendát maga és a fal között vágta. Jó magasan. Végül is a gerenda fővas betéteit elfúrni hasonló tevékenység.
Lemezben sok vas van egymás mellett. Ha egyet elfúrnak akkor nincs semmi komoly következménye. Ha gerendában fúrnak meg (vágnak el) alsó vagy fölső vasat lehet, hogy komoly következménye lesz. Gerendát nem alulról hanem oldalt, valamivel a közepe alatt illik megfúrni ha már mindenáron gerendát akarsz fúrni. Azért nem középen, mert nyírásra a közepe dolgozik.
Azért nem állnék alája mert a lehetséges következmények ettől visszatartanak.
Nem, jól nézted, beton is lenne ott, csak eddig hatos átmérőről volt szó, ott ez nem működik. Elméletben az mehetne, hogy kezdeni hatos betonfúróval, amikor vasat talál, akkor átváltani rendes gyorsacél csigafúróra, ha átért a vason, akkor megint kőzetfúró. Gyakorlatban ez nem lesz pontos furat, kérdés, mennyit visel el a tipli. És akkor még marad az, hogy a betongerenda vasát nem igazán kellene megszakítani.
Jobb lenne valami megfelelő módszer ajánlani álmennyezet rögzítésre...
Csak karótával lehet kifúrni a vasbetont, de csak födémet vagy diagfragmát fúrúnk, gerendát és oszlopot nem. De az nem 6mm furatokra való.
Probáld azt, hogy a gerenda oldalá fúrj fel egy segédszerkezetet, mert ott nem kapod el a fővasakat, csak esetleg a kenyeleket, de azokat ki lehet kerülni, mert 15-20 cm távolságra vannak egymástól.
Van, csak nem tudom hol lehet kapni. Illetve 6mm-es vastagságban nem találtam sehol eddig.
Muszáj a gerendába rögzíteni, mert a beton kefnibe nem ajánlatos mert megreped . Csak a gerendába lehet. Szitát meg nem akarok belőle csinálni, próbálgatva mikor esik a furat vasmentes részre...
"Tükörrel benéztek a pincében levő tisztítónyílásba azt annyi"
Untam a félévenkénti ellenőrzést és lehúzást, így legközelebb feldugtam csomó újságpapírt a tisztítónyíláson.
Jöttek ellenőrizni és elővette a tükröt, benézett és mondta minden rendben. Ekkor én kihúztam az orra előtt a papír dugót. Majd elküldtem őket ahova kell. Többet nem jöttek...
Ez megerősít az elképzelésemben. Gázkazánhoz való furánflex kémény nem nagyon koszolódik talán (valamint a Honeywell CO-érzékelő biztosabb, mint az évi egyszeri álmunka amit végeznek rajta). Ámde ha bármi is van, akkor megoldják a kijutást a padlásról okosan, a kibúvó pont ott van, ahol kell. És a korábbi képnél már alacsonyabb a kémény amúgy. Persze bentről a tetejét még nem lehet elérni.
Annyit a "maiak" javára kell írni, hogy viszont ha van valami, azt komolyan veszik. Az egyik földszinti lakásban bejelzett a CO érzékelő, felhívta hát a katasztrófavédőket. (Ez is milyen szó már, ugyanúgy, mint az árvízvédelem) Ki is jöttek szép, nagy, piros autóval, szerencsére nem szirénázva, úgyhogy frászt nem kaptunk, csak kicsit meglepődtünk, amikor szombat reggel két totál beöltözött tűzoltó kopogott be, hogy akkor most végigmérik az összes készüléket a házban. Végigmérték, megnézték, a néni készüléke, vagy kéménye rossz-e, kihívták a gázműveket, azok lekötötték a lakásban a gázt (mi meg gyorsan összedobtuk a ház teljes hősugárzó készletét, mert tél közepe volt), és csak utána mentek el. Aztán, amikor megvolt a javítás, akkor leellenőrizték, és a gázasok csak utána kötötték vissza a lakást. Elég profinak nézett ki az akció, még ha vicces is volt, ahogy a fürdőből épp kiugrasztva, félig borotválva, nagyjából egy szál gatyában álltam a légzőkészülékes tűzoltó mellett. :-)
Nos valamikor nem is olyan régen nincs még 10 éve sem, az egyik legjobb vállalkozások voltak Mo.-n.
Kijelőlt fix ügyfélkör,
fix adók módjára behajtható bevétel, a tevékenységről semmi kontrol,. hát persze az útóbbi időkben a tevékenységük majdnem kimerült az ellenőrzésből.
Főleg a lakosságot vegzálták.
Voltak jólmenő kis vállalkozások, voltak nekik minálbéren foglalkoztatott alkalmazottaik, akik a frontvonalban küzdöttek a lakossággal a sokszor átláthatatlan nem egyértelmű előírások értelmezésében.
Aztán jött egy gonosz ember, aki mindezt megváltoztatta.
Volt az elején nagy sírás rívás, tömeges halál jóslása , aztán minden a normál kerékvágásba került.
Előtte is utána is CO mérgezésben meghal vagy 15 ember évente, béke poraikra.
Más balesetben lényegesen többen hunynak el.
Ja a sok felsíró között volt olyan is aki azon siránkozott, hogy hát nekik listájuk van, el vész, milyen nagy kár érte. Meg mondta hogy ő azt bizony nem adja át a gonosz katasztrófa védelemnek.
Amúgy a kémény és a gáz tényleg veszélyes üzem, figyelni kell rá.
De nem attól lesz biztonságos, hogy szép fényes inox a kémény ajtóm. Tény az is hogy ha lassan is ,de azért a belvárosi nagy társasházak tetején széplassan kicserélődnek a régi fa kéményseprő járdák csillógó villogó horganyzott acél járdákra, azokon viszont nem igen járnak... de minek is.
Ja az egyik társasházban pont a nagy ellenőrzés időpontjában voltam otthon. kijött egy brigád talán 4 -en vagy 5 -n lehettek ( nyilván a lincstől féltek )Ö aztán 20 perc múlva eltűntek, mert pechükre az a két fogyasztó aki még hagyományos kéményes nem volt otthon.. a többi lakást pedig a műszeres csoport ellenőríze volna máskor. De Már ez is elmúlt, csend van a kémény fronton.
Oké, mondjuk a lányom egy újabb húszasért kiássa a mardékot, de utána? Fel kell falazni, kell rá egy vasbeton, plusz egy acél fedlap, ahhoz betonozni kell, amihez megint csak embert kell hívnom, mert mindent azért nem csinálok meg a társasháznak grátisz. Tuti nem állok meg 200e alatt. Ha veszek egy előregyártott aknát 120-ért, a vége ugyanez, mert egy húszas a szállítás, és ha megszakadok, akkor sem teszem be az elemeket a gyerekkel, ahhoz is ember kell. (Leírás szerint csak a leemeléshez 2-3 ember kell.) És mondom, ebből előbb-utóbb kell még kettő, mert három kerti csap van a telken. Szóval most marad a gányolás, aztán elkezdem gyűjtögetni a pénzt az egész kerti ág és a víztelenítés vízóra aknába való felvitelére.
Én amikor a járda miatt kötözködtek, mondtam, hogy természetesen felrakom de innentől a papírra rávezetem azt a tényt minden ellenőrzésnél, hogy nem ment ki rá és nem végezte el az ellenőrzést....tetőablakból amúgy elérhető volt a teteje a kéménynek a lakásban állva....eltekintettek a járdától és azóta sem ellenőriztek soha semmit....szintén vállalkozás van bejelentve.
Annyi extra van, hogy Édesanyám vállalkozó és neki ugye van még kéményseprős lehúzás, mert oda van a cég bejelentve. Ámde tényleges munkát nem végeznek, soha nem voltak még a tetőn az elmúlt 20 évben, ezután csak még kevésbé lesznek.
Egy magáncégnek kell majd még kijönni, valami végelemet rárakni a furánflex bélésre. De ahogy írod ők megoldják majd valahogy...
Illetve, ha csak olyan megoldás van, amikor szét kell fúrni a Gerard-ot az nem célszerű, azt kihagynánk. (A "gyári" is olyan... plusz még 60 ezer az ára :D Viccesek a Gerard kiegészítő árak.)
Nem érdemes foglalkozni vele, kötelező kéményseprés nincs, majd ha 10 év múlva ki kell mászni teszel oda létrát, vagy ácsol valami ideiglenest magának a szaki.