Keresés

Részletes keresés

jatti1 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88974

Az éretlen hüvely 30% cukrot tartalmaz.

Idézet innen: http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/gledicsia.html

jatti

Előzmény: Baracilin (88893)
Flanell Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88973

Köszönöm a válaszokat.

 

Milyen 2 fajta van? Nézelődtem most a neten, de nem tudtam rájönni, mi a különbség.

(Nem láttam még ilyet élőben, csak képen.)

 

A birsalmát is viszi? Vagy annak valami erősebb fajta kell, nem jó akármi bóvli, mert mondjuk elhajlik a tengelye?

 

Előzmény: Törölt nick (88962)
mx001 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88972

Nekem a fejemben már összeált :D a főző az üstházba ami alá pedig egy kihúzható tálca amin a tűz van, így szabályozható is és a meleg levegő pedig jobban körbejárja a főzőt :))

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88971

Egyébként valami hasonlón járatom a fejem én is, viszont én szeretném végíg fával főzni, egy jól szabályozható tűzhelyen, de egy biztos,- a hálózati gáz a legdrágább, utána a PB., mert jobb a fűtőértéke, de az olcsó fánál, vagy az ingyen beszerzett fahulladéknál, nincs olcsóbb.

Előzmény: mx001 (88970)
mx001 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88970

Mert fával nem tudja olyan jól konrol alatt tartani a főzést, de egyébként hihetetlen hogy mennyi gázt lehet így spórolni.

Előzmény: Amateur-no1. (88968)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88969

JA, az egyik ismerősöm a hűtőből kifolyó vízzel melegíti elő a következő cefrét,-meggondolandó.

Előzmény: Amateur-no1. (88968)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88968

Szerintem igaza van, csak az átszedésnél azért már ezen a hőmérsékleten, lehet némi szesztartalom vesztesége.

Viszont azt nem értem, miért nem főzi végig fával, ha már van neki.

Előzmény: mx001 (88965)
elek81 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88967

Sziasztok!

 

Én ma ezt, azaz ilyet vettem Pécsett:

http://www.jofogas.hu/baranya/Digitalis_ph_mero_11308108.htm

 

Itt vannak a hűvösebb(akár 15°C alatti) éjszakák, én pedig most készülök lassan szílvát, majd szőlőt cefrézni szedni. Mivel a cefrét csak kint tudom tárolni és erjeszteni az udvaron, így attól tartok, hogy a hűvös éjjeleken leáll az erjedés. Valahol olvastam, hogy vannak hidegtűrő élesztők, de sehol nem találok bolti forgalomban ilyet. Érdemes lenne mostantól ilyet használnom, vagy elegendő a borélesztő?

 

Esetleg nem tud valaki Baranyában eladó 60 literes hordót eladót?

 

Üdv: Imi

Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88966

Vízköves lett.  De nem ez a lényeg, szépen gyógyulok, viszont elhalt a gk.-m és nem tudom a kiforrt baricefrémet a főző közelébe juttatnom pénteknél elébb, szerinted, mit csináljak, hogy ne durranjon be, nulla cukker volt és készen van teljesen, szerinted kibekkeli a hétvégéíg, ha nem annyira,-akkor mivel segítsem elő, kicsit már deres lett a teteje!?

Előzmény: hal65 (88964)
mx001 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88965

Jó estét az uraknak!

Kíváncsi lennék a ti véleményetekre is , mert én kicsit furának  tartom az egyik barátom által használt főzési módszer, a lényege az hogy egy üstbe önti először a cefrét amit fával 40-50 fokosra melegít és csak ezután rakja a főzőjébe, ezzel időt és gázt takarít meg mivel míg csurog az alszesz ő addig már lassú tűzön melegíti a következő adagot az üstben, én egy kicsit furának tartom, vagyis inkább károsnak a pálinkárta nézve. 

hal65 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88964

Nem mondod, hogy utópárlatos lett a desztvized? :)

Előzmény: Amateur-no1. (88963)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88963

Hát igen, lehet, hogy egy kicsit talán tovább folyt, mint kéne?

Előzmény: sogi01 (88961)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88962

Pektinbontót nyugodtan adagold túl, az egy enzim. Jobb, ha több van benne, mintsem kevesebb. Az ágaprítóból, aminek igazából komposztáló a neve, annak, ami nekünk jó, merthogy 2 féle van. Át kell alakítani, nekem ez annyiból állt, hogy a gyári tölcsért leszereltem, tettem a helyére egy műanyag kör alakú fagyisdobozt, aminek a tetejére "alma-körte" bedobónyílást vágtam. Szőlőnél a tetőt leveszem és mehet bele ezerrel a gyümi, 2-en szoktuk adagolni, de így is gyorsabb a gép, mint mi. Alma-körténél a bedobó nyílás a kirepülő részek ellen véd.

Előzmény: Flanell (88959)
sogi01 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88961

Nem a víz miatt lessz opálos a pálinkád!

Előzmény: Tentem (88956)
Amateur-no1. Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88960

Lehet, hogy többen "lemarháznak", de én a főzőmmel, mint amikor egyebet készítek, csinálok igazi desztillált vizet, kerül, amibe kerül, de szerintem ez a tuti.

Lefőzök egy jó nagy adagot, aztán, ha elfogy valamikor, akkor ismét, szerintem ennél, nincs jobb.

Előzmény: Tentem (88951)
Flanell Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88959

2 kérdésem lenne.

 

1. A pektinbontó enzimet el lehet túlozni? Azaz, lesz valami hátránya, ha túl sokat teszek a cefrébe, vagy dolgozik, ameddig van mit, és kész?

 

2. Olvasom itt az ágaprítót. Ezeken a megfizethető példányokon egész kis lyuk van, hogy lehet abba beletenni az almát, birset? Át kell alakítani valahogy? Vagy a gyümölcsöt kell átalakítani, darabolás útján, és azt szétcsapatni?

ISTI 11 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88958

Nincs a maggal semmi gond. Az eredeti Szatmári Szilvapálinka készítésekor, a mag 1/3 részét benne hagyják a cefrébe. 

Előzmény: Hurkafej (88939)
Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88957

Kozmaolaj leválasztásnál, annyit szoktam tenni, hogy alszesz főzéskor hideg vízzel 1/3 részéig telt dunsztos üveget teszek az először lejövő alszesz alá, ezt az üveget amikor megtelt, félreteszem és a tetejéről a kozmaolajat műanyag spaklival lefölözöm.

  Észrevettem, hogy a kozmaolaj nem mindig, kizárólagosan csak az elején jön, valamikor a 3-4 vagy 5.-ik dunsztos üveg tetején is ott a kozmaolaj, (ezekben az üvegekben már nincsen hidegvíz, csak az elsőben), lefölözöm azokról is, ha látok a tetején.

Előzmény: Tentem (88956)
Tentem Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88956

Köszönöm szépen!

 

Természetesen az opálosság miatt kérdeztem, de megnyugtattál!

Előzmény: Törölt nick (88953)
hal65 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88955

Nem tudom ki lehetett? :))

Előzmény: ISTI 11 (88954)
ISTI 11 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88954

Üdv mindenkinek!

Nem találom a fórumon azt a hozzászólást, amiben valaki ajánlotta, hogy gyárt deflegmálót, és el is adja. Ott a képen, gömb alakuak voltak, 1 colos csatlakozóval.

Ha valaki tudja, kérem írja meg. Kösdzönöm.

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88953

Én desztillált vizet szoktam használni, amikor van, (úgy hozzák), de ha éppen nincsen, akkor ioncseréltet veszek, azt használom. Nem volt még opálos gyümipálinkám 2 év alatt, 46%-ra szoktam hígítani mindegyiket.

Előzmény: Tentem (88951)
barkócza Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88952

Ionizált víz... :-)  - ez új. Volt már ionvíz, ionkezelt víz, de ez még nem.

Előzmény: Tentem (88951)
Tentem Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88951

Sziasztok!

 

Szeszfok beállításhoz, lehet használni benzinkutas ionizált vizet?

Törölt nick Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88950

Sziasztok! Elromlott tegnap a cefrekészítő gépem. Alko-H1600 a márkája. Ma atomjaira szedtem, vittem a tekercselőhöz, de kiderült, hogy csak a kapcsolója romlott el. Most, ha már majdnem teljesen szétszedtem, egy olyan kérdésem lenne, hogy a villanymotor tengelyéről ami a kés alatt van, alumínium tömb, azt hogyan lehetne leszedni? Simán le kell ütni róla, ékkel van rajta a motoron, vagy valami más technika szükséges, esetleg csavar, amit nem látok? Továbbá, az alumínium tömb alatt van -e valami szimmering, vagy tömítés, ami a gyümölcslé motorba folyását megakadályozná?

  Hátha szerelt már szét valaki ilyen masinát.

Hurkafej Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88949

Nem tudom mivel sértettelek meg, de most olvastam a másik topocot, és kitettem a linket, hogy meg tudj nyugodni.

Szóval várom a bocsánatkérést, ha már Te is azt kértél volna, link nélkül. Bár nem lett volna nagy kunsz beírnod, hogy "digital ph meter", de ha kell a link, ott van.

 

Azért még elnézést kérek, hogy valakinek mertem olcsó megoldást javasolni, igazán undok dolog volt tőlem.

Remélem leesik az irónia...

 

Üdv! ;-)

Előzmény: csalitos (88947)
vasbicikli Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88948

Nem Hf. vagyok, de pont ilyeneket nézegettem.

Ez a legolcsóbb (5,34 GBP), a többség 8-10 körül van.

Előzmény: csalitos (88947)
csalitos Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88947

   Áháá... jó hogy találkoztunk! A másik topikon nagy mellénnyel bevágtál az ember pofájába egy árat, mint egy kézigránátot, megjegyezvén, hogy azárt annyi, mert nem törekednek 200%-os haszonra. Az ember bizonyitékot vár, hogy te egy nagytudási és igazmondó személy vagy, mert amit te állitasz az nem egy légbőlkopott hülyeség.

   Két lehetőséged van:

   1. -belinkeled a bizonyitékot

   2. -elnézést kérsz, mert hülyeséget írtál.

   Van egy harmadik is, csak ezt nem illő hangosan kimondani.

   Minden jót.

   Józsipapa

  

Előzmény: Hurkafej (88944)
edding1100 Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88946

Mi igen, a tavalyi szezonban, rá egy évre egyik barátom megkínáltz házi borral, egyből felismertem hogy otellobol készült.:)
Nagyon jellegzetes íze van, könnyű felismerni.

Előzmény: edinano (88945)
edinano Creative Commons License 2013.09.02 0 0 88945

Üdv minden pálinkafőzőnek. Olvastam Békési Zoltán-Csarnai Erzsébet Házi pálinkafőzés c. könyvét, és a szőlőből való főzésnél nem találtam az Othello szőlőt.

Főzőtt már belőle valaki pálinkát?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!