Szóval szerintem megállapodhatunk a következőkben:
1. Valószínüleg létezik olyan autentikus olasz recept, amely mozzarellát tesz a paradicsomsalátába
2. Néhányan úgy gondoljuk, hogy autentika ide vagy oda, a mozzarella nyersen íztelen, ergo nem való salátába. Ezt a véleményünket irott szaktekintélyekkel is megtámogattuk.
3. Alternativaként említettem a fetát, ami ugyan abszolút nem eredeti olasz, viszont lágy, ízes, szerintem (és sok recept szerint) illik a paradicsomsalátához
4. Egyébként mindent ki lehet próbálni, bár ha én most veszek negyedkiló mozzarellát a hétvégére, inkább megsütöm valahogy
Hú, bd, az a Római szakácskönyv nagyon tetszett, de kb. 15 éve láttam utoljára. Van benne egy anekdota a Szakácsnő (Kertész???) epertortájáról. Talán az a bevezető. Gyakran idézgetem, de kezdem elfelejteni.
Nem írnád, szkennelnéd... be ide? Nagyon tanulságos.
Na most már jól megkutyultatok, hiába ez egy főzőcskés topic. Tehát, élvezhető-e, kell-e mozarella a paradicsomsalátába, vagy nem kell? Én még mozarellát nem ettem, akkor ez mibe való igazából, és mibe a feta.
A tésztástál mellett ott a mozzarella. Ez a nyirkos sajt héjastul-göngyölegestül sajtsavóban tartandó. Sosem szabad kiszáradnia. Nyersen enni a mozzarellát bűn lenne: szívós, kemény, mintha ízetlen volna . . . Csak a hő olvasztja meg üdvösen, akkor sárgás színű lesz, és hihetetlen minőségekkel örvendeztet meg.
Az olaszok pedig valószínűleg azt éreznék perverziónak, hogy fetát tegyél az ő salátájukba.
Nekem is lenne egy kérdésem, nem főzés, de konyha:
Ha kinyitom a spájzként funkcionáló szekrénykénket, molylepkék szállnak ki belőle, ezen kívül bogarakat (nem kukacokat) találtam a lisztben és a rizsben. Mit tehetek ellenük azon kívül, hogy kidobáltam amibe belemásztak? Levendula is volt a szekrényben, bár ezek szerint az csak a ruhamolyokat riasztja.
"A Mozzarella sajt az un. fiatal sajtok családjába tartozik, ami a forrázott és gyúrt sajtok családját jelenti. E csoport legismertebb tagja a mozzarella, a provolone és a cacioavallo. Mindannyiukban azonos a sajtanyag különleges szerkezete - a köztük lévö különbséget csak a sajt összetétele adja. Az eredeti mozzarella sajt bivalytejböl készül, de ma már többnyire tehéntejböl készül. A sajt friss - semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. Ez adja tulajdonképpen a sajt finomságát, hiszen azáltal, hogy semmilyen érlelésnek és ízesítésnek sem tesszük ki ezt a fajta sajtot, szinte minden konyhai technológiának alávethetjük azt. A mozzarella születési helyén Olaszországban pizza-sajtként hasznosítják, emellett felhasználhatjuk salátákhoz, tésztákhoz is." (Forrás: http://www.extra.hu/mozzarella/recept.html. Kiemelés tőlem - T.)
Egyébként az oldalon van pár recept, köztük saláták is, "nyers" mozzarellával, de én ettől még mindig perverziónak érzem a nyers mozzarella fogyasztását. Persze egyesek a kagylót is megeszik... (;-P
Mondd, ki vagy te, ó, konyhatündér, aki tudja, hogy mi az a szent adjika? És honnan tudsz róla? És hol kapni olyant? Fontos.
És a mozzarellának szerintem sincs íze.
Nagyon régen nem jártam már erre, de mostanában nem is nagyon főztem... Viszont itt van a fagyiszezon, és nagyon kíváncsi lennék (ha már volt szó róla korábban, akkor bocsi) arra, hogy hogyan készülnek a fagyitölcsérek, és lehet-e ilyeneket házilag készíteni? Főleg az édesek, amik össze vannak tekerve... nyam-nyam... :)
Hú,köszi,ki fogom próbálni...Eddig csak a mikróban olvasztottam rá a pirítósra.
És a kukorica grillezésének mi a titka?
Nekünk nagyon kiszáradt legutóbb.Egy kis vaj? Fólia?
az a lenyeg a sajttal ugye - bar szerintem ezt mindenki magatol is kitalalhatja - hogy elfolyik ha ho eri. Ezert megfelelo csomagolas kell neki, ami osszetartja,e s akkor sutheto, grillezheto stb. Namost ez lehet panir, es akkor rantott sajt. Ha grillezed, akkor eleg ala tenni valamit - szelet kenyeret, szelet hust, szelet zoldseget, padlizsant, uborkat, paprikat, pardicsomot, gombat. Minden sajt finom egy kis petrezselyemmel, metelohagymaval, borssal, szerecsendioval, rendes dioval...
Újra itt vagyok, köztetek. Ne kövezzetek meg, de kinek és milyen recipét ígértem?? Talán joynak kiflireceptet? Akinek adósa vónék, jelentkezzen.
A grill-téma naggggyyyyon tecccik, én is szeretek kipróbálni mindenfélét! :-))
megszólítva érzem magam, tehát: az adjika abház? grúz? örmény? fűszer, kb. Erős Pista állagú keverék, erős és különleges (az összetevőket sajnos nem tudom felsorolni , 10-12 éve kóstoltam utoljára, bár fokhagyma biztosan van benne). Húsokhoz (saslik) használják elsősorban. üdv. adji
OK, tehat a mozzarellas bazsalikomos paradicsom salata hagyomanyos olasz recept. Minden rendesebb pizzeria etlapjan is rajta van, meg nalunk is, nemhogy odakint. ne idegeljetek...
Amugy van ize - eppugy, mint sok mas tejtermeknek. Milyen ize van a tejfolnek? vagy a sima tejszinnek? vagy...
Egyebkent sutve, grillezve hasznaljak meg, pizzakon is, tesztan is, husfeleken is.