Keresés

Részletes keresés

Szegedi boszorkány Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1358
Joy
Nem hagyom magam a kínai sült dióval!
Nem grillázs, mert a grillázsban a karamell dominál, kemény az égetett cukor, és az apró diódarabkák csak üzengetnek egymásnak a fogtörő masszában.
A kínai vvendéglőkben kapható desszert felezett dió egyben, kevéske cukor van rajta, de olyan mintha lehellet finom rétegben lenne csak rajta valami édesség.
Próbáltam már előállítani, de nem sikerült.

Adzsika ügyben:
Fantasztikus íze van, és én is vevő vagyok rá!
Még vajaskenyére is kiváló, hát még sültekre, szószokba.

Előzmény: joy (1325)
Mulan Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1357
Gyalogk, kedves!

A padlizsánt szokás előbb megsütni, és csak azután rántani. Cukkinit édesanyám szokott rántani, de most lement a Dunához három onokával (legalább 3 fokcével melegebb a víz a nyilvánosan bevallottnál).

SZVSZ a padlizsánnak padlizsáníze van, a cukkininek cukkiniíze - nem markáns ízek, minél jobban sózod-borsozod-petrezselymezed-mustározod-stbzed, annál inkább só-bors-petrezselyem-mustár-stb íze lesz. A padlizsán a termőhelyein olyan semleges olcsó töltőanyag, mint nálunk a krumpli - ki is találtam rögvest egy rántott krumplit.

Bár... szerinem nem érdemes. Annál sokkal jobb krumplireceptek vannak

iLane Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1356
Az adzsika nem bolgar, hanem gruz fuszer. A volt Szovjetunio teruleten kaphato. Nyiregyhaziak elonyben, kozel a hatar. Magyarorszagi lelohely engem is erdekelne...
Előzmény: Gyalogk (1354)
Mulan Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1355
jéghegy, kedves!

Zöldség- és ízlésfüggő; de én a félparadicsomot roston leginkább úgy szeretem, hogy éppencsak ráolvadt a parmezán, lehet, hogy belül még nyers...

Nyárson-roston ugyanaz van, mintha lábasban párolsz: sütés előtt megkapatod a felületét - egyébként kiszárad. A fólia tényleg jó, amikor már puha, kibontod, megpirítod

Gyalogk Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1354
Rántott padlizsán és cukkini ügyben van valami okosság, vagy csak simán "kirántyuk, oszt burkoljuk"? Tegnap erre mentem haza, jól is nézett ki, felrémlettek a régi emlékek, miszerint valaki mesélte, hogy a halra hasonlít majd az íze. Pedig dehogy. Sőt nem is volt íze egyiknek sem, csak sótlan volt. Jól megsózva pedig kellemes sós panír íze lett, benne valami izével, ami nem sok vizet zavar. Gondolom több só kellett volna a panír alá, de ettől még nem lett volna sok íze. Ötlet?

A Hades Jazztaurant legjobb kajája a Grúz bélszín, amink a titka a korábban itt is emlegetett adzsika. Tudja valaki, hogy hol lehet ilyent kapni? Valaki azt a fülest adta, hogy bulgáriában "terem" konzervben, de egy bolgár ex-kollégám még csak nem is hallott róla. Nálunk fellelhető/előállítható?

La di la di da Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1353
Tisztelettel felhívom mindenki figyelmét, hogy van egy topic, főzőcske mikróban címmel, s ebbe ha valakinek vannak jó receptjei, ötletei, szívesen várnék hozzászólásokat. Első kérdésem: mikróban hogyan lehet sütni piskótát? Szeretnénk a hétvégén megcsinálni, de ilyen melegben nem szívesen gyújtjuk be a sütőt.
iceberg Creative Commons License 2000.08.18 0 0 1352
Szia Dalia!

Igen,rácson,faszén fölött.
Télleg száraz lett,de a nyársra húzott zöldségek is rágósra száradtak.
Marad a fólia.Köszi,kipróbálom.

Előzmény: dalia (1351)
dalia Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1351
Szia ice!

Grillen? Vagis rácson? Még nem próbáltam, kerti vaslaon sütöttünk legutóbb, az remek volt. Talán a rácson nagyon kiszárad...
Szerintem érdemes lenne próbálkozni alufóliába csomagolással, akkor a lent említett párolássos eredmény születik szerintem.

dália

Előzmény: iceberg (1349)
joy Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1350
Dear iLane!
Ahogyan írtad!
A sütolemezt meg kell olajozni, utána könnyebb lesz tisztítni!
A padlizsán szurkálása valóban lényeges, különben borzalom keletkezik!
Egy adagnyit írtam le. Ez épp egy 52 dkg-s darab volt. Az arányok lényegesek, jól értelmezted!

Dear bd!
Az alma +. Van, aki 1-2 ecetes uborkát is reszel bele.

Általában a paszírozásról:
A lényege, hogy a magoktól és a celofánszeru burtol megszabaduljon a készülo kaja, de úgy, hogy a bore alatt levo nagyon eros festék, és vitamin réteg ne menjen veszendobe.
Nem minden gyüm-zöld bore fo szét úgy, mint a besztercei szilváé.
A lekvárok, és ~ szeru készítményekben nem élmény a bordarabok! Azért kell a szilvalekvárt is sok órán át fozni, hogy szétmálljon!

A pörkölt, paprikás, lecsó valóban mindenestol az igazi, de ha finnyás vendéged van, esetleg nem fog tetszeni neki! Egyik haverom ját így: Elhozta hozzánk franchoni vendégeit. Lecsóval kínáltam oket. Mondta, hogy ne sértodjek meg, ok nem fognak enni belole, utálják. Végén o sértodött meg, mert nagyot kajáltak, pedig olcsókolbász volt a dúsító. Tudtam, hogy a francik nem szeretik a pöndörödot, úgy, hogy sülpaprikás-nyúzott paradicsomosat kotyvaszottam. És olajjal, pedig milyen egészségtelen az olaj!

Előzmény: iLane (1346)
iceberg Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1349
Hali Dalia!

A minap padlizsánt sütöttünk grillen.(só,fűszer,pici olaj)
Hihetetlenül pocsék lett.
Van valami 5leted?

Előzmény: dalia (1348)
dalia Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1348
Memrég saját fantázia alapján a következő ünnepi előételt varázsoltam padlizsánból:

egy szép nagy padlizsánt vízszintesen kettévágtam, nyílt felével felfelé betettem 10 percre a forró sütöbe, utána kiskanállal kikapartam a belsejét, és apró darabokra vágtam, félreraktam. A 2 fél padlizsánt kicsit becitromoztam, majd pinentetni a hűtőbe tettem.
Az apróravágott belsejét friss fokhagymával, petrezselyemmel kevertem össze, kicsit pároltam még oloivaolajon, majd az elötte forrtó fokhagymás olajban kisütött fagyasztott rákkal összekevertem, és visszatöltöttem a padlizsánfelekbe. Kevés pikáns juhsajtot a tetejére morzsolva sütöttem még pár percig a sütőben, bazsalikom levelekkel díszitettem.

Isteni volt.

d.

Előzmény: bd (1347)
bd Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1347
padlizsánsütés egyik módja,
mikor valójában nem sütöd, hanem saját borében puhára párolod:
Vaslapon vagy tepsiben, elotte hústuvel néhány helyen megszurkálva, különben a belso gozöktol fölrobbanhat, száránál forgatva hólyagosra ill. szenesre.
Utána kicsit vizes konyharuhába, majd fölhasítva evokanállal kikaparod a puhára párolódott belsejét egy muanyag szurore, csurogjon le a leve (az eldobandó).
Ezután jöhet a habosraverés fuszerekkel.

bd

Előzmény: iLane (1346)
iLane Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1346
A padlizsant es a paprikat hogy sutod? Mint a tokot? Ra a tepsire, be a sutobe es kesz? (Az 1 padlizsant ugye ugy gondoltad, hogy egy _resz_ padlizsan, nem ugy, hogy egy darab?)
Előzmény: joy (1342)
iLane Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1345
A paszirozasnal mekkora lyukak vannak a szitan? Mi megy at rajta? Es tkp. mi a paszirozas celja? Ugyanis, ha olyan apro a lyuk, hogy a mag nem megy at rajta, akkor az csak a leve, abbol lekvar nem lesz, ha meg atmegy a megja is, akkor minek paszirozni?
Előzmény: ribizli (1339)
bd Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1344
Az ajvar-változatba a savanyu alma valami helyett, vagy pluszba teendo? És mennyi?

Miért kell lefejteni a paradicsompaprika borét? Meg más, külföldi recepteknél a paradicsomét? Nekem a pörkölthöz, lecsohoz nélkülözhetetlen a pödörödött héjj látványa.
bd

Előzmény: joy (1342)
joy Creative Commons License 2000.08.17 0 0 1343
Bocs, nem vitatkozni akarok, de sok olyan süti van, aminek az kell, hogy hirtelen összerántsa a külsejét, mint az elosütés a húsoknál! Ilyen pl. a kenyér...
Előzmény: ribizli (1341)
joy Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1342
Ajvár:
1 sült padlizsán péppé csócsált belseje, vele azonos súlyú sült paradicsompaprika lefejtett borrel, ź rész vöröshagyma reszelve, 2-3 gerezd fokhagyma összezúzva, só, bors, ˝ citromlé összeturmixolva. Még egyszer összeforralom, üvegekbe szedem, lezárom, nedves-dunsztolom. Van más változata is, pl. savanyú almával.
Előzmény: iLane (1335)
ribizli Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1341
A sütéshez még annyit, hogy légkeverésnél nem kell előmelegíten a sütőt, elég akkor bekapcsolni, mikor a tepsi(ke)t beteszi az embör.
Nagyon jó tulajdonsága, hogy egyszerre több tepsit is lehet sütni, én régebben mindig a másodikat égettem meg, mert elfelejtettem...
És fontos, hogy nem szabad nyitogatni sütés közben a sütő ajtaját, mert megfázhat a süti.

Általában meg úgyis akkor jó, ha már az egész lakást jó alaposan beterítette az illata - persze ha túl magas hőmérsékleten sült, akkor ez nem igaz. megfelelő hőfoknál nekem bejön, ha már erős és ínycsiklandozó illata van, megszúrom, majd kiveszem. :-)
ribizli

joy Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1340
Azért kell fölforralni, mert én nem csinált-bolti tejet használok, azt pedig föl köll forralni!
Előzmény: Mulan (1333)
ribizli Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1339
A bodzalekvárt a ribizlihez hasonlóan kell készíteni, persze 1 kg bogyóhoz elég kb. 0,5 kg cukor, mert sokkal édesebb. Sajnos muszáj leszemezni, én villával próbáltam, nem volt sokkal könnyebb...
Szóval megmos, leszemez, felfőz, átpasszíroz, cukroz, esetleg kis citromsav is mehet bele, aztán rotyogtat. Elvileg be kellene sűrűsödnie, nekem nem akart. Hígan is jó volt kiskanállal enni, az ízére már nem emlékszem pontosan, de finom volt, és gyönyörű lilás-bordós színű.
Erről jut eszembe, vigyázni kell az edényekkel, mert mindent hajlamos megfogni! Szerintem ruhafestésre is használható - bár ennek utána kellene nézni.
Zománcos lábosban főztem, kék maradt a lábos, kék a lekvárfőző fakanál is, a passzírozást fémszitán csináltam, az megúszta. Ha a műanyag passzírozógéppel próbáltam vón', biztos szép lila volna máig is. (A többi edényzetről idővel lekopott a szín. :-) )
Köhögés ellen jó, meg bélrenyheségre is állítólag, és van benne sok finom ásványi anyag.
Érdemes kísérletezni vele, na. :-)
ribizli
Előzmény: iLane (1313)
Mulan Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1338
Aludttejszín...:-)
Előzmény: loggol (1337)
loggol Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1337
Ezek szerint megoldottuk a valójában nyelvtani, és nem kulináris problémát:
"a görög jughurtot magyarul poharas tejfölnek hívják".

Csak azt nem tudom, hogy van magyarul a tejföl.

Előzmény: Mulan (1330)
Mulan Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1336
Én speciel az anyukámtól tanultam:-)
Előzmény: Hibiszkusz (1334)
iLane Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1335
Ok joy, koszi! Kivancsian varom...
Előzmény: joy (1328)
Hibiszkusz Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1334
Ez az! Tanulni, izé inni csak tiszta forrásból..

Hibiszkusz

Előzmény: Mulan (1333)
Mulan Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1333
És nem is teljes tejből csinálják:-(
Egyébként SZVSZ a tejföllel is az a baj, hogy nem "hagyják megaludni", hanem valami gyorsított eljárással "altatják"

Én egyébként úgy tanultam a joghurt/kefír-készítést, hogy nem forralni, csak forrásig melegíteni a tejet, lehűteni, azután beoltani, és szobahőmérsékleten békén hagyni.

Előzmény: joy (1331)
http Creative Commons License 2000.08.16 0 0 1332
Ecetes Rsüni pézsmaolajban hirtelen sütve. Ha nincs otthon már végképp más.
Előzmény: joy (1331)
joy Creative Commons License 2000.08.15 0 0 1331
Csinálj házilag joghurtot!
1 l kannástej, fölforralni, lehuteni még melegre, 1 eka tejfölt, 1 eka joghurtot elkeverve belekutyulni, pihenni hagyni, jó óra múlva óvatosan fölmelegíteni, pihenni hagyni. Amikor elválik, a savót leszurni róla. Kész! A magyar gyártók ezt a folyamatot nem teszik meg rendesen!
Előzmény: loggol (1329)
Mulan Creative Commons License 2000.08.15 0 0 1330
A poharas tejfölre gondolsz ugye? Hát joghurtnak tényleg jó, de tejfölnek én lehetőleg nem is használom:-)
Előzmény: loggol (1329)
loggol Creative Commons License 2000.08.15 0 0 1329
A joghurt/tejföl arányról annyit, hogy én gyakran kihagyom a - magyar - joghurtot. A hazai tejföl sokkal közelebb áll a görög "nem is tudom hogy csinálják ezt a fehér valamit"- hez, mint a joghurt.
Előzmény: Gyalogk (1318)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!