Datolyaszilva vagy diospyros kaki vagy sharonfruit, hurma, kákó, esetleg persimon .../?!/. Akárki, akármilyen néven ismeri ezt a hazánkban is egyre terjedő nem akármilyen gyümölcsöt, ideje, hogy saját topikja legyen!
Ilyenkor nincsen még hajtása csak rügye. Megfagyhatnak a megindult rügyek, újra kihajt, de virág már nem lesz rajta. Costata valamivel jobban viseli a tavaszi fagyokat.
A datolyaszilva milyen fajta? Vannak fagytűrőbb fajták és kevésbé fagytűrő fajták. Elég nyilt területre ültetted, de mivel fagyérzékeny gyümölcstermő szerencsésebb, ha déli házfal közelében sikerül neki helyet találni. 2011-ben ültettem Costata,Vaniglia datolyaszilvákat két ház közé. Costata fagytűröbb jól viselték a megindult rügyek a néhány nappal ezelőtti fagyot. Vaniglia érzékenyebb, sajnos több duzzadó rügy megfagyott, de a házfal védelmének köszönhetően csak csekély mértékű a kár. Ha nem lesz ismételten fagy akkor jó termésre számítok. Ha megfagynak a duzzadó rügyek akkor is megfakad újra a fa, de termés nem lesz rajta csak hajtás. Érdemes megkeresni a kert vagy udvar legjobb, legkevésbé fagyveszélyes pontját és oda ültetni, mert hosszú távú sikerre csak akkor van esély. Egyre szélsőségesebbé válik a tavasz, ezért nem csak a téli elfagyás okozhat bosszúságot, de tavaszi fagyok is.
A fa téli védelméről is gondoskodni kell majd. A fa töve köre földtakarás, de a fa törzsét is takarni kell szalma, kukorica szára. Sok sikert a datolyaszilvafa neveléséhez.
Rosseyankával kapcsolatban van valakinek tapasztalata?
Igaz, hogy ez a legkisebb, de nekem bejön. Szerintem kevésbé szórja le a gyümölcsöt. (néhány kisfám van, de egyet sem dobtak le) A gyümölcse krémesebb, sűrűbb, mint az ázsiai datolyaszilvák. Puhára érlelve a csersavasság is teljesen megszűnik. Nem úgy, mint a Costatánál. Az nekem puhára érlelve sem ízlik. Tiponál is marad csersav, de annál csak a héj közvetlen közelében. Ha a félbevágott termésből (Tipo) kikanalazzuk, akkor annál is kikerülhető a maradék csersav.
"de természetesen azért érdemes ázsiaiakat is ültetni, mert nagyobb a termés, jobb az íz.
és 1-2- 10 fát meg lehet védeni takarással. csak 1-2 napról van szó." Én már rájöttem, hogy nem akarok agyvérzést kapni ezért az alföldi telekre nem ültetek több ázsiai fajtát csak hibridet meg pár virginiai fajtát. De ahol nincs rendszeresen -18-20 fok , oda valóban érdemes.
/A jófogásra tettem fel alanynak való virginiai magoncot ./
Persze ez csak egy évjárat volt, de 50 db gyümölcsös minta. Sajnos almával érlelve is maradt egy kis csersav benne, mint néha a Tipo-ban.
Korábbi kérdések voltak:
- Chioccolatino: tény, jól poroz. megfigyelhető, hogy a messzebb levő fák gyümölcseiben kevesebb mag van, ami logikus, de van, hogy a közeli fáról szedett gyümölcsben is csak 1-2 db van.
minél több mag van benne, annál édesebb, keményen. (az amúgy keményen csersavas fajta).
talán ez az előnye.
hátránya: kevesebb gyümölcshús, kb. 1 hónappal rövidebb eltarthatóság. (magfüggő is.)
facebook/datolyaszilva oldalamon (lejjebb görgetve) részletesebben is írtam erről.
- hibrid kákik: tény, sokkal jobb a fagytűrésük.
de.
1. sok fajtának az íze rosszabb (lásd pl. Rojo-hoz képest.)
lásd fórumtársak véleménye is, pl. 55Judit >> Rosseyanka (Russian Beauty)
De pl. a Nikita egész jó.
De.
2. a gyümölcsük 2-3-szor kisebb (vagyis harmada. vagy akár negyede, lásd pl. Pieper.)
de rossz fekvésben nincs más választási lehetőség.
UGYAN az idei tél szinte mediterrán volt, sajnos még mindig eléggé északra vagyunk (nem tudunk elmenni :) egy március 1-i -18 fok (lásd 2018), sarkvidékről ide"tévedő" fagy lehetőségéhez, ami akár 5 éves korig kipusztítja az ázsiai fajtákat (oltás föld alatt: "csak" arra jó, hogy a nemes és ne az alany induljon újra, de elveszik 1-2-3-4-5 év is akár).
idősebb fákat is megviseli, ágak, vázágak fagynak le. az évben nem lesz termés.
extra bónusz: ezek a fák pár évig erősen hullajtják a termést, mert a testük, vegetatív részük regenerálására törekednek...
+ végszó:
de természetesen azért érdemes ázsiaiakat is ültetni, mert nagyobb a termés, jobb az íz.
és 1-2- 10 fát meg lehet védeni takarással. csak 1-2 napról van szó.