Keresés

Részletes keresés

kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88921

Oké, akkor azt a 15 litert hagyom a fenébe. Kiöntöm.

Úgyis még a szilva nagy része a fán van és várom, hogy érjen. Ha megérett nekiállok teljesen leszedni és ami lesz azt a 120 literes hordóba teszem, hogy legyen legaláb félig.

 

Még annyit mondj meg, hogy ennyi idő alatt kiforrhatott az a 15 liter vagy csak simán el van rontva valami? A forrás ideje függ a mennyiségtől? Tehát kevesebb cefre rövidebb idő alatt kiforr?

Előzmény: emGeza (88916)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88920

Leragadni!?:).....de hát nekem keverősöm van!:)

Előzmény: Törölt nick (88919)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88919

Te melyik évnél ragadtál le? :)

Előzmény: kupeci (88918)
kupeci Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88918

Szia Jana!

Látom pezseg az élet!:)

Előzmény: jana001 (88917)
jana001 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88917

Most már leéllíthatnád magad!

Előzmény: emGeza (88916)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88916

Szia !

 

Igaz most off-ra kapcsoltam , de ...

 

Szerintem a 60 L-est csinál tovább. A 15 L már ne !

 

Máskor az összesen 75 L-ert ,tedd 2 db 60 L hordóba és főerjedés után öntsd össze .

Feltételezem , hogy a hordót 75 % -ig töltőted ? Mert ha nem akkor ötletem nam állja meg a helyét !

 

Ajánlottam pénteken jó tananyagot + a reggelnk-et olvassad . Ezek hasznosak .

 

De sokkat ne kérdezz , mert a sok okostojás leragadt 1980-nál !

Előzmény: kubikos2 (88906)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88915

" Akkor most mi van? Nem értem.... :-(("

 

Szia !

 

Ne vedd magadra , de neked is szól !

Akit megsértenék atól előre boccs !!!!

 

Ezt már Én sem értem ! Mi van itt ?

 

Valaki sztárolja magát , valaki tényleg az ! Én meg az ellenségetek vagyok (?)

 

Kaptok egy jó anyagot és csak kétkedtek ? Reklám ? Mennyi a lové ? Benne vagy a csapatba ?

 

Leragadtatok az ösi módszernél ? Az új már nem jó ? Nem kell ?

 

Inkább beszartatok ! Mert Ti nem így csináljátok ! És ez fáj Nektek ! 

 

Mint mindenben , a cefrézésben is fejlődni kell !

 

További sok sikert !

 

OFF

Előzmény: csalitos (88861)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88914

Szia !

 

Kár lett volna érte !

 

Te mint az oldal esze , vezére és elkötelezett pálinkaföző mester , a tudásod is kitün a többiektől.

És mégis bizonytalan lettél !

Ha itt valaki érti a dolgát az Te vagy ! 

 

Sajnálom !

Előzmény: snapszmester (88858)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88913

"  "Akár marhaságnak tünhet."

  Nem csak annak tűnik,az is.:-)  "

 

Szia ! 

 

Az , hogy mi marhaság és mi nem , azt az emberbe kialakult értékrend és az ígénye határozza meg !

Előzmény: stapika (88852)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88912

"Jogos a kérdés, és van megoldás."

http://forum.index.hu/reklamlink/

 

Szia !

 

Igaz nem nekem írtad , de rám céloztál .

 

Köszönöm a hasznos információt !

 

Ott fogom magam reklámozni , hogy mekkora marha vagyok a sok ..... között !

Előzmény: Törölt nick (88851)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88911

" Mennyi a részesedésed a kokoferm termékeinek eladása után?"

 

Szia !

 

Kérdésed írigylésre méltó!

 

A válasz : nulla .

 

Az építő és segítő szándék az manapság már nem létezhet ?

Csak az anyagiak ?

Kinek mennyi ?

 

Azért remélem , hogy valaki talált számára hasznos információt !?

Előzmény: csalitos (88850)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88910

"Tisztelt Mgéza!

Megkérhetlek,hogy maradjon meg nekem?Mert a reggelink reggel jelenik meg!

Edig is ,ma is, holnap is,holnaputánis,stb.....

köszönettel sogi! "

 

Tisztelt Sogi !

 

Igazad van ! Ez már a Te feladatod , úgy mint vf1 is tette , nap mint nap !

 

Elnézésed kérem ?

 

Köszönettel eMgeza !


(bár Én nem hagytam le a neved első betűjét !)

Előzmény: sogi01 (88845)
Hurkafej Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88909

Szia!

A kierjedt cefrét is szokták utólag savazni, ha azonnal nem tudják lefőzni. most fóliával van védve, de ez az egyetlen tárolós cefrém, mivel a hétvégén meglesz a főzőm, és utána már egyből tudok főzni.

 

 

Előzmény: emGeza (88908)
emGeza Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88908

"A kérdésem arra irányult, hogy ha eddig a pH szint beállítása nélkül volt tárolva a cefre, akkor lenne-e értelme 1 hétre besavazni, hiszen nagy valószínűséggel ha nagyon akart már elszaporodhatott volna valami.

Azt tudom mire való a savazás."

 

Szia !

 

Ja ! A kierjedt cefrét már mi ellen védted volna savazással?

 

A cefre tárolására más és jobb megoldások vannak.

pl. : - fólia + 10 cm víz ,

       - vékony étolaj réteg.(étolaj használatos a főzésnél)

 ...ezek védik a káros oxigéntől és az alkohol párolgását is megakadályozzák.

 

De ezt Te is tudod.

 

 

      

 

Előzmény: Hurkafej (88843)
Babar66 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88907

Kedves tanca1

Azeert itt a foorumon vannak neehaanyan, akik ismerik a JOO PAALINKA föözeeseenek szabaalyait (forteelyait, trükkjeit, vagy nevezhetjük baarminek) ees 99,9%- ban

kivaaloo paalinkaat keesziitenek baarmilyen gyümölcsbööl (termeesbööl)

Ha Te is joo minööseegüü paalinkaat szeretneel, fogadd meg amit szajkooznak. Ha nem, akkor az a Te dolgod.  (EEn megfogadtam, azoota ihatook a paaleszeim...)

üdv. 

Előzmény: tanca1 (88679)
kubikos2 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88906

Köszönöm mindenkinek aki küldött valamilyen segédletet! :)

 

Olyan kérdésem lenne még, hogy mivel kb 15 liter szilva nem fért bele a 60 literes hordóba azt Csütörtökön beletettem egy 120 literesbe. Mondanom sem kell alig lett az alján egy kevés, de eddig erjedt szépen. Ma reggel még meg volt felette a CO2 réteg is. Regel kicsit összeráztam (előtte a tetejét rátettem és nem szellőztettem sokáig) a hordóban. Délutánra viszont már nem hallatszik hogy "pezsegne" és a gyújtó sem alszik el ha felétartom.

 

Létezik, hogy ennyi idő alatt kiforrt vagy csak simán elcsesztem valamit?

Előzmény: emGeza (88822)
Babar66 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88905

Azeert, ha föözöl a "tenger gyümölcseibööl", egy pohaarral mindenkeepp kiinaalj meg,  csereebe baarmibööl vaalaszthatsz...

üdv.

(Elneezeest a taavirati stiiluseert.)

Előzmény: Piszra (88895)
halkergető Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88904

Köszi! Már próbáltam.  Csak fél táblát adnának.

 

 

Aztán azt is kérdeztem, hogy az ú.n. szalag anyagból vágnának-e le ekkora darabot, azt válaszolta a kérdezett, hogy szalagot csak egészben forgalmaznak, Vegyem meg a többszáz kilós tekercset.   :))

Előzmény: lezli56 (88903)
lezli56 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88903
Előzmény: halkergető (88902)
halkergető Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88902

Üdv. a T. Kartácsaknak!

 

Szükségem lenne 1 db. 1 (egy) mm vastag, 400-500 mm közötti szélességű, és 1100 mm hosszúságú vörösréz lemezre. Ahol eddig kerestem, ott vagy csak egész táblát akartak adni, vagy adtak volna darabot is, de kb. azon az áron, amiért az egész táblát megvehettem volna.

 

Ha valakinek esetleg van az említettnél korrekltebb beszerzési forrása, köszönettel venném az információt.

 

hk

 

 

Baracilin Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88901

Pálinkás jóreggelt!

 

Az illata ígéretes, az íze édes-cukros-karamellás talán kicsit házi csokoládés...majd meglássuk, vinni viszek mindenképp, max a padlón végzi, de leglább elmondhatjuk hogy ez is megvolt.
(azért remélem nem ez lesza sorsa:)

gombászok:
Tavaly bukkanam rá egy régi könyvben említették, hogy feldolgozható...
Sajnos a darabolás is elég nehézkes,főleg a szárazabb rudak esetében. A magozás számomra még lehetetlen küldetésnek tűnik, próbálom hamar főzni.

 

Piszra:

Ezt a mennyiséget 15-20 perc alatt be lehet gyűjteni, ennyi még belefér, csak a helyet kell neki biztosítani. Feldogozás meg szigorúan otthon :)

Előzmény: rézműves1 (88900)
rézműves1 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88900

...pályinkás jó reggelt...

 

...mióta megismertelek, tudtam, hogy egy elkötelezett "otthonfőző" vagy...na de ez a nyaralás

hordóval:):):)...nem semmi, ahogy Pestiesen mondják...a haver erre csak annyit mondott, hogy na"ez sem normális"...DDD...remélem a télin már kóstolhatok belőle, mert ez igazi kuriózum lesz...

                                                      ...további jó nedűket, a Rézműves...

Előzmény: Baracilin (88893)
gombászok Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88899

Irígyellek a szorgalmadért, meg a talékonyságodért.

Tavaly valaki feldobta ezt a témát, csak úgy elméleti síkon volt is egy kis vita.

Most itt a gyakorlat.

A szjkenyér cukra a maghéj belsejében van, jól tetted, hogy áztattad. A maghéjnak magas a cellulózrost tartalma, ez biztos nem zavaró az erjedéskor. Magja viszont magas fehérjetartalmú, úgy gondolom, nem ártana valahogy az erjedésből kizárni, nehogy kellemetlen szagokat eredményezzen.

Pl. szjánoskenyér magozó gép???

Előzmény: Baracilin (88893)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.01 0 0 88898

                                                 vf1 linkgyüjteménye 

 

 

   linkás jóreggelt!   

Hogyan készítsünk jó pálinkát?  Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken: 

 

                                                          A tudás forrása

                                           http://www.snapszmester.uw.hu/

                         Snapszmester és Nabiti összefoglalója a pálinkafőzésről

 

      Szárított fajélesztők hatása                                  Hagyományos kisüsti eljárás

Miklós1 összegzései a ph beállításról                Miklós1 összegzései a cefre elkészültéről 

 Kationcserélő műgyanta használata                          Firekiller tűzvédelmi tanácsai

                                              Miklós1 féle pálinkafőzési 1x1

Előzmény: sogi01 (88878)
jana001 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88897

Csinálhatod úgy ahogy leírtad.

Előzmény: elek81 (88892)
Piszra Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88896

Ja és még annyit, hogy kiváncsian vár(juk) a beszámolót a "végeredményről".

Előzmény: Baracilin (88893)
Piszra Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88895

:-DDD

Ez nagyon súlyos, és egyben Hatalmas gartuláció!

Családos ember vagyok, elképzelem a szitut. Nyaralás, és az utazótáskában a cefrénekvaló.

Indiszkrét kérdés,és off is a topicban, de a család mit szólt? (nem kell válaszolni, csak költői kérdés volt.:-D) 

Mindig azt mondja szeretett családom, hogy menjünk nyaralni ott legalább nem a fákkal, permetezéssel, kapálással, cefrézéssel foglalkozom, hanem velük. :-D 

Görögbe készülünk idén, a tenger gyümölcseit lehet cefrézni?:-D

Előzmény: Baracilin (88893)
fehérkutya Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88894

Én két éve főztem gyalogbodzát. Fésűvel bogyóztam. Nagyon jellegzetes íze ( kicsit olya mentás hatású orüregbe viszzaérződő ) van. Az illata az sokak szerint szag. Nagyon messzíről megérezni. Nekem nagyon bejön, de sokaknak nem.

Síma bodzát is főztem, az nekem sokkal jellegtelebb lett. Szerintem kicsit még éretlen lehett. Boltit is kóstoltam egyszer, az sem volt különb.

 

Előzmény: Törölt nick (88887)
Baracilin Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88893

Nyaralni tessék hordóval indulni! :)

 

Szentjánoskenyérre bukkantam, Hordi 3x lett telitöltve(32kg), sajnos helyszűke miatt nem lett 4., 5.,...sokadik töltés...

 

A termés igencsak jellegzetes illatú ami különösen felerősödik, ha kis helyen vagyunk egybezárva egy nagyobb mennyiséggel.
A termések 1-1,5 cm vastagok, széttörve a frissekben sűrű édes lé van a szárazabbakban ez a lé krirtállyá fejlődik.


Friss termés esetén a feldolgozáshoz elég egy kraftos fúró 3000/perc fordulattal és egy Nabiti féle rettenetes. A fúró tényleg kraftos legyen mert 2 vödör feldolgozása után az 1100W-os fúró is felhevült. Mielőtt nekiálltam volna az aprításank 2-3 cm-es darabokra törtem a terméseket és annyi vizet adtam hozzá ami épp ellepte. Az aprítás sokkal tovább tart mint egy szilva vagy meggy esetén.

A fúró kímélése végett a maradék mennyiséget nyakonburítottam forróvízzel majd pár perccel később az edényeket teljesen feltöltöttem, hogy ellepje a terméseket. (ezt már hidegvízzel) Ez érezhetően megpuhítja a terméseket, holnapig áznak, majd újra nekiesek a fúróval.

Kihozatalról/ízről illatről később beszámolok :)

elek81 Creative Commons License 2013.08.31 0 0 88892

Sziasztok!

 

 

Először is elnézést szeretnék kérni, ha pálinkás hangulatomban lennék és érthetetlen zagyvaságpt beszélnék, azaz írnék! De lenne itt egy dolog, amit szeretnék megkérdezni. Ha ma átmostam a kation cserélő gyantát vízzel, majd a saját szűrő rendszerembe raktam és jól lezártam a kiszáradás veszélyétől, akkor azt holnap teljes nyugodtsággal aktiválhatom 10%-on NaCl oldattal? A végén simán mosható csapvízzel is?

Üdv Imi

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!