Hát gyümölcscentrifugám nincs, ahhoz nem tudok hozzászólni, de paradicsomdarálóm van, azzal érdemes. Almamust nagyon rulez! (Almabor is, de mustnak jobban szeretjük). A kicsit sűrűjéből lehet hirtelen almahabot, -krémet, -turmixot előállítani, lefagyasztani vagy "kompótosítani" télre ugyanilyen célokra, a nagyon sűrűjét, ami a daráló végén kerül elő, megszárítani teának.... Szóval, ha sok az alma, valamit mindenképp érdemes kezdeni vele.
Off
Ha elballagsz a honlapomra, és nem a NetSzakácsot, hanem a Világítótornyot nézed meg közelebbről, találsz ott linkeskedést is.
joynak nem volt nehéz dolga, hogy kitalálja, milyen linkség csúszott a linkbe, merthogy nyíltan bevallottam (bár hibásan, mert 05 helyett volt 66) - de a forrásban is megnézhette volna:-) (Jobb egérgomb, forrás megtekintése)
On
Kedves Konyha-trükk Szakértők!
Tisztelettel érdeklődöm, szoktatok-e nyári almából gyümölcscentrifugával almalét készíteni. Jó az? Érdemes erre beruházni? Alma van.
muskatli
Kedves Mulan és joy!
OFF, de áruljátok el
1. hogyan kellett volna linkelnem a Ctrl-C, Ctrl-V kelyett,
2. mit jelent a likn-a-linkbe,
3. hogyan látja joy, hogy mit írt Mulan?
Én is szeretnék elegánsan linkelni,
meg jót nevetni az ellinkeléseken.
bd
Hát, hogy egy saját lyólelsüllyedt topicom linkeje helyett más 9003206 helyett 9003266) legyen a gyüjteményemben, az elég ciki, de akkor most kijavítottam: Fűszerek, fűszerkeverékek
A címkéről annakidején nem ismertem fel.
Most az index Fűszerek, fűszerkeverékek c. topic 148. hozzászólásában jelent meg az alábbi
Akkor széles nemzetközi összefogással összeáltt az ádzsika:
sűrített paradicsom
fokhagyma
koriander
csípős paprika
nátrium-benzoát
só
és HMELI-SZUNELI ami áll az alábbiakból:
koriander (domináns összetevő)
zeller (szár vagy gumó, így szimatra, nem levél)
petrezselyem
bazsalikom
pirospaprika
fokhagyma
só
adzsika
Fűszerkeverék, állaga hasonlít a kofáknál kapható cseresznyepaprika-krémhéhez, sötétbarnás-bordós színű.
Akkor lehetett kapni, mikor a Sztalicsnaja-vodkát, az orosz tőkehalmájat, kb 25 évvel ezelőtt, bébiételes nagyságú és fazonú üvegben, grúz és abház felirattal, fokhagyma, erőspaprika és még nemtudommik voltak a cimkéjén.
Nekem ízlett lágytojáshoz, párolt karfiolhoz is.
bd
Nagyon örülök az adzsika összetételének, mostmár csak az arányokat kellene kikisérletezni.
Akinek előbb sikerül írjon.
Egyébként a cimkéjén mintha Abház feliratot láttam volna. Ha akkor tudom, hogy utóljára, hát megőrzöm.
Mostanában valahol olvastam egy "tenger gyümölcsei" mártás receptjéről, amiben nincs is hal, hanem pl. bab.
Ha valaki tudja, hol, írja meg mert nem találom.
Látom a befőzős topicot nem nagyon szeretitek, igy hát itt is felteszem az ott feltett kérdéseimet.
Fogok egy adag körtét szeretnék belő dzsemet is és befőtett is csinálni. A befőttel kapcsolatban az a kérdésem hogy citromon kivül mivel lehet még izesiteni (fahéj, szegfűszeg, vanilia esetleg)?
A dzsemmel kapcsolatban olvastam valahol egy alma dzsemet amiben volt méz meg fahéj és zselirozó befőző cukor majd ki fogom próbálni de én most arra lennék kiváncsi hogy meg lehet-e ezt csinálni körtéből is és mi kellhet még bele, esetleg citromsav, vagy citromlé? Előre is köszi a tanácsokat.
Sikerült végigolvasni a lemaradásomat, eszembe jutott ez-az:-)
Adzsika: ha lelőhelyet nem is, de receptet találhatni a Fűszerek, fűszerkeverékek topicban, annak alapján legyártható házilag.
Salátákba én sokszor teszek magyar sajtokat, tehéngomolyát (nem mindig és mindenhol kapni fetát, mozzarellát, kecske- vagy juhsajtokat, juhgomolyát). Lehet, hogy nagyon nem autentikus, de finomak leszbek a "mediterrán" zöldségsaláták a márvány, anikó, füstölt hóvirág, füstölt trappista, sőt, a közönséges ementáli (pannónia) sajtokkal is.
Van olyan módszer is, hogy, órák hosszat főzögeted a szirupban, és kavargatod, azután állni hagyod benne, de szvsz az sem kevésbé macerás. Viszont a cukrozott barack meg nagyon finom:-)
A jól záródó doboz csak fém doboz lehet, vagy lehet esetleg karton doboz? Mintha olvastam volna hogy jól szellőző vászon tarisznyában is lehet aszalt gyümölcsöt táronli. A csavaros tetejű befőttes üveg nem jó ilyesmik tárolására esetleg? Sőt aszalt almát én láttam madzagra felfűzve is tárolni szellős kamrában.
off Mulan, jól nyaraltál?
Szia ribizli!
Én is valami ilyesmit olvastam a kandirozásról és tényleg elég macerásnak tünik, egyébként barack kandirozáson gondolkodom. Aszalni meg almát és körtét szeretnék, illetve ez van tervben de nem tudom még mi lesz belőle.
Jól elmaradtam szabadság címen, de most már jövök:)
kicsi emma, kedves, csak megforgatom a barackot-almát a citromlében, rátapad annyi, hogy ne barnuljon meg a további "kezelés" alatt.
Ja, és természetesen citromlé. Nem bolti, nem citromsav, nem citrompótló.
Én egyébként a barackot, körtét, almát, nórabórát (meg a vegyes kompótot) is úgy teszem el mint a cseresznyét és meggyet - többszöri forrázással (nem blanchírozva), szárazdunsztban.
ribizli, kedves, én úgy tanultam, hogy gyümölcsöt és gombát is csak árnyékban szabad szárítani/aszalni - de deszkán is lehet, nem kötelező a rács vagy szita (legfeljebb sűrűbben kell forgatni)
A lecsót én is fagyasztva teszem el, de megpirítom a hagymát-paprikát, mert felengedtetés után már nem pirul, csak fő.
Bocs, nem megyek át a befőzősbe, lusta vagyok ilyentájt már. :-)
A cukrozott (kandírozott) gyümölcs készítése macerás dolog. Alapvetően kell készíteni egy jó kis cukorszirupot, és a megfelelően előkészített (megmosott/ hémozott/ felaprított) gyümölccsel felforralni. Hagyni a lében, másnap leszűrni, a levet beforralni, megint bele a gyümölcsöt. 3-4 napig kell csinálni, aztán kiszedni a gyümölcsöt, zsírpapíron megszikkasztani, és porcukorba forgatni, majd zsírpapírral rétegezve jól záródó dobozban hűvös helyen tárolni. Azt hiszem, a nem nagyon lédús gyümölcsök (és néhány zöldség is ) alkalmasak cukrozásra. Aminek levegőre barnul a húsa, aprítás után citromos vízbe érdemes mártani. Meggyet, cseresznyét jobb nem kimagozni. Narancs, citrom héját először kb. egy hétig naponta váltott vízben kell áztatni, hogy a keserűség kiázzon belőle. Ha egészben , szeletelve akarod cukrozni, akkor először sima vízben kell megfőzni, a főzővizet kiönteni, leöblíteni, és utána szirupban főzni. Tököt is lehet cukrozni, görögdinnye fehér héját is, meg paradicsomot is.
Olyanra, amit cukrászdában lehet kapni, soha nem sikerült még csinálni.
Aszalás: elvben kell hozzá speciális tálca, fa keret, rajta vesszőből készült "szövet", de biztos jó valami sűrű anyaggal bevont is, vagy hagyományos szita (nem fém). Megtisztított, darabolt gyümölcsöt egy rétegben ki kell teríteni erre, és napos, szellős helyen (vagy árnyékban) szárítani, amíg kopogós kemény nem lesz, és minden víz elpárolgott belőle. Szintén jól záródó dobozban, hűvös helyen lehet eltartani. Lehet kb. 40°-os sütőben is szárítani, nyitott ajtónál, így hamarabb kész van. Mikrosütőben is meg lehet próbálni, nekem nem sikerült, persze ez nem a módszer hibája, hanem az enyém.
Aszalni/ szárítani érdemes fűszernövényeket meg teafűnek valót, ezeket viszont sötét helyen kell szárítani.
Sok türelem kell a dologhoz, de az eredmény - ha sikeres - kárpótolhat a munkáért. :-)
ribizli
Sziasztok!
Csinált itt már valaki kandirozott gyümölcsöt? Többfelé olvastam hogy jó pár napig cukorszirupban kell áljon amit naponta leszürsz felforralsz és vissza öntesz a gyömölcsre amig a szirup el nem fogy. Jó ez a módszer? Hogy kell utánna tárolni a gyümölcsöt, mennyi ideig állel?
Milyen gyümölcsöt lehet cukrozva eltenni? Sok süti receptben tesznek a tésztába cukrozott gyümölcsöt, ezért érdekel. Mit lehet aszalni és hogyan?
Na egyenlőre ennyi de még van pár kérdés a befőzős topicban is, oda is átlehet látogatni. Dumáljuk meg a befőzést odaát. Mit szóltok?
Mák: Anyukám szerint érdemes lefagyasztani, és amúgy fagyottan darálni, akkor nem lesz olyan szíros a daráló tőle.
Lecsó eltevése: Ha lehet helyet szorítani neki a fagyasztóban, a legegyszerűbb a szokásos paradicsom és paprika arányokat betartva amúgy nyersen, aprítva adagonként lefagyasztani, és ínséges időkben egyszerűen kiolvasztva felhasználni. Mivel úgyis megpárolódik, nem számít, ha összeesik a paprika, az íze pedig ugyanolyan, mint a frissé. Paradicsomot érdemes (kisebbeket) egészben is lefagyasztani, és pl. télen levesbe főzni.
ribizli
Van egy üveggel, mindjárt hozom, és írom a hozzávalókat. (egyébként mi a Cora-ban szoktuk venni rendszeresen, nekem nem sikerült jól elkészíteni sk.)
szóval, van benne bazsalikomlevél, olivaolaj, parmezán és pecorino sajt, dió, só, fenyőmag, petrezselye, fokhagyma (burgonya, liszt, savképző, aromák). A zárójeles cuccok igazán nem szükségesek imho.
A lényeg, hogy sok friss bazsalikomlevelet, petrezselymet olajjal, dióval, fenyőmaggal és sajttal együtt jó sokáig kell turmixolni, amíg egynemű pép lesz belőle. Akkor kisebb üvegbe tölteni, hűtőben jól lezárva tárolni.
Nálunk nagyon megy. Főtt tésztákra, pirítósra, levesbe, mártásba isteni. De el tudom képzelni pl. grillezett ételekre is. Én egyébként is nagy bazsalikom imádó vagyok, néha a friss virágját teszem vajas kenyérre csak úgy.
Pesto receptet láttammár szakácskönyvben pistu-ként is írva, szóval némi fantázia segítségével talán találsz pontosabb receptet, de szerintem még egy rendes kereső is ad receptet, nem is beszélve a jó öreg www. cooking.com-ról. :-)
Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
ribizli
Kedves Tibor,
a kertészetben a FűszernövényFűszernövények termesztése topicban, Levendula jóvoltából megismerhettük a Pesto receptjét (139. h.sz.) Hogy Genovai-e, azt sajnos nem tudom, de nagyon jól hangzik. Egyébként az egész topic, javaslom minden "konyhatündérnek"
Üdv., Sylvie
A barnulás ellen való a citromos, ~savas hidegvízbe pucolás, negyedelés (Almánál is)
.
Szerencséd volt, mert nem mindegyik sárgul vissza!
Yóóóétvágyat!
Na sziasztok, barack befozve.
vegulis a sok hozzaszolas es anyukam cseresznyebefozesi modszerenek vegyitesevel a kovetkezot csinaltam. megpucoltam a barackot, negybe vagtam (eleg nagyok voltak), uvegeket elmostam, kipalinkaztam, belepakoltam a barackot. Egy uvegnel megneztem, mennyi le fer bele, azt felszoroztam tizenhattal, mert annyi uveg volt, abbol foztem szirupot. Tettem bele literenkent 25 dkg cukrot, igazi citromot, szekfuszeget es fahejat. Aztan amikor felforrt, mindig egy uvegnyi gyumolcsot beleontottem, megvartam ming megint felforr (ket-harom perc), es kiszedtem a barackot vissza az uvegbe. Tettem ra egy fel citrompotlot (anyukam erre eskuszik), bezartam, ujsagpapir, szarazdunszt. Aztan a kovetkezo uveget ontottem bele stb...
Kicsit az uvegben megbarnult a barack, de a citromos sziruptol megint megsargult, orom volt nezni.
Hat szepnek szep lett, kivancsi vagyok jo is lesz-e. remelem. Es kosz a sok jotanacsot...!!!