Oké, akkor azt a 15 litert hagyom a fenébe. Kiöntöm.
Úgyis még a szilva nagy része a fán van és várom, hogy érjen. Ha megérett nekiállok teljesen leszedni és ami lesz azt a 120 literes hordóba teszem, hogy legyen legaláb félig.
Még annyit mondj meg, hogy ennyi idő alatt kiforrhatott az a 15 liter vagy csak simán el van rontva valami? A forrás ideje függ a mennyiségtől? Tehát kevesebb cefre rövidebb idő alatt kiforr?
A kierjedt cefrét is szokták utólag savazni, ha azonnal nem tudják lefőzni. most fóliával van védve, de ez az egyetlen tárolós cefrém, mivel a hétvégén meglesz a főzőm, és utána már egyből tudok főzni.
"A kérdésem arra irányult, hogy ha eddig a pH szint beállítása nélkül volt tárolva a cefre, akkor lenne-e értelme 1 hétre besavazni, hiszen nagy valószínűséggel ha nagyon akart már elszaporodhatott volna valami.
Azt tudom mire való a savazás."
Szia !
Ja ! A kierjedt cefrét már mi ellen védted volna savazással?
A cefre tárolására más és jobb megoldások vannak.
pl. : - fólia + 10 cm víz ,
- vékony étolaj réteg.(étolaj használatos a főzésnél)
...ezek védik a káros oxigéntől és az alkohol párolgását is megakadályozzák.
Azeert itt a foorumon vannak neehaanyan, akik ismerik a JOO PAALINKA föözeeseenek szabaalyait (forteelyait, trükkjeit, vagy nevezhetjük baarminek) ees 99,9%- ban
Ha Te is joo minööseegüü paalinkaat szeretneel, fogadd meg amit szajkooznak. Ha nem, akkor az a Te dolgod. (EEn megfogadtam, azoota ihatook a paaleszeim...)
Köszönöm mindenkinek aki küldött valamilyen segédletet! :)
Olyan kérdésem lenne még, hogy mivel kb 15 liter szilva nem fért bele a 60 literes hordóba azt Csütörtökön beletettem egy 120 literesbe. Mondanom sem kell alig lett az alján egy kevés, de eddig erjedt szépen. Ma reggel még meg volt felette a CO2 réteg is. Regel kicsit összeráztam (előtte a tetejét rátettem és nem szellőztettem sokáig) a hordóban. Délutánra viszont már nem hallatszik hogy "pezsegne" és a gyújtó sem alszik el ha felétartom.
Létezik, hogy ennyi idő alatt kiforrt vagy csak simán elcsesztem valamit?
Aztán azt is kérdeztem, hogy az ú.n. szalag anyagból vágnának-e le ekkora darabot, azt válaszolta a kérdezett, hogy szalagot csak egészben forgalmaznak, Vegyem meg a többszáz kilós tekercset. :))
Szükségem lenne 1 db. 1 (egy) mm vastag, 400-500 mm közötti szélességű, és 1100 mm hosszúságú vörösréz lemezre. Ahol eddig kerestem, ott vagy csak egész táblát akartak adni, vagy adtak volna darabot is, de kb. azon az áron, amiért az egész táblát megvehettem volna.
Ha valakinek esetleg van az említettnél korrekltebb beszerzési forrása, köszönettel venném az információt.
Az illata ígéretes, az íze édes-cukros-karamellás talán kicsit házi csokoládés...majd meglássuk, vinni viszek mindenképp, max a padlón végzi, de leglább elmondhatjuk hogy ez is megvolt. (azért remélem nem ez lesza sorsa:)
gombászok: Tavaly bukkanam rá egy régi könyvben említették, hogy feldolgozható... Sajnos a darabolás is elég nehézkes,főleg a szárazabb rudak esetében. A magozás számomra még lehetetlen küldetésnek tűnik, próbálom hamar főzni.
Piszra:
Ezt a mennyiséget 15-20 perc alatt be lehet gyűjteni, ennyi még belefér, csak a helyet kell neki biztosítani. Feldogozás meg szigorúan otthon :)
...mióta megismertelek, tudtam, hogy egy elkötelezett "otthonfőző" vagy...na de ez a nyaralás
hordóval:):):)...nem semmi, ahogy Pestiesen mondják...a haver erre csak annyit mondott, hogy na"ez sem normális"...DDD...remélem a télin már kóstolhatok belőle, mert ez igazi kuriózum lesz...
Irígyellek a szorgalmadért, meg a talékonyságodért.
Tavaly valaki feldobta ezt a témát, csak úgy elméleti síkon volt is egy kis vita.
Most itt a gyakorlat.
A szjkenyér cukra a maghéj belsejében van, jól tetted, hogy áztattad. A maghéjnak magas a cellulózrost tartalma, ez biztos nem zavaró az erjedéskor. Magja viszont magas fehérjetartalmú, úgy gondolom, nem ártana valahogy az erjedésből kizárni, nehogy kellemetlen szagokat eredményezzen.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Családos ember vagyok, elképzelem a szitut. Nyaralás, és az utazótáskában a cefrénekvaló.
Indiszkrét kérdés,és off is a topicban, de a család mit szólt? (nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt.:-D)
Mindig azt mondja szeretett családom, hogy menjünk nyaralni ott legalább nem a fákkal, permetezéssel, kapálással, cefrézéssel foglalkozom, hanem velük. :-D
Görögbe készülünk idén, a tenger gyümölcseit lehet cefrézni?:-D
Én két éve főztem gyalogbodzát. Fésűvel bogyóztam. Nagyon jellegzetes íze ( kicsit olya mentás hatású orüregbe viszzaérződő ) van. Az illata az sokak szerint szag. Nagyon messzíről megérezni. Nekem nagyon bejön, de sokaknak nem.
Síma bodzát is főztem, az nekem sokkal jellegtelebb lett. Szerintem kicsit még éretlen lehett. Boltit is kóstoltam egyszer, az sem volt különb.
Szentjánoskenyérre bukkantam, Hordi 3x lett telitöltve(32kg), sajnos helyszűke miatt nem lett 4., 5.,...sokadik töltés...
A termés igencsak jellegzetes illatú ami különösen felerősödik, ha kis helyen vagyunk egybezárva egy nagyobb mennyiséggel. A termések 1-1,5 cm vastagok, széttörve a frissekben sűrű édes lé van a szárazabbakban ez a lé krirtállyá fejlődik.
Friss termés esetén a feldolgozáshoz elég egy kraftos fúró 3000/perc fordulattal és egy Nabiti féle rettenetes. A fúró tényleg kraftos legyen mert 2 vödör feldolgozása után az 1100W-os fúró is felhevült. Mielőtt nekiálltam volna az aprításank 2-3 cm-es darabokra törtem a terméseket és annyi vizet adtam hozzá ami épp ellepte. Az aprítás sokkal tovább tart mint egy szilva vagy meggy esetén.
A fúró kímélése végett a maradék mennyiséget nyakonburítottam forróvízzel majd pár perccel később az edényeket teljesen feltöltöttem, hogy ellepje a terméseket. (ezt már hidegvízzel) Ez érezhetően megpuhítja a terméseket, holnapig áznak, majd újra nekiesek a fúróval.
Először is elnézést szeretnék kérni, ha pálinkás hangulatomban lennék és érthetetlen zagyvaságpt beszélnék, azaz írnék! De lenne itt egy dolog, amit szeretnék megkérdezni. Ha ma átmostam a kation cserélő gyantát vízzel, majd a saját szűrő rendszerembe raktam és jól lezártam a kiszáradás veszélyétől, akkor azt holnap teljes nyugodtsággal aktiválhatom 10%-on NaCl oldattal? A végén simán mosható csapvízzel is?