csak a tányért teszed a mérlegre; és elötte egy üres tányérral lenullázzák a mérleget, szóval a tányér súlya nincs benne - ahogy az lenni is kell. elvitelre is lehet vinni, akkor müanyag (vagy hungarocelles) dobozba pakolhatsz, s akkor egy ilyennel nullázzák a mérleget elötte.
sokféle föétel, húsételek, saláták, köretek, tésztaételek, egy-két desszertnek való, és a lengyel egyik nemzeti ital: cukros kompót-lé :) ez persze nem mérlegre, hanem egységárra. asszem 10 zl körül volt a 2 dl.
Kössz a részletes beszámolót. Ezeket a látványosságokat biztosan nem fogom kihagyni.A kajáldák kilora való árusitása elég érdekesnek tűnik. Valahol olvastam hogy napijegyet is lehet váltani a wroclawi BKV-ra,tudsz erről valamit ?
Wroclaw fötere valoban mesebeli! Talán mindössze 1-2 háború utáni épület rontja az összképet.
Van egy nagyon szép, kék üveglapokból összerakott szökökút is a téren.
De a legjobb szökökútért kijjebb kell menni a belvárosból: a Hala Stulecia parkjában (a ZOO mellett, villamosmegálló a közelben) van a multimédiás szökökút, sötétedés után fényjátékkal és zenével, óránként (majd májustól megint). http://www.wroclawskafontanna.pl
Wroclaw tele van jobbnál jobb olcsó önkiszolgáló éttermekkel, pl. az emlitett Bazylia az egyetemmel szemben http://www.bazyliabar.pl/
vagy az STP Multifood lánc több plázában (pl. Pasaz Grunwaldski), és a fötér melletti kis utcában is (Kuznicza). Beállsz a sorba, veszel egy tálcát, evöeszközöket, tányért, és a tányérra bármit pakolhatsz, a végén a pénztárnál mérlegre teszed, és gramm alapján fizetsz.
A legtöbb ilyenben az utolsó órában ráadásul minden féláron van, és akkor is sok minden friss, finom még!
Egy másik olcsó kajahely a vásárcsarnok (http://www.spolem.pl/hala-targowa1.html), a bejárattól rögtön balra van egy önkiszolgáló-szerüség, de itt kérni kell a pult mögül. A friss pierogi nem emlékszem pontosan mennyi volt, de nagyon olcsó!
Az egyetem díszterme tényleg gyönyörü, s érdemes belépöt váltani az egyetem tetején levö kilátóteraszra is. Majdnem legfelül van vmi híres hosszúsági vagy szélességi fok a padlóba vésve, amit a kedves terem-ör bácsi próbál minden külföldinek elmagyarazni lengyelül :) bólogatni kell, hogy persze, értjük.
A fötér körényékén 2 templom tornyába is fel lehet menni: a Mária-Magdolna templom tornyát nem ajánlom, nem túl jó a kilátás onnan, az Elzbieta templomból többet látni!
Olcsó és kényelmes utazás Lengyelországon belül (+Lengyelországból Berlinbe, Prágába, Pozsonyba és Bécsbe) busszal: www.polskibus.com. Én pár zloty-ért sok várost megjártam velük (minél hamarabb foglalsz, annál olcsóbb). Egy hátrány, hogy Varsó-központúak, más nagyvárosok közt haránt-kapcsolat nincs (pl. Wroclaw-Krakko nincs, csak úgy lehet, hogy Wroclaw-Varso-Krakko, de igy sokkal hosszabb menetidö, ugyhogy ott a vonat a jobb választás pl.). Ingyen wifi, konnektorok, a jegyet ki se kell nyomtatni, elég a kapott kódot egy cetlin bemutatni (és név nélküli, tehát ha nem tudsz mégse menni, könnyen átruházható). Fontos, hogy elöre kell jegyet venni (online), a soför nem árulhat - bár ezt lehet, hogy azóta változtatták.
Letöltést nem tudok, viszont a Lengyel Turisztikai Intézetbe érdemes lenne elmenned, ott mindenről van egy csomó ingyenes anyag, Wroclawról is. Károly krt 11. Deákhoz közel. Itt a honlapjuk.
Amit esetleg még tudok ajánlani, hogy a környéken megnézzetek, az a Czocha vára vagy Walbrzych külvárosában a Ksiaz vár. Ezek sincsenek messze. és mindként helyen van szállás. Ksiaz mellett a várhoz épített szállodákban, (elég luxus) vagy a Czocha várában belül, az pedig kicsit vadregényes. Ha kocsival vagytok, akár ide is mehettek aludni.
Ugy látom kezd alakuni a program. wroclaw-swidnica-jawor-klodsko,elérhető távolságban vannak. ,autoval megyünk, a helyi közlekedést azért kérdeztem , mert a szállás és a belváros között nem szeretnék autózni.Legjobb volna a belváros közelében szállást foglalni, csak ott a parkolo problémás.Hajnali 4-kor valoszinűleg aludni fogok és nem a buszra rohanni.Napközben lessz mit bejárni, úgylátom. Üdv.
Wroclaw szerintem nagyon szép város, és biztos, hogy kihagyhatatlan! A Rynek ha jól tudom a krakkói után a legnagyobb, és olyan érzésed van, mintha a mesében lennél. A belvárosa elég nagy, de gyalog is könnyen bejárható. Amit biztos ne hagyj ki, az a Leopoldinum terem, amely az egyetemen belül található, és az egyetem-kápolna. Szerintem a városháza mellett ezek a legcsodálatosabb épületek, épületrészek. Az egyetemmel szemben van egy nagyon jó önkiszolgáló étterem(üvegfalú), ahol meleg kaják vannak viszonylag diákáron, és persze minden lengyel specialitás. Ezen kívül érdemes megnézni az Ostrow Tumski szigetet, a templomokkal, és átsétálni a "száz hídon". Van hajójárat is, az annyira nem izgalmas, de azért egyszer érdemes kipróbálni. Ha van időtök, nézzétek meg a Raclawice körképet is!!! Helyi közlekedés- szerintem gyalog elég jól bejárható a város, de nagyon jó a villamosközlekedése, elég gyakran járnak a villamosok. Én kétszer voltam és mind a kétszer a Piast Hostelben laktam. Az állomással szemben van, kb 1 km-re a belvárostól. Mondjuk nincs saját fürdőszoba, de ha ilyen is megfelel nektek, akkor akár jó lehet. Ha jól emlékszem 100 pln/fő, ami kb 7000 ft éjszakánként/fő. (de én egyedül voltam, ha ketten vagytok, akkor lehet, h sokkal olcsóbb) Ha van időtök érdemes a környéken elmenni vagy Swidnicába vagy Jaworba megnézni az egyik béketemplomot. Swidnica, mint város kicsit szebb és mozgalmasabb, a templom csicsásabb, nekem ettől függetlenül a jawori tetszett jobban. de valamelyiket érdemes megnézni. Ha esetleg Jaworba akartok utazni, akkor ne a hivatalos PKS busszal menjetek, mert csak egyszer hajnali 4kor indítanak Wroclawból járatot. Hanem az állomástól száz méterre van a magánbusztársaságoknak az állomása. Egyáltalán nem drágább, és mindenhova indítanak buszokat, és gyakran járnak mert nagy a konkurencia. Teljesen megbízhatóak és pontosak. Egyébként a vasútállomás, a buszállomás, és a magánbusz állomás egymás mellett vannak. Ha gondolod, utánanézek, hogy honnan indulnak pontosan.
Keresd fel a www.lengyelorszagma.blog.hu oldalt. Oda párszor már publikált egy Wroclawban élő srác. Lehet a cikkeiben lehet van elérhetőség, vagy kérd meg az oldal szerkesztőjét, hogy segítsen összekötni Titeket!
Márciusba tervezünk egy hétvégi kirándulást Wroclawba. Ha járt már itt valaki , azt megkérem ossza meg a tapasztalait a városról. / , látnivalók, helyi közlekedés,esetleg egy jó hotel, árak ,hová érdemes utközben benézni./ Előre is köszönöm
Nekem is tetszett a kultúrpalota. Az látszik, hogy a varsóiak nem szeretik, talán ezért próbálják elrejteni a felhőkarcolókkal. :) Nekem túlságosan eklektikus ez a szocio-kapitalista építészeti fergeteg, ami a várost jellemzi. Pálmafa a surárút közepén, egy bitang nagy szocreál múzeum közelében. De talán épp ettől érdekes város. Én is szeretem Varsót, bár amikor először kibújtam a a főpályaudvarnál a felszínre, azt hittem, hogy agyonnyom.
Megjártam Varsót. Elég sokat olvastam róla előtte,de mégis csalódást okozott. Pozitívat! Eddig nem nagyon rajongtam a toronyházakért,de itt nagyon tetszettek. Ötletesek(pl. az Intercontinental,amelyből "hiányzik egy darab"),vagy az,amelyen kívül,kis szögben suhan fel a lift. Tiszta,rendezett(kivéve az állomással szemben,a felüljáró túloldalán),én az állomás környékén nem nagyon láttam rendezetlen,bezárt-bedeszkázott üzletet. A megállók nem túl modernek,de tiszták,nincs mögé behányva,beszarva(ez néhány éves pesti tapasztalat...). Koldus alig,az állomás területén egyáltalán nincsenek,rendőrök és városőrök járőröznek,igazoltatják a gyanús elemeket.
Tetszett még a Kultúrpalota,elképesztő méretű épület,és érdekes,hogy jól mutat a felhőkarcolók között.
Modern,fiatalos,nyüzsgő város. Lehet ezt így is csinálni. Én még visszamegyek!
Én Buczyniectől mentem Elblagig. Szakadt az eső. Azt mondták, hogy busszal visznek Elblagtól Buczyniecig, onnan visszahajózunk. Aztán egy kocsi jött értem, mert kiderült, hogy senki nem megy aznap rajtam kívül, és nem volt érdemes buszt indítani. Végül hárman hajóztunk négytagú személyzettel. Ernyővel álltam kinn. Ennek ellenére felejthetetlen élmény volt hegyen hajózni. :)
Egyébként negyedik szilveszteremre készülök Zakopanéban. Buli megszakadásig, vodkafogyásig az utcákon. Éjfélkor hatalmas tüzijáték - itt valami hihetelen nagy készletet lehet kapni petárdákból, tüzijátékokból.
Éttermekben szinte ugyanez petárdázás nélkül, cserébe igényes kajákkal, roskadozó svédasztalokkal.
Koraeste a Gubalówka hegyről, tiszta időben érdemes fotózni, vagy csak kicsit körülnézni. A sikló megy ilyenkor 21:45-ig, szóval le lehet vele jönni.
idén Zakopaneban szilveszterezünk és örömmel vennék korábbi beszámolókat, akik esetleg már voltak korábban Zakopane-ban szilveszterezni! Várom a beszámolókat!