No, megjöttem a fogdokimtól. A jobb felső hatosom volt a tavasszal tömve, egy hete sajogni kezdett, a hétvégén azonban megszűnt a sajgás. Azért elmentem, mert ugye az ördög nem alszik. Megnézegette a fogat, megnézte a tömést, illetve vattára rakott vmi hidegett, amire frankón jeleztem, mindegyik fogamnál ugyanúgy. Azt mondja, a fog él, tökéletes, nem is nagy a tömésem, gyulladás pedig nem lehet, mert akkor nem szünt volna meg ilyen simán a fájdalom. Úgyhogy várjunk vele, nem kezdtünk neki fúrni, gyökérkezelni.
Beszélgettünk még valamiről, hátha az váltotta ki az egész jelenséget: nekem krónikus mandulagyulladásom van, s könnyen lehet, hogy ez arcüreggyulladással is párosul. Tény néha úgy érzem, hogy "érzem" az összes hátsó tömésem. Nem fáj, csak olyan mintha front lenne és az idegen elemeket érzem a számban. Az arcüerggyulladást asszem gégész tudja kivizsgálni, na most azért oda sem nagyon vágyom...
Debreceni vagyok úgyhogy a pesti címre nem tudok menni. 15000 az elég húzós de ha biztosan tudnám hogy sikerül akkor megérné, mindenesetre egy röntgent csináltatok róla és ha nem lehet gyökérkezelni akkor is magánrendelőben húzatom ki mert nem szeretném hogy beletörjék. Természetesen elmondom hogy volt már rángatva mert feleslegesen nem akarok fizetni.
látta már doki a bölcsességfogamat, még szeptemberben, de akkor még nagyon kicsi volt kinn belőle, nem is fájt, mondta, hogy nem szeretne nagyon megkínozni, várjuk meg, amíg jobban kíbújik, aztán ha közben elkezd fájni, akkor menjek vissza. nem fáj olyan nagyon, folyamatosan győzködöm magam, de ismerve magamat, ha nem kell beszednem gyógyszert, mert még bírom a fájdalmat, akkor hajlamos vagyok tovább halogatni a dolgot. :)
Szia! Miért akarod elveszíteni a fogadat, ha van más megoldás is? Nem olyan vészes a gyökérkezelés, én nem éreztem semmit:), igaz, nem tb-s a doki, hanem magán, annak meg érdeke, hogy ne fájjon, ha már pislantasz egyet, rögön kérdezi, hogy fáj-e.
Én éppen egy bölcsességfog-húzásra készítem fel magamat lelkileg. Soha nem húztak még fogat, be vagyok sz*rva rendesen, de muszáj lesz, mert nincs neki hely. De még várok vele, ha már fáj, akkor muszáj lesz elmenni dokihoz:)
Szeretném kérni a véleményeteket (mivel itt sok tapasztalt ember van) hogy mit csináljak, a következő a problémám:
Nekem a bal alsó 6-os fogammal vannak problémák, már 2x volt benne próbatömés (most is van) de csak fáj, mire azt mondta a fogorvos hogy 2 lehetőségem van: gyökérkezelés vagy húzás. Erre mondtam neki hogy inkább húzzuk és akkor nem kell kinlódni vele mert már volt gyökérkezelésem és nem volt valami kellemes élmény mire ö azt mondta , rendben van. Kaptam 3 injekciót is mert nem akart elzsibbadni a gyulladás miatt csak félig de én kértem hogy azért próbáljuk meg kihúzni (máskor is volt már húzásom és az nem volt annyira fájdalmas), na mikor elkezdte húzni hát aszittem beleájulok a székbe, ilyen fáldalmat még sose éreztem. Nem hibáztatom a dokit mert ő javasolta hogy szedjek 1 hétig gyulladáscsökkentőt és majd csak utánna húzzuk ki de én eröltettem, szal ez így rendben van. A húzásról még annyit hogy fél percnyi rángatás után sem mozdult meg ez a fog, és itt már elgondolkodtató a dolog hogy ha ennyire erős akkor nem lenne érdemesebb gyökérkezeltetni?
Nagyon laikus vagyok ezekhez a dolgokhoz, ezért kérném a tapasztaltabbak véleményét hogy ezek után lehet még egyáltalán gyökérkezeltetni?
Vagy hogy lehet megállapítani hogy érdemes e? Esetleg meg kéne röngeneztetni?
Még egy dolog: Ez a doki tb álltal támogatott orvos (így teljesen ingyenes), nem lenne érdemesebb magánrendelésre menni?
Tudom, lélekben már erősítgetem magam, hogy nincs más, gyökérkezelés lesz.
De itt a kisördög: valószínűleg azért múlt el vasárnap a fájdalom, mert az advilban van gyulladáscsökkentő. Mi van, ha antibiotikum hatására elmúlik a gyulladás a gyökérből? Akkor nem is kellene gyökérkezelni?
szia!
a tömés nem tartott sokáig és a gyökérkezelés sem, csak a tisztogatás, de én nem igazán tudok egyet érteni, azzal, hogy minek az.
láttam, hogy még 3-dik alkalommal is mi jött ki belőle:(
Mint azt irtam nem halt még el a fog a fehér töméstől, csak begyuladt a "gyökér", azaz kell neki a gyökérkezelés, hogy megszabadulj a "fölösleges" idegektől.
A röntgen egyébként ilyenkor semmit sem lát, hiszen a tömés rendben van, ha már a röntgen is lát valamit, az régen rossz, hiszen akkor nem "csak a gyökérben" van a baj, hanem már alatta is.
Sok sikert neked.
ToMacsek
Mert én arra is rákérdeztem a dokimnál, hogy ha egy korona alatt begyullad a fog, és kiderül, hogy kell a gyökérkezelés, akkor hátul fúrja meg a koronát, hogy ne látszódjon. Tehát a korona marad. De hogy van ez ainlayeknél azt nem tudom.
Az én fogdokim azt mondta, hogy régi SZTK-s beidegződés, hogy a gyökérkezelésnél vissza kell járogatni tisztogatásra.
Amennyiben nem folyik belőle a genny, akkor alapos tisztítás után +gyógyszer mehet a gyökértömés.
Sőt külföldieknek így csinálja, mert valamelyik csak 1 napot tartózkodik Mo-n.
A Ti fogdokitok is csinál barázdát a fényrekötő tömésekre. Mert nekem olyan szépek az új töméseim, hogy mostmár azért akarom a maradék amalgámot kicseréltetni.
Az a legborzalmasabb az egészben, hogy a fogorvos előre nem közölte, a fehér tömés ezzel járhat...mert akkor mondtam volna, maradjon az amalgám, 15 évig kibírta, nem volt vele bajom.
Amúgy az ügyeleten megnyugtattak, megnézték a töméseimet, azt mondták, hogy nagyon szép munka, hozzáértő csinálta. Ezért is döntöttem úgy, hogy visszamegyek a kezelőorvosomhoz, mert egyébként elégedett volnék vele.
Neked mennyi ideig tartott a gyökértömés? Mitől függ, hogy milyen hosszú ideig húzzák, hányszor kell visszamenni?
Az igazi döbbenet, amit itt olvasok, hogy a gyökérkezelt fog is begyulladhat. Mitől, ha az már úgysem él?
Mondjuk az is furcsa, hogy ha a fehértöméstől elhalt a fog, miért kell gyökérkezelni? Ha már úgyis halott, minek...?
Nem tudom, hogy tényleg elhalt-e, majd holnap kiderül. Csak hétfőn tudok majd beszámolni róla. És most én sem tudom, hogy mi lesz, mert ha valóban ki kell szedni az inlay-t, akkor utána (gyök.kezelés után?) nyilván újat kell bele rakatnom. Na már most, mivel ez -gondolom-, nem a fogdokim hibája (mármint, hogy fáj a fogam), mégegyszer ki kell fizetnem az újabb inlay-ért 20 ezer forintot. Vagy mit gondoltok? Mert magától nem akar gyógyulni a fogam, az már biztos. Este is teát ittam, azt hittem meghülyülök, annyira fájt a melegre.
A fehér tömés a nagy örlöket ha még élnek csunyán megöli, abba nem szerencsés fehér tömést rakni, mert hiába szép az kikésziti a még élő fogat.
Ha nem egy pontban fáj, hanem bizonytalanul sajog, akkor begyuladt lent a gyökérnél és azért van "csak" sajgás, nekem is ez volt, ha meg nézed régebbi irásaimat láthatod, ez sajnos "jár" a fehér tömésért.
Egyébként tényleg olyan, hogy egy időre olyan mintha nem fájna, aztán utána újra kezdi, de bármenyire úgy néz ki, hogy abba hagyja nem fogja (nekem nem hagyta).
Szóval szerintem menj el vele egy gyökérkezelésre a SOTE-re, ott szépen meg fogják csinálni.
Sajna ilyenkor még fáj a gyökérkezelés, mert nem halt el a fog, csak látványosan elkezdett elhalni, de érzéstelenités uán (nekem egy szuri) már nem sokat érzel, utána a tömés részénél meg már mind1, hiszen papiron nincs ideg a fogban, ami fájna.
Szerintem ne húzd az időt, mert minél jobban begyulad, annál tovább tart a kezelés.
(amiket irtam, csak saját tapasztalat, szóval csak jó tanács)
ToMacsek
Ui.: Ma végre meg volt a fedőtömés is a gyökér kezelt fognál:)
Az én jobb felső hatosomban sima tömés van, nem volt gyökérkezelve. A bosszantó, hogy előtte 15 évig jól elvolt az amalgámtöméssel, most kicserélték a korszerű fehér tömésre - aztán nem vagyok vele előrébb. Sőt, ha maradt volna minden a régiben, akkor most nem kellene azon agyalnom, vajon miért sajog a fogam. Vasárnap bekaptam egy Advil ultrát, azóta mintha elvágták volna, nem érzek semmit.
A furcsa nekem egyébként az, hogy csak bizonytalan sajgást érzek. Nincs határozottan egy pont és nincs erős vagy éles fájdalom.
Ha elhalt, és gyökérkezelni kell, akkor mi fájhatna? Ha elhalt, nem azt jelenti, hogy az idegek elhaltak a fogban? Mert, ha ez igy van, akkor a gyökérkezelés nem fájhatna. Nekem egyszer volt gyökérkezelésem, és érzéstelenités nélkül szedte ki a doki az elhalt idegeket. Nem is fájt egyáltalán. Akkor fájhatna, ha nem elhlat ideget szednek ki ezt elismerem, de elhlat ideg nem fájhatna. Azért szoritok, hogy ne fájjon neked se. :-))
Sziasztok Régi Kedves és Új Virtuális Barátaim és Sorstársaim!!!
Azt hittem, már nem kell ide írnom (no nem mintha nem szeretnélek Titeket), de én is hasonló cipőben járok, mint Vándor21. Talán van aki még emlékszik rá, nekem nyár elején csinálták meg az összes fogam. A jobb alsó hataosom régi tömését kiszedték, és inlay-t (porcelán borítású betétet) raktak a helyébe. Nem volt gyökérkezelt fog, és nem is kellett most sem gyökérkezelni. Kb. 3 hete elkezdett fájni, de mint a veszedelem, két éjszakát szenvedtem vele a Cataflam-hegyeken, aztán elmúlt. Azóta erősebben nem lehet ráharapni, mert belehatol a fájdalom, és ugyanez van hidegre és melegre is. Gyakorlatilag nem lehet semmit sem csinálni vele. Alapállapotban jól "elvan", nem fáj, habár ez a tegnapi napra nem igaz. Meg aztán kihat a mellette lévő jobb alsó 5-ös csapos koronámra (gyökérkezelt fog), abban is nyomás van azóta.
Az internetes fogdokim azt írta, hogy valószínúleg elhalt a fogam, mert ez inlay-készítésnél előfordulhat sajnos. Lehet, hogy újból kell csinálni, gondolom az gyökérkezeléssel is jár. Na, az meg asszem' a halálom lesz (az előző is az volt), de jó lenne egyben túlélni, hogy legalább Neketek beszálohassak róla.
Szerdán 5-re megyek fogdokihoz, majd meglátjuk. Már csak ez hiányzott, mint hátamra egy púp...
Nekem is hasonló volt a jobb felső hatos gyökértömése után, ugyanúgy nem látnak semmit. Nekem is csak random fáj, pl. alvás után jellemzőbb (gondolom mivel éjjel nem rágok). Corsodyl csodákat tesz. 1-2 nap alatt elmulasztja, de érdemes kb. 1 hónapig folyamatosan használni.
Tusi: Nekem is fehér tömésem van a frontfogakban, és mindent meg tudok vele rágni. Tökugyanolyan mintha nem is lenne tömve. Látványra és használatra is. Még annyi, hogy korábban sima fehér tömés volt bennük, az rendszeresen kiesett, szinte kéthavonta kellett cserélni, de most fényre keményedő spec fehér tömés van bennük, és ez teljesen jól szuperál. Mondjuk ha nem lenne teljesen jó (pl. nem tudnál beleharapni egy almába), akkor nem érne semmit az egész, mert a frontfogak azok amiket nem lehet tudatosan kímélni, hogy teszem azt a másik oldalon rágok vagy ilyesmi. De mondom, nekem a fényrekötő tömés bevált, nincsenek vele gondjaim. Viszont nem volt olcsó... hmm... ha jól emlékszem 9.000 Ft-ért tömték darabját.
Ilyen az ember sorsa, néha vissza kell térni ebbe a topicba :-((
Tavasszal tömték a jobb felső hatosomat, addig egy amalgámtömés volt benne, azt cseréélték szép fehérre.
Egy hete különös fájdalmat érzek onnan: mintha el lenne zsibbadva az arcom azon a részen, a fog pedig úgy viselkedik, mintha szét akarna menni, mintha egy abroncsot húztak volna rá és az szorítana. Nem éles fájdalom az egész, hanem szabályosan sajog. Az a furcsa, hogy enni tudok rajta, nem történik semmi, ha ráharapok, nem fáj, sőt, olyankor nem érzem a zsibbadást. Hétvégén voltam egy magánfogorvosi ügyeleten. Megnézték, megröntgenezték, azt mondták, a tömés tökéletes, szép, nem látszik a röntgenen semmi.
Létezik olyan hogy gyökérkezelt fog begyullad???? Most épp ugyanazt élem át mint 2 hónappal ezelőtt, mikor begyulladt a fogam, akkor gyökérkezelték, és most visszatért a fájdalom és az álmatlanság :(((( Algopyrin rulez.
A Fogpótlástani Klinikára gondolsz, ugye? Én is oda járok. Az én orvosom nem nagyon vállal már új betegeket, a régieknek meg heteket kell várni egy időpontra (én a múlt héten voltam, 16-án, és a következő szabad időpontja 29-e volt). De szerintem ott nagyon jó orvosok vannak, szinte mindegy, kihez kerülsz. Az Öcsém kb. egy éve besétált az utcáról, és őt egy 40-es nőci kezelte, akinek szintén aranykeze volt. Úgyhogy nem kell aggódnod, a kezdő orvosok mellett is mindig van egy-két idősebb doki. Nagyon jó hely, én ott szoktam le a fogorvos-fóbiámról. :) Elaludtam egy kicsit délután, és egy óra múlva arra ébredtem, hogy megőrülök, annyira fáj a fogam helye. Vagyis inkább az arccsontom. Meg az egész búrám. De bevettem egy Cataflamot, aztán egy Alevet, és most nagyon jól vagyok. Az előbb már ettem is (délben kajáltam utoljára, már kopogtak a szemeim :)). Menjünk fogorvoshoz. Ki lehet bírni. :)
A Konzerváló Fogászati Kliknikára, hogy lehet menni? Csak úgy bemegyek az utcáról, és éppen aki ott van, az kezel? Én mátr 3 éve voltam ott, akkor Csabai Zsuzsanna kezelte a fogam, de hozzá úgy ajánlottak be, és ő most gyesen vagy gyeden van. Úgy tudom ott fogász hallgatók is gyakorlatoznak, mi van ha hozzá kerül a páciens?
Tudtok esetleg erről a helyről ajánlani valakit, aki jó és persze olcsó. :-))
Hát, nem lennék két órával fiatalabb... Jaj nekem. Dr. Kun Zoltánnál voltam, aki nagyon jó fejnek tűnt, és biztos nagyon ügyes is, nem az ő hibája, hogy kb. 30 percig tartott, mire kirángatta azt a rohadék fogat. Igazából a fog már nem is fog volt, hanem csak gyökér. Kettő kijött viszonylag hamar, a harmadik össze volt nőve (?!) a csonttal, úgyhogy ki kellett volna vésni, de a fúró is elég volt neki (brrr...), végül kijött. Összevarrtak, és már itthon is vagyok. Még eléggé el vagyok kábulva, a pofám olyan, mintha kölcsönadtam volna valakinek, és előre rettegek, mi lesz, ha elmúlik az érzéstelenítő hatása. Jól szétbombázták a pofámat. Eleinte kicsit nyüsszögtem, hogy így félek, meg úgy fog fájni, úgyhogy lidocainos zsibbasztás után dupla adag injekciót kaptam, és az asszisztens végig beszélt hozzám, nagyon kedvesen. :) Túléltem. Hú, de büszke vagyok magamra. :) Jövő héten kiszedi a varratokat, és jöhet az alsó elítélt. Brrr... De az még messze van.