Keresés

Részletes keresés

modigliani Creative Commons License 2000.07.26 0 0 1259
ehetitalálóskérdésemodiglianinak:
ki tudja, hogy készül a ZÖLDborsmártás? (u.i nem találok hozzá receptet...)
Mulan Creative Commons License 2000.07.26 0 0 1258
Sikerült végigolvasni a lemaradásomat, eszembe jutott ez-az:-)

Adzsika: ha lelőhelyet nem is, de receptet találhatni a Fűszerek, fűszerkeverékek topicban, annak alapján legyártható házilag.

Salátákba én sokszor teszek magyar sajtokat, tehéngomolyát (nem mindig és mindenhol kapni fetát, mozzarellát, kecske- vagy juhsajtokat, juhgomolyát). Lehet, hogy nagyon nem autentikus, de finomak leszbek a "mediterrán" zöldségsaláták a márvány, anikó, füstölt hóvirág, füstölt trappista, sőt, a közönséges ementáli (pannónia) sajtokkal is.

Mulan Creative Commons License 2000.07.25 0 0 1257
Van olyan módszer is, hogy, órák hosszat főzögeted a szirupban, és kavargatod, azután állni hagyod benne, de szvsz az sem kevésbé macerás. Viszont a cukrozott barack meg nagyon finom:-)
Előzmény: Csilla (1255)
Csilla Creative Commons License 2000.07.25 0 0 1256
A jól záródó doboz csak fém doboz lehet, vagy lehet esetleg karton doboz? Mintha olvastam volna hogy jól szellőző vászon tarisznyában is lehet aszalt gyümölcsöt táronli. A csavaros tetejű befőttes üveg nem jó ilyesmik tárolására esetleg? Sőt aszalt almát én láttam madzagra felfűzve is tárolni szellős kamrában.
off Mulan, jól nyaraltál?
Csilla Creative Commons License 2000.07.25 0 0 1255
Szia ribizli!
Én is valami ilyesmit olvastam a kandirozásról és tényleg elég macerásnak tünik, egyébként barack kandirozáson gondolkodom. Aszalni meg almát és körtét szeretnék, illetve ez van tervben de nem tudom még mi lesz belőle.
Előzmény: ribizli (1253)
Mulan Creative Commons License 2000.07.25 0 0 1254
Jól elmaradtam szabadság címen, de most már jövök:)

kicsi emma, kedves, csak megforgatom a barackot-almát a citromlében, rátapad annyi, hogy ne barnuljon meg a további "kezelés" alatt.
Ja, és természetesen citromlé. Nem bolti, nem citromsav, nem citrompótló.

Én egyébként a barackot, körtét, almát, nórabórát (meg a vegyes kompótot) is úgy teszem el mint a cseresznyét és meggyet - többszöri forrázással (nem blanchírozva), szárazdunsztban.

ribizli, kedves, én úgy tanultam, hogy gyümölcsöt és gombát is csak árnyékban szabad szárítani/aszalni - de deszkán is lehet, nem kötelező a rács vagy szita (legfeljebb sűrűbben kell forgatni)

A lecsót én is fagyasztva teszem el, de megpirítom a hagymát-paprikát, mert felengedtetés után már nem pirul, csak fő.

ribizli Creative Commons License 2000.07.25 0 0 1253
Bocs, nem megyek át a befőzősbe, lusta vagyok ilyentájt már. :-)

A cukrozott (kandírozott) gyümölcs készítése macerás dolog. Alapvetően kell készíteni egy jó kis cukorszirupot, és a megfelelően előkészített (megmosott/ hémozott/ felaprított) gyümölccsel felforralni. Hagyni a lében, másnap leszűrni, a levet beforralni, megint bele a gyümölcsöt. 3-4 napig kell csinálni, aztán kiszedni a gyümölcsöt, zsírpapíron megszikkasztani, és porcukorba forgatni, majd zsírpapírral rétegezve jól záródó dobozban hűvös helyen tárolni. Azt hiszem, a nem nagyon lédús gyümölcsök (és néhány zöldség is ) alkalmasak cukrozásra. Aminek levegőre barnul a húsa, aprítás után citromos vízbe érdemes mártani. Meggyet, cseresznyét jobb nem kimagozni. Narancs, citrom héját először kb. egy hétig naponta váltott vízben kell áztatni, hogy a keserűség kiázzon belőle. Ha egészben , szeletelve akarod cukrozni, akkor először sima vízben kell megfőzni, a főzővizet kiönteni, leöblíteni, és utána szirupban főzni. Tököt is lehet cukrozni, görögdinnye fehér héját is, meg paradicsomot is.
Olyanra, amit cukrászdában lehet kapni, soha nem sikerült még csinálni.

Aszalás: elvben kell hozzá speciális tálca, fa keret, rajta vesszőből készült "szövet", de biztos jó valami sűrű anyaggal bevont is, vagy hagyományos szita (nem fém). Megtisztított, darabolt gyümölcsöt egy rétegben ki kell teríteni erre, és napos, szellős helyen (vagy árnyékban) szárítani, amíg kopogós kemény nem lesz, és minden víz elpárolgott belőle. Szintén jól záródó dobozban, hűvös helyen lehet eltartani. Lehet kb. 40°-os sütőben is szárítani, nyitott ajtónál, így hamarabb kész van. Mikrosütőben is meg lehet próbálni, nekem nem sikerült, persze ez nem a módszer hibája, hanem az enyém.
Aszalni/ szárítani érdemes fűszernövényeket meg teafűnek valót, ezeket viszont sötét helyen kell szárítani.

Sok türelem kell a dologhoz, de az eredmény - ha sikeres - kárpótolhat a munkáért. :-)
ribizli

Előzmény: Csilla (1252)
Csilla Creative Commons License 2000.07.24 0 0 1252
Sziasztok!
Csinált itt már valaki kandirozott gyümölcsöt? Többfelé olvastam hogy jó pár napig cukorszirupban kell áljon amit naponta leszürsz felforralsz és vissza öntesz a gyömölcsre amig a szirup el nem fogy. Jó ez a módszer? Hogy kell utánna tárolni a gyümölcsöt, mennyi ideig állel?
Milyen gyümölcsöt lehet cukrozva eltenni? Sok süti receptben tesznek a tésztába cukrozott gyümölcsöt, ezért érdekel. Mit lehet aszalni és hogyan?
Na egyenlőre ennyi de még van pár kérdés a befőzős topicban is, oda is átlehet látogatni. Dumáljuk meg a befőzést odaát. Mit szóltok?
Tibor5 Creative Commons License 2000.07.21 0 0 1251
Köszi a segítségeteket a Pesto-val kapcsolatban. (magyarul írtam le a nevét nem olaszul, bocsi):-)
Tibor
ribizli Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1250
Mák: Anyukám szerint érdemes lefagyasztani, és amúgy fagyottan darálni, akkor nem lesz olyan szíros a daráló tőle.
Lecsó eltevése: Ha lehet helyet szorítani neki a fagyasztóban, a legegyszerűbb a szokásos paradicsom és paprika arányokat betartva amúgy nyersen, aprítva adagonként lefagyasztani, és ínséges időkben egyszerűen kiolvasztva felhasználni. Mivel úgyis megpárolódik, nem számít, ha összeesik a paprika, az íze pedig ugyanolyan, mint a frissé. Paradicsomot érdemes (kisebbeket) egészben is lefagyasztani, és pl. télen levesbe főzni.
ribizli
ribizli Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1249
Nyilván a Pesto Genovese-re gondoltál. :-)

Van egy üveggel, mindjárt hozom, és írom a hozzávalókat. (egyébként mi a Cora-ban szoktuk venni rendszeresen, nekem nem sikerült jól elkészíteni sk.)
szóval, van benne bazsalikomlevél, olivaolaj, parmezán és pecorino sajt, dió, só, fenyőmag, petrezselye, fokhagyma (burgonya, liszt, savképző, aromák). A zárójeles cuccok igazán nem szükségesek imho.

A lényeg, hogy sok friss bazsalikomlevelet, petrezselymet olajjal, dióval, fenyőmaggal és sajttal együtt jó sokáig kell turmixolni, amíg egynemű pép lesz belőle. Akkor kisebb üvegbe tölteni, hűtőben jól lezárva tárolni.
Nálunk nagyon megy. Főtt tésztákra, pirítósra, levesbe, mártásba isteni. De el tudom képzelni pl. grillezett ételekre is. Én egyébként is nagy bazsalikom imádó vagyok, néha a friss virágját teszem vajas kenyérre csak úgy.
Pesto receptet láttammár szakácskönyvben pistu-ként is írva, szóval némi fantázia segítségével talán találsz pontosabb receptet, de szerintem még egy rendes kereső is ad receptet, nem is beszélve a jó öreg www. cooking.com-ról. :-)
Sok sikert és jó étvágyat hozzá!
ribizli

Előzmény: Tibor5 (1244)
Sylvie Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1248
Kedves Tibor,
a kertészetben a FűszernövényFűszernövények termesztése topicban, Levendula jóvoltából megismerhettük a Pesto receptjét (139. h.sz.) Hogy Genovai-e, azt sajnos nem tudom, de nagyon jól hangzik. Egyébként az egész topic, javaslom minden "konyhatündérnek"
Üdv., Sylvie
Előzmény: Tibor5 (1244)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1247
Ezt tudtam, persze, de ha az uvegbe rakod, akkor ott nincs viz, szoval igy is ugy is egy darabig uresen kell alljon...

na mindegy, a lenyeg, hogy sikerult.

ke

Előzmény: joy (1246)
joy Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1246
A barnulás ellen való a citromos, ~savas hidegvízbe pucolás, negyedelés (Almánál is)
.
Szerencséd volt, mert nem mindegyik sárgul vissza!
Yóóóétvágyat!
Előzmény: kicsi emma (1245)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1245
Na sziasztok, barack befozve.
vegulis a sok hozzaszolas es anyukam cseresznyebefozesi modszerenek vegyitesevel a kovetkezot csinaltam. megpucoltam a barackot, negybe vagtam (eleg nagyok voltak), uvegeket elmostam, kipalinkaztam, belepakoltam a barackot. Egy uvegnel megneztem, mennyi le fer bele, azt felszoroztam tizenhattal, mert annyi uveg volt, abbol foztem szirupot. Tettem bele literenkent 25 dkg cukrot, igazi citromot, szekfuszeget es fahejat. Aztan amikor felforrt, mindig egy uvegnyi gyumolcsot beleontottem, megvartam ming megint felforr (ket-harom perc), es kiszedtem a barackot vissza az uvegbe. Tettem ra egy fel citrompotlot (anyukam erre eskuszik), bezartam, ujsagpapir, szarazdunszt. Aztan a kovetkezo uveget ontottem bele stb...

Kicsit az uvegben megbarnult a barack, de a citromos sziruptol megint megsargult, orom volt nezni.

Hat szepnek szep lett, kivancsi vagyok jo is lesz-e. remelem. Es kosz a sok jotanacsot...!!!

kicsi emma

hat aztan meglatjuk.

Tibor5 Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1244
A Genovai Pesto receptjét keresem, ha tudtok segítsetek.
Köszi: Tibor
Törölt nick Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1243
Barackeltevés nálam:
A majdnem félérett gyümölcskék jöhetnek csak számításba, a "puhányok" nem. Megmosom, felezem, van amikor meghámozom, van amikor nem.
Üveg kimos, kiöblít -- mikróban fertőtlenít -- barack üvegbe szépen berakva -- szirup felforralva, barackra rá -- szirup barackról le, vissza a lábasba -- megint felforral, barackra vissza -- üveg leköt, rá csavaros tető -- száraz dunsztba be -- kész a fínomságos barackbefőtt.
A sárga- és az őszibarackot is így szoktam, nálam nagyon jól bevált. :-))

Üdv, Cic

Csilla Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1242
Hát én nem szoktam és ugy is szépen elállt eddig, két évben is ugy raktam el és az anyum már évtizedekóta igy rakja el. De hát ahány ház annyi szokás :)))).
Kicsi emma, hogy sikerültt a befőzés?
Előzmény: Csokis (1241)
Csokis Creative Commons License 2000.07.20 0 0 1241
A barackot nem kell/szokas az uvegbe rakas elott blansirozni?
Csokis, a tudatlan
Előzmény: Csilla (1234)
Hi Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1240
Igen, NEM!
Az előző beírásommal épp ezt szerettem volna jelezni. A bolti lét én soha nem használom a vegyszerek miatt, ráadásul az íze is rossssssz!
Előzmény: kicsi emma (1239)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1239
aMIKOR CITROMSAVROL BESZELTEK, AKKOR NEMA BOLTI CITROMLERE GONDOLTOK, UGYE, HANEM A PATIKAI CITROMSAVRA???
Előzmény: joy (1238)
joy Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1238
Ja, és citromsav helyett használhatsz friss citromlevet is: 4-5 citromból. NE üvegeset, mert abban rengeteg vagyszer van!
Előzmény: joy (1237)
joy Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1237
Helló!
Jogos a reklamáció! A citromsav 1 eka két liter vízhez, amibe beledobálom a nyúzott-felezett barackokat, hogy ne barnuljanak meg. Az előkészítés alatt fölvesz annyi citromsavat, amennyi a továbbiakban elég.
A cukor 20-25 dkg, ki hogy szereti.
A többi, mint Csilla írja, de én papír helyett konyharuhát főzök az üvegek alatt-között, hogy a rotyogó vízben ne ütődjenek össze.

Van mikród?
Cukor nélkül is lehet eltenni gyümölcsöt – betegeknek, vagy a főzés helyett mikróban forgatod, 10-15 percig, míg a vize gyöngyözni kezd. A többi azonos.

Előzmény: kicsi emma (1231)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1236
Nagyon szivesen segitek én is örülök ha segitenek nekem. Na most aztán kaptál pár tippet, el kell dönsd melyik varációt csinálod meg. Majd ird meg az eredményt. Bocsi a sok elirásért de rohanok állandóan. Sok sikert a befőzéshez. Cs.
Előzmény: kicsi emma (1235)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1235
Kösz még egyszer.
Előzmény: Csilla (1234)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1234
Igen, én ujabban a szárazdusztos változatott kedvelem mert igy egyforma édes mind, és szerintem kevesebb munka van vele.
A másik módszert én ugy alkalmazom hogy teljesen nyersen teszem a gyümit az üvegekbe, rá cukor, szalicil és viz, lekötöm és megy a lábasab, ott főzöm amig a befőtt gyönygözik az üvegekben és aztán ott hagyom kihülni, majd szárazra törölöm és irány a kamra. Aztán mostmár te döntöd el neked melyik a szimpatikusabb eljárás.
Az emlitett hozzászólásban már egy harmadik eljárás van leirva, ott elő párolódik a gyümölcs. Azt a topicot én is megpróbáltam felhozni, de semmi eredménye nem volt. Sok sikert neked.
Előzmény: kicsi emma (1233)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1233
Aha, kezdem érteni. találtam egy Befőzések topicot (jó régi), felhozom és elolvasom azt is.

Most Csilla, ha jól értem, te két különbözőt írsz le. Az egyiknél cukros vízben fzöd meg a gyümölcsöt, aztán üvegbe és szalicil. A másikban az üvegeket teszed a fazékba, ott felforralod és úgy megy a dunsztba. Igaz?

ke

Előzmény: Csilla (1232)
Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1232
Igen üvegestől teszi be. Egy nagy lábast kibélelsz ujságpappirral, beleállitob az üvegeket (benne a barackkal, szépen elkészitve lekötve), öntesz vizet a lábasba ugy az üvegek háromnegyedéig és egy vizes konyharuhával letakarod, igy teszed őket főni. Legalábbis én igy szoktam. Idén én megpároltam a cukros vizben a barackokat, majdnem zöld barackokat félpuhára főztem és belemertem az üvegekbe, ráöntöttem a vizet (cukros, forró vizet) tettem rá egy leheletnyi szalicilt és lekötöttem aztán irány a szárazdunsz, tudod mint a lekvároknál. Az elején szépen bele raktam az előkészitett (még nyers) barackokat az üvegekbe ráontöttem tiszta hideg vizet és igy tudtam mennyi viz is kell hozzá (bár nem kellett annyi mert a barack is engedett levet), és ha jól emlékszem 1 liter vizhez 20 dkg cukrot tettem.
Előzmény: kicsi emma (1231)
kicsi emma Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1231
Kösz Csilla, olvastam is. Csak nem értem teljesen. Mi az hogy "egyenként kiveszem, szárazra törlöm" - üvegestül teszi be a nagyfazékba? De akkor hogy forralja fel? Egyszerűen nem értem. Meg nem tudom, hogy mennyi cukor meg citromsav kell hozzá. Biztos egy kicsit több tapasztalattal tudnám, de így...???

Te nem szoktál barackbefőttet csinálni?

kicsi emma

Csilla Creative Commons License 2000.07.19 0 0 1230
Szia!
Egy kicsit lejjebb van egy szerintem hasznos hozzászólás, nekem szól szintén barack eltevéshez. Ez a 1138-as hozzászólás. Esetleg kérdezz rá a részletekre ha valami nem világos. Nem akartalak kioktatani azzal hogy megadtam a cimet, lehet neked is a másik oldalar esik és hát ennyi hozzászólást figyelemmel kisérni nem semmi.
Előzmény: kicsi emma (1229)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!