Keresés

Részletes keresés

MAMAhal Creative Commons License 1999.06.15 0 0 37
kedves Mulan.Miután háromszor rákaptál a mikróra, áruld már el, hogyan készíted a dargaluskát.Előre is köszi.
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 36
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 35
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
Mulan Creative Commons License 1999.06.15 0 0 34
Hiába, a jó pap is holtig tanul...:))

A mikróra viszont nagyon könnyű volt rákapni!:)

Előzmény: devnull (33)
devnull Creative Commons License 1999.06.11 0 0 33
trilla,

én megtanultam gáztűzhelyen is, villanytűzhelyen is, sôt még a mikróval se vagyok béna.
Aztán egyszer az Ôrségben bográcsban kellett fôzni, - és kezdhettem mindent elölrôl...
Ne add fel, hajrá trilla!

Előzmény: Törölt nick (31)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 32
Előfordult már velem is, hogy huzamosabb ideig kevéssé modern villanytűzhellyel - esetenként csak kétfőzőlapos rezsóval - kellett boldogulnom.

Egy tanács: fűts fel egyszerre több főzőlapot, különböző fokozaton - és így áthelyezéssel egész jól megoldhatók a dolgok.

Első pillantásra egyáltalán nem energiatakarékos megoldásnak tűnik, pedig az, ha párhuzamosan nem csak egy ételt főzöl - és akkor még a saját energiáddal is takarékoskodsz. (Nincsenek holtidők: míg az egyiket őrizni kell, készítheted elő a másikat)

Egyébként pedig: hajrá! És nem elkenődni! Aki villanytűzhelyen tanult, az a gáztűzhely mellett tépi a haját!

Előzmény: Törölt nick (31)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.11 0 0 31
csak egy rovid sztori, a hozzaertok sajnalni fognak :)
Szoval most koltoztem uj lakasba. Ez amugy egy orvendetes hir... de mar megvettuk a lakast, mikor rajottem, hogy ott villanytuzhely van!
Az egesz szakacstudomanyomnak annyi! Mindent szepen ujra kell tanulni, hozza kell szokni a villanyhoz, hogy nem hul ki ha elzarom...
Tegnap olyan szinten futott ki a krumplileves, hogy orom volt nezni... meg szagolni utanna :) Nameg takaritani :)

Fozeleket meg nem mertem csinalni, es mar megegettem a kezem is :)
Mondjatok valami biztatot... valami ilyesmit: Hajra Trilla :)))

Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 30
Ja: tényleg, és sem teszek a dargal-ba olajat (sőt: sütőport, szódabikarbónát és más adalékanyagot sem - és ennek ellenére habkönnyű lesz)

Tény: rétesen kívül mindenhez rétesliszttel kevert lisztet használunk - a sima liszt sokszor szinte púderszerű.

Azért van egy tuti tippem a palacsintatészta csomótlanítására: turmixgép.

Előzmény: Szupernagyi (29)
Szupernagyi Creative Commons License 1999.06.11 0 0 29
Bocs, de en sem szoktam olajat tenni a palacsintatesztaba, es a
grizgaluskaba sem. A palacsintateszta egyebkent ha a jo isten ugy akarja
ugy is csomos lesz (ne firtassuk hany eves haziasszonyi tapasztalat, de
nagyon sok), valamit segit, ha reteslisztet hasznalsz, es elobb a tejjel,
szodaval kevered ki (habverovel), es csak utana teszed bele a tojast.
Ha mar olaj - akkor majonez, abba viszont a tojassargajaba elobb a mustart tegyetek, aztan az olajat - igy nem csapja ki akkor sem, ha nagyobb sugarban ontod. Udv szupernagyi
Előzmény: money (20)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 28
Próbáltam, de nem lett olyan mint az igazi.

És szerintem a beletett olaj is megváltoztatja az állagát - és a kinézete is más lesz, mint amikor kívülről támadja meg a forró zsiradék.

Hagyománytisztelő voltom ellenére - bár ez is hagyomány, nagyanyám is így csinálta - én is teszek bele szódát, vagy - ha van kéznél - sört. (Amúgy ez egy kitűnő ürügy, hogy legyen kéznél sör:))))

Előzmény: MAMAhal (23)
Mulan Creative Commons License 1999.06.11 0 0 27
Én kétféle petrezselyem-kockát is szoktam lefagyasztani jégkockatartóban (hiába, a nagy szellemek találkoznak): vizeset és olajosat.

Ennek több előnye is van: a viszonylag nagy mennyiséget mixerben darabolhatod - és ha zsiradékban (rántásba, olajos salátába) akarod felhasználni, az olajosat kapod elő, máshoz meg a vizeset.

Kakukkfű-kockát is szoktam eltenni (azt csak vizeset), amikor a dömpingje van.

Előzmény: Törölt nick (24)
money Creative Commons License 1999.06.11 0 0 26
MAMAhal!
Köszi a választ,majd kipróbálom.
joy Creative Commons License 1999.06.11 0 0 25
A csontleves-erőleves ugyan az a akategória mint a bélszínrolád: a vendég azt hiszi valóban az amit kap. Másik kategória a "serpenyős rostélyos"!
Az utóbbi időben viszont azt tapasztalom, ezek kezdenek eltünni. Én ettem már valóban bélszínből készült tatárbifszteket -vendéglőben!
Előzmény: Mulan (22)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.10 0 0 24
mit szoltok pl. az aprora vagott petrezselyem teli tartositasa fagyaszto szekreny es jegkockatarto segitsegevel?
Hasonlo elven mukodik a disznotorban keletkezo tokehus fagyasztasa hey-hos dobozban.
A dolgok helykihasznalasa igy egyszeruen tokeletes.....
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.10 0 0 23
kedves Mulan.
Próbáltad már tej nélkül? Mert ha nem, akkor ne kritizáld addig, inkább próbáld ki egyszer.Lehet, hogy megváltozik a véleményed.
Az olaj a sütéshez felhasznált olajat van hivatva pótolni.Még közönséges "régi" palacsintasütőben sem ragad le, és kb. 1/2 dl elég hozzá.
El tudom képzelni, hogy vannak a vakvilágba beszélő szakemberek a vendéglátósok között is ( mint bárhol) de világversenyeket is nyertek a magyar szakácsok cukrászok.Egyébként kedvenc tanárom volt a tv-ből jól ismert Laci bácsi, pl.Sok okos dolgot tanultam Tőle.
Nincs harag!
Előzmény: Mulan (22)
Mulan Creative Commons License 1999.06.10 0 0 22
Hát biztosan lehet tej nélkül is palacsintát sütni, de az akkor olyan is lesz.

Mi olajat soha nem tettünk bele, mégsem szokott csomós lenni. Ugyanaz a trükkje, mint minden lisztes habarcsnak: először egészen sűrű állapotban simára keverni, és csak fokozatosan higítani.

Egyébként bocsáss meg, de a vendéglátó szakiskolák tudományát nem vagyok képes szentírásnak tekinteni, mióta több végzett szakember állította, hogy az iskolában igenis azt tanulták, hogy az erőleves az csontleves tojássárgájával.

Előzmény: MAMAhal (21)
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.10 0 0 21
kicsi emma: NEM annyira, csak jól el kell keverni.
money:igen, lehet.Én legtöbbször így csinálom, és isteni finom.
Egyébként nem hülyülök, vendéglátóipari szakközépbe jártam ( hú, de rég ) ott tanultunk ilyan apró, de hasznos trükköket.
money Creative Commons License 1999.06.10 0 0 20
MAMAhal?
Az akkor igaz,hogy palacsintát lehet tej nélkül csak szódával csinálni?
kicsi emma Creative Commons License 1999.06.10 0 0 19
Na de mamaHAl, ha a tojast kikevered az olajjal, abbol majonez lesz!!!!
Előzmény: MAMAhal (18)
MAMAhal Creative Commons License 1999.06.10 0 0 18
a csomótlan palacsintatészta titka:
a tojást először az olajjal keverd ki ( yól) aztán jöhet bele a liszt, és fokozatosan belekeverni a szódát,v.tejet ki mivel szereti.
Ugyanez játszik a grízgaluskánál is.Először mindig a tojást az olajjal!!
nevtelen Creative Commons License 1999.06.10 0 0 17
Barkácsáruházakban lehet kapni villanyfúróba fogható festékkeverő propellert. Az még a TNT tapétaragasztót is simára kikeveri, kizárt, hogy egy kis palacsintatészta kifogjon rajta.
:-)

Ha nincs ilyened, egy "tekerős" habverő is megteszi.

Előzmény: berku (16)
berku Creative Commons License 1999.06.09 0 0 16
És hogyan nem lesz csomós a palacsintatészta?
Mulan Creative Commons License 1999.06.09 0 0 15
ne égjen le a tej
Vékony falú edényt kell használni, hideg vízzel kiöblíteni, mielőtt beleöntöd a tejet, és minél gyorsabban forralni.
ne legyen csomós a rántás!
A forró rántást mindig hideg vízzel és hirtelen kell felengedni, a hideg rántást viszont lassan felengedni meleg vízzel. Ha mégis csomós lesz, levesszűrőben kevergetni, majd - az ímmáron sima masszát folytonos keverés mellett folyamatosan felengedni.
Hogy lehet a koleszterint csökkenteni a lágytojásban?
Ezt nem hiszem, hogy lehetne.
Hogyan készüljön a cukorbeteg madártej?
Cukor helyett a megszokott édesítővel, amit csak utólag (amikor már nem főzöd) tegyél s lébe. A habot ízesítheted cukor helyett citromhéjjal.
Hogy lehet megmenteni a lekozmált sólettet?
Ha már komolyan lekozmált - reménytelen (az egészen érződni fog a kozmás íz).
Ha még éppcsak hozzákezdett, ugyanaz a teendő, mint minden leégett, de még menthető étellel: azonnal átrakni egy másik edénybe az étel tetejét, ahova még nem jutott el a kellemetlen íz. Összekeverni a legnagyobb hiba.
Hogy lehet ünnepi ebédet rittyenteni 500Ft-ből?
Hány személyre?:)))
Néhány tipp: ököruszályleves pulykanyakból, palacsintatorta, hortobágyi palacsinta, rántott karfiol vagy kelkáposzta, töltött illetve rántott tök, töltött krumpli, bújtatott tojás, füstölt pulyka-alsócomb cipóba sütve salátával, csak így hirtelen.
Előzmény: joy (-)
Mulan Creative Commons License 1999.06.09 0 0 14
Annyi főzős topic van már, hogy az ember nem győzi követni.

Ínyencek klubja


Tűzről "pattant" receptjeink


Fűszerek, fűszerkeverékek

és persze még ott van ez is:

Mulan ajánlatai
Előzmény: Mike (11)
kheiron Creative Commons License 1999.06.09 0 0 13
Mike!

Amott, a Kultúrában van az Ínyencek Klubja. először olvasd el, aztán írj bele!

Üdv
Kheirón

Előzmény: Mike (11)
Arghonaut 2 Creative Commons License 1999.06.09 0 0 12
Gesztike:

-hernyót.

Előzmény: gesztike (6)
Mike Creative Commons License 1999.06.09 0 0 11
Lehet ide jo kis recepteket is irni, vagy arra csinalni kene egy masik topicot?
Udv, Mike
(elviekben szeretek fozni, gyakorlatban meg nem probaltam annyira, max sutiket)
mokusleqvar Creative Commons License 1999.06.08 0 0 10
Hallottam olyan megoldást is a hagymavágásra, hogy a hagymát néhány percre be kell tenni a mélyhűtôbe. Én úszószemüvegben pucolok hagymát.

Gesztike:
Lecsós hús
1-2 kanál zsírt felolvsztasz, mielőtt a zsír nagyon forró lenne, ráteszel 4-5-6 szelet kicsontozott, enyhén kivert. sózott tarjaszeletet. A húsok közé paradicsom-és paprikaszeleteket teszel, minél többet, annál jobb. Vigyázni kell, legalúlra ne kerüljön se paradicsom, se paprika, mert megéghet. Így rotyogtatod 1.5-2 óráig, időközben egyszer-kétszer nem árt megforgatni a húsokat. Nagyon finom! Köretnek jó hozzá rizs, krumplipüré, akármi.

FIGYELEM! A zsírja isteni, úgyhogy magunkkal tolunk ki, ha olajjal csináljuk!

devnull Creative Commons License 1999.06.07 0 0 9
Gesztike,

1. olasz tésztát
- bármilyen formájú és méretű olasz tésztát felteszel fôzni a villanyrezsón
- paradicsomot apró kockákra vágsz, beteszed egy nagyobb tálba, sót és (oliva)olajat töltesz rá, majd megszórod különbözô fűszer-füvekkel (rozmaring, bazsalikom kötelezô, lehet még oregano, zsálya, petrezselyem, kakukkfű, bármi; frissen vagy szárítva. Fokhagyma, ízlés szerint.
- a közben megfôtt tésztátleszűröd, beleteszed a fűszeres-paradicsomos tálba, és összekevered

2. Hongkongi csirkét

- felteszel fôzni a villanyrezsón személyenként egy zacskó elôfôzôtt rizst
- csirke (vagy pulyka) mellet (mellfilét) apró kockákra vágsz, leteszed egy tálba, pici citrom (narancs, ananász, stb) levet töltesz rá, ráreszelsz/rászórsz egy kis friss vagy szárított gyömbért, + majoránna, kakukkfű, bármi ilyesmi
- felvágsz kis kockákra egy fej zellert
- addigra éppen megfôtt a rizs, leveszed a rezsóról
- egy palacsintasütôben olajat forrósítasz a rezsón, mikor már pattogva serceg akkor beledobod a zellert, mikor már aranyszínű a zeller akkor beledobod fűszeres húskockákat és azokat is pirosra sütöd
-addigra éppen kicsepeg a víz a rizses zsacskóból
- össze is lehet keverni a rizzsel, mellé is lehet tenni

vegetáriánus változat: csirke helyett cukkini, padlizsán, zsenge tök vagy patisszon, ugyanúgy kockára vágva; esetleg mindez keverve

Ezerféleképpen készíthetô, 25 perc alatt megvan.

Jóétvágyat kíván
devnull

joy Creative Commons License 1999.06.07 0 0 8
PONTOSAN !

Elnézést, de a melóm miatt nem tudok mindig a neten lógni.
Igen, ilyen, mindenki számára hasznos ötletek kellenének, hogy segítsünk egymáson!

A hagymánál nálam a nyitott ablakban történő pucolás, és a zárt mixeres darabolás jött össze.

Előzmény: Simi (2)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!