én anno az FZR750-es yamahán a matricákat mindet inkább festettem, kevesebb gondom volt így a maszkolással mint a matricákkal való szenvedéssel.
persze akkor még nem voltak ilyen frankó kiegészítők, mint mostanában (lágyító, feszítő)
Köszönöm a hozzászólásotokat és a segítséget.
Legközelebb bevizezem a makettet is.
Egyébként a pánikom elmúlt másnapra, mert teljesen kifeszültek a matricák. Csak nem tudtam, hogy legalább egy napig hagyni kell, hogy kisimuljon. Ott rontottam el az elsőt, hogy azt hittem a matrica feszítő rögtön dolgozik és a görbült felületre azonnal ráfeszül és kisimul.
Vagyis igaz, hogy meglágyult, de gyűrött maradt itt-ott. Én balga meg csak áztattam-áztattam......
Most, hogy végeztem elég jól belejöttem, de azért útálni fogom a nagy matricákat, az biztos.
CCS,
Nagy matricakat en igy csinalnam:
Belerakod a matricat a vizbe ugy 10sec-ig. Utana kiveszed es hagyod ugy amig le nem azik ez meg olyan 10-30sec matricatol fuggouen. Akkor szeles lapos ecsettel bevizeznem a maketten a helyet ahova rakod, hogy konnyeben tudd a helyere igazitani. Miutan felraktad vizes ecsettel addig simogatod amig nem lesz alatta legbuborek es elegge rafeszul a formara. Utana johet a gunze lagyito, bekened vele, de utana mar ne tapizd mert elszakadhat. A lagyitast tobszor is megismetelheted. Ha megszaradt vizes rongyal le lehet torolni a mellement lagyitot. Utana erdemes lakkozni ha teljesen megszaradt.
Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:
SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"
Neu,
nekem megvan, de csak a Tomcatra való cucc. Ha neked elég az is, akkor valami nagyon dögös Tomcat matricát kell adnod helyette, hogy odaadjam... :-))))
Regen en sem hasznaltam es utana 2 napig olyan szint fujtam ki az orromon mint amivel fujtam :-)
Most 1 3M-es maszkot hasznalok, tok jol nezek ki benne ha meg a szemuvegem is felveszem, meg is ilyet 1x a szomszed nenike amikor igy nyitottam ki az ablakot :-)))
Tok jo meg a semmi szagot nem erezni benne meg a nitroet sem. A bajcsi nyugati vegen lehet kapni a munkavedelmi valami boltban. Mindenkinek ajanlom.
Igazabol nem fuzok hozza sok remenyt, de ne mondja senki hogy csak kulfoldon probalkozok:
Keresem a SuperScale 1/48 CVW-14 matricakeszletet:
SS48404 Desert Storm Black-Tail CAGs of CVW-14: F/A-18C 163705/400/NK VFA-25 "Fist of the Fleet ", F-14A 161603/200/NK VF-21 "The Freelancers", A-6E 152605/500/NK VA-196 The Main Battery", EA-6B 158034/606/NK VAQ-139 "The Cougars"
Egyuttal keresek 1/48 A-6E Black Box vagy Verlinden Cockpit-et, Verlinden modern anyahajo deck-et, es minden kiegeszitot ebben a temaban (traktorok, szemelyzet stb...)
Szerintem a MegaModell ben van. Azért az már húzósabb darab lesz :) munkában és árban is :)
egyszer én is szeretnék egy ilyen nagy hajót. Vagy a Bismarckot vagy (inkább) a Yamatot
Bismarck 1/800. Egy hete kezdtem. Lakkozás van hátra.
Próba/teszt darab, mielött nekifogok az autóknak. Olyan is lett. Most akartam pár képet belinkelni róla, de ezek a macro fotók kicsit elkeseritettek. Szóval olyan szar lett, mint amit kb 8 óra ráforditással el lehet érni. De legalább tudom, mire kell majd figyelnem.
Egyébként ha lát valaki valahol Bismark 1/350 Tamiya-t, tudassa velem pls!
nem az itt belinkelt Preludere gondoltam. A tarka civic a honda topicban van (14895)
Milyen csatahajót csinálsz ?
Nekem bő két éve várja kb.harmadrészt összeragasztva egy Musashi (1/720) , hogy legyen végre időm befejezni, közben meg ahogy pakolásztam elhagytam az egyik lövegtornyot :(
Az nem Civic, hanem Prelude!
Jelenleg meg csatahajót festek, ami mivel 1/800-as, elég ici, s sok szin elfér rajra. A konkrét esetben 3 szint fújtam egymás után. Olvastam, hogy ha maszkolunk, nem illik megvárni a teljes száradást. De mire "felmatricázom, addigra bőven beszárad a cucc. Arra meg lusta vagyok, hogy a műveletek között totál szétkapjam a pisztolyt. Ezért én is csak átöblitettem higitóval (kár volt).
Én is ezen gondolkodtam , mert korábban automakettek után érdeklődött :) lehet ,hogy azt a tarka civic-et festi amit lentebb belinkelt :))
Lehet ,hogy az automakettek érzékenyebbek erre , de pl harcjárműveknél nem érdemes két szín között nagytakarítást tartani, főleg ha nem nagyon eltérőek. A tartályt kicsit kitörölni, egy csöpp hígítót átfújni és mehet bele a másik. Persze sötétlila után fehér az már érdekesebb lehet :)
Meg nagyon nem dolgoztam festekszoroval, csak terveem. Megakadt a szemem azon, hogy milyen kegyetlen cuccokat porlaszt a pisztoly a levegobe, es eszembe jutott valami; mondjatok, csak fiuk, hasznaltok ti maszkot? Nem lenne egyszerubb akrilfestekeket hasznalni, amiket alkohollal, desztvizzel ki lehet tisztogatni? Vagy van valami eros erv az enamelek mellett?
Tudomásom szerint propán. Szóval nyílt láng használata.....
A lehülés ellen langyos vizes fazékba kell tenni.
De mindezt megírtam a modellvasutas webzinen lévô cikkben. Lásd néhány hozzászólással korábban.
> A higítótól hogy tud tönkremenni a szelepe?
Azt hiszem, nem a szelep magy tönkre, hanem a tömítô O-gyűrű. Bár nekem kínai szerszámom van, abban az O-gyűrű kibírta a higítókat és az acetont is. Csak a fotolakk higítója tette tönkre. Az viszont teljesen.
Ha valaki ilyen agresszív higítóval dolgozik, szerintem tanácsos kivenni az O-gyűrűt és erre az idôre egy teflon-szalagból sodort hurkával helyettesíteni.