Nekem a fejemben már összeált :D a főző az üstházba ami alá pedig egy kihúzható tálca amin a tűz van, így szabályozható is és a meleg levegő pedig jobban körbejárja a főzőt :))
Egyébként valami hasonlón járatom a fejem én is, viszont én szeretném végíg fával főzni, egy jól szabályozható tűzhelyen, de egy biztos,- a hálózati gáz a legdrágább, utána a PB., mert jobb a fűtőértéke, de az olcsó fánál, vagy az ingyen beszerzett fahulladéknál, nincs olcsóbb.
Itt vannak a hűvösebb(akár 15°C alatti) éjszakák, én pedig most készülök lassan szílvát, majd szőlőt cefrézni szedni. Mivel a cefrét csak kint tudom tárolni és erjeszteni az udvaron, így attól tartok, hogy a hűvös éjjeleken leáll az erjedés. Valahol olvastam, hogy vannak hidegtűrő élesztők, de sehol nem találok bolti forgalomban ilyet. Érdemes lenne mostantól ilyet használnom, vagy elegendő a borélesztő?
Esetleg nem tud valaki Baranyában eladó 60 literes hordót eladót?
Vízköves lett. De nem ez a lényeg, szépen gyógyulok, viszont elhalt a gk.-m és nem tudom a kiforrt baricefrémet a főző közelébe juttatnom pénteknél elébb, szerinted, mit csináljak, hogy ne durranjon be, nulla cukker volt és készen van teljesen, szerinted kibekkeli a hétvégéíg, ha nem annyira,-akkor mivel segítsem elő, kicsit már deres lett a teteje!?
Kíváncsi lennék a ti véleményetekre is , mert én kicsit furának tartom az egyik barátom által használt főzési módszer, a lényege az hogy egy üstbe önti először a cefrét amit fával 40-50 fokosra melegít és csak ezután rakja a főzőjébe, ezzel időt és gázt takarít meg mivel míg csurog az alszesz ő addig már lassú tűzön melegíti a következő adagot az üstben, én egy kicsit furának tartom, vagyis inkább károsnak a pálinkárta nézve.
Pektinbontót nyugodtan adagold túl, az egy enzim. Jobb, ha több van benne, mintsem kevesebb. Az ágaprítóból, aminek igazából komposztáló a neve, annak, ami nekünk jó, merthogy 2 féle van. Át kell alakítani, nekem ez annyiból állt, hogy a gyári tölcsért leszereltem, tettem a helyére egy műanyag kör alakú fagyisdobozt, aminek a tetejére "alma-körte" bedobónyílást vágtam. Szőlőnél a tetőt leveszem és mehet bele ezerrel a gyümi, 2-en szoktuk adagolni, de így is gyorsabb a gép, mint mi. Alma-körténél a bedobó nyílás a kirepülő részek ellen véd.
Lehet, hogy többen "lemarháznak", de én a főzőmmel, mint amikor egyebet készítek, csinálok igazi desztillált vizet, kerül, amibe kerül, de szerintem ez a tuti.
Lefőzök egy jó nagy adagot, aztán, ha elfogy valamikor, akkor ismét, szerintem ennél, nincs jobb.
1. A pektinbontó enzimet el lehet túlozni? Azaz, lesz valami hátránya, ha túl sokat teszek a cefrébe, vagy dolgozik, ameddig van mit, és kész?
2. Olvasom itt az ágaprítót. Ezeken a megfizethető példányokon egész kis lyuk van, hogy lehet abba beletenni az almát, birset? Át kell alakítani valahogy? Vagy a gyümölcsöt kell átalakítani, darabolás útján, és azt szétcsapatni?
Kozmaolaj leválasztásnál, annyit szoktam tenni, hogy alszesz főzéskor hideg vízzel 1/3 részéig telt dunsztos üveget teszek az először lejövő alszesz alá, ezt az üveget amikor megtelt, félreteszem és a tetejéről a kozmaolajat műanyag spaklival lefölözöm.
Észrevettem, hogy a kozmaolaj nem mindig, kizárólagosan csak az elején jön, valamikor a 3-4 vagy 5.-ik dunsztos üveg tetején is ott a kozmaolaj, (ezekben az üvegekben már nincsen hidegvíz, csak az elsőben), lefölözöm azokról is, ha látok a tetején.
Nem találom a fórumon azt a hozzászólást, amiben valaki ajánlotta, hogy gyárt deflegmálót, és el is adja. Ott a képen, gömb alakuak voltak, 1 colos csatlakozóval.
Én desztillált vizet szoktam használni, amikor van, (úgy hozzák), de ha éppen nincsen, akkor ioncseréltet veszek, azt használom. Nem volt még opálos gyümipálinkám 2 év alatt, 46%-ra szoktam hígítani mindegyiket.
Sziasztok! Elromlott tegnap a cefrekészítő gépem. Alko-H1600 a márkája. Ma atomjaira szedtem, vittem a tekercselőhöz, de kiderült, hogy csak a kapcsolója romlott el. Most, ha már majdnem teljesen szétszedtem, egy olyan kérdésem lenne, hogy a villanymotor tengelyéről ami a kés alatt van, alumínium tömb, azt hogyan lehetne leszedni? Simán le kell ütni róla, ékkel van rajta a motoron, vagy valami más technika szükséges, esetleg csavar, amit nem látok? Továbbá, az alumínium tömb alatt van -e valami szimmering, vagy tömítés, ami a gyümölcslé motorba folyását megakadályozná?
Nem tudom mivel sértettelek meg, de most olvastam a másik topocot, és kitettem a linket, hogy meg tudj nyugodni.
Szóval várom a bocsánatkérést, ha már Te is azt kértél volna, link nélkül. Bár nem lett volna nagy kunsz beírnod, hogy "digital ph meter", de ha kell a link, ott van.
Azért még elnézést kérek, hogy valakinek mertem olcsó megoldást javasolni, igazán undok dolog volt tőlem.
Áháá... jó hogy találkoztunk! A másik topikon nagy mellénnyel bevágtál az ember pofájába egy árat, mint egy kézigránátot, megjegyezvén, hogy azárt annyi, mert nem törekednek 200%-os haszonra. Az ember bizonyitékot vár, hogy te egy nagytudási és igazmondó személy vagy, mert amit te állitasz az nem egy légbőlkopott hülyeség.
Két lehetőséged van:
1. -belinkeled a bizonyitékot
2. -elnézést kérsz, mert hülyeséget írtál.
Van egy harmadik is, csak ezt nem illő hangosan kimondani.
Mi igen, a tavalyi szezonban, rá egy évre egyik barátom megkínáltz házi borral, egyből felismertem hogy otellobol készült.:) Nagyon jellegzetes íze van, könnyű felismerni.
Üdv minden pálinkafőzőnek. Olvastam Békési Zoltán-Csarnai Erzsébet Házi pálinkafőzés c. könyvét, és a szőlőből való főzésnél nem találtam az Othello szőlőt.