Keresés

Részletes keresés

Sylvie Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1248
Kedves Tibor,
a kertészetben a FűszernövényFűszernövények termesztése topicban, Levendula jóvoltából megismerhettük a Pesto receptjét (139. h.sz.) Hogy Genovai-e, azt sajnos nem tudom, de nagyon jól hangzik. Egyébként az egész topic, javaslom minden "konyhatündérnek"
Üdv., Sylvie
Előzmény: Tibor5 (1244)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1247
Ezt tudtam, persze, de ha az uvegbe rakod, akkor ott nincs viz, szoval igy is ugy is egy darabig uresen kell alljon...

na mindegy, a lenyeg, hogy sikerult.

ke

Előzmény: joy (1246)
joy Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1246
A barnulás ellen való a citromos, ~savas hidegvízbe pucolás, negyedelés (Almánál is)
.
Szerencséd volt, mert nem mindegyik sárgul vissza!
Yóóóétvágyat!
Előzmény: kicsi emma (1245)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1245
Na sziasztok, barack befozve.
vegulis a sok hozzaszolas es anyukam cseresznyebefozesi modszerenek vegyitesevel a kovetkezot csinaltam. megpucoltam a barackot, negybe vagtam (eleg nagyok voltak), uvegeket elmostam, kipalinkaztam, belepakoltam a barackot. Egy uvegnel megneztem, mennyi le fer bele, azt felszoroztam tizenhattal, mert annyi uveg volt, abbol foztem szirupot. Tettem bele literenkent 25 dkg cukrot, igazi citromot, szekfuszeget es fahejat. Aztan amikor felforrt, mindig egy uvegnyi gyumolcsot beleontottem, megvartam ming megint felforr (ket-harom perc), es kiszedtem a barackot vissza az uvegbe. Tettem ra egy fel citrompotlot (anyukam erre eskuszik), bezartam, ujsagpapir, szarazdunszt. Aztan a kovetkezo uveget ontottem bele stb...

Kicsit az uvegben megbarnult a barack, de a citromos sziruptol megint megsargult, orom volt nezni.

Hat szepnek szep lett, kivancsi vagyok jo is lesz-e. remelem. Es kosz a sok jotanacsot...!!!

kicsi emma

hat aztan meglatjuk.

Tibor5 Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1244
A Genovai Pesto receptjét keresem, ha tudtok segítsetek.
Köszi: Tibor
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1243
Barackeltevés nálam:
A majdnem félérett gyümölcskék jöhetnek csak számításba, a "puhányok" nem. Megmosom, felezem, van amikor meghámozom, van amikor nem.
Üveg kimos, kiöblít -- mikróban fertőtlenít -- barack üvegbe szépen berakva -- szirup felforralva, barackra rá -- szirup barackról le, vissza a lábasba -- megint felforral, barackra vissza -- üveg leköt, rá csavaros tető -- száraz dunsztba be -- kész a fínomságos barackbefőtt.
A sárga- és az őszibarackot is így szoktam, nálam nagyon jól bevált. :-))

Üdv, Cic

Csilla Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1242
Hát én nem szoktam és ugy is szépen elállt eddig, két évben is ugy raktam el és az anyum már évtizedekóta igy rakja el. De hát ahány ház annyi szokás :)))).
Kicsi emma, hogy sikerültt a befőzés?
Előzmény: Csokis (1241)
Csokis Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1241
A barackot nem kell/szokas az uvegbe rakas elott blansirozni?
Csokis, a tudatlan
Előzmény: Csilla (1234)
Hi Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1240
Igen, NEM!
Az előző beírásommal épp ezt szerettem volna jelezni. A bolti lét én soha nem használom a vegyszerek miatt, ráadásul az íze is rossssssz!
Előzmény: kicsi emma (1239)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1239
aMIKOR CITROMSAVROL BESZELTEK, AKKOR NEMA BOLTI CITROMLERE GONDOLTOK, UGYE, HANEM A PATIKAI CITROMSAVRA???
Előzmény: joy (1238)
joy Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1238
Ja, és citromsav helyett használhatsz friss citromlevet is: 4-5 citromból. NE üvegeset, mert abban rengeteg vagyszer van!
Előzmény: joy (1237)
joy Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1237
Helló!
Jogos a reklamáció! A citromsav 1 eka két liter vízhez, amibe beledobálom a nyúzott-felezett barackokat, hogy ne barnuljanak meg. Az előkészítés alatt fölvesz annyi citromsavat, amennyi a továbbiakban elég.
A cukor 20-25 dkg, ki hogy szereti.
A többi, mint Csilla írja, de én papír helyett konyharuhát főzök az üvegek alatt-között, hogy a rotyogó vízben ne ütődjenek össze.

Van mikród?
Cukor nélkül is lehet eltenni gyümölcsöt – betegeknek, vagy a főzés helyett mikróban forgatod, 10-15 percig, míg a vize gyöngyözni kezd. A többi azonos.

Előzmény: kicsi emma (1231)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1236
Nagyon szivesen segitek én is örülök ha segitenek nekem. Na most aztán kaptál pár tippet, el kell dönsd melyik varációt csinálod meg. Majd ird meg az eredményt. Bocsi a sok elirásért de rohanok állandóan. Sok sikert a befőzéshez. Cs.
Előzmény: kicsi emma (1235)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1235
Kösz még egyszer.
Előzmény: Csilla (1234)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1234
Igen, én ujabban a szárazdusztos változatott kedvelem mert igy egyforma édes mind, és szerintem kevesebb munka van vele.
A másik módszert én ugy alkalmazom hogy teljesen nyersen teszem a gyümit az üvegekbe, rá cukor, szalicil és viz, lekötöm és megy a lábasab, ott főzöm amig a befőtt gyönygözik az üvegekben és aztán ott hagyom kihülni, majd szárazra törölöm és irány a kamra. Aztán mostmár te döntöd el neked melyik a szimpatikusabb eljárás.
Az emlitett hozzászólásban már egy harmadik eljárás van leirva, ott elő párolódik a gyümölcs. Azt a topicot én is megpróbáltam felhozni, de semmi eredménye nem volt. Sok sikert neked.
Előzmény: kicsi emma (1233)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1233
Aha, kezdem érteni. találtam egy Befőzések topicot (jó régi), felhozom és elolvasom azt is.

Most Csilla, ha jól értem, te két különbözőt írsz le. Az egyiknél cukros vízben fzöd meg a gyümölcsöt, aztán üvegbe és szalicil. A másikban az üvegeket teszed a fazékba, ott felforralod és úgy megy a dunsztba. Igaz?

ke

Előzmény: Csilla (1232)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1232
Igen üvegestől teszi be. Egy nagy lábast kibélelsz ujságpappirral, beleállitob az üvegeket (benne a barackkal, szépen elkészitve lekötve), öntesz vizet a lábasba ugy az üvegek háromnegyedéig és egy vizes konyharuhával letakarod, igy teszed őket főni. Legalábbis én igy szoktam. Idén én megpároltam a cukros vizben a barackokat, majdnem zöld barackokat félpuhára főztem és belemertem az üvegekbe, ráöntöttem a vizet (cukros, forró vizet) tettem rá egy leheletnyi szalicilt és lekötöttem aztán irány a szárazdunsz, tudod mint a lekvároknál. Az elején szépen bele raktam az előkészitett (még nyers) barackokat az üvegekbe ráontöttem tiszta hideg vizet és igy tudtam mennyi viz is kell hozzá (bár nem kellett annyi mert a barack is engedett levet), és ha jól emlékszem 1 liter vizhez 20 dkg cukrot tettem.
Előzmény: kicsi emma (1231)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1231
Kösz Csilla, olvastam is. Csak nem értem teljesen. Mi az hogy "egyenként kiveszem, szárazra törlöm" - üvegestül teszi be a nagyfazékba? De akkor hogy forralja fel? Egyszerűen nem értem. Meg nem tudom, hogy mennyi cukor meg citromsav kell hozzá. Biztos egy kicsit több tapasztalattal tudnám, de így...???

Te nem szoktál barackbefőttet csinálni?

kicsi emma

Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1230
Szia!
Egy kicsit lejjebb van egy szerintem hasznos hozzászólás, nekem szól szintén barack eltevéshez. Ez a 1138-as hozzászólás. Esetleg kérdezz rá a részletekre ha valami nem világos. Nem akartalak kioktatani azzal hogy megadtam a cimet, lehet neked is a másik oldalar esik és hát ennyi hozzászólást figyelemmel kisérni nem semmi.
Előzmény: kicsi emma (1229)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1229
Ma este szeretnék befőttnek eltenni kb. 12 kiló őszibarackot. Ott áll a konyhában. Még sosem csináltam semmilyen befőttet, csak lekvárt. De a férjem imádja.
Tudna nekem valaki még a mai nap folyamán egy egyszerű, elronthatatlan és lehetőleg nem valami mesterséges tartósítószerrel készülő befőzési módot javasolni? De egészen részletesen, mert mondom, még sosem...

Kösz nagyon!

kicsi emma

joy Creative Commons License 2000.07.18 0 0 1228
Kösz még egyszer!
Öregszem, hülyülök...
Miután belinkelted, beleléptem a tüzesbe, és rövidesem találkoztam magammal...
A másikban még nem voltam, de a köves-sütögetős egyelőre nem izgat.
Szvsz: olyan, mint a teflonserpenyő, vagy az öntöttvas, csak a szobában, a társaság orra előtt sül a kaja.
Igaz, ez nem jelentéktelen látvány, élvezet!

De a vendéglői kövön-sültek csak +50% FT-t jelentenek!

Előzmény: Csokis (1227)
Csokis Creative Commons License 2000.07.18 0 0 1227
Remélem nekem azért sikerülni fog:
Tűzről pattant kedvenc ételeink
Egyébként nem erre gondoltam. Volt valakinek egy kifejezetten kövönsütős kérdése. (Hogy kell a követ melegíteni, használni, mit lehet rajta sütni, stb?) Megtaláltam:
Forró kövön akarok, help!
Előzmény: Csilla (1225)
joy Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1226
Köszike!
Előzmény: Csilla (1225)
Csilla Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1225
Ha nem hát nem, nekem igy is jó... Szóval az illető topic neve: Tűzről "pattant" kedvenc ételeink és a Törzsasztalon van. Bocsi a sok elhibázott beszólásért.
joy Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1224
Nekem nem műxik, de ez nem jelent semmit, az >s.m.< letiltja az egész extrát!
Előzmény: Csilla (1222)
Csilla Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1223
Hello!
Most ujra probalkozom, ime tehat a grilles topic :

remélem mostmar sikerülni fog.
Csilla Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1222
Hello!
Ime a grilles topic :
""
remélem sikerül link-ként betenni, ha még sem akkor bocsi.
Csokis Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1221
Jaj tenyleg! A grillezesrol jut eszembe, hogy valaki nyitott egy grill topicot, ott volt szo a zoldsegek grillezeserol. mindjart megkeresem, mert erdekes volt. ... Nem talalom. :-(
Előzmény: joy (1218)
joy Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1220
Elnézést! Nem figyeltem, azt hittem a közvetlen előtte írtra reagáltál.
Mert elolvastam. A Te yóóó élményeidre volnánk kíváncsiak, nem mások zavaros írására!
Előzmény: modigliani (1219)
modigliani Creative Commons License 2000.07.17 0 0 1219
"Bocs, de ezt kár volt belinkelni!"
Előzmény: joy (1217)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!