Keresés

Részletes keresés

snowman Creative Commons License 2000.08.30 0 0 1394
Az az igazság, hogy a tejes higítást kizárólag hónap végén, és nyers Krump Lee esetében alkalmazom, egyéb alkalmaknál természetesen az 1l téfel jáccik. :o))
bokor: örülök a padlis sikereidnek, de le kell törjelek : ez egy olyan finomság, amiből sohasem fogsz tudni eleget készíteni. Én is mindig letargiába kezdek zuhanni, amikor az üresedő tálat kikapom a hűtőből. :o)))
Melyik verziót használtad?
joy Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1393
A mi rakodott rumlink:
Héjában megfött fölkarikázott 1 1éteg,az edény aljára tett baconszeletekre, rá csupasz szafaládé, tojás, azokra kolbászkarikák, rumliréteg, toj-szaf-kolb, rumli, 1/2 dl húslevessel meglocsolom, teteyééére tejfölben elkevert reszeltsajt,befejezés baconnal. Sütés kb 1/2ó.

Hétvége pritaminnapok:
10 kg legolcsóbb (yóóó érett, de még nem romlott) pritamin megmosva, lecsorgatva. Kicsumázom, a magok naggyát kirázom (keserít), a paprikát fölaprítom, gyümölcs centrifugán lenyomatom. A levet 1 kk borkösav, 1 kk citromsav, 1 mk nátriumbenzoát, 1-2 eka só, 1-2 eka cukorral összeforralom. Só-cukor annyi kell, hogy épp csökkentse a vad-nyers ízt!
Forralni épp-csak, hogy a vitaminok megmaradjanak!
Utána hagyom kihülni. A habja teljesen eltünik. Másnap újból fölforralom, sötét, jól záródó üvegekbe szedem, lezárom, párnák között dunsztolom. Hidegen isteni ital!

A süreje: Nagyon lassan -mint a szilvalekvárt- fölfözöm több órán át takarékon, 2-3 percenként kavarom, mert gyorsan lekap. Másnap átpaszírozom, hogy ne legyen benne nagydarab héja, újból fölfözöm. Én kb 2-3 dl levét öntök rá, hogy lazán kenhetö krémet kapjak. Ezt a trutyit fözöm még takarékon, kavargatva, kb 2 eka só és 1 mk nátriumbenzoát kerül bele a végén, majd forrón üvegekbe szedem, lezárom, megy ez is a párnák közé 2 napra.
Fölhasználható zakuszkához, ajvárhoz is!
Lehet füszerezni sok mindennel, de rozmaringot ne használj, fura penész ízt ad neki!

A pritaminnal vigyázni kell, mert a színe valódi, és etzetes olló szedi csak ki!

Előzmény: Mulan (1391)
bokor Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1392
Kedves snowman,
a padlizsán hatalmas sikert aratott, egyetlen hibát találtunk benne, hogy kevés volt. A férjem már ma követelte a következő adagot, úgyhogy legközelebb többet csinálok. Köszi a recepteket, de nagyon, a padlizsán ezennel felkerült a listára. Azért egyszer majd kipróbálom vaslapon, vagy grillezve is...
Üdvözlettel:
bokor

U.i. A tejfölt szerintem se higítsd, eljut az oda sülés közben, ahová kell neki...

Mulan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1391
Én azért a tejföl eloszlatását lehetőleg úgy oldom meg, hogy tejfölt használok, az a sütőben megolvad, és leszivárog a rakott akármi közé:-)
Előzmény: snowman (1390)
snowman Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1390
Hétvégén zakuszka elrakás rulez (már előre reszketek tőle, de anyukám segít majd).
Rakottkrumpli: én az egyenletes tejfölelosztást úgy szoktam megoldani, hogy kihigítom egy kis (kis=sok) tejjel a tejfölt, és akkor a Krump Lee-t akár nyeresen is be lehet karikázni a jénaiba.
Ja, és minden réteg közé teszek prézlit (= zsemlemorzsi), de főleg a tetejére a jó sok tejfölre. Az nagyon kircsi kipirítva.
Mulan Creative Commons License 2000.08.29 0 0 1389
:-)))))
Egyébként lehet, hogy lyól földhöz vagyok ragadva, de én annak a porítva árusított parmezánnak a plusz ízét nem igazán érzem arányosnak a plusz árával. Van viszont valamelyik déldunántúli sajtcégnek egy "mégcsakfóliábanláttam" parmezánszerűje, ami viszont a fóliában még puha, könnyedén reszelheted a reszelő legnagyobb lyukán olyan szélesre, mint egyes pizzákon van, (vagy lereszelheted finomra, úgy szárítod meg), de árban magyar sajt:-)

Erről jut eszembe: a veszprémi piacon árul termelő kecskesajtot - simát is, mindenféle fűszerest is, frissebbet is, kicsit érettebbet is, nem is túl drágán. Kérésre hoz tejet, túrót is.

Off: í,ő,ű nálam műxik on

Előzmény: joy (1388)
joy Creative Commons License 2000.08.28 0 0 1388
Föltaláltam a spanyolviaszt!

Ungarische parmezán:

Tedd zsírpapírba a hütöbe a 20-25 dkg-s darab trappistát, és feledkezz meg róla yóóó két hétig!
Utána reszeld le a tüskés reszelon, mert másképp már nem lehet! Olyan por szerü micsodát kapsz, mint a boltokban található reszelt parmezán! Fölhasználva is nagyon hasonló!
A különbséget szád nem érzi annyira, mint pénztárcád!

YAAA! És VIGYÁZZ! Az ujjaidra!

off!

Elnézést a hosszú ö,ü betükért, de valami miatt az Index nem tolerálja ezt a kissebbséget!

on!

joy Creative Commons License 2000.08.28 0 0 1387
Nem csinátad rosszul, a görögök így készítik, azoké olajos.
Ha nem szereted olajosan, süsd vajon, de ne égjen meg!
Mi egyébként úgy sütjük, hogy csak megkenem olajjal (kenotollal) a serblit, fölforrósítom, és ekkor teszem bele a padlizsánt, gyorsan sütöm meg a karikákat.
Előzmény: gumikacsa (1386)
gumikacsa Creative Commons License 2000.08.28 0 0 1386
Sziasztok!

Eddig csak szorgosan olvasgattam a topicot (meg persze jegyzeteltem és gyujtöttem az ötleteket), de most konkrét tanácsra van szükségem. A múltkor muszakát csináltam, a recept szerint a felszeletelt padlizsánt (sózás, leitatás után) 2 evokanál olajon meg kell sütni. Nos, ezt a két evokanál olajat az elso szelet padlizsán úgy felszívta, mint a szivacs. Újabb kanál olaj, újabb szelet sütés. A végén így vagy másfél deci olajat felszívott a kaja, és persze érzodött is az ízén, hogy tocsog az olajban. Segítsetek, mit rontottam el?? Pedig egyébként nagggyon finom lett volna.
UI: teflonban sütöttem, próbáltam nem utántölteni az olajat, hanem "szárazon" folytatni a sütést, de úgy valahogy egész másmilyen lett, nem olyan szép piros.

Elore is kösz a tanácsot: Gumikacsa

dalia Creative Commons License 2000.08.28 0 0 1385
Olyan jól sikerült szombat este a kedvenc-kedvenc rakottkrumplim, hoyg most jól le is írom a receptjét. Szerintem - eddigi tapasztalatok alapján - tuti befutó, és egyszerű, gyors, meg minden.

2-3 személyre:
Majd egy kiló sós vízben főtt krumpli -nem szétfőzni!!! - karikákra vágva várakozik, egy vékony szál felkarikázott kolbásszal, 6 db karikázott főttojással és kb. 10 dkg reszelt füstöltsajttal egyetemben. Ezenkívül egy másik tálon negyed kiló nyers gomba, szintén karikázva, vagy csíkozva, vagy ahogy jól esik, csak az a lényeg, hogy apró-vékony legyen.
Előveszünk egy teflonszerű cuccot, kevés olajat melegítünk, majd bele a gombát, dinsztelés-szerűség. Szórok rá kevés majorannát, borsot, csípős-paprika olajat. Lepirítás után kis tányérra borítom.
Ugyanebbe a teflonba megint kevés olaj, melegítés, majd 3 kkanál Vegeta elkeverése két kkanál pirosparikával, majd ebbe bele fél liter tejfől. Addig kavargatni lassú tüzön amig eggyet forr, félrehúzni.
Kimargarínozott jénai tálba alulra egy sor krumpli - ha körkörösen rakod úgy még szép is lesz... - majd kolbász, tojás, a pirított gomba fele. Majd újra felmelegítjük a paprikás tejfölt - azért kell, hoyg melegítsük, mert akkor foylik, és könnyebb elosztani - , és a hramadát rálocsoljuk. Egyenletesen .
Továbbiakban krumpli, kolbász, tojás, gomba, tejfől, majd lezárásnak krumpli, - szépen, hogy tényleg lefedje!!! - majd maradék tejfől, végül a reszelt sajt.
Sütőbe be, 25-30 perc, a sajt pirulásáig sütjük.

imádom. jó éhes is lettem. Haza is megyek, megenni a maradékot:) Hidegen imádom a legjobban.

dália

Mulan Creative Commons License 2000.08.28 0 0 1384
Én igazából savanyúságeltevésből nem vagyok nagy szakértő; enyhe savanyúságokat szeretünk, a legeslegszolidabb csemegeuborkát én is valami kész akármivel csinálom, ha csinálom, de mivel a hozzávalót vásárolom , nem is nagyon szoktam. Szoktunk csalamádét, "marinált" paprikát - de tkp. csinálok vegyessalátát, és elteszem a maradékot. Namármost, a csalamádé ki szokott forrni, és ettől tényleg felpuhul benne a káposzta, a paprika, (a sárgarépáról nem is beszélve), összeérik a piroskáposzta a többi hozzávalóval - és, ha ezen túlesett, már nem hajlamos a romlásra, bár a teteje idővel esetleg összeszárad.

A pimpósodás - hát, ha már kész, akkor vérző szívvel is, de kidobni - kezdődő jeleknél, ha a szilárd adalékok még jóízűek - lefölözni, leszűrni, új lé, forralni-forrázni.

Előzmény: bjuci (1378)
snowman Creative Commons License 2000.08.25 0 0 1383
bokor: a fakés már csak tradíció, a rozsdamentes is megteszi.
A sütőben is meg lehet csinálni, de sokkal tovább tart, és nem lesz olyan az íze.
Ha van egy feládozható tepsid, akkor azt felteheted a nyílt lángra, és akkor u.ott vagy, mint a vaslapnál, csak vigyázz, mert hamarabb odaég, mint a vaslapon.
Előzmény: bokor (1380)
Törölt nick Creative Commons License 2000.08.25 0 0 1382
Ja, padlizsán-téma!
Nálunk nagyon menő dolog, főleg a majonézes változat (csak nem csinálom meg előre a majonézt, hanem a tojást és az olajat egymás után keverem bele).
A Zuram erdélyi, úgyhogy "csak tiszta forrásból" készül a dolog. A legfinomabb parázson sütni, nagyon pipecül le is lehet fagyasztani és télen már csak össze kell zutyálni. Eddig még mindenkinél sikert arattam vele.
Cicvarek-házban a belevalók: padlizsán, só, bors, lilahagyma, tojás, olaj (+ kicsi mustár, ergo majonéz).

Üdv, Cic

Törölt nick Creative Commons License 2000.08.25 0 0 1381
Íme az én savanyúság eltevési recipém:

- 1,5 liter víz
- 0,5 liter 10 %-os (avagy 2,5 dl 20 %-os) ecet
- 30 dkg cukor
- 5 dkg só
- plusz a belevaló fűszerek; mustármag, szemes bors, babérlevél, torma stb.
- egy kis szalicil + kb. 1 mk. borkénpor

Az egész trutyit összekeverem, közben kóstolgatom, hogy tegyek-e bele még cukrot, sót esetleg ecetet (a borkénport és a szalicilt utoljára teszem bele). Addig keverem, míg minden fel nem oldódott benne és hidegen (nem kell előtte felforralni, csak úgy natúrban) a zőccségre öntöm.
Így teszek el minden savanyúságot, uborkát, erős almapaprikát, zöldparadicsomot, csalamádét, káposztával töltött paprikát stb.
SOHA nem romlott még el egy savanyúságom sem!! Arról nem is beszélve, hogy van még egy két évvel ezelőttről eltett uborkám, aminek már jócskán fogyott a tetejéről lé; a múltkor kevertem egy kis fentebb leírt levet, zutty rá és csücsülhet tovább a kamrában. :-)

Üdv, Cic

bokor Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1380
Kedves snowman,

az írásod örömére vettem ma vinettát, holnap szeretném megcsinálni. Csak két kérdés:
1. Mit csináljak, ha nincs fakésem? Azt mondták, ha rozsdamentes a kés, akkor azzal is lehet dolgozni. Igaz ez?
2. Ha nem tudom vaslapon sütni, mert ehhez sincs megfelelő eszközöm, akkor maradhat-e végszükség esetén a sütő? Ha igen, mennyi ideig kell sütni?
A válaszokat előre is köszi!

Előzmény: snowman (1366)
joy Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1379
"Olyan rossz erzes, kudarc, elveszi a kedvemet a tovabbiaktol..."

Hogy nem csüggedj, épp most találam:

"Konyhai baklövések" c. topicot olvass bele!

Be kellett csuknom az ajtót, mert minden arra járó bebambult, hogy mit visítozok, meg mért bogök!

SZUPER!

Előzmény: bjuci (1378)
bjuci Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1378
Akkor most mit csinaljak? Hagyjam igy, majd kikinlodja magat, vagy csinaljam ugy, ahogy joy javasolta? Szivem szerint hagynam, mert semmi kedvem ujra felcigelni a pincebol, meg kezdeni elolrol az egeszet, de attol felek hogyha megpuhul akkor dobhatom ki az egeszet.
Olyan rossz erzes, kudarc, elveszi a kedvemet a tovabbiaktol...
Eleg sok mindent tettem mar el, igaz hogy maskor kesobb szoktam, de iden hamar erett minden a kertben, muszaj volt feldolgozni. Lehet hogy ezt a hulye meleget nem birtak ok sem?
Egyebkent most a lecso van soron, tegnap uvegbe kerult mar kb. 4kg paprikabol, folyt.kov.ma.
Es akkor varjuk a savanyusagrecepteket!
Előzmény: Mulan (1376)
joy Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1377
Dear bjuci!

A csavaros üvegeket nézd meg, azokon is szikik láccani ha no a nyomás bennük!

Egyébként, kérj Mulantól receptet - én is kérek! -, mert O sokkal jobban ért a böfottekhöz, savanyúkhoz!

Én savanyút ritkán szokok eltenni, mer anyósom csinyájja!

Szvsz az erjedtség csak a lefolyfottakban lesz rossz ízu-szagú, ahogy Mulan vázolta, úgy yóóó!
De, hogyan lehet megakadályozni a pimpósodást?

Előzmény: bjuci (1375)
Mulan Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1376
A házi ilyen savanyúságot direkt szoktuk hagyni kiforrni, addig nem is zárjuk le véglegesen. Semmi baja nem lesz tőle, sőt:) =és nem alkoholos lesz, hanem savanyú)
Előzmény: bjuci (1372)
bjuci Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1375
Koszi joy, kb. erre szamitottam.
No es mi van a csavaros uvegekbe eltett cuccal?
Mint irtam nem latszik semmi elvaltozas, csak a puposodas tunt fel, es ugyi a csavaros nem tud puposodni.
Kulonben fel szoktam cimkezni az uvegeket, de csak ev-honap van rairva, igy azt nem tudom,
hogy egy menetben melyikek keszultek, tehat melyik csavarost kellene jobban szemugyre vennem, hatha o is akkor keszult mint a puposak.
Fuszerkent meg mindig ugyanazokat hasznalom - baberlevel, szemes bors, mustarmag, koriander - arra gondolsz hogy uj csomagot bontottam-e?
Ja, meg egy pici borken, hogy ne barnuljon meg, tartositonak meg benzoat.
Előzmény: joy (1373)
snowman Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1374
joy: köszi a recipiét, fizuhoz egy napra már ki is próbálom.
Készülnek már a vinetták? szóljatok, ha kell menjek meózni. :o)))
Előzmény: joy (1371)
joy Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1373
A púposokat mind föl kell bontani, a levet kiönteni, a zöldeket megkóstolni! Ha nem erjedt az íze (nagyon), még mentheto. Alaposan lemosni, üvegbe rakni, új levet készíteni, de forrón kell az üvegekbe rakott zöldekre önteni, és benzoét szórni a tetejére, úgy lekötni!
Sajnos ez már nem lesz olyan ropogós, de attól még finom!

Egyébként így jártam az oszibarackkal. 12 üvegbol 5 begbolondult, a többinek semmi baja! Ezeket leöntöttem és bevágtam a frigóba. Yóóó lesz levesnek-kompótnak.

Valamelyik fuszer vihette bele a bolondítót!

Előzmény: bjuci (1372)
bjuci Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1372
Segitseg!!!!!
Tegnap megdobbenve tapasztaltam, hogy a nemregen elrakott savanyusagaimon a celofan fel van puposodva, gyanitom hogy forrasnak indult.
Uborka, pici patiszon, eros paprika van benne.
A leve nem zavaros, szep tiszta, de attol tartok nem sokaig.
Mit lehet vele kezdeni? Meg lehet valahogy "javitani"?
En hidegen szoktam eltenni a savanyusagot, tehat az ecetes levet felforralom, kihutom, igy ontom az uvebe (mert hallottam olyat is aki leforrazza a cuccot es dunsztolja), es nem szokott nekem ilyet csinalni!
Ti hogy csinaljatok? Esetleg osszemeres ?( so,cukor,ecet,viz -csak ne dkg-ban, ha lehet, inkabb kanalban)
joy Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1371
Találtam egyet:
Keményebb, hibátlan szilvát megmosni, kimagozni, a magok helyére tisztított fokhagyma-gerezdet tenni, üvegbe rakni. A lé rá:
1l víz, 1dl (10-es) ecet, 25 dkg cukor, 2-3 szegfuszeg, kis fahéj. Összeforralni, lehutve a szilvára önteni, késhegynyi benzoesav rá, lezárn, eltenni a stelázsira. Dunsztolni nem kell!

Szvsz kissé fura, de azért ki fogom próbálni egy üveggel én is, mert nem a saját receptem.

snowman Creative Commons License 2000.08.24 0 0 1370
Padlizsán folyt:
megpucoljuk, 1/2 centi vastag szeletekre vágjuk, hosszában vagy keresztben megszórjuk grillfűszerrel, vagy Garam Masala-val, vagy só-bors-paprikával és grillsütőre lökjük.
Sokat segít rajta egy kis muzsdély, melyet én így készítek:
nyomón átküldött vagy apróra vágott fokhangya, só, pirospaprika, mustár, összekever, melegvíz, forró zsír (egy evőkanál). Fogyasztás előtt ajánlatos mégegyszer megmikrózni egy kicsit, így a vele bekent padlizsán-, vagy hússzeletek nem hűlnek ki olyan hamar. A különböző ízű mustárok variálásával a muzsdély ízét is több irányba terelhetjük. Tökkirály, de egy pár óráig csak a veled együtt étkezőkkel smárolj. :o)))
Más: üvegtál, olaj, hagyma, padlizsán-szeletek, paradicsomkarikák, bacon-be tekert csirke- vagy pulykamáj, alatta só a zöldségeken ( a bacon ad a májnak eleget, ha nem akkor utólag még pótolható), bors, szegfűbors, szerecsendió, esetleg Garam Masala a májon, kevés öreganyó a paradicsomon, villával átlyukasztgatott alufólia, sütőbe be, majd kivesz, alufólia le, jó sok reszelt sajtika a tetejére. Indításkor egy löttintésnyi sört aládobhatunk a gyülekezetnek a korsónkból, nehogy valamelyikük rosszul érezze magát a sütőben.
Kapok má fokhangyás szilvákat, vagy kitaláljam? :o)))
joy Creative Commons License 2000.08.23 0 0 1369
Bocs azt lefelejtettem: Van aki vendég allergiás a tartósítószeres levesporra, ízesítore. Amikor o yön mindig ezt teszem bele.
Tökéletesen helyettesíti a levesporokat, de csirkeleveshez csirke, marhahúsleveshez marha... kell!
Ételízesíto!
Előzmény: iLane (1368)
iLane Creative Commons License 2000.08.23 0 0 1368
Es ezt a zold boszorkany masszat alapvetoen mihez hasznalod??
Előzmény: joy (1364)
ladybird Creative Commons License 2000.08.23 0 0 1367
Kinyomtat, kipróbál, beszámol.
Hogy ti mennyi mindent tudtok!!:-)))
Előzmény: snowman (1366)
snowman Creative Commons License 2000.08.23 0 0 1366
Padlizsán-téma (erdélyi múltam kapcsán) :
a padlizsán (ottani nevén vinetta vagy vinette, ahogy azt már előttem említettétek) az egyik legkedveltebb zöldségféle Erdélyben. Többféle felhasználási módja van, ezekből ajánlok egy párat nektek, ugyanis én is imádom.
A sütés: otthon a legjobb egy vaslapon sütni, amely enyhén felfelé görbülő szélekkel rendelkezik, ugyanis a sütéskor levet ereszt, és az össze-vissza rondítja a tűzhelyet. A grillező vagy a szén sem rossz megoldás. A SÜTŐBEN NEM LESZ NEKI JÓ KIS FÜSTÖS, ÉGETT ÍZE, tehát azt hanyagoljátok.
Ételek:
Vinetta-krém: a megsütött vinettát úgy érdemes pucolni, hogy odakészítesz egy kis vizes tálat a kezedügyébe, hogy folyamatosan tudd a kezedről az apró égett héjdarabokat lemosni, és oda dobigálhatod a héját is.
Pucolás után (tradicionálisan fakéssel) fel kell aprózni, péppé kell vágni a vinettát. Van aki egy kicsit darabosabban szereti, szerintem az nem annyira finom.
Hagyjuk kihűlni.
Ezek után már többféle kaját készíthetünk belőle.
1. a legegyszerűbb, ha a krémhez, folyamatos robotgépelés, vagy fakanalazás mellett egyszerűen csak öntjük az olajat addig amíg fel bírja venni. Ez 1-1,5 kg. masszánál 4-5dl olaj.
Ezután hagymát teszünk bele. Itt megint több lehetőségünk van:
a. apróra vágva
b.jó nagy darabokra vágva
c.az apróra vagy nagyobb darabokra vágott hagymát egy kicsit megdínszteljük. Ez a nyers hagymától gyomorpanaszkodóknak ajánlott.
Most megint választás előtt állunk:
tehetünk bele pritaminpaprikát (ottani nevén gogos), a hagyma feldolgozásához hasonló módon. Itt ízlés kérdése, hogy piros vagy zóld gogost teszünk bele, esetleg mindkettőt.
Az igazi szezonális krém a sima vinetta-olaj-hagyma-só-sok bors kombináció.
A majonézes:
a kihült krémet majonézzel keverjük, ugyanúgy hagymát esetleg gogost teszünk bele.
Nagyon finom a vinettával (ezalatt a név alatt a krém minden fajtáját is szokták érteni) töltött paradicsom, melyet úgy készítünk, hogy a paradicsomot "megskalpoljuk", kiszedjük a közepét (amit egy kis lecsóba belelökhetünk, hogy ne vésszen kárba), majd beletöltjük a vinettát. Tálaláskor, ha biztosak vagyunk benne, hogy egy két napon belül elpusztítjuk a finomságot, akkor a tálra helyezett parik mellé lehet tenni tartárt, egyébként a tejföllel vigyázzunk.
Más: a vinettába lehetőleg soha ne tegyünk tejfölt.
Elrakás téire:
1. a krémet olajjal összekeverjük, és dunsztolunk.
2.olaj nélkül ugyanez.
3.mélyhűtőbe a krémmel, adagokra kiosztva.
Só nem kell egyik módszernél sem.
Zakuszka:
ez egy másik nagy kedvencem, és ennek az elkészítésénél is vannak szabályok.
Hozzávalók:
alapból: vinetta lesütve, gogos, bogyiszlói paprika, hagyma, paradicsom, olaj
extrák: gomba, aprószemű fehérbab vagy lóbab.
A jellegzetes íz miatt fontos, hogy a bogyiszlóit (vagy TV-t) is megsüssük.
A pritamint lehet darálni vagy aprózógéppel aprózni. A sült parikára ugyanez él.
Apróra vágott hagymát üvegesre dínszteljük, bele a paprika-féléket, paradicsomot apróra vágva (gyengébbek megpucolják és úgy használják), majd a végén a Padli Jean-t. :o))
Ezek után lehet osztani a mennyiséget mezei zakuszkára, babosra, vagy gombásra.
A gomba némi dínsztelés után keverődik bele.
Jótanács: a zakuszka berakásához hívjuk meg az egész családot, az összes barátunkat, mert nagyon pepecs munka és idő- ill. helyigényes. Kérjünk kölcsön jó nagy fazekakat, mert egyszerre kell összerotyogtatni a sok olajban az egészet. Kertes házban, vagy nagy méretű konyhában érdemes csak nekiállni.
Ajánlott az egyszeri nagy mennyiség eltevése az egész családnak.
Más: én pl. a padlizsánt kockákra vágva belehajigálom a lecsóba is, sőt a héten a drága húsárak és a hóvégi pénztárca miatt már "tejfölös csirkepaprikást" is csináltam belőle, jó sok tejföllel, pritaminnal és petrezselyemmel.
Na, kapok egy jó kis fokhangyás szilva-recipiét? :o))))
dalia Creative Commons License 2000.08.23 0 0 1365
Húúúú, ez a zöldboszorkány nagyon jól hangzik, a hétvégén kipróbálásra is kerül!

köszi,

dália

Előzmény: joy (1364)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!