Reszeld le az uborkát apróra, tegyél bele szétmancsolt fokhagymát, önts rá 1 pohár joghurt, fél pohár tejföl, 1 kk cukor, apróra szecskázott petrezselyem-oregano (vagy kapor) keverékét, kevés olívaolajat. Hutsd le.
Tálaláskor díszítsd 1/4-elt paradicsommal, 1-2 szál petrezs-vel.
Nem árt, ha az uborkát sózod, kicsit kinyomkodod, akkor nem lesz annyira híg a leve!
Ugy hallottam, hogy a görögöknél a joghurt sokkal krémesebb mint nálunk. Ezért nálunk tejföllel kell keverni a joghurtot. Fokhagymán kivül egy kis mentát szoktam beletenni. (nagyobb szupermarketbol) Görögországban lehet direkt ebbe valo füszerkeveréket venni. Érdemes a nyaralokkal hozattatni.
Tud valaki működő tzatziki receptet valahol? Olyan érdekelne, aminek valamitől az állaga is olyan krém szerű, mint a helléneknél. A "tegyé bele joghurtot, uborkát meg fokhagymát"-ig eljutottunk magunktól is.
Előre is köszi.
Tényleg az az ábra, hogy minden egyes sütőre (még azonos készüléktípus esetén is) nagyon egyedileg kell kikísérletezni, hogy mit, milyen előmelegítéssel, mekkora tűzön, melyik "emeleten", cseréppel, vagy anélkül... szóval nem feladni.
Addig is, míg a piskóta nem jön össze (talán tényleg az a legkényesebb), érdemes kevert ill. kelt pitékkel, omlós tésztából "rétegelt" pitével próbálkozni, hogy sikerélménye is legyen az ember gyerekének:-)
Sokan bajlódunk a sütokkel, ahány tuzhely, annyi nyug. ’ lényeges: a sütnivalókat forró sütobe kell betenni, és az elso 20-25 ’-ben nem szabad rájuk nyitni az ajtót! Én általában a 4-5-ös fokozaton szoktam használni. Gázsüto 8 fokozattal. Ez kb 170-180 oC. Ráadásul forgatni kell a tepsit, mert a belso fele gyorsabban sül. Átsült-e? tupróba! Hústuvel beleszúrni, és ha maszatos, még nem sült át!
Csinált már itt valaki bodzalekvárt? Most lenne szezonja... tegnap próbáltam, de eléggé hasraütésszerűen. Valahogy igy:
1.25 kg bodza + 1 kg cukor + 5 g citromsav + 1 óra főzés.
Tapasztalat: iszonyú édes, nagyon híg és sok a magja. Lekvárnak elég problémás, így szörp lett belőle. Tud valaki rendes lekvár receptet? :)
Köszi!
Hali Mindenkinek!!
Szuper ez a topic!! Imádok sütni-főzni, hátmég enni (ami szerencsére nem nagyon látszik meg rajtam). Ezért, ha nem bánjátok bekapcsolódom.
Dália!
Szeretek sütni, de én sem tudok mindent jól megsütni. Fontos kérdés, hogy milyen sütőd van, villany vagy gáz? A régi lakásban nekünk villany volt, most gázsütőnk van. Az almáspite ott mindik csúcsszuper lett, itt még csak egyszer próbálkoztam vele (pocsék volt). Viszont a piskotáim ebben a sütőben kétszer olyan magasak, mint régen. A túrós rétesről nem is szólva.
Más
Lehet, hogy volt már róla szó, de még nem olvastam el az összes hozzászólást:
Knédlit szeretnék főzni!! Azt, amelyiket gőz fölött kell csinálni! Van egy szakácskönyvem - Gombócok, Knédlik címmel - de ebben nem gőz fölött kell főzni és az eredmény nem olyan, mint amit Csehországban ettem. Minden Megnyílvanulást szívesen veszek!!!!
Köszönöm-köszönöm a sok jó tippet!
Végülis aznap Minestrone-t csináltam, friss paradicsommal, sok-sok zöldséggel, póréhagymával, és végül megbolondításként néhány kovászosuborkát is beledobáltam, plusz pár karika citromot, zöld borsot. Kicsit csípős volt, kicsit savanyú, nagy sikert aratott. :)))
Most elutazom pár napra, tengeri herkentyűk fogyasztása lesz nagy-nagy mennyiségben, hurrá! :)))
Lenne még egy kérdésem, lassan tanácstalan vagyok. Nagyon sok mindent, és sokféleképpen szoktam főzni, általában minden amihez hozzáfogok jól sikerül. Kivétel a sütések. A sütemények készítésében egyszerűen pocsék vagyok. Minden piskóta, torta, bármi ehetelen ami kikerül a kezem közül. Ált. kívül megég, belül nyers összeállításban.... Kár, mert bár nem vagyok nagyon édességes, de a gyümölcsös sütiket - szilvás, almás., meggyes - nagyon szeretem, és már lassan nem illik ezért folyton nagyit nyaggatnom...:))) Miért nem sikerül soha?
Én nem szoktam nyáron, mert a maradékot hutve, lezsírozva másnap hidegen szoktuk fogyasztani. Ráadásul nyáron yobbb, ha nem eszünk húst hússal!
Azért lehet bele a habarás elott virslit, vagy még a zöldség elott füstöltsonkát bele tenni, vagy rántást füstölt kolbász karikákkal készíteni. akkor nem habarni, csak a citromos tejfölt belekeverni!
1300 sz. műremeked afféle nyári korhely, nem kell bele valami husi? Nem kötözködésképpen, csak a férjem mindenben a húst keresi, még a tojásos nokedliben is!
Nekünk nagy kedvencünk [annyira, hogy én már öléggé unom is] a krumplileves, tejföllel, ecettel, kolbásszal és sooook tárkonnyal.
Az úgy van, hogy felteszed a krumplit foni, meg hozzá egy húsleveskockát (nálam minden úgy indul, különben kihagyható), jól jön egy babérlevél is bele és már ekkor a tárkony. Amikor a krumpli megfott, mehet bele a felkarikázott kolbász, majd rántás és ha a rántás felfott, akkor sok tejföl. Ha ezzel is felfott, akkor egy evokanál ecet, de ha savanyúan szereted, akkor akár több is.
Ma este is ilyet óhajtottak tolem...
Egyébként én ezt a cuccot csinálom mindenfélével, mármint a krumpli helyett bármilyen zöldség (akár vegyes zöldségkeverék is) és a kolbász helyett mondjuk felkockázott pulykamell, de akkor azt elobb meg kell pirítani, hogy puha legyen jól.
Korhelyleves!
Most is yóóó!
1/2 savanyú káposzta (szecska), kicsavarva - leve félre téve.
Fazékban 1 eka kristálycukor karamelizálni, rádobni 1 kk. köménymagot, friss orölborsot 1 fej apróra []-zott v.hagymát, karikázott répa, gyökér (paszternák jobb), utána a s. káposzta, lepárolni, 1 kockázott krumplit, megszórni 1 csapott eka oröltpaprikával, fölengedni 1 l húsleves-alappal – []-ból is jó, fölforralni. Ha a répa eheto, 1-1 karikázott paprika, paradicsom után 1 pohár tejfölben elkevert 1 csapott eka búzakeményíto (liszt), 1 egész citrom levével behabarni, összeforralni. Savanyítás a káposztalével – ha addig valaki meg nem itta – ízlés szerint.
Vigyázat! A káposztalé is sós!
Off!
Ki volt az a csibész, aki a Word98 javítóba orültpaprikát írt?
On!
Kedves Dália!
Nálunk most zöldbabszezon van a kertben. A hétvégén 3 féle zöldbabból és 2 féle húsbúl palóclevest főztem.
Ez - ha nem ismered - eredetileg birkahússal indul, de én a birkát csak pulóvernek szeretem, ezért marha- és disznóhúsból készítem a pörkölt alapot, ami legyen egy kissé csípős.
Amikor ez majdnem kész, beleteszed a zöldbabokat, vizet, mennyiségtől függően 1-2
maggi erőleves kockát és egy szép szál borsikafüvet.
Közben néhány szem krumplit tisztítasz, kockára vágod és belefőzöd. Amikor már minden
megfőtt, tejfölt keversz bele (ne sajnáld). Nagyon kellemes, enyhén savanykás, melegíthető.
(Ha a pörkölt alap már előre elkészítve lapul a hűtőben, könnyen megvagy vele, és igy ráérsz 50 db palacsintát sütni 2. fogásnak! (-:))
Mertmivelhogy nagyon szeretjük a savanyú leveseket, a NetSzakácsban elég sokat találhatsz a savanyútojás-levestől az édes-savanyú leveseken keresztül a citromos erőlevesig (bár az hideg). Külön ajánlom figyelmedbe Nisa Szoljanka-féléjét, a sváb ököruszálylevest, a kedvenc káposztalevesemet - és annak tölgy féle változatát, ami lokálban már megvan, és előbb-utóbb a TAR-ra is felkerül (ugyanaz pörköltalapon)
Sziasztok,
segítséget kérek.
Ismer valaki jó savanyú levbes receptet? Nema hideg verziókra gondolok, mint pl. az uborka, vagy a spanyol paradicsom levesek, hanem melegre, mint pl. a citromos tárkonyos bárányleves.
van valami jó tippetek?
köszi,
dália
Ps. szeretem ezt a topicot, nem írok, de olvasom és főzök is lelkesen...:)))
Igen!
Akkor az igazi, ha úgy tudod szelni, hogy rostjára +ben, de csirkemellbol is lehet. Arra számíts, olyan mint minden, ami barom_fi: Párizsi, mortadella, kolbász... Nem az igazi!
De fonom, már csináltam én is.
Ez a tejbeáztatás egyik alapja a hamis-bécsinek is, csak nem kell bele fokhagyma.
Kedves joy!
Végre valakitol megtudhatom a lacipecsenye receptjét!
Mindenféle firlifancos grilles-rostonos-ez-az olvasható minden magazinban, akármire rámondják, hogy lacipecsenye, de azt a fehérvári piacon látott-ízlelt igazit keresem negyven éve.
Ez az, köszi.
bd
Nem csak uborka öntet, ~szezon is van.
Nyaralóknak:
Lacipecsenye-családi recept.
Elozo este fokhagymás-paprikás tejbe beáztatom az enyhén kivert s.combot, vagy karajt.
Sütés
---tuzhelyen: Forró serpenyot kiskanál zsírral kikenek, a tejbol kiszedett fölszárított húst paprikás lisztbe forgatom, gyorsan minkét oldalán megsütöm.
---tuzön: A rácsot megkenem zsírral, a megtörölt húsba bedörzsölöm a paprikás lisztet, és így sütöm meg.
Sózás mindebki csak a tányéron, ha muszáj!
Körete: krumplipüré, hagymás-paprikás zsírral (kiskanálnyi) meglocsolva.
Saláta: minden, csak friss legyen!
Legjobb a paradicsomsaláta: 1 kg kemény paradics fölkarikázva, 1-2 fej v. hagyma szintén, egy tálba szórni, rá cukros, fokhagymás, citromleves /ecetes/, sós vizet öntök, hutobe teszem, míg a kaja elkészül.
Aki nem szereti az eros v.hagymát, blansírozza: fölkarikázva dobja forró vízbe, egy kavarintás, már is szurje le, hutse ki utána szórja a paradics közé!
Sziasztok!
Ime az uborka öntet: (kétszer az az adag elegendő 3 db 3 literes üveghez és 5 kg uborkához).
2 liter vizhez 2 dl ecet, 18 dkg cukor, 8 dkg só, 1 kávéskanál borkénpor, 1 kávéskanál szalicil. Ezeket addig keverjük amig minden el nem olvad benne. Az üvegekbe még rakunk tormát, kaprot, mustármagot, szemes borsot és babérlevelet. A lét ráöntjük az uborkára lekötjük és már mehet is a kamrába.
A1214-es beszólásom a cukk-patisz kérdésedre válasz, még, ha rövid is.
A kisebbeket még kovászolni is lehet, mint az uborkát.
A nagyobb patiszonokat föltétlen hámozd meg, magozd ki, csak a húsa használható, mint az érőfélben levő nagy dög-tök…