Keresés

Részletes keresés

chab7hu Creative Commons License 2015.07.23 0 0 1034

Teljesen megértelek titeket emiatt a nem írták be a nevet mégis javítják az ellenőrök dolog miatt de vessetek ide egy pillantást:

https://familysearch.org/ark:/61903/1:1:VCHG-CB1

aztán nézzétek meg a 20-as bejegyzést itt:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1942-20972-29907-36?cc=1452460&wc=929R-MNG:40681401,52147701,43823301

ez sokkal nagyobb károkozás volt, mint a vezetéknév beírása.  Még akkor is ha ezt kínaiak indexelték. Főleg, hogy a képhez hozzá sem férhetünk.

Ehiztari Creative Commons License 2015.07.23 0 0 1033

Igen, a mezősúgó és a projekt utasítások/frissítések az erősebbek. Első pillantásra nem láttam lényegi változást, de mivel most nyaralok nem nagyon van időm alaposan átbogarászni.

Előzmény: Prelleg (1032)
Prelleg Creative Commons License 2015.07.22 0 0 1032

Olvastam a lofsii-n, hogy új Basic Indexing Guidelines-t adtak ki. Ha jól látom az áthúzott adatokról szóló szabályok módosultak egy kicsit, valamint a névváltozatok. Mindkettő szigorodott, bár talán kijátszhatóak. Vagy, és itt most a névvariációkra gondolok, a mi projektünkre vonatkozó szabály erősebb, mint a BIG-é?

Az 1221/1901-es bejegyzés felmenőit nem irigylem. Az anyakönyvvezetőnek sikerült úgy fogalmaznia, hogyha csak valaki nem ismeri az okát, vagy nincs hozzáférése az U.B.-ekhez, sohasem fog rájönni, miért is változott meg a gyerek neve, vagy egyáltalán hívták-e valaha hivatalosan Friedrich-nek. 

Bajdó Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1031

Olvasom a MireQ beírást. Hirtelen azt gondoltam, na idetalált az egyik. Talán megérti mi a probléma. Gyorsan kértem egy (1db) köteget .....elküldtem. .....rögtön vissza is jött.......

Hiába minden. Mert “aki xxxxx volt, az is marad”. Mármint az egyáltalán nem kedves MireQ azaz 1708338-as terrorista.

Minden érv, kérés, magyarázat ellenére szemrebbenés nélkül kijavította indexelésemet. Beírta a gyerek sehol le nem írt családnevét mindenhova.

Egyszerűen szövegértelmezési problémái vannak. Ráadásul még buta is.

Azért kérdés mit nem lehet érteni azon, hogy:

Ha a gyermek családnevét nem jegyezték le, ne írja be a szülő családnevét a gyermek számára.

Ott van minden kikért oldalon lévő utasításon, ha jól nyitom meg, akár magyarul is.

Látja valahol leírva azt, hogy mi a gyerek családneve?

Lehet, sőt biztos az hogy minden magyaranyanyelvű akárki biztosan tudja mi lesz a neve 1902-ben Miskolcon az újszülöttnek, de nem az az utasítás, hogy kitaláljuk. Ebbe a világ programba nem csak mi vagyunk, hanem Skótok, Eszkimók, Indiánok, Japánok, Arabok, stb, stb. Talán soha nem gondolkodott a világ névadási szokásain. Napjainkban is már igen cifra lehetőségek vannak.

De hát ennél a típusnál észérvekkel próbálkozni reménytelen válalkozás.

Ehiztari Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1030

Nem ellenőr. Hát ez azért nagy megkönnyebbülés. :D

Az azért vicces, ahogy módszeresen fel akar minket világosítani, hogy márpedig volt nevük. :)

Pont ma volt a kezemben a nagyapám erdeti születési anyakönyvi kivonata. Abba bezzeg bele tudták írni a teljes nevét a gyereknek, de akkor az anyakönyvbe miért nem? Mennyivel könnyebb lenne most.

MCA-001 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1029

Én is csak azért lettem ellenőr, hogy ezeket a szándékosan rombolni akaró egyéneket ellensúlyozzam:)

Előzmény: magdusis (1028)
magdusis Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1028

Bocs, hogy beleszólok; de a mezei indexelő inkább én vagyok.

A megadott szabályok szerint indexelek, néhány havonta levelet írok az egyeztetők hibáiról, visszaküldöm ellenőrzésre a helytelenül egyeztetett kötegeket.

A szabályokat mezei indexelőként nem megváltoztatom az általam jobbnak véltre, hanem a véleményem megosztom azokkal, akik meg tudják változtatni.

Egyszerű mezei indexelőként nem zavar, hogy kb. 92 a "százalékom", örülök, hogy minél több kész adat lesz, akármennyit is vagyok képes indexelni.

Nem akartam soha egyeztető sem lenni, nekem jó a mezei indexelés; amiből a legtöbb haszon lenne, ha az egyeztetők nem rontanák el.

MCA-001 Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1027

Akkor hogy találtad meg azt a belinkelt miskolci anyakönyvi oldalt?

Előzmény: MireQ (1026)
MireQ Creative Commons License 2015.07.21 0 0 1026

Én mezei indexelő vagyok, nem pedig 897526321 számú besúgó...

1,5 éve nem indexelsz???? - hazudsz mint a V. királyunk!

Már az Ildikót is elzavarták... érdekes, NAV elnőke nem tudott angolul?

Te se tudsz angolul, de indexelni se tudsz...

minden gyereknek van neve...

volt és lesz...

senkinek se volt, se lesz Ctrl+B neve...

tetszik vagy nem tetszik - de ez van!

Ehiztari Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1025

Kedves MireQ azaz 1708338!

Egy hasonlóan ellenőrző társad (2471208) miatt hagytam abba az indexelést másfél éve. Nem tudom feltűnt-e, hogy mennyire kevés ellenőrizendő köteg van mostanában. Ez azért van, mert hozzám hasonlóan sok szabályosan indexelő adta fel miattatok az indexelést. Szerintem gondold át, hogy ez a folyamat segíti-e vagy esetleg hátráltatja a munkát, amit te is végzel. Azt hiszem, már említettem, hogy fölöslegesen írod be a családnevet a gyermekekhez, mivel a FamilySearch az utómunkálatok során egyébként is hozzárendeli őket a szülőkhöz, ezért ha teljes névvel kersel majd rájuk, a kereső ki fogja adni őket. Így ezzel az akcióddal a keresést nem segíted, csak az indexelőket vadítod el.

Üdv, Ehiztari azaz 7338916

Előzmény: MireQ (1018)
Bajdó Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1024

Kis ismétlés a gyengébbeknek.

Mikor regisztráltál elfogadtad az indexelés szabályait. Az arbitratorok is elfogadták.

Az ott nem található, hogy majd én megmutatom a tutit, én tudom, én kitalálom, én majd megmondom mi a marhaság.

Minden kikért adatlapon ott található az utasítás mit kérnek, és ha az van ott, hogy:

• Születési anyakönyvi feljegyzések gyakran nem tartalmazzák a gyermek családnevét. Ha a gyermek családnevét nem jegyezték le, ne írja be a szülő családnevét a gyermek számára.

• Elhalálozási anyakönyvi feljegyzések gyakran nem jelölik az elhunyt személy nemét. Csak akkor indexelje az adott személy nemét, ha azt konkrétan lejegyezték, illetve ha azt a rokoni kapcsolatot jelző kifejezésből (például: fia, leánya, -né), titulusokból (például: úr, kisasszony) vagy más nyelvi jelzőkből pontosan meg tudja állapítani. Csupán keresztnév alapján ne feltételezze a nemet.

Akkor úgy is kell indexelni. Még akkor is ha én tudom, mert..........

...............Ez egy világprogram, nem egy magyar anyanyelvű keletpesti amatőr családkutatónak a játéka. Persze mezei indexelő azt csinál amit akar (míg hagyják), egy bíráskodónak illene szigorúan betartani az instrukciókat. Sajnos nem teszik, és ezért van háborgás.

Végy némi fáradságot és olvasd vissza végig a fórumunkat, biztos nem írsz ilyen véleményt többet.

Üdv BSH kinek átlagos 98-99%-át igen elrondítottátok.

MCA-001 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1023
OFF
A megadott email címre küldtem neked levelet.
Megkaptad?
ON
Előzmény: Bajdó (1022)
Bajdó Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1022

Én vagyok az “A” elkövető.

Teljes reménytvesztett vagyok. Egyszerűen nem értem miért olyan nehéz ezt megérteni. Már csak néha merek kikérni egy-egy csomagot. 

Nem találok más módot arra, hogy valahogy jelezzek az “indexelőket bíráló rémeknek”. Érti aki akarja. Hátha idetéved.

Írkálok minden félét.

A baloldalra hasonlókat, a jobboldalra rendesen, vagy egy ilyet, egy olyat (mint a 509355546-on is látható).

forum.index.hu Familysearch fórum           Instructions no name Üresen hagyni -- left blank

Nincs leírva a gyerek családneve             Ctrl+B Nincs lejegyezve a gyerek családneve

Project instructions no name nincs lejegyezve a gyerek családneve        Ez csak azért van írva, hátha megérted

Üresen hagyni--left blank--Nincs lejegyezve a gyerek családneve

no written name – nincs írásos név               lehet tudod de nem leírni ----- but you can not describe

Ctrl+B Csak amit látok nem amit gondolok            Ctrl+B Csak azért van írva, hátha megérted

Ha a gyerek családnevét nem jegyezték le a mező üresnek jelöléséhez nyomja le a Ctrl+B billentyűkombinációt

Sokat nem veszítek, a 92% mindenképp meg van.

Elbírálás után meg szorgalmasan megreklamálom amit kell, nyomkodom a Feedback gombot.

Csak úgy mellékesen a mutatott oldalon a B indexelő 01-02-es lapján az anyanév biztos nem “k”. Az oldalak tele vannak mindkét betűvel. Nézegetni kéne.

Üdv BSH

Előzmény: MCA-001 (1017)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1021

A 1220. számú oldal:)

Előzmény: MCA-001 (1019)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1020

Még annyi, hogy ezekkel a döntéseiddel csak elbizonytalanítod az indexelőket.

Szerencsétlenek mi alapján döntsék el hogy be írják e az apa nevét a gyerek családneveként, vagy sem?

Ha mi nem figyelünk a szabályok betartására (én sem értek egyet mindegyikkel, pl. ezzel sem), akkor hogyan várjuk el tőlük, hogy odafigyelve végezzék az önkéntesen végzett munkát.

Ennek tényleg az lesz a vége, hogy inkább abbahagyják.

Ez a célod???

Előzmény: MCA-001 (1019)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1019

Kedves 1708338, ezek szerint te rejtőzködsz a mögött a nicknév mögött:)

Ebben az esetben igen, mert le lett írva megjegyzésben, hogy erre névre változott a családi név:)

De akkor a köteg többi oldalán miért lett beírva az apa neve a gyerek családi neveként?

Értsd már meg, hogy nem így kell rögzíteni az adatbázisba.

Tudja mindenki, hogy ez így a magyar szokásoknak nem felel meg, de ez a szabály.

És igen, én indexeltem a köteget:)))

MireQ Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1018

Legjobb példa a helyes indexelésre:

https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1951-21115-44179-94?cc=1452460&wc=92SZ-W3D:40678101,50177701,40848201

Mi a gyermek családi neve? - 1907 óta Sterbinszky Gabriella

És előtte? - 1901 óta Friedrich Gabriella - nem pedig Ctrl + B Gabriella!

MCA-001 Creative Commons License 2015.07.20 0 0 1017

Érdekes, én el tudom olvasni?

509355546

Családnévhez beírva: Ctrl+B Nincs Lejegyezve A Gyerek Családneve

:)))

Ehiztari Creative Commons License 2015.07.19 0 0 1016

Szép volt a mai nap. Valószínűleg egy nagyon lelkes újonc kötegeit küldtem ma vissza úgy hogy kb. minden tizediket leellenőriztem, lássa hogyan kellene kinéznie. Talán nem tud rekordot hozzáadni, mivel csak a bal oldalát indexelte az anyakönyvnek, de azt rendületlenül egész délután. Csak én vagy 35-öt küldtem vissza eddig, de a többi ellenőr is belefuthatott. Biztos egy kicsit lelohad a lelkesedése, ha megnézi az ellenőrzött kötegeit, és meglátja a tömérdek kérdőjelet, meg azt a pár kb. 50%-os végeredményt.

Ehiztari Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1015

Köszönöm a választ. Sajnos most én kapkodtam el és nem vártam eleget, mert már beküldtem mielőtt láttam volna a posztodat. Beírtam a Lászlót az apához is.

Azért sem küldöm ezeket vissza, mert attól tartok olyan kezébe kerül, aki nem veszi figyelembe a megjegyzéseket vagy nem veszi észre őket (ahogy egyik indexelő sem vette itt). Ezért ha már nekem feltűnt, inkább elvacakolok vele, véleményt kérek, majd hozok egy döntést, jót vagy rosszat, ki tudja, de legalább átnéztem, észrevettem és figyelembe vettem, nem csak végigkattingattam azokon a pontokon, ahol jelzett a rendszer.

Előzmény: Prelleg (1012)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1014

A hibák nagy része itt is abból fakad, hogy az adatokat olyan ellenőrizhette, aki nem beszéli a nyelvet.

Pont ezért lenne jó, ha csak olyan nyelven lehetne adatokat ellenőrizni, amit az ellenőr jól ért.

A korábbihoz még annyit fűznék hozzá.

Biztos vagyok abban, hogy a mormonoknak kevésbé fontos az, hogy a magyar adatrögzítés tökéletes legyen. Ez abból is látszik, hogy nincs kifejezett felelőse a projektnek.

Pont ezért fontos a MACSE.

Ők ki tudnák dolgozni a megfelelő adatrögzítési módszereket és szabályokat.

A Familysearch erőforrásait felhasználva nagymértékben fel lehetne gyorsítani az adatok rögzítését.

De ehhez az kellene, hogy a MACSE, akinek nagyon fontos a magyar anyakönyvek pontos és gyors feldolgozása, keresse a kapcsolatot a mormonokkal.

Aki indexel a MACSE-nak tényleg megkérdezhetné tőlük, milyen a kapcsolatuk a mormonokkal.

Milyen szintű együtt dolgozást tud elképzelni a két fél?

Köszönöm:)

Előzmény: Prelleg (1013)
Prelleg Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1013

Még korábban Bajdóval beszélgettük, hogy amúgy is sokáig fog tartani a polgári anyakönyvek indexelése (2030-2040), szóval a Macse és a Familysearch indexelőinek lesz még ideje összefogni és közös adatbázist kialakítani. Néhány éve azt ígérték, hogy a B.-A.-T.-G. megyei indexelés végeztével Budapest anyakönyvei jönnek, akkor ki fog derülni, hogy hogyan tovább. Amúgy a magyar anyakönyvek külföldiek általi indexelését sokan nem szeretik, én azonban nem vagyok így vele. Az első adag (talán 2011. februári) még ékezetek nélkül készült és helyenként tényleg eléggé pontatlan, de a későbbi, ékezetes változatok már jobb minőségűek. Ráadásul így a kutatóban él a fenntartás, hogy lehet, az indexelő téved, jobb ha személyesen nézi meg az anyakönyvet, és nem csak az indexelt adatokra építi a családfáját. A magyar indexelők adatbázisaiban, legalábbis én jobban megbízok, ami a családfakutatásnál hiba, főleg, ha az anyakönyv lapjait nem látjuk. 

Prelleg Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1012

Nehéz dönteni, én visszaküldtem volna, mert kicsit hasonlít a „A királynét megölni nem kell félnetek jó lesz ha mindenki egyetért én nem ellenzem” esetére. Én veled értenék amúgy egyet, csak a gyerekre vonatkozik a névváltozás, a nevezett az, akiről a bejegyzés szól. Ugyanakkor, inkább legyen benne egy fölösleges adat, minthogy hiányozzék egy fontos. (A Macse adatbázisa szerint 1915-ben a fiú és testvére vette fel a László vezetéknevet. Korábban egy másik miskolci Klein is felvette ugyanezt a családnevet, de az apa nevére már nem emlékszem.) 

Előzmény: Ehiztari (1008)
vadász2 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1011

Sok mindenben egyet értek, a Skype nekem sem volt szimpatikus, de én nem akart várni a mormonokra míg eljutnak a Dunántúlra. :-)

Én úgy kezdtem bele, hogy a nekem kellő polgári adatokat már megtaláltam, és mivel ebben a Macse adatbázisa sokat segített (Budapest!), ezért kezdtem oda is indexelni, és az fs programja hirtelen unalmassá vált a számomra érdektelen vidék, ismeretlen nevek és a hülye kiosztási rendszer miatt - a javítási arány romlása csak hab volt a tortán.

Kinek a pap, kinek a paplan ;-)

Előzmény: MCA-001 (1010)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1010
Igen, tudok róla, hogy náluk is folyamatban van az anyakönyvek feldolgozása.
Náluk a Skype nem szimpatikus, ezért nem is kezdtem bele:-)
Pedig felettem velük a kapcsolatot.

Igazából a két párhuzamos adatfeldolgozás az energiák elpazarlása.
A szabadon választható anyakömyvekkel sem értek teljesen egyet.

Azt nem értem hogy a két vállalkozás miért nem fog össze.
A cél az közös.

Ráadásul a mormonok sokkal több embert tudnak mozgósítani a cél érdekében.
Az anyagi feltételeik is sokkal jobbak.
Lásd a magyar egyházi anyakömyvek feldolgozása kínaiakkal és indiaiakkal.
Rengeteg a hiba benne, de mégis óriási segítség.
Pont ezért gondolom úgy, hogy a mormonok segítségével gyorsabban fel lehetne dolgozni a magyar vonatkozású adatokat.
Előzmény: vadász2 (1009)
vadász2 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1009

MCA-001

"Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan függesztették fel adatrögzítő tevékenységüket az ellenőrök önhatalmú tevékenykedése miatt?"

Én már valamikor a veszedelem kezdetén, és én is töröltem a programot (illetve újból már nem raktam fel a friss gépre).

Őszintén szólva nekem a projekt amerikai stílusú lebonyolítása sem volt szimpatikus.

Elnézés hogy ismét reklámozom, de fut egy másik, ígéretesebb projekt:

http://www.macse.org/society/anyakonyv.php

Lehet rögtön Somoggyal kezdeni, saját időbeosztásban, offline, bizonytalanság esetén szabad megjegyzésekkel, rugalmasan.

Szívből sajnálom az FS projektjét, mert hatalmas segítség volt (és az is még most is) az egyházi születések indexe, az indított el a családfakutatásban - de ez így... kínszenvedés :-(

És tényleg mikor jutunk el az X. megyéhez...

Előzmény: chab7hu (996)
Ehiztari Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1008

Á te úgy értelmezted, hogy a nevezett családnak a neve, mert én úgy, mintha a "család neve" egybe lenne írva, mivel régen sok mindent írtak külön, amit ma egybeírunk. Valószínű, hogy igazad van, így egy kicsit értelmesebben hangzik, mint az én verzióm. Köszönöm. :)

Előzmény: JPmiaou (1005)
MCA-001 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1007

Akkor ezzel a tempóval tényleg soha sem fogunk a végére érni:(((

Vagy legalábbis az engem érdeklő Somogy megyéig...

Előzmény: JPmiaou (1006)
JPmiaou Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1006

"Arra azért kíváncsi lennék, hogy hányan függesztették fel adatrögzítő tevékenységüket az ellenőrök önhatalmú tevékenykedése miatt?"

Hát többnyire én is -- havonta talán egy-két köteget indexelek, és néha azok is a szlovákiai anyakönyvek, nem a civilek. Egyeztetésre mostanában nem mindig ad köteget, és olyankor nincs türelmem később visszajönni. (Az egyházi anykönyveket még nem próbáltam egyeztetni -- nagyon ritkán ad olyat, ami magyarul van, és latinul nem tudok eleget. A cirill és német betűseket indexelésnél is egyenest visszaküldöm.)

Előzmény: MCA-001 (997)
JPmiaou Creative Commons License 2015.07.17 0 0 1005

"Nevezett család"-ba beletartozik apa, anya, és gyermek is, de nem igazán tiszta, hogy hogyan kéne indexelni: meddig terjed a szövegértelmezés, és hol kezdődik a feltételezés?

Én talán "Klein or László"-t írnák az apának, csak "László"-t a gyermeknek, és hálát adnék, hogy az anyánál úgyis csak a lánykori nevét kérik.

Előzmény: Ehiztari (1004)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!