"mert amikor köt a beton! Akkor hőt termel, és nemtud Megfagyni! "
Egy tévhit a sok közül. Attól függ, hogy milyen vastag a beton és hány fok van. Ezek a papírvékonyságú lemezek hamar fagynak. Tény, hogy a kivitelezőnek többlet munka és kiadás.
Még annyi hogy a főfalak alatti szigeteléshez lett össze melegítve a kátrány ami a szerelőbetonon van.Nem is olyan egyszerű lehet kenyecülgetni mire jól össze olvad.
Ugyan így csináltuk mi is ,annyi hogy a szerelő beton 10 cm-re sikerült ,abban nincs vasháló csak az aljzat betonban 10-es háló ,de elég lett volna a 8-as is .A kátrány vízszigetelést én felmelegítettem az alapra egészen a falnak az oldalára ,lehet vele kínlódni nem egy hálás meló.Meg a lépésállóra raktam fóliát hogy majd az aljzatbetonból ne mennyen el a víz . Leástunk vagy 60 cm mélyen a házban az ablak fej magasságban volt ,kurva szar meló ,még egyszer nem állnék neki :)
A líra egyik oldalának nem szabad ragadni, ha az alaphoz is meg a lemezhez is ragad akkor elnyíródhat. Egy közönséges nylon fóliával elérhető, hogy csak egyik oldala legyen rögzítve.
A líra egy nagyon komplikált, költséges valami. Az a lényege, hogy fólia szigetelésnél a hajlásoknál, ahol a vízszintes átfordul függőlegesbe ott nem pontosan kell hajtani, hanem kell hagyni egy laza hurkot a szigetelésben. Nagyjából úgy néz ki mint a görög Omega. Ebben semmi nehézség sincs, gond csak a sarkoknál van. A kőműves tiltakozni fog, mert némi odafigyelést igényel. Ha kell a lírát lerajzolhatom, de nem kell nagy dologra gondolni. A sarok kialakításra kell keresni valmit az interneten.
Van vízszigetelés a fal alatt, néhol kilóg rendesen de legtöbb helyen bontani kell kicsit. Szerintem nem izgalmas mert a felvert beton (6-8 cm) kb alsó harmada volt sötétebb színű csak, felül tök száraz volt. A szerelőbeton vastagságát köműves lőtte be 6 cm-re és vasat se rakna bele. (nem kerül rá válaszfal sehol) Szerencsére a szerelőbeton elkészülte után lesz kb. 2 hónap szünet a vízszigetelés megkezdéséig. A kőműves szerint csak fel kell hajtani a vízszigetelést az aljzatbetonig a falra teknőszerűen. -szóval vinné fel a téglára is. Ez a lírás dolgot nem teljesen értem. Ez valami dilatáló elem?
Lehetőségem van arra, hogy éjjel felkeljek és elárasszam, de akkor értelemszerűen nem takarom le. Viszont akkor reggelig folyatnom kellene szerintem (megoldható max nem alszom) ha így kisebb az esélye, hogy baja lesz akkor azt választanám ha a fólia a jobb akkor azt.
Azért is kérdeztem, mert nekem nincs tapasztalatom.
Feltételezem, hogy a baloldali rajz a tervezett, a jobboldali a meglévő. Ha a fal alatt nincs szigetelés akkor a padló alattit nincs mihez csatlakoztatni. Ha van, akkor lehet, de ehhez meg kell vésni a falat (ha nem lóg ki eleget a fal alól). Kérdés az, hogy mennyire volt vizes a bitumen kenés alatt az elbontott beton. Ha csak kicsit nedves volt akkor nem izgalmas, a vasbeton alaplemezre kell szigetelés amit lirával föl kell vinni az alaptest oldalára. A lira méretét úgy kell megválasztani hogy 2-3 cm mozgás különbséget elviseljen. Célszerű a vasbeton alaplemez elkészülte után várni (lehetséges legtöbbet), hogy az alaplemez mozgásának minél nagyobb része megtörténjen. Várható mozgás normális tömörítés esetén 1 cm körül lesz az első egy-két hétben, utána már nem sok várható. A vb. alaplemez (szerelőbeton) vastagságának én 6 cm-t kevésnek tartok.