"A chip az ellenállását változtatja a levegőben található alkohol koncentrációjára."
Lógasd ezt a chipet az epruvetában található alkohol szintje fölé egy bizonyos fix távolságra. Itt is változik az alkoholgőz koncentrációja a kifolyó pálinka fokával arányosan.
Marad még a hőmérséklet korrekció, amit nem lehet kicselezni itt sem.
Most gondolkozom azon, hogy mikrovezérlővel automatizálnám a kütyümet. Összefoglalva mik is lennének a feladatok. -A spirál hőmérsékletének figyelése a hűtőbe érkező nyaknál (azaz itt a pálinka!) -A 2 éves tapasztalás alapján kézrátétellel megállapított helyre a hűtő külsején elhelyezett, hőmérséklet mérő adatainak feldolgozása, szükség esetén a hűtővíz kapcsolása mágnesszeleppel. (azaz adjál még neki vizet mert a csík alatt meleg) -Mivel nem gázzal fűtök, a tűztér hőmérsékletének mérése (azaz tegyél a tűzre mert sose jön le) - egy saját kreálmányú "átfolyásmérővel" a szeszkifolyócsőből kifolyó pálinka sebességének mérése a tengelyre rögzített inkrementális jeladóval. (azaz igen gyorsan jön, mindjárt áthabzik) beavatkozás: hideg víz juttatása a deflegmátor külsejére(tapasztalat)eddig rongyra kőműveskanálból víz.
Habzásra hajlamos cefréknél sikerült ezzel a beavatkozással, azonnal megfogni az áthabzást. Mindig azzal kezdődik, hogy nagyon gyorsra vált a lecsapódás.Ez nyilván alszesznél van így.
-Ami érdekes találtam alkohol töménység érzékelő szenzort 1000 forint körüli árban. ez levegőben méri az alkohol töménységét mg/l -ben (szondachip).
Ha valamilyen eljárással(matek) meg tudjátok mondani hogyan lehetne ebből a alkohol százalékra következtetni, akkor esküszöm feltalálom a digitális szeszfokolót.
Ha valakinek van ötlete a fizikai felépítésre írjon. A chip az ellenállását változtatja a levegőben található alkohol koncentrációjára.
Ezt mérni egy mikrokontrollerrel nem nehéz. Tehát nem folyadékot kell bele juttatni hanem párolgó alkoholgőzt.
A kész áramkört be lehetne kalibrálni egy ismert fokolóhoz.
Ha van köztetek más olyan is aki foglalkozik elektronikával, az írjon.
Egy 110 l-es dupéafalú saválló üst, vörösrés 40l es sisak a hűttő egy 300 literes hidralika olajtartály, ami csak 5,5 méter távolságra fér el az üsttől. Az lenne a kérdésem, hogy 28 mm-es réz páracső elegendő lehet ezen a hosszon, vagy nagyobb átmérőben kellene gondolkodni? A hűtőben 22-es réz cső lenne kb 15 m hosszban. Ha valaki tudna tanácsot adni az jó lenne, mert nem szeretnék hibába esni, hogy az átmérő és a hossz miatt elhúzodjon a főzés ideje.
Tényleg alaposan beleszorult a világ ebbe a kínai modellbe. Sajnos ilyen digitális pütypütypüttyöket már szinte csak ott gyártanak, úgyhogy nincs sok értelme lázongani: vagy kínait veszel, vagy semmilyet. Akit ez nagyon zavar, megveheti viszonteladótól is, mégse egyenest a csúnya kínaiaktól :)
Ami a szakmaiságot illeti, írod, hogy : "víz ph. beállitására használhatók (akvaristák)".
Nos, minden pH mérő lelke az üveg elektróda, ami tiszta, vizes közegben szeret igazán működni. Minél trutyisabb anyagba dugjuk bele (cefre, szennyvíz, iszap, stb), annál inkább elkoszolódik, lassabban áll be, bizonytalan lesz a működése. Ez ellen két dolgot lehet tenni:
1. Tisztán tartani, soha nem hagyni rászáradni a trutyit (laborban egyébként használaton kívül deszt. vízbe lógatva tartjuk az üveg elektródát, az neki a legjobb).
2. Gyakran kalibrálni, de legalább egy - a mérendő anyaghoz közeli pH értékű - pufferoldattal ellenőrizni. Amíg az ember ki nem tapasztalja a műszer stabilitását, ezt célszerű minden mérés előtt megcsinálni.
A 10 dolláros kütyü-mütyü főleg kivitelben, kijelző nagyságában különbözik a 20-30 dollárostól. A fenti játékszabályok betartásával a "gagyi" mérővel is lehet a célnak megfelelő, megbízható módon mérni, és vica versa; a drága műszer is adhat rossz eredményt, ha nincs megfelelően kezelve.
a hétvégén végre összeraktam a főzőmet a fórumon megosztott információk, ötletek, tapasztalatok alapján. Ezúton is köszönöm nektek hogy elérhetővé teszitek az általatok felhalmozott tudást. Bámulatos mi mindent megtud az ember a gyakorlati oldalról ha rászánja az időt és végignyálazza a hozzászólásokat, anyagokat. Külön köszönet Miklós1-nek, Józsipapának és rézművesnek illetve sogi01-nek hogy mindig megosztja a legfontosabb információkat :)
A söröshordót választottam kiinduló projektnek, dupla falú megoldásban, 50 literest. Mivel eddig nem találtam használható külső falat a hordó köré (senki sem dobta ki a bojlert a vastelepre a napokban) ezért jelenleg szimpla falúként üzemel, cefre kicsit hígítva vízzel és nem fullon pörkölve a gázzal. Első nekifutásra egy 20 liter fosószilvát főztünk le. Maximálisan elégedettek vagyunk első kísérletünkkel, rosszabbra számítottam :) 1.5 liter pálinkát tudtunk a finomítás és hígítás után kihozni belőle, de tegyük hozzá kisérleti anyag volt a cefre már sokat ált sajnos. Én 0.6-os rezet használtam az üstfedőnek, mivel nem kaptam bográcsot ezért egyszerű forgástestet használtam 18 cm átmérővel és kb 70 cm magasan. Ez 17 liter körüli térfogatot biztosít. A felfogatást láthatjátok hogy kezdetlegesen két gumipók oldja meg, a cső illesztéseket szikszalagos módszerrel tettem oldhatóvá, így lehetővé téve a további kísérletezést. A lezáró kupakot esztergán készítettem fémnyomással, elsőre nem de másodikra összejött. A páracső fel van kötve mennyezetre egy madzaggal, így kb 10 másodperc alatt le tudom szedni a kupolát és minden más marad a helyén: üst és páracső, praktikus. Mivel nem tudtam kibékülni a Szeged közelében elérhető forraszanyagokkal (ezüst túl drága, ólommentes alternatíva nem volt lágyforraszba normális, keményforrasz pálca sem győzött meg) ezért sárgaréz mellet döntöttem egyszerű láng hegesztéssel (faternál volt). Igaz a varratok nem a legszebbek - első rezezésem, bár általános hegesztői papírom van de nem ebből élek - mondjuk ki elég ronda, de működésben megállja a helyét. Külső varratok átalpolásokokn, így belső felületen nincs vagy minimális a sárgaréz. A hordóra vízzár került, a többi megoldás jóval bonyolultabbnak tűnt nekem. Ezzel sem volt semmi gond, csont nélkül tudtam sárgarézzel futtatni a savállót. Jóval egyszerűbb volt mint a nagy réz lapokat, amihez kettes pisztoly kellett bő lánggal mert csak úgy szívta magába a hőt a jó hővezetése végett. Az 1x1-ben lévő adatokat megfogadva lett méretezve a csőrendszer: 22-es páracső 1.5 m hosszon, 10-20 fokos lejtéssel, 15-ös 3 méteres spirál a hűtőbe. Ehhez rezet használtam, de lehet később kipróbálom savállóval is mert ahogy olvastam szerintetek az a legjobb (vagy legalábbis sokak szerint:). A cefrét főzés előtt festékkavaróval jól átkavartam hogy még homogénebb legyen az anyag.
Ami hátravan az a duplafalu és a kiömlő csonk az ürítésre (és persze még sok más később:) . Terveim szerint a héten nyélbe ütöm és hétvégén indulhat a rottyantás mert van kb 400 liter almacefrém aminek el kell látni a baját és jöhet helyére az újab adag.
Kérdés viszont a hogyan főzzem le a 220 literes hordóból a cefrét, ha van benne kb 150 liter és a főzőmmel ugye max 40 litert tudok kiszedni? Ugyanis ha nem egyszerre veszem ki akkor gondolom a co2 réteg látja kárát. Pl az is jó lenne, ha mondjuk 3-4 nap alatt tudnám lefőzni, esténként egy-egy adag alszeszt, majd mikor összejön a 40 liter alszez jöhet a finomítás. Én arra is gondoltam, hogy eldöntöm a hordót és teszek egy kivehető 2 colos leengedő csapot az aljára valamilyen menetes megoldással (meglékelem) és visszafordítom. Ha engedek ki belőle akkor a co2 réteg is süllyed a cefrével együtt és csak a tetejére jön levegő a kiömlött anyag helyett? HA ezt korábban tudom biztos hogy kisebb hordóba cefrézek, de hát utólag okos az ember :)
Sok mindent szereltem már, konkrétan ilyet még nem láttam. Rakjál fel róla képet.
A villanymotorok tengelyére kétféleképpen szoktak rögzíteni agyat: ékkel+csavarral ekkor a csavar levétele után csapágylehúzóval vehető le, vagy menetes az agy, és a munka forgásiránnyal ellentétesen tekerhető le.
Elég gáz, hogy alu, jól rá tud rohadni.
Ha nem muszáj, ne piszkáld, ne akard megtudni, mi van alatta, mert lehet, hogy az alu nem bírja ki.
Ha majd muszáj lesz, és mégis bontani kell, és netán elromlana valami, biztos találsz esztergályos mestert, de akkor ne sajnáld a pénzt bronz agyra.
Hogyan készítsünk jó pálinkát? Cefrézési, főzési ismertetők, főzőberendezések, tanácsok,videók, tesztek, gyakran ismételt kérdések a következő linkeken:
Szia! Birsalmát nem tudom, de beton keménységű körtét simán. A különbség a komposztáló, meg a sima ágdaráló között abban áll, hogy az ágdarálónak csak kése van, ami nekünk kell, abban van alul egy reszelő formájú tárcsa, késekkel, meg felette egy nagyobb kés. Én használtan vettem, éles késekkel, tavaly több mint 1 tonna almát feldolgoztam vele, a többiről nem is beszélve, idén is jó 700 kiló alma-körtét már ledarált, a szőlőről nem is beszélve és még mindig borotvaéles az összes kése. Így néz ki élőben, ez az alko gép nagyon jó.:
Amúgy kíváncsi leszek,hogy ez az olcsó ph mérő mennyire volt felesleges pénzkidobás,mert ma ha találok desztvizet a puffer oldathoz,akkor kalibrálás után máris összehasonlíthatom a kapott eredményt a megbízható,ám pontos mérésre sajnos teljesen nem alkalmas indikátor papíréval.
A kapott eredményekről pedig beszámolok. Sőt, kontroll mérês érdekében meg fogom kérni a barátomat,hogy hozza el a céges ph mérőt,ami viszont tuti,hogy pontos,mert nekik labor körülmények között kell kalibráltatniuk évente.
Szintén adnak ezekhez is puffer oldatot, és a műszer a működése alapján nem egy bonyolult szerkezet. Természetesen biztosan csal, mint minden, bár azért elég sokan használnak hasonló műszereket.
Ha jól rémlik akkor belinkeltem a bizonyítékot, de mégis úgy írsz itt, mintha nem ezt tettem volna, pedig ugyanezt a PH900 akármit árulják több weboldalon is 4-6000Ft-ért is.
Köszönöm, hogy ilyen elegáns módon leigénytelenezed a műszer használóit, hiszen még a kezdeben sem volt, de már mindent tudsz róla amit lehet.Megjegyezném, hogy nem minden az ár, saját tapasztalat, pont cipők terén. Mondjuk vigyázok mindre, mégis volt olyan márkás cipőm, ami negyed annyit nem bírt mint egy régi kínai cipő.
Mintha az elnézés kérése elmaradt volna a bizonyíték láttán, pedig Te nagyon vártad volna, ha nem tévedek. A termék általad vélt látszólagos, vagy valódi minőségéről szó nem volt eddig.
Persze, hogy nem eretnek dolog a profit beszerzése, főleg ha még a vevő is örül, hogy olcsón vette, az eladó meg végképp. Ez az üzlet. Persze nem árt egy határt meghúzni, de sokszor nem sikerül ésszerű helyre.
Honnand vetted, hogy megsértettél. Csupán csak kétségbe vontam azt, hogy te nyugodt szívvel alánlasz olyan eszközt, amit mi szeretnénk használni. Mert pl. a cipő és cipő között is van különbség. Van olyan cipő ami eleve úgy készült, hogy könnyitett. De van olyan is ami csak három nap múlva lesz könyitett, oly módon, hogy már talpa sem lesz. Hát te ezt ajánlottad. Ezek olyan eszközök, amikre egy fikarcnyi garancia sincs, csak az a három nap pénzvisszafizetés. Azt is figyelembe kell venni, hogy a víz ph. beállitására használhatók (akvaristák). Ez a mérőeszköz a drága, mert én nem erre akarom használni, számomra ez kidobott pénz lenne. Amit kb. olyan tíz e. körüli pénzért veszel, csak egyszer kell megvenni. Két év a garancia, kapsz hozzá pótalkatrészt, pufferoldatot, amivel be tudod állitani. A jóhiszeműséged senki nem vonta kétségbe. Viszont roppant idegesítő az a sok hon-kongi gagyi, amit az amber nyakába akarnak varrni. És te staisztáltál hozzá. A világért sem szóltam volna hozzá, ha azt a hülye megjegyzést nem szúrod a végére. Egyébkén, nem eretnek dolog az, ha valaki profitra törekszik. Hogy az mennyi legyen? Eldönti azt a kereslet-kínálat, minőség, marketing és még sok egyéb tényező.
Részemről az ügy lezárva. Bátorkodom megjegyezni, hogy az ajánlatod gagyi, egyszerhasználatos, messze alulmúlja az igényesség minimális színtját.
Felénk is csinálják páran, engem nem zavar, csak esetleg az olcsósága, mert tényleg az. (1600/liter) Soha nem ittam még belőle, de akik veszik azoknak mindegy.
Ezek az ujjnyi gallyakat is összeaprítják, birsalma nem lehet akadály. Bár azt konkrétan még nem daráltam, de kőkemény körtét igen. Úgy szétcsapja, mint jégeső a libaszart, nem győzi etetni az ember.