Hát barátom, le kell hűtselek! Nem rosszindulatból, de amiket írtál, hogy pl. melyik kocsin milyen reklám volt, meg milyen hangja volt, stb, hát ez sosem volt az én műfajom. Az egyes járművek engem ilyen mélységben sosem érdekeltek. Egy időben divat volt, hogy a sofőrök vicces rendszámtáblákat tettek ki, ez a "Dobozos" is csak ezért maradt meg az emlékeimben. Volt még több ilyen is, de mikor egyre gyakoribbak lettek, onnantól nem figyeltem már rájuk. Voltak itt régebben olyanok, akik nagyon otthon voltak az ilyesmikben, amiket írsz. Számodra bizonyára sajnálatosan én csak egy átlagutas voltam ezeken a buszokon. Legföljebb a rendszámát néztem meg (amiket említettél, mindegyiken utaztam) aztán felszálltam és ha le tudtam ülni, akkor olvastam és nem a busz hangját figyeltem. Tudom, most mindez kiábrándító lehetett, de engem mindig inkább az állomány egésze érdekelt, mint az egyes darabjai.
Visszatérve a fotóra, tényleg nem tudom jobban belőni azt a buszt. Az sem biztos, hogy melyik évben készült az a kép és ebből következően semmi más sem. Az viszont kétségtelen "aztamindenit kategória", hogy Szeged az elsők között kapott 280.06-osokat. Mégpedig az 1974-ben legyártott első 50 kocsiból 19-et. Rendszám szerint GC 74-42 ... 74-60, 1982-től BV 03-40 ... 03-58. Az újabb átrendszámozást egyikük sem "élte" meg. Az első hármat '83-ban, az utolsó kettőt '89-ben selejtezték. Ezek tehát valószínűleg nem lehetnek. A többi meg már találgatás ...
De ha te azt mondod, hogy - dorozsmaiként - sokat utaztál vele, akkor még tudnál esetleg mesélni róla/róluk valami szépet (mondjuk 1-2 sztori esetleg ha van a dorozsmai buszokról vagy valami ilyesmi), ha szépen megkérlek? :))) Csak mert én úgy szeretem olvasni az ilyen régi ikaruszos történeteket, és olyan nagyon kár (az én szememben), hogy ma már nagyon senki sem mesél róluk az ilyeneket /mintha senkinek sem hiányoznának már annyira a volt szegedi 200-asok, vagy nem tudom/. Például az AKF-ről - mert mint mondtam, én sajnos nem sok mindenre emlékszem róla:( - még annyit, hogy milyen volt a hangja? :) gondolom nagyon szép lehetett, olyan egyedi volt vagy olyan tipikus akkori ami esetleg még hasonlított is valamelyik másikra? :) Gondolom szépen is ment, főleg azzal a beosztott vezetőjével, Dobozossal, már a kinézete is megérne egy misét szerintem az akkori korból. A dupla lámpáit például a sírba is magával vitte kb...
Volt egy bizonyos AHA-604 nevű busz, ami ugyan nem dorozsmai volt, de ezt leszámítva hogy csak a végén dolgoztak hasonló terepen (mind a 2 lovagló busz volt), ők amolyan igazi 'testvérek' voltak, legalábbis ha az élettörténetükben nézzük a dolgokat, nagyon sok hasonlóság van köztük: egyszerre érkeztek 1987-ben (az 604-nek ugye BX 68-13 volt az eredeti rendszáma) és lényegében egyszerre is lettek selejtezve teljesen, merthogy ez is 2010 legeleji selejt, így tökre hasonló életutat jártak be, nem? :)) De persze nem kérdés, hogy melyik lehetett a jobb/szebb busz, a 996 abszolút jobban nézett ki (úgy olvastam, akkoriban többen hívták itt istenkirálynak is azt a buszt) és gondolom a hangja is szebben szólt. :)
Még egy valami: ha sokat buszoztál a dorozsmai járatokon (gondolom a 35,36,75 és ezek Y-os változataik), akkor esetleg kérdezhetnék még egyet tőled? Tudnál esetleg mesélni még egy kicsit a még az AKF-nél is régebbi és öregebb meg persze hamarbb is selejtezett), volt dorozsmai Ikaruszokról? :) ha szabad persze, meg ha esetleg emlékszel is még rájuk, bár gondolom te biztos emlékszel. ;) Ilyenekre gondolok, mint elsősorban AEX-166 (ő lenne a legjobb nekem, mert ő róla tudok eddig a legkevesebbet), ELM-330 (ez a 2 busz 1985-ös gyártású volt és széles gumiperemes/üvegű bolygóajtósak voltak, csak gondolom az AEX szebb volt), akkor még BRA-115, ami meg ugye 1988-as jármű volt, csak azt amiatt az ominózus 2004 decemberi Kossuth Lajos sugárúti nagyon durva (oszlopos) baleset miatt aztán tényleg nagyon korán (ki)selejtezték - menthetetlen volt állítólag, sajnos, így szegény alig élt 16 évet):/, meg egyebek, ilyenekre gondoltam még. Persze csak ha jó neked és van időd esetleg ilyenekről írogatni. ;) Nagyon-nagyon megköszönném! Csak azért kérdezem, mert tényleg imádom az ilyeneket olvasni, így nagyon érdekelnének, meg persze még azért, mert a (volt) dorozsmai buszok aztán különösen becsesnek számítanak az én szememben is, azok lehettek a legjobbak talán a helyi állományosokból, így nagyon szívesen /meg/tudnék még róluk néhány dolgot. :) Elnézést kérek a hosszúra sikeredett írások miatt!:)
Hű, a mindenit, micsoda véletlenek vannak! :D Te dorozsmai vagy?:)
Bizony, azért pont ő a névadóm, mert kisebb koromban (ja, jut eszembe: én 99-es születésű vagyok, tehát sajnos nem sok mindenre emlékszem belőlük, minden adat kb. amit én tudok mind utánanézés következménye és annak köszönhető, hogy az elmúlt hónapokban konkrétan keresgélésekkel töltöttem az időt itt a szegedi index fórumokon, természetesen a régi hozzászólásokból (így emlékszem a te hozzászólásaidra is, sőt a legtöbbet tőled szedtem, nagyon nagyon sok fontos és érdekes dolgot osztottál már meg itt is meg ott is!)), szóval kiskoromból emlékszem még eme egykoron dicső dorozsmai járműre, de már abból a korból, amikor már talán nem is dorozsmai volt, tehát azt hiszem lovagló gép volt, nyilván ez már az utolsó pár (vagy 1-2) évében volt - sajnos 2010 januárjában őt is selejtezték. Tekintve, hogy én mindig is tősgyökeres újszegedi voltam, így főleg az itteni járatokon utaztam, a 996 a végén a szőregi 60-as járatokon is sokat járt (szerintem egy kis ideig konkrét fordája is lehetett neki), és ami akkor nagyon megfogott benne, az az a bizonyos Rádió 88-as reklám volt, amit már nagyon régóta hordott magán (2004-ben már biztos rajta volt, csak talán még más fajta), és azt hiszem 2008-ig rajta is volt. (Akkoriban valamiért először még mindig csak a reklámok érdekeltek a buszok oldalán (és sajnos nem a hangjuk meg hogy hogy néztek ki meg ilyenek), és folyton figyeltem őket, hogy milyeneket viselnek (volt egy másik kedvenc is, egy piros printkeres reklámos is, amit szintán a 60-ason láttam, arra így utólagos nyomozással a BRT-050-re tippelek, ami valóban egy ős-szőregi kocsi volt).
Kezdőként még nem igazán voltam tisztában a rendszámokkal sajnos, mert azokat is csak akkoriban kezdtem figyelni, de az A- meg a K-t megjegyeztem később is a rendszámában, ám mégis, amikorra már levették róla a Rádió 88-as reklámot, szerintem már nem vehettem észre többet. Később, amikor ez a busz már eltűnt az utakról is - akár hiszed akár nem - egy másik busszal kezdtem összekeverni: mégpedig egy bizonyos KAY-572-vel (ex-CMX-891 vagy BX 63-35 fénykorában) a K meg az A miatt - azt hittem ő az a busz csak már reklám nélkül (úgy megörültem hogy újra láttam! - pedig mint utólag kiderült, az egy teljesen másik járgány volt) :) a két buszban ugye csak annyi azonosság volt kb hogy mind a 2 1987-es) Hát ez lenne az én történetem, én - sajnos - csak ennyire emlékszem belőle, utána mikor 2010-ben nagyjából tudomásul vettem, hogy soha nem fogom viszontlátni őt, már lett is egy másik kedvenc csuklósom, méghozzá a CJN-357 személyében (ő is akkoriban főként 60-as törzsbusz volt, azért), majd jött hozzá még 2 további kedvenc: a BOX-605 és a CJN-294, mind a 3 a gyönyörű jellegzetes hangjuk miatt lett az első nálam (ugye a 357-nek volt például az a szép hangos hidas hangja, ami kb 2015-ös 'haláláig' magán is hordozott mint amolyan velejáró jellegzetességet (jut eszembe, ő volt a legutolsó 80-as évekbeli, tehát utolsó történelmi állományú szegedi 280-as, amit leselejteztek, de ezt gondolom mindenki tudja)) ;)
Köszi a válaszokat. Jó sok érdekességet írtál most! :)
Nem is gondoltam volna, hogy ennyire tudod ezeket az adatokat, sőt, még az sem gondoltam volna soha, hogy egyáltalán bárki ennyire is tisztában van ezekkel a volt régi történelmi állományos adatokkal! Úgyhogy már most köszi ezt a sok értékes adatot!;)
Nem is tudtam, hogy ennyi ráncajtós-trilexes-budiajtós (és még a többi speciális jegyekkel rendelkző akkori) 280.06-osa volt a 10.sz.Volánnak/TV-nak... :OOO Tudtam, hogy volt egy jópár, de hogy ennyi..... Nálam már az is az aztamindenit kategória, hogy most a legnagyobb újdonság - amit írtál - hogy az első sorozat 280.06 már 1975. januárjában megérkezett, tehát ez gondolom azt jelenti, hogy ezek közül az első buszokat még 1974-ben(!) legyártották, ami azért nem semmi, tekintve, hogy ugye csak '71-től létezik a csuklós kétszázas. Én eddig annyit tudtam - már akkor is óriási meglepetésként ért - hogy az első sorozat valóban 75-ben érkezett, csak úgy gondoltam, hogy az év végén vagy valami - egyébként ha jól emlékszem, ezt az adatot szintén tőled olvastam ki, még pár hónapja, azt hiszem egy 2014-es összefoglalódból/elemzésedből a szegedi állományól-azt is te írtad. :)
Ha jól tudom amúgy, akkor ezek közül a legelső példányok közül már egyik sem érte meg az átrendszámozást, ugye?:/ Vagyis pl. GE-ről - BU-ról stb. a jelenlegi, rendszerváltástól használatosra. Gondolom addigra már mindet kiselejtezték közülük (lehet még 90 előtt?), mert a 80-as években beszerzett Ikarusokból már lehetett elég darabszámú...
Azt tudom még, hogy volt egy bizonyos ABU-029 névre hallgató Ikarus 280.06, amiről azt olvastam, hogy 1976-os beszerzésű! Tehát "nálam" eddig az volt a legöregebb-átrendszámozást (is) megélt-busz ezek közül, melyről még egy adatot láttam: 1993-ban selejtezték. Ez pedig azt jelenti, hogy a képek készültének idején még akár létezhetett ez a busz!(és hogyha annyira el karom képzelni, ez is lehet a képen!!:D) Azért nem semmi egy járgány lehetett az, 1976-ig egyenes műszerfallal (tehát nem a 3 részessel) készültek ezek a járgányok, tehát ez még benne volt ebben, továbbá azért - sajnos nem nagyon tudom elképzelni - de biztos jól is ment, és hangja is lehetett ám /ős-rába híd, stb./ mint a többi hasonló korú társának (82'-ig bezárólag körülbelül).
Egyébként ha már itt tartunk, 1984-ig jöttek ki ugye így, ilyen külsővel az Ikarusok (tehát ráncajtósan, trilexesen, de a 84-es széria már nem a hagyományos, hanem az új fajta sofőrfülkével - budiajtó helyett tolóajtóval jöttek ki). A volán életében ha jól tudom, 1983 egy ún. "kimaradó" év volt (már ami a beszerzéseket illeti), de akkor ezek szerint még akár 1984-es példány is lehet(ne) rajta, nem? :) Jómagam ebből az évből mindössze egyetlenegy darab példányt ismerek a helyi állományból (gondolom más nem is jött), mégpedig a makkosházi BHJ-606-ot; biztos, hogy mond(ott) valamit, nem csak neked, hanem mindenkinek aki szereti ezeket a buszokat! ;) Ő volt a legutolsó ilyen külsővel rendelkező autóbusz itt nálunk Szegeden, de sajnálatos módon 2006-ban őt is nyugdíjba küldték és végül csak selejtezték(:((().
A névadóddal (AKF-996 vagy más néven BX 68-14) sokat utaztam Dorozsmáról és egy bizonyos "Dobozos" volt a vezére, talán ettől a névtől nem függetlenül a napellenző rolni és a plafon közé sörösdobozok voltak szépen besorakoztatva. Ha érdekelnek ilyen régi dolgok, nézz körül itt:
"e két széria között szerintem csak annyi a különbség, hogy ezek az utóbbiak bő 1 évvel később érkeztek meg ide Szegedre."
Kívülről tényleg. Az igazi különbségek az utastérben látszottak. A BV 04-es sorozaton - szemben a 09-esekkel - már fekete volt az ajtók feletti doboz és a kapaszkodó rudazat. A leszállásjelző is világító billenőkapcsoló lett. A vezetőfülke válaszfalán a vezetőülés mögötti üveg mintha nem a vastag kédergumival lett volna rögzítve, hanem alukerettel és ki is emelkedett a válaszfal síkjából. (Maga a válaszfal még színre fújt, budiajtós volt. Ilyen a volános buszok között nem volt, az SzKV-nál is csak ez a 4 kocsi.) Remélem, nem írtam hülyeséget, de a fekete kapaszkodókra kifejezetten emlékszem. Az addigi fehérrel szemben ezek lehettek Szegeden az első ilyenek.
A 10.sz. Volánhoz 1975.01.07. és 1982.08.05. között érkezett Szegedre összesen 43 db ilyen külső jegyekkel bíró 280.06-os. A könyv '93-ban jelent meg. Ha a képek 1993. körül készültek, akkor szűkül a lista, de ha csak azt nézem, hogy a kocsik közül mondjuk 1990. előtt selejteztek 27 darabot, akkor is marad még 16. Ha - és ez már csak feltételezés - azt gondolom, hogy a fotó is '93-as, akkor a 43-ból még abban az évben meglevő kocsik száma 11. Szóval - szerintem - reménytelen megmondani, hogy a képen melyik kocsi látható, mert még a legoptimistább szűkítés alapján is elég sok lehetőség marad.
Az Szkt buszával kapcsolatban igazad van, hogy lehet a BV 04-es sorozatból is, én mégis a korábbi 09-es trióra gondolok a képre pillantva. (Nem biztos, hogy nekem van igazam.)
A könyvben jobban látszik a troli száma, egész biztos, hogy 4-es a harmadik szám (a kocsi külső jegyei alapján a 140-142 nyilván nem játszik). Sajnos a szkennelt képről ez tényleg nem jön le.
Különösen az a TV-s sárga 280-asról készült kép az értékes - az ilyen buszokról alig maradt fenn néhány pár kép..:/ Azt esetleg megtippelni sem lehet, hogy melyik ráncajtós trilexes példány lehetett ez? Te sem tudod? Ugyanis akkor még eléggé sok közlekedett belőlük, úgyhogy feltételezésem szerint 1976-ostól '84-esig bármely gyármányú 280.06-os lehetett, én ebből próbálnék kiindulni...;)
Az Szkt-s Ikarusszal kapcsolatban: akkor te ezek szerint úgy gondolod, hogy valamelyik 1982-es 280.15 példány valamelyike lesz az? :-) Mert ha jól tudom, ezeknek voltak ezek a BV 09-9X-es rsz.-ok (09-95 - 96 - 97, tehát a későbbi nevükön BFF-013, AEX-137 és BPZ-904 közül lehet valamelyik?) Lehetnének még a szintén Szkt-s 280.15-ös sorozat közül a következő széria is, vagy azok nem? Vagyis a BV 04-21 - 24 példányok, e két széria között szerintem csak annyi a különbség, hogy ezek az utóbbiak bő 1 évvel később érkeztek meg ide Szegedre. ;))
Ha nem baj, itt egy kis időutazás Horling Róbert Szeged című, 1993-as fotókönyve segítségével. (Mostanában úgyis kevés itt a fotó.)
Mindhárom képen szerepel egy-egy olyan jármű - bár nem ezek a fotók témái -, amely már rég eltűnt Szeged közforgalmú közlekedéséből.
1. rácajtós, sárga 280-as a Belvárosi-hídon, minden bizonnyal még a régi, átvilágítható műanyag táblákkal, ami valamikor a '80-as évek első felében váltotta a korábbi kartontáblákat:
2. rácajtós, kék 280-as a Belvárosi-hídon, még a 2-es trolipótlós időszakból. Én BV 09-9valamelyiknek nézem:
3. 9-14nemtudommelyik a Dózsa u-ban, még eredeti állapotában, Ikarus-lámpák, kapaszkodók és egyebek nélkül, természetesen piros színben. Figyelemreméltó továbbá, hogy a színház előtti csomópontban még a jelzőlámpa van:
A politikus elmondta, hogy a fedettuszoda-projekt költségei meghaladják a 10,5 milliárd forintot, ami szintén zöld utat kapott, e két fejlesztést hamarosan a Magyar Közlönyben hirdetik meg, akárcsak az Etelka sori kézilabdacsarnok építésével kapcsolatos kiírást.
Most vegigneztem a legutóbbi két havi magyar közlönyt, de nem találtam az elfogadásáról semmit. Vagy korabban jelenhetett meg a végső döntés, vagy atsiklottam felette. Jo volna tudni, milyen megbontasban (troli/Vill) kerülne sor jármű beszerzésre is. Remelem par darab rövidebb ap villamos is beleférne, hogy a 3/4 vonalakon nagyobb ap kínálat legyen. Ill érdekelne, hogy a 4es vonal alsó szakasza marad-e a jelenleg nyomvonalon, lesz-e esetleg valahol ketvaganyusitas.
9,4 milliárdot már jóváhagytak az elektromos tömegközlekedés fejlesztésére, amelyből megújul a Dugonics tértől a műjégpályáig a villamosvonal, és járműveket is vásárolnak.
Ha valaki ismeri a ma esti 77A vezérét, ha jól rémlik NKG-749, adja át neki hogy szarjon sünt (és most nagyon visszafogtam magamat), kb 4-5 másodperces piroson kanyarodott a Budapesti körútra az idiótája, az ilyen majmok nem csak a saját, hanem az utasai és a többi ember életével játszanak.
Fogalmad nincs hogy miről beszélsz, úgy látszik. A topiktárs az új bankkártyás jegyet nem értette, miért drágább, mint az elővételes. Ha láttad már a terminált, pontosan tudnád hogy nem tart föl senkit, mivel a járművezetőtől teljesen független, bent van az utastérben.
Amúgy a kérdésre válaszolva, valószínűleg azért drágább, mert megtehetik hogy drágább legyen. Ha nincs jegyed, nincs más választásod, minthogy kifizeted. Lsd ugyanitt reptéri boltok és autópálya-benzinkutak.
De okosan csinálják legalább, mert PR szempontjából jól ki van találva, drágább, de mégis olcsóbb mint a mostani, pláne a későbbi járművezetői jegy, lehet mondani, hogy ujjé, olcsóbb a helyszíni jegy