Két hete van fent alul, ez már nem is volt olyan vészes mint felül. Na jó, az első két napban kb pudingon meg tejberizsen éltem....
Felül már több, mint fél éve van fent, és még legalább fél évig lesz. A felső olyan szépen helyrejött, hogy valami gyönyörű, de tényleg. Kb egy hónapja nem húzott már rajta, nincsenek fent gumik sem, csak a drótot cserélte vastagra és vékonyabb drótból csinált valami keresztkötés félét. Lényegében annyi, hogy egy hónapja helyükre kerültek a fogak, és most annyi a dolog, hogy itt is maradjanak, már ne mozduljanak el, ezt kell biztosítani amíg becsontosodnak (ez lesz a kb fél év, minimum)!
Alul először csak vékony drót volt fent, majd múlt héten felkerültek a hátsó fogakra a gyűrű szerű izék, és kaptam jó vastag drótot. Hogy ne ugorjak hazafelé a metró elé a fájdalomtól, az első gumik kerültek ismét vissza a dróthoz, amik már kinyúltak, így nem fájt annyira. Jövő héten megyek és akkor igazít rajta, most emiatt megint gyakrabban kell mennem, lesz drótcserélgetés, miegyéb, a ropit megint hanyagolhatom egy ideig.
Amúgy meg ne vigyorogjunk viharban (nehogy villámhárítóként működjön) és a solti rádióadót sem árt kerülni, nehogy szóljon a Kossuth rádió a szánkban! :DD
Azonnal gyökérkezeltesd a fogad. Ha budapesti vagy, ajánlom a fogkonzerváló klinikát, nem kell bejelentkezni, és ezzel foglalkoznak.
Ugyanis ez pulpitis, azaz fogbélgyulladás, akárki akármit mond.
Ez pedig csak gyökérkezeléssel, vagy húzással gyógyítható.
töméssel, kenegetéssel nem mész semmire. Az rtg ilyenkor másodlagos, hiába nem "ér bele" a tömés a gyökércsatornába, az begyulladhat alatta.
Addig hisztizz, amíg nem tárják fel endodontálisan (azaz nem gyökérkezelik.) ha hozzáérnek, akár játsz is rá a fájdalomra. Ez nem csalás, mindössze segítesz belátni az orvosnak, hogy nem viccből mentél oda.
Képzeld nekem is fent van az alsó is és a felsőn már más drót van, ami állítólag már a gyökereket mozgatja finoman. Még mindig érzékenyek a kicsikék, de egész jól viselem. Rágni nem nagyon tudok, ja a krumplipüré nálam is bejön. Bár már az első pár napon te is túl vagy... hogy bírod? A felső mióta van fent neked?
Matiz, kitartás! Képzeld fent az alsó fogszabim is és a felsőre már új drót kerü
Cincogi, a kivehető fogszabi is biztos jó, hogyha nem kell sokat korrigálni a fogakon. Azt hogy ezt hogy lehet sk állítgatni azt nemtom, mert nem találkoztam még ilyennel. A kor biztos hogy nem akadály. :)
Cincogi,
Azt szeretném kérdezni, hátha valaki tudja, hogy ingyenes fogorvosi ellátás csak az állandó lakhelyen lévő fogorvosnál kérhető, vagy ha be vagyok jelentkezve egy másik városba ideiglenesen (de rendesen rajta van a lakcímkártyán az ideiglenes lakcím), akkor az ottani illetékes kerületi fogorvos is ingyenesen fog ellátni?
Van valakinek tapasztalata a kivehetö fogszabályzó felnöttkori alkalmazásáról? A 27 éves tesóm most csináltatott egy ilyet, mivel külföldön él (ahol hihetetlenül drága lenne) és nem tud rendesen hazajárni kontrollra. Majd ö állitgatja magának, ha kilazul. Müködni fog ez vajon? A bölcsességfogak kibújásakor helyszükében elkezdtek befordulni a felsö kettesei, azért volt rá szükség.
Ha nem gond leírnám, hogy hogyan jártam a fogammal, és örülnék valami tanácsnak.
Szóval még februárban kitört a bal alsó hatosból egy szép nagy darab, amjd nem is fájt egészen május végéig, amikor is az SZTK ambulanicián érzéstelenités nélkül betömték a fogam, itt újra el múlt a fog fájás.
Majd aug. 27-én újra elkezdett fájni a fogam, de lévén hétvége csak hétfőn tudtam fogászatra menni, egy másik orvos közölte, hogy nincs jól csiszolva a fogtömés és ez nyomta és ettől fáj, aztán lecsiszolt belőle. És mehetek haza, semmi gyógyszer egyéb, utána semmi nem változott, szerdán újra orvoshoz mentem, ekkor készült egy röntgen, ami alapján papiron szép és jó tömés és a fog, de menjek vissza az eredeti orvoshoz aki tömte.
Pénteken visszamentem, hogy nézze meg hátha ő emlékei alapján mást gondol. valami "be nedvesitett izével" megnézte, hogy él-e a fog, és mivel élt és a tömés rendben, plussz amikor megnyomta a fogat, akkor nem vonyitottam a fájdalomtól, úgy gondolta, hogy valamivel megkarcoltam az ínyt és attól fáj.
Szintén nem kaptam semmi ötletet, hogy mivel lehetne elmúlasztani a dolgot, gondoltam veszek egy ínygyulladás csökkentő öblögetőt, Crsodyl-t ajánlott a patikus.
Most ezzel kezelem magam, de még mindig fáj a bal alsó arcom, meg most már áthúz a fülembe is.
Ilyenkor mit érdemes csinálni?
Mit kezdjek magammal, mert a fájdalomcsillapitón élni nem jó dolog, de ha fogam állítólag rendben van, akkor mit csináljak vele.
Sziasztok, a segítségeteket szeretném kérni. Fémallergiám van, ezért tiszta kerámiából szeretnék hidat csináltatni. Azt az egyet nem tudom, hogy 6-7 tagú hidat csinálnak-e tiszta porcelánból, és ha igen, milyen a terhelhetősége és az élettartama.
Sajnálom, Zillus, ebben az esetben fogalmam sincs hogy meddig fog még fájni. Nekem ugyanis a két első fogamat műtötték (asszem ez a két 1es?), és akkor bizonyára nem használtak vésőt... bár mint mondtam nem mertemkinyitni a szemem :-)
Amúgy mikor először mentem fogdokihoz nyáron, előtte végigolvastam ezt a topciot, kiszűrtem belőle egy csomó ötletet, és direkte kértem a dokitól Dalacint (ő sem akart elsőre adni), és akkor már nagyon szívesen adott, és az le is húzta a fájdalmat. szóval szerintem ha még mindig Cataflamot kell szedned, akkor érdemes lehet kérni ezt a gyógyszert a fogorvosodtól...
Látom, a gyökércsúcsrezekcióról megy a téma. Az utófájdalom nagyban függ attól, hányadik fogat rezekálták, és milyen technikával dolgoztak.
Ha 1-2-3 fogról van szó, általában a fúróval vágják le a gyökeret, viszont 4-5-ösnél sokszor "kalapálnak" is, azaz vésnek, pláne, ha a gyökércsúcs az arcüregbe ér. Ez húzósabb, utána antibiotikumot is szoktak adni. (Cedax, Dalacin, Augmentin, stb)
REzekció előtt vanolyan doki, aki kicseréli a gyökértömést, van aki nem.
6-7 es fogakat nem szoktak rezekálni, legalábbis olyat még nem láttam.
Végigolvasva a topicot, egy két megjegyzés:
Elszörnyedve látom, hogy vannak dokik, akik fájós, hidegre-melegre érzékeny fognál nem gyökérkezelnek, hanem tömnek, "szigetelnek", stb., mert a "röntgenen nem látszik semmi, ez a fog makkegészséges". Ilyenkor nem érdemes sokat variálni, el kell menni egy jó konzerváló fogászhoz, és gyökérkezeltetni.
Tud valaki jó fogorvost a XIX. kerben /sztk is lehet/? Nálam jobban senki nem fél :) Pedig tavaly a terhesség alatt a munkahelyi doki szuperül rendbehozott, de mégis tele a gatyám :( Inkább még tíz császármetszés.
Na, ezt nem tudom, mert végig csukva volt a szemem :-))) Fogalmam sincs mit használt közben :-))))
Ha neked már régen gyökérkezeltek, akkor lehet hogy már nem csinál azzal semmit. Nekem előtte nem sokkal, és még csak ideiglenes tömés volt benne, illetve aztán az se mert nem bírtam, és akkor lyukacsos fogakkal jártam-keltem :-) és miután műtött, akkor rakott bele egy ideiglenest, majd varratszedes után egy véglegest. De akkor neked ez nem aktuális.
A varratszedéshez pedig éppen kedvet csinálni akartam :) Bocs ha nem sikerült :-DD Szóval az nem fáj, attól ne félj. Kellemetlen egy kicsit, de csak egy pillanatig tart amíg kikapja a varratokat, és után istenkirály lesz, majd meglátod :-))
A fájdalomra szerintem kérdezz rá. Lehet hogy neked durvább műtétet csináltak mint nekem, de én szinte egyáltalán nem szedtem fájdalomcsillapítót utána (talán csak első két nap 1-1 algopyrint), és nem is fájt komolyan. A jégakunak meg a teának be kellett volna válnia... dehát embere válogatja.
Tényleg egy óra volt nem számítva az érzéstelenítést. Teával öblögettem, fagyasztó akkut használtam textilpelenkába tekerve a jelegelésre. Áldom az ismerősömet, aki ezt ajánlotta! Nagyon bevált és ha elmentem otthonról még 1-2 óra múlva is tudtam használni, mert még akkor is hideg maradt.
Cataflamot még mindig szedek.
Igen, egy gyökérkezelt fogról van szó, amin egy porcelánkorona van, nekem azt mondta a doki, hogy szép a gyökérkezelés, nem kell ahhoz hozzányúlni. A műtét során egy kis csontot kivágott és azon keresztül kitisztította a gyulladt részeket és eltávolította a gyökércsúcsot. Ilyenkor is kellene újra gyökérkezelni?
Délután megyek varratszedésre, hát nem csináltál kedvet hozzá! :)
FED-1!
A foghúzástól, gyökérkezeléstől, a töméstől nem is félek, ilyenekben sokszor volt részem és valóban csak kicsit fájnak maximum. A múlt héten egy elég komoly szájsebészeti műtéten estem át, aminek az utófájásai azért nem gyengék, nekem elhiheted, durvább egy gyökérkezelésnél.
Láttam egy műsort valamelyik adón, ahol valakik rangsoroltál az állatok/rovarok csípését/marását egy 5-ös skálán. A pali magán próbálta ki a fájdalom szinteket.
Szóval szerintem ez az egész fájdalom dolog kicsit túl van ragozva itten.
Merthogy: ha elmész a dokihoz, naná hogy fájni fog. Nyilván. Félsz a fájdalomtól. Mindenki fél, én is félek te is félsz, a Béla is fél. Fájdalom volt, van, lesz. Nem úszod meg. Készülj fel. 10-es skálán 3-as maximum. Megcsíp egy darázs, szarabb. Mondom. Elmúlik az injekció, nem tudsz aludni. Huha, micsoda mártír vagy.
Az ember parázik, hogy húúú mennyire szar lesz, annyira fog fájni...
Ezt csak akkor tudod meg, ha markolod a fogorvosi széket. Én is fostam. Mint te most. Kifogást gyártottam évekig. Nem bírom ki, altatás, nem megyek inkább, majd ha kihullik akkor megyek....
10-es skálán 3-as hidd el. Injekció, gyökérkezelés, tömés, húzás. Brrrrrrrrr.......
10-es skálán 3-as. Ha nem mész el, sose tudod meg. A legrosszabb a gondolataink. Ragaszkodunk hozzájuk. Hozzánk nőttek. Tuti fájni fog mert nem voltam már x éve. Ki kell húzni, gyökérkezelni kell! Jézus. Légy felnőtt. Kibírod. Mindenki kibírja. Én is túléltem, te is túl fogod. Nem ismerünk. Bizonyíts. Menj el és írd le milyen volt. Aztán írj. Arról írj, hogy milyen VOLT és ne arról, hogy milyen LESZ. Ne légy önmagad orvosa, hogy nekem gyökérkezelni kell meg tuti húzás. Honnan tudod? Fogorvos vagy? :)
Egy a lényeg: 10-es skálán 3-as. Hótziher. Ha nem, rosszul választottál fogdokit.
Hát nem tudom, nekem 2 fogamat is vésték egymás után egy műtéten belül, és így is összesen(!) 8 percig tartott + érzéstelenítés. Szóval ez az egy óra nekem őrült soknak tűnik.
Jegelted, illetve kamilla teával öblögettél? Ha igen, akkor nem kéne fájnia, ha nem, akkor szerintem normális hogy zsibbad és érzékeny, illetve hogy dagad esetleg. A fagyott borsó is jó rá, illetve ami nekem a legeslegjobban bevált: hideg tejes zacsi. Az volt a legjobb!
Ha mész varratszedésre készítsd a körmeidet, ha a kisujjad körmének belső sarkába vájod őket, kevésbé érzed a fájdalmat :-))) Nekem ez is bevált. Amúgy a varratszedés egy pillanat, igaz kellemetlen pillanat :) Én is vártam már nagyon a műtét után, eléggé zavaróak a madzagvégek a szádban :-)))
Lehet hülyeséget kérdezek, de ugye gyökérkezelték is ezt a fogadat? Gondolom ez evidens, de azért megkérdezem :-) Szóval ha igen, akkor majd a varratszedés után még mehetsz majd tartós gyökértömésre asszem (nálam legalábbis így volt), addig csak ilyen gipszből készült ideiglenes tömést rakott be nekem, ami picit zavaró volt, mert kintebb volt a kelleténél (igaz csak kb 2 napig volt benne). Szóval még a végső tömés, és teljesen készen vagy :-)
Ez a "fájdalmat elfelejtheted" nekem most viccesnek hangzik. Most is fáj.
Biceboca, Köki!
Köszi az együttérzést és a jó tanácsokat! :)
Csütörtökön túl estem a műtéten, néha fájt közben egy kicsit, amikor a kalapács előkerült megijedtem egy picit. 1 órán át tartott maga a műtét érzéstelenítés nélkül, aznap nem fájt, csak másnaptól. 2 napig nagyon gyengének éreztem magam és sokat aludtam. Holnap veszik ki a varratokat, már várom. Viszont az arcomon, az ajkamtól indulva lefelé egy kb. 2 cm-es sávban zsibbadást érzek, szerintetek ez normális és elmúlik vagy esetleg elvágtak egy ideget?