Köszönöm, a szép szavakat igazán jól esett:) Szpidi! A domborítást kalapáccsal, ahogy Fááni is mutatta, az egyik végén igazán jó lett a másikon kissé csámpás, tehát van még mit gyakorolni.
Krissz! A bordákat egy vastagabb bőr szállal csináltam, egyszerűen ráragasztottam a gerinc kartonjára(amit persze előbb a sodrófa segítségével görbítettem). Valódi bőrből van, egy cipőkellékesnél vettem hulladék bőrt. Az igazi könyvhöz való nagyon vékony egy vagyon lett volna, de ez sem túl vastag és igazán pihe-puha.
nekem ilyen szépre sosem sikerült, söt még látható is alig lett az eredmény...
---------------------------
iniciálé másolo nagyon szépen hangzik, simogatja is a májam rendesen..de ennél sokkal egyszerübb a megoldás,mivel egyáltalán nem tudok rajzolni (sem). igy kinyomtatom és indigoval felhordom utána esek neki a tollaimmal ......
Háát nem tudom hogy elég-e. Talán. Ha csomagolópapírt veszek, a magában csíkos hátuljút szeretem, könnyebb vele dolgozni. Azért az Árkád Ambientéje szuper hely papírhoz, de bármelyik papírboltban vannak jók, sőt sokszor még DM is.
Szerintem kevés, de lehet, hogy ippeg elég. Majd szélesebb gerincet csinálsz. A szélesség kb. 15 cm lehet, plusz a behajtás, de ezen lehet spórolni. Azért várd meg a rutinosokat, mert ez olyan vak vezet világtalant, amit most mi itt csinálunk :DDDD
Régen olvastam már, meg le is van mentve, de most azt nézem, hogy van nagyon szép papírom, olyan mint a levtartón, meg még szebb :)))) és lehet, hogy kevés lesz.
Kettő, és nagyobb, mint a boritó, mert a másik oldalra is átmegy. Aztán azt takarja az előzéklap. Olvasd át Szpidi oldalán a kisokost, de csak felületesen, nehogy nagyon megrémülj :o) Nekem nagyon kinainak tűnt, de van aki ez alapján maga is megcsinálta. Ők az őstehetségek!
Amikor elkapott a könyvkötős lendület, elzarándokoltam a Vihar u-ba.
Nem találtam nátron papirt, meg semmi különlegességet, könyvkötő ragacs se volt. Sima Kaskad fénymásoló papirral tértem haza. Az meg van a szomszéd papirboltban is, igaz nem darabra. Vágógépem meg van, már csak pontosan kéne tudni vágni vele :o)
Egy csomag A/4-es papír kb 1000Ft ebből kijön 6 db. 10*10*5 cm tömb, ha 1 cm magas egy tömb 33 Ft, és van 30 darabod. Persze kell némi ragasztó, a pantonnál vágják, és bármilyen más formájú is lehet.
Csak most megtanulod rendesen bekötni is:))) Ez annyival van előre, hogy a gerinc már össze van ragasztva és utána a rendes könykötés-ragasztás szerint megy. Előzék stb.
A papír utólag van ragasztva, de láttam olyat régi könyveken is, itt azért van mert a merítetten átázott a ragacs. Elfelejtettem hogy azt dekuragaccsal szoktam átázás ellen:((
Kávé előtt volt és nehézkesen és egybe is írtam dolgokat:)
Szóval vettem 120-150 ft-ért kis tépő tömböt és abból 4 ilyen noteszka kijön. Akkor csináltam amikor sokáig nem könyveztem és be kellett gyakorolni. Arra is jó lesz, hogy új dolgokat próbáljak ki rajtuk, mert ugye nekem drága a patron ahhoz, hogy esetleg egy nagy nyomtatottat elszúrjak.
Szpidi (aki ugye tartja) kemese Monique76 marharépa krisssz saref bokor aniTa kissulák bogidizajn SAgnes ez eddig 11 fő. Sagi, Te is kérsz kartont és bellapot?
Saref mondta lesz konyvkotos tanfolyam 17-en, szeretnek jelentkezni szegyenszemre elmaradtam a topic olvasasaval ( nem csak ezevel :((( ) de 7vegen majd behozom :)
Az a helyzet, hogy fogalmam sincs mi a száliránya a papírnak:(((( Emlékeimben megelent a körömmel való huzogatás, de nekem ez csak mindkét oldalon történő hullámosodást idézet elő:((( Remélem a csajok tudják a boltban. majd felolvasom, amit írtál:)))))
Egy példányos könyvkiadót még nem láttam meggazdagodni.
Én egy feketén nyomott oldal költségeit sem tudom pontosan kalkulálni, a színesről nem is beszélve.
Kartonból, vászonból apróságokból nem kell sok egy könyvre, de rengeteg a potyadék, és rengeteg mararad felhsználatlanul, a selejt mennyisége se lebecsülendő.
A szerkesztés időtrabló.
Üzletileg nem is lehet viszonyulni hozzá.
A hobbik közül viszont az olcsóbbak közé tartozik.
Én inkább az egyediségéért, azért hogy mindből csak 1 példány van, azért csinálom, és persze ez okoz örömet másnak. Tulajdonképp kinyomtatott könyvet ezért is nem szoktam, csak összegyüjtött receptet pl ami nyomtatásban nem jelent meg. Persze ha valami kuriózumról van szó, ami évek óta nincs a piacon, az más:))
Pontosan nem tudom, mert a díszitéstől is függ, de 700 -1000 ft körül kalkulálom átlagosan. Na meg az idő. Azt gondolom hogy a kötés rész nekem ha hármat csinálok egyszerre 2-3 óra és ehhez jön az igazán időigényes munka a nyomtatásig. Persze most hogy kaptam egy fekete-fehér lézert, némileg változik a helyzet.:)) Meg hát ugye függ attól hogy könyvet, noteszt csak kevés mintával rendelkező esküvőit csinálunk-e...
Na ha szines képekkel nyomtatunk az meg jóval több a mostani patron árakkal.
Szpidi! Léci, mint a hülyegyereknek:)) 1. van egyszer a karton. Ez legyen 2 mm-es. A mérete: mindjárt visszakeresem:)) 2. bellap. Mérete: súlya: száliránya: 3. előzék. Méret: súlya: száliránya:
Megteszed, hogy így összegezve leírod?
kemese: Kösz, aranyos vagy, de autóval nem nehéz, hely meg van a cuccnak.
Hosszában legyen szálirányos, vagyis pont fordítva mint az A/4-es. Ott tudják majd. Az előzéklapnál azA/4-esnél összhajtva szintén hosszában a szálirány, ez fontos! Közpesen vastag 120-160 gr-os előzék. Azt viszont szerintem mindenkinek hozhatsz. Majd a helyszinen elszámolunk. Ha tudok még elmegyek a Coverluxhoz 500 ft-os ragacsért. Kér valaki? Vagy vigyek 2-t és deciztek kisüvegbe.
Schwartzt! Szintén fűzés párti vagyok, annak ellenére, hogy még nem jött szét egy ragasztott sem. Szeretek a fűzéssel babrálni és azt is, hogy cikk-cakkos lesz a nyitásnál. Amennyiben még nem kukáztad ki a Shakespeare-t, megkérnélek, hogy küld át nekem. Letöltöttem ugyan, és igazgatni is elkezdtem, de nem túl sikeresen:(
Sztigris! Megkaptam a bellapokat, köszönöm szépen!
Nem készített valaki véletlenül Határidőnaplót.... mondjuk suli-éveset (szeptembertől-augusztusig)..... kislányom ilyent rendelt, de semmi-de semmi időm nincs összerakva, és már olllllllyan ciki.....
Ha van valakinek, akkor lécccccccci..... köszi. :-)
Bokorka! minden lesz, nyugi!! Bár mindent megpróbálsz, hogy hátha nem kell jönnöd, ezer feltételt szabsz, de minden hiába. Csak 17-e délután 14óra 30 jó Neked, és mit ád ég, akkor lesz:) Most az anyag miatt mondanád le, de azt is megoldjuk:)) Mi jöhet még???? Gondolj bele, megtanulsz könyvet kötni és láthatod Lilikét:)) ennél csábítóbb ajánlattal nem szolgálhatok.
Lányok! Jegyzem a rendeléseket! Milyen belső lapot vegyek? Szpidi milyen legyen a szálirány??????
A "gyári" könyvek ragasztásánál, nem legyezősítik a papírt, az összepréselt gerincet érdesítik és meleg általában enyv jellegű ragasztóval kötik ami merev és törésre hajlamos.
A vastagabb havilapok is ragasztottak de rugalmas ragasztóval, alaposan megmarva, hihetetlen jól egybe vannak érdemes egyet széttépni.
Szóval nem a kötés módja, hanem a kivitelezés milyensége a döntő, én most ragasztott naptárat használok (tesztelem), és ezt a könyvnél sokkal nagyobb igénybevételt is jól viseli.
Én kérnék szépen kartont meg belső lapot, mert egyrészt még mindig gőzöm sincs, pontosan mennyit és mit kellene vágatnom, másrészt szerintem képtelen lennék bármit is beszerezni, már azon gondolkodtam, lemondom anyaghiány miatt, szóvla roppant hálás lennék, és köszönöm szépen!!!
HÁt a Horvát rossz ragasztás eleve és öreg. A Fable-k agyonolvasottak nálam is de első kiadásúak.
Viszon az általunk ragasztott gerincre összesen 3 ragacs réteg kerül, a lapok ősszragasztása, a vászon ráragasztása a csík ragasztása és még a a beakasztás ragasztása is erősiti, ha elég hely van hagyva neki.
Valószínű, Te tudod óvatosan forgatni őket.:)) Fable-ből most ragasztottam 3-at újra, na meg a Horváth Ilona szakácskönyvemet is, de az már lapjaira volt hullva.
Az összes gyermekes ismerősömtől elkunyeráltam azon mesekönyvét, melyben Andresen mesék vannak. Az Andersen összesben tényleg randa képek vannak. Eddig azt hiszem 5 könyvet kaptam, ebből a legjobb és legtöbb mesét tartalmazó (A ganajtúróbogár-t, és pl. A len-t is) a Legkedvesebb Mesekönyvem névre hallgat. Ezt a könyvet látva, még nem adtam fel a reményt, hogy olyan mesékhez is találok képet, mint pl. a Hajdina.
Ha jól van ragasztva nagyon tartós fűzés nélkül is. Ma szinte csak ragasztott könyvet kapni, főleg a kommersz könyvekből. Eddig csak 1 jött szét nekem. de az is 25 éves agyonforgatott szakácskönyv.
Nekem meg van még amit gyerekkoromban kaptam. Abban csak 39 van :o)Sajna baromi randa képek vannak benne. A képeket hogy szerzed hozzá? Nem lehet könnyű pl. a ganajtúró bogár meséjéhez :o)
Az A5-ös méretetűeket én mindig fűzni szoktam, tartósabbnak vélem, mint a ragasztottat. A letöltés után, még szerkesztgetni kell kicsit, mert el szoktak csúszni a sorok, és valami érdekes karaktert is beszúr, amiket meg kell keresgélni, mert a Word keresője nem találja meg őket. Kicsit macerás, de legalább átfutom a szöveget, és ha helyesírási hibát találok azt is kijavítom, bár ez a Shakespeare-re nem igaz, mert elég régies (Kosztolányi) a fordítás és nem mertem javítani, mert nem tudom, hogy milyen az eredeti.
Andersen mesekönyvet csinálok jelenleg a fiamnak, ahhoz gyüjtöm az illusztrációkat. Ez a piszok író olyan meséket írt, amelyekről életemben nem hallottam és sajnos nem is találok nagyon sokhoz megfelelő képet. 47 meséből áll a könyv, és eddig 19-hez van kép.:((
Azért, mert azt még csak egyszer csináltam, és nem vagyok teljesen biztos magamban. Ennél a papírnál, meg szerencsére nem nagyon látszik az illesztés, és a csik is elvonja róla a figyelmet.
Persze, hogy gyere! A műveid meg nagyon szépek!! A grafika honnan van hozzá?
Szpidi! Majd összeszedem, hogy pontosan mit is kell vennem és hány ember számára, aztán majd csekkold lécci. Azt viszont nem tudom, hogy belső lapokat is vegyek mindenkinek vagy sem.
Január-február környékén csináltam egy faborítójú étlapot Szpidi, Fáni és GPF segítségével, ha valaki még emlékszik rám. Azóta csak szorgalmas olvasó vagyok. Az előző találkozókra pont nem tudtam elmenni. Már alig vártam, hogy megint legyen. Ilyen lett egyébként.
Életem! Sajnos, nagyon ritkán tudok napközben "magánozni", este pedig már alig van erőm hozzá. Az alkotás is szünetel mostanság, pedig ezerrel igyekszik a karácsony felénk.
Többnyire ötleteket lopdosok Tőletek, de egyelőre még csak raktározom a "szoftveremben".
Azért a szememet Rajtatok tartom és változatlanul imádlak Benneteket!
Örülök, hogy tetszik. Teljesen új könyvek, a MEK-ről töltöttem le. A5-ös méretűek, Plüss papírba, de nem teljes kötésben, a függőleges ezüst vonalnál van az illesztés. A felirat 1-es betűsablonnal és ezüst színű zselétollal készült. Egyetlen baja, hogy a felírthoz párhuzamos vonalzót kellett rögzítenem, és az egy kicsit megnyomta a plüsst.
-szpidi amiket linkeltél csak a geociteses müködik. de csak néhányat mutat be...
------------------------
közszolgálati kérdésem volna kinek van rar csomagoloja?? mert ugy tünik rátaláltam a gépemen a kellyanngothic ékezetes változatára is de nem tudom kibontani.....
szeretném elküldeni valakinek aki kicsomagolva visszaküldi vagy átzippeli nekem.cserébe meg is tarthatja.
:o))
eddig csak képszerkesztökkel használtam szép betüket de ott nem volt probléma egy uj layeren kivágni hozzá a betüböl egy darabot ékezetnek. de wördben ezt nem tudom elkésziteni.
Szia, de rég láttunk. Ugye tudod, hogy van nálam egy szalvid (kutyus fekszik a ház udvarán). Vagy már nem kéred?
Nem letölteni lehet a betüket, hanem Pihe küldte el emailben a lányoknak. Egyébként az e-mail címed nem publikus, úgyhogy nem is tudják elküldeni a lányok. Állítsd át az e-mail címedet publikusra, és akkor biztos valamelyik lány küldi neked.
Sziasztok, ki tudná nekem megmondani, hogy az aranybetűt milyen színekkel kell kinyomtatni, ha nyomtatóval szeretnék dolgozni?, vagy ahhoz külön tintapatron szükséges?
Az második szám, a pixel, az egykilenvenhatod inch. Vagyis kb 38 pixel az 1 cm.
Az oszlopszélességnél az első szám a karakterek száma, ez nem egzakt, a második a pixel.
A sormagasságnál az első szám a point, ami 1/72-ed inch. Tehát a point és a pixel is használható szélesség állításra. Nem olyan egyszerűen, mint a Word-ben, az biztos.
De ilyen bellapokra miért is kell Excel? A Word is tud alapvető cellaszámításokat!
:) Hupsz!...lebuktam! Csak lapulok a fűben, mint a nyuszi és lesek tőletek!:D A bellapkészítést kimondottan megszerettem, bár kénytelen voltam word-ben csinálni, pedig az Excel a mindenem. Megjöttek a fontocskák, köszi!
Fááni a SASSZEM!:):):) Bizony A4-essel "bűnöztem"(félbehajtva, fűzve), mivel nyomtató hiányában az egyik ismerősömet kértem meg a nyomtatásra éshát vágatni itt nem lehet Pestre mostmár ritkán jutok el. Szóval a szükség vitt rá...:( Már nagyon szeretnék megfelelő szálirányú A5 könyvet csinálni.
Köszi, még nem 100%, de szeretnék ott lenni! Szóval biztos van még mit megtanulnom, azért még kezdőnek tartom magamat hozzátok képest:) pl.: az általad említetteket éshát nem hagyhatok ki egy "live" bemutatót!:) Ez a gyűrődéses dolog igazából most a 80gr-osnál jött nagyon elő, általában picit nehezebb papírt használok előzéknek.
Akkor vágót hoz Kemese. Csíkot vághatunk ott is akkor, de a segédanyagban látszik melyik csíkról van szó. Mondjuk az ingek hátulján lévő papírhoz hasonló, ami a csomagolásban van.
Hát ha mindenkinek megfelel, jobb a vágott köteg. A Szálirányra kell figyelni egyedül az előzéknél is. Az lehet abból a fehér v.nyers szinű kereszben hosszában magában csíkozottból ami 200 valamennyi egy ív.
Vágógép nem lecsapós, hanem görgős. Vágólap micsoda?? Kartonokat levágatom, ha kell, akkor a bellapokat is. Előzékhez másmilyen papír kell? Mert azt is vágathatok. Gerinchez való papírcsík miféle? Nagyon nem értem még:) Szorítóm van 3 db. + 1 virágpréseléshez gyártott összecsavarozható szorító. Lefűzhető műanyagtok egy csomó, ha jó, akkor az biztos elég lesz. Sniccer is van. És fel tudok ajánlani még a Daubner közelsége révén egy kis pogácsát is:)))
A fél 3 a lehető legtutibb!!! (A bajom most már csak az, hogy a felsorolt vinnivalókból egy csomó mindent nem értek, de igyekezni fogok mindent vinni! :-)
Én viszek:
műbőr
Gerincvászon
Könyvkötő vászon
Oromszegő
Tapétaragasztó
Ragasztó
Szorító
Hurkapálca
Gyertya
Sniccer
Ti hozzátok:
A/5 re vágott lapok 1 cm vastag köteg legyen kb
A gerinc vastagságához vágott papírcsík, jelen esetben 1 cm , ez kerül a gerincre, vagyis ez annak a hossza
Kicsit vastagabb papírcsík, ez már hosszabb legyen, a karton hosszával kell egyeznie
Papír a borításhoz
Előzéklap 2x A/4-es bármilyen papír
Puha rongy kis darab
Széles, lapos ecset, 2cm-es lehet
Szorító, ha van
1 pár A/4 es deszka a befogáshoz, ha van
Vékony szalag könyvjelzőnek
Genoterm v, más műanyag lap 2 fél db., a lapok közé, hogy ne nedvesedjen át
Ha van könyvkötő simitó csontJ))
Krisz adja, ha tudja:
Sok újságpapír
Papírtörlő
Némi A/4 es síma lap
Kisebb üvegek a ragacsoknak, mert kell az előzékhez pl a tapétaragaccsal kevert is.
Vágógép ha van a lecsapós Plusszos, mert ha nincs, nekem kell vinni,
meg vágólap,
sniccer
karton: 21,8 x 14,6 cm 1,5 v. 2 mm vastag
Nagyon szép gondos munka:) Mit is akarsz Te megtanulni?:DDD Mondjuk ha lesz idő, megmutatom a gerincre fűzést is. Meg a teljes borítást.
Persze hogy jöhetsz:)
A tapétaragacsos keverékkel jársz így? Egyébként nekem is az eleje szokott ilyen lenni, hátul meg már jó, ezért újabban hátul kezdem:) De attól hogy másképp csinálod még jó lesz.
Ícia! Szép, egyedi lett az esküvőis és a szalag is ötletes!
Szpidi! Köszi!
Lenne 1 kérdésem a meggyűrődött előzékkel kapcsolatban: Most nekem is sikerült egy "ilyet" produkálnom az egyik ajándékba szánt leckefüzetnél(80gr-os volt az előzék) és persze az elején lett ílyen.:( Viszont a hátulján kipróbáltam azt, hogy a kartont raginyóztam be(nem a papírt) és így tökéletesen sima maradt. Ue. a fedlap borításánál is bevált. Szerintetek van/lesz valami hátránya ennek a módszernek?
Itt vannak a lecófüzetek(A5, fűzött+gerincnél ragasztva, ötleteket lopva innen-onnan végül sk. bellap:)
A windows könyvtárban van egy fonts nevű könyvtár, abban csücsülnek a betűk. Oda kell bemásolnod, vagy ha zip file, akkor előtte ki kell csomagolni, vagy oda kell kicsomagolni.
ha a totálkommanderrel kicsomizod egy ideigleines helyre onnan fogd meg az egérrel és huzd ki az asztalraakkor már itt ikonként kell látnod. aztán intézöböl megkeresed a font könyvtárat.és oda behuzod szintén egérrel, akkor megkérdezi akarod e beinstallni a font könyvtárba. Ezt irta nekem Hópihe, és sikerült is.
Nem tudom, ha Krisssz mindenkinek levágatja, akkor én is kérek, és köszönöm és fizetem. Ha mégsem jön össze, akkor hozzál nekem légyszíves. :)) Jaaa, és hozd a pzs-imet:))))) de írjál mit vigyek helyette Neked. Vagy kapsz cicásat, vagy nem tudom, már nem is emlékszem. :)
Mióta ide járok, nagyon sok infót kaptam hol ilye hol olyat, a betűtípusokat melyek tetszetek, már letöltöttem, csak a baj az, nem tudom hogyan tegyem a gépemre!
Segítetetek? Köszönöm
én is megnéztem saref linkjét. a "g" betünél garamondot kerestem, de heélyette találtam isteneket ábrázolókat, dingbat nem font.de hátha valamikor valamire még jó lesz.
Nagyon szeretnék menni, de nekem a 17-e lenne jó (khm, abból is a délután, mert délelőtt valamit bedolgozunk, a fene egye meg...) Szóval, ha 17-e, akkor a névsor a következőképpen alakul:
lafni sima kaskad fénymásolópapir(80gr)füzöttet nem készitek vastagabból.
csak szines,
elözéknek pedig ugyanaz halványabb árnyalatban.
nézd meg a betüket,mert a legkedvencebbeket küldtem neked és abban szerintem ott kell lennie ennek a betütipusnak is.. aztán mindjárt csomagolom neked a többit is.
Icia az az igazság,hogy a multkor egy ceruzára volt szükségem és többen kisegitettek, ezt mammustol kaptam :papirminta. elég nagy volt ahhoz,hogy nyomtatható legyen,mert nagyon beleszerettem.és cameát megkértem nyomtasson nekem,mert a melóhelyén van lézernyomtató, az nem maszatolodik el, amikor bánok vele, igy nem kell sem fixálással macerálni vagy nagyon cseppmentesen dolgozni vele.
ha akarod átküldöm neked a papirdarabot.
viszont megfájdult a fogom a tiédre,ha van a gépeden belöle akkor oszd meg velem légyszives.
jah, én expressböl levelezek igy nem vettem volna észere sosem, de majd kiprobáljuk ujra.
köszi...
------------------------
tegnapra jutott nekem egy félszabad pult ,igy álom volt könyvet kötni, nem a földön négykézláb .de csak selejtet gyártottam.
a rozsaszin könyvboritó ismerös lehet camea készitett hasonlót, elkértem töle a papirt én is. és megtetszett a most nálatok divattá vált monogramm felhelyezés,igy gondoltam az exlibris helyett én is ilyet készitek, csak kellett hozzá egy cimzettet találnom.hát nem sokáig kellett keresgélnem...persze mindez csak a könyvtest beboritása után jutott eszembe,igy én is utolag indigoval vittem fel a monogrammot. KellyAnnGothic betütipust használtam.
hátra a szalag azért kellett,mert beleragadtam egy kis ragasztóba,és letépte a mintafelszint.,igy elöre is szükségeltetett valami diszités.a valoságban nem látszódik ilyen remekül a monogramm,mint a képen ,( sem a széles szalag ragasztoval felszivodott mintázata,)-igy belülre is felmásoltam a monogrammot,alkoholosfilccel és aranyzseléssel,mivel a boritot ha nagyitoval szemrevételezi valaki ,akkor ott felsejlik az aranyzselé alatt az indigó nyom.
--
a másik,hogy seljetes lett csak a nyitáskor derült ki,az elözéknem takarja be rendesen a füzésnél pedig feltünt,hogy valamitöl sokkal könnyebb,mint máskor de csak a végén jöttem rá,hogy a szalag hiányzott..
a harmadik könyvecske még régen lett félkész ez ragasztott könyvtest,most csak bekötöttem, ebböl kimaradt a kaz odakészitett könyvjelzö, amiért az oromszegöt ujra fel kellett tépnem,,azért rövidke ,mert valami csicsát még rakok majd a végére.
ennél a könyvnél meg az elözék felragasztásánál felejtettem el a higabb ragasztot,és az illesztésnél félig jól bekentem a préseléshez igy a levegöbuborékokat és a papir ráncolodását, kicsit nehézked volt helyreigazitani.
---
nekem az oromszegökkel van mindig bajom, eddig egyetlen könyvnél sikerült ugy feltennem,hogy láthatóan szép legyen, amikor felülröl rápillantunk
Én ragasztás párti vagyok, a kézi fűzés nagyon időigényes.
Előre vágom A/6-ra a papírt, a nyomtatót is A/6-os papírra állítom, elöször a páratlan oldalakat nyomtatom le, utána a párost. Minden mm-re ott van ahol a monitoron látod.
Szerintem agy A/5-ös és egy A/6-os könyv között nem csak a méret a különbség, célszerű az egész lapot más tipográfiával átszerkeszteni.
Lesz egy kis maszek gyorstalpaló a könyvkötéshez:)) Amihez a Krisz adja a helyet, ha összejön. 2 óra kell az alapokhoz kb. ha össze van készítve minden. Aztán mindenki tökéletesíthei otthon. És vannak kézikönyvek is. A Jashik pl fönt van a M.E.K.-en is.
Sziasztok, 1 évem van arra, hogy megtanuljam, de ha az enyém jól sikerül, akkor ezen a környéken is köthetném, ugyanis Debrecenbe van legközelebb könyvkötés így aztán üzletileg sem lenne rossz szerintem. Elolvasgatom a dolgokat, meg átnézem azokat a honlapokat amiket ajánlotatok, aztán bezserzem a hozzá szükséges dolgokat és elkezdem gyakrolni, közbe meg kérdezek.Arról amiről beszéltek, az milyen nap lenne, mit szeretnétek csinálni, illetve mit fogtok! Köszi Monique
mivel én nagyon bénácska vagyok és ezt bátran fel is vállalom, csak akkor szeretném elkérni,de akkor nagyon)-ha A/6ra nyomtatásra elökészitve és nagyon egyszerü nyomtatási instrukciokkal ellátva tudod nekem csatolni.
Decoupage és fonó? Nekem nagyjából mindegy az időpont, inkább azok döntsenek, akiknek csak adott időben jó. Hétvégén nem vagyok, de hétfőn már nézem a fejleményeket:))
Inkább itt kérdezem, mert hátha más naplóval megajándékozottad is megakad.
Még sosem nyomtattam A6-hoz. Ezt még megoldom bár a térközök máshogy fognak kijönni és így nem elég csak félbe vágni. A fő kérdés az, hogy ezt ragasztottad? Merthogy agyam jár ezerrel, hogy hogyan diktáljak a nyomigának a fűzötthöz, melyiket melyik mellé és után:(
Bocs, hogy ilyen bénaságért írok, de én mindent A4-ben szerkeztek és nyomtatáskor véglegesítem.
Akkor ebből most A5-öt nem is fogok tudni nyomtatni?
Nézz szét a honlapomon van aki a leírások alapján egyedül megtanulta. Persze úgy érdemes hogy csinálod miközben olvasod, akkor menet közben megérted. És azt hiszem mindenhová írtam otthoniból kiváltható anyagot. A karton és szorító a ragasztón kivül ami lényeges, na meg 2 deszka a leszorításhoz.
Aztán kérdezz. Ragasztónak használhatod a fehér faragasztót is szerintem ha nincs a környéken könyvkötő ragacs. Aztán ha már megy akár a Coverluxtól is rendelhetsz, postáznak a kedvünkért.:)
szia tulképpen jo helyen jársz,de diplomamunkához nem elégséges szerintem, ez egy kézmüves topik .tán fááni aki a profi szinten tudja. probálkozási kezdeményezéseidhez javaslom nézd meg szpidi toptársunk tárát ahol is fel van töltve egy vázlatos de jol megtanitható modon elkészitett leirás az elkészitési technologiárol.
a hozzávalok beszerzéséhez keresd coverluxtársat nála szinte minden egy helyen.
és a kedved a könyvkötés irányába kisebb darabbal probáld ki,s ha lesz sikerélmény akkor érdemes elgondolkodnod,hogy a diplomamunka is általad készüljön bekötésileg.
Sziasztok, Móni vagyok először járok ezen az oldalon, pedig nagyon régóta keresek ehhez hasonlót, bár még nem volt időm az egész topicot átolvasni, de megteszem, mindenesetre amit edig olvastam arra engedett következtetni, hogy segítőkész emberkék "járnak" ide! A problémám a következő lenne, én Bpesttől nagyon messze lakom, és itt Hajdú-Bihar megyében nincs lehetőség könyvkötészetet tanulni, pontosabban egy hely lenne, de oda csak az Alföldi Nyomda dolgozói mehetnek! Így aztán számomra ez a lehetőség is ugrott. Szeretnék Diplomamunka kötését megtanulni, de nem tudom, hogy ebben lenne -e kedve valakinek segíteni? , ha igen, először is azt kellene megbeszélni, hogy mit vegyek meg hozzá? Köszönöm!!!
Persze hogy papírba kötve, de a gerincet kezdésként egyszerűbb külön kötni, és ahhoz kell a műbőr. A hivatalos nevét nem tudom de talán félműbőr kötés. De megoldom, legfeljebb viszek gerincnek valót mindenkinek, a többit meg mindenki hozza magával. Megvan!!! Szerintem Somanya ajánlott valamit hely ügyben.:)))
Én ugyan a Fááninak a nyomába sem léphetek, de valaki igérte, hogy szerez helyet és akkor megmutatom, hogyan kell. Az ősszel valamikorra igérte. Még gond az anyag biztosítása.
A gyűrött ragasztás javítására egy módot tudok, óvatosan kivágni a borításból és újra kötni.
Megelőzni egyszerűbb, alapvető a jó száirány, vékony de egyenletes ragasztó kenés, a tábla becsukásakor az esetleg pöndörő előzék lefogása (ecset vége), mielőtt a tábla elérné az előzék papírt annak már a "helyén" kell lennie, teljesen fedni kell az első oldalt.
A becsukás folyamatos, ha egy kicsit visszfeszíted a táblát segít, hogy csak egy vonal mentén érintkezzen az előzékkel, így nem tud alászorulni a levegő. Mindkét oldal beragasztása után, (a lecsukott táblát kicsit sem szabad kinyitni!), erőssen bepréselem, úgy hogy a gerinc kilóg a présdeszkák alól. 5-10 perc után óvatosan kinyitom, az esetleges letapadásokat fellazítom, most kerül az előzék két fele közé egy nedvszivó lap (pl. papír terítő), és egy szigetelő fólia (genitherm darab), aszigetelés kerül a könyv teste felé. Most már csak egy napos száradás van hátra, lesúlyozva (2-3 kg), vagy enyhén préselve.
Azt látom:) Pont visszalapoztam az említett esküvősödet keresve, és néztem az A4-es előzékét. A párom meglepett egy csomó csodás papírral - köztük ezzel - , de ez még vékonyabb, mint a többi csomipapír!!!
Pedig a következő krém-világú esküvőshöz ezt néztem ki. Ilyen hibák után hogyan merjek nekivágni?
A hiba oka: Nézd meg a szálirányt amikor felteszed az előzéket és aszerint húzd az ecsetet, de a legbiztosab a sugárirány nálam. A másik ok, hogy rögtön be kell csukni, közötte papírral pár percre. Kinyitni ez alatt az idő alatt nem szabad!!!
Azért az A/4-esnél a szines, mintás előzék jótékonyan takart:) Én csak vékony előzéket használok.
Nem is igen tudom, hogy legközelebb hogyan védjem ki. Hiába figyelek az egész könyvnél szépen és sikerül jól, az utolsó lépéssel olyan könnyű elszúrni. Nekem szinte csak akkor lesz szép, ha kartont használok. Vékonyabb papírnál A6 felett már gyűrődik. Majd vasárnap talán akad időm fotókat feltenni.
Bizony lehet takarni jó diszitéssel, sokszor szebb is lesz, mint eredetileg volt. Én is így csináltam az utolsó esk.i könyvnél, végig arany díszités körbe, és még máskor is. Ha meg rajzolni is tudsz montát, akkor pláne. Nem a takarás ilyenkor a cél, hanem a figyelem elterelés:)De előtte sütőpapíron át a vasalást javaslom én is esetleg leheletnyi gőz segítségével.
Ha végigvágod, akkor a vágás nyoma fog látszani, és szerintem az sokkal természetellenesebb egy ilyen helyen, mint a pupi. Ha ráteszel mégegy lapot a vágott vasaltra? Hát nem is tudom, szerintem totál simára nem fog sikerülni ez már és ha rátszel még egy réteget, csak még vastagabb és feltünőbb lesz a hiba. Én nem piszkálnám, és gondolom a barátod nem fogja a fejedhez vágni így sem:)
Én is jártam így párszor, és egyszer megpróbáltam visszaszedni, de kataszrtófális eredménnyel, mert hozta magával a karton egyes rétegeit is, na onnantól aztán igazán ronda volt.
Így nem tökéletes, de szerintem nem is vészes a dolog, főleg, ha ajándékba megy. Ha fizetnek érte akkor már ciki:( De a párodnak igaza lehet, ha valamit odaraksz takarásnak csak feltünőbb lesz.
ÓÓÓÓÓÓÓÓ!! Ez olyan szép, hogy már bele se merek kezdeni:( Ráadásul úgy tűnik, hogy nem úszom meg se a visszaolvasást, se a leírás elemzését, mert igazából nem nagyon értem. Megrekedtem a koptnál. Nem lesz megint tanfolyam??
áfony becserkészem ami a gépemen hever,én is készitettem valentinnapi könyveket. az elsö köteg volt versekkel himezbve. ha találok még szivesen elpostázom...
fááni.. sikerült megint rácsodálkoznom a munkádra....
Az Apóstól nem pénzért gondoltam. Ezért is írtam nagyon csendesen és feltételesen.
De ha Te amúgy is kinyomsz 50-100-at akkor lehet, hogy inkább abból vennék majd, már ha lehet és nem értettem totál félre a tegnapi ajánlatodat:)) Asszem úgy 20 könyvnyi simán kellene.
Én három kartonból csináltam gyűrüskönyvet, mint ahogy a könyv borítóját, csak belülről is borítottam ( ha erősebbre akarod, a hajlatba lehet vászon csíkot ragasztani).
Korábban raktam fel mappás képet, megpróbálok holnap egy A/5-ös mappát fotózni.
Szia! Én is kérném, ha egy ilyen könyvetrégesrégnemcsinálónak is elküldöd.
És rögtön egy kérdés, amire lehet, hogy visszaolvasással kapnék választ, de annyira le vagyok maradva, meg a keresésre nem találtam semmit, valszeg rossz szót írtam be. Szóval valaki szánjon meg a "múltamra" tekintettel, válaszoljon lécci:)) Szóval egy gyűrűsmappát kellene bekötnöm, és el nem tudom képzelni, hogy az a rész, ahol törik, vagy hajlik, hogy marad sima. Lehet, hogy már a kérdést sem tudom normálisan megfogalmazni??
A minőségben, illetve a vékony papírra nyomásban van valami, bár a mai tintásokkal szinte mindent meg lehet nyomni.
Az A/3 levilágítás+nyomólemez kb 3 e ft, ez 50 példánynál A/6 oldalanként 7,5Ft+Áfa és még meg sem mozdult a nyomdagép. l
Tavasszal nyomattam kb 1500 oldal A/3-as anyagot amit nettó 10 Ft feletti áron nyomtak film és papír nélkül. A nyomat rajzolata nem volt jobb a tintással nyomott mintánál.
A számomra szükséges kis szériánál aránytalanul drága a nyomda, és el se nagyon vállalják, de talán te tudsz jobb árakat mondani.
4Hópihe
Annyira nem hallottam róla, hogy azt hittem valami elírásomra hívod fel a figyelmet ( amit egyebként szívesen veszek).
Ja, nem is az ára, inkább a minősége miatt írtam a nyomdát. Lehet, hogy még nem próbálkoztam eleget, de az a szép vékony papír és éles kis karakterek kizárt, hogy nekem házilag menjenek.
Ícia! A Bomoartra spec ki vagyok akadva, multkor láttam egy A/6-nál kisebb tel.regisztert tőlük, félbőr bordás kötéssel, nem mondom szép volt, de 3000 Ft. Ami szerintm azért pofátlanság! Ettől függetlenül a papírjaikat meg íííímádom:)
Fááni! Oké, köszi, annyira nem sürgős, hiszen amit ma összekunyiztam azzal elleszek egy darabig:) Ícia! Az apósom nyomdász, majd megkérdem vállalna e ilyesmit.
Ja egyébként nézegettem a bomoartos belsőket, és PC-n ha megfeszülünk, sem tudunk olyan minőséget szerkeszteni. Jó ötlet, fááni a nagyobb tétel, de lehet, hogy megfejelném egy kisnyomda igénybe vételével. Fejenként 10-15 köteg mindenkinek jól jönne, nem? Főleg karácsony előtt...
Ha másnak nincs nyomdász ismerőse, körbekérdezek én. Szerintem ahol a gyáriakat nyomják, hozzá lehetne jutni...
Köszi szépen, közben ő is ott lyukadt ki:), így van esélyem hétvégére befejezni az esküvői albumot...
fááni!
Nagyon igényes lett a naptárad, főleg a bellapok. A betűk, a mérete, a vonalak, a térközök. Nemigen lehetne belekötni!
Viszont mivel van két tanári zsebkönyv kérésem, lennél olyan kedves elküldeni a heti kétlapost ha szééééééééépen kéééérem? Vagy esetleg a többit is? :)
Kibővíteném tanéves változatra és visszaszórnám Nektek - ha kéri valaki.
A dekupijaimmal volt standom a Savaria Karneválon, kitettem pár könyvet is... Két sátorral odébb Bomoart árult. No comment:)
Wörd körlevéllel megszerkesztve lapbeosztás, a hetinél két oldalas doksi, exel tábla a hét napjairól amit a körlevélre rátöltök. Végül ünnepek bevitele, nálam az órabeosztás hiánya jelöli.
Ha kell szívesen elküldöm három doksi a három naptár.
Valószínű sikerül belőle nagyobb tételt nyomtatni, ha érdekel valakit lesz átadó.
Ki tudja, hol van Pesten pókhálós papír???? Felűztem a párom Coverluxhoz, de nem kapott, most meg ott kering és nem mer hazajönni nélküle.:) (Pantonokat hívja...)
maczy tölem kiment nem tudom,hogyan müködik, a rendszer a célszemélynél ha továbbküldhetö akkor cimezd tovább danimaminak, ha nem akkor ujra feltöltöm...
Helka olyan jó,hogy minden kivánságomat tudod segiteni.
Pihe! Oké küld a többit majd valahogy megoldom, csak legyen itt a drága:))
Lafno! Szivesen! Nekem egyszer át kellett nyálazni majd 6000-t belőle mire megtaláltam egy bizonyos betűtípust, hát nem mondom jó kis móka volt. Vannak ott igazán szépek és rondák is bőven:)
ha van a gépeden totál kommander vagy windoskommander, akkor elképzelhetö,hogy tudok segiteni filedarabolással átküldve,és te magadnál egyesited.a javitott sem lett sokkal kisebb sulyu.13mega sulyt felülmulja.
Ahh, erre nem is gondoltam.. Bocsi! Szóval a Kiskönyvkötő megvan, de csak A/4-ben és az a változat amiben kétszer vannak bizonyos fejezetek. Úgy emlékszem ez már javításra került azóta, csak akkor nem tudtam elraktározni:(
biztosan észrevették többen is a felirást,és most azon törik a fejüket,hogyan oldják meg akinek még a gépén archiválodik mivel 13mega körülisulyban volt ha jól emlékszem, ami mélben nem postázható.és átmenetileg volt csak letölthetö valamilyen cimröl,
Maczy! Szerintem nem snassz, én nem tudok ilyen szép betűket saját kézzel, csak sablonnal, ezért is kérdeztem. Megkérhetlek, hogy a bellapokat küld át? Előre is köszi:))
Köszi a taktikát, most elviselte a fogót, 3 réteg papírral :) A köv-nél már úgy csinálom, ahogy mondtad. Meg a gerinckötés is vékonyabb lesz :) meg egyáltalán :))
A bellap saját gyártmány :) eredetileg venni akartam egy spirálos regisztert, de drágáért adják ahhoz, hogy szétvágjam :) úgyhogy játszottam vele egy sort.
Az előzéken a monogramm van, igen (nem az enyém, hanem aki kapja), és egy arany zselés filccel írtam rá :) (tudom, hogy snassz, de nem volt kedvem se meg időm se túl sokat pepecselni)
rferi, lehetett volna keskenyebb, de most már így marad :)) Majd a következőnél :)
Viszont tényleg túl széles a gerinc borítás, de nem zavaró itt pl.
A sarkokkal vigyázz mert könnyen lepattog a felülete, ezért előbb pici pillanatragasztóval felnyomom, aztán ráteszek egy rongyot és azon keresztül óvatosan a belső szélesebb részére 1-2-t csapok.
Hát én 8-5 dolgozom, bár a péntek még jó lehet :)) (akkor csak kettőig, de Budaörsön :)) ) Majd igyekszem azért, mert fel kéne tankolnom egy-két dologból...
Erről jut eszembe: SOS van. Péntekre kell 8 db könyvsarok, nekem nincs egy se, és már csak ma meg holnap vagyok Bp közelében...valaki tud valami megoldást??? (az akasszam fel magamon kívül :))) )
Persze, mindjárt küldöm a lapokat, elnézést, hogy csak most, de kicsit el vagyok havazva :)
Ja, kaptam ringlizőt embertől, és anyu tegnap kenetteljesen rámhagyományozta az eredeti, origi, saját kis keze által megkoptatott könyvkötőcsontját :)))
Én már csak read only üzemmódban vagyok,de nagyon szépségeseket csináltok,én már hozzá sem tudok szólni !
Viszont elszállt a régi gépem és azon volt egy telefonregiszter belsőlap amit innen kaptam ,de sajnos nem tudom,hogy kitől.Bár van egy-két tippem:) Ha valakinek meg van és nem gond akkor átküldené,lécci,lécci!Majd jól meghálálom egy talin valamikor!
Egy ilyen méretű könyv nem ágybéli olvasmány, ezt asztalon tisztelettel kell lapozgatni. A fűzött könyvet is a gerinc ragasztása tartja igázán össze. Atz mondják a jó könyvkötőnek még a nyála is ragad. Egy planával rendesen megragasztott könyvet roncsolás nélkül nem lehet szétszedni, a szétesős ragasztások olcsó melegre olvadó ragasztóval készülnek.
A könyv test gömbölyítésére gondoltam, szerintem nem is lehet ereszre verni mert az ívek hajtását lapítja szét legyezőszerüen az ember. Viszont az eresz jól jönne a tábla megtámasztásánál, ki kéne próbálni.
Miért ne lehetne valódi bordára varrni, és a bordazsinor végét a táblán átfűzve rögziteni.
A betáblázott kötés jobb nyithatóságot ad, és minden szempontból korrekteb.
Csináltam már úgy varrott oromszegőt, hogy a felragasztottat himző fonalakkal végigvartam, hatásos.
Két kötetet nem szeretnék, a táblák sorszámozása miatt sem, meg mert egy igazi kódexszerű könyvet szeretnék alkotni.
Az eredeti is egy kötet.
Tegnap nézegettem a lehetőségeket,és én is erre a lengyel varrásra jutottam, mint leginkább szimpatikusra, bár ez is vastagít, mert a cérna a körülhurkoláskor ott van.
És félek, nem szakadhatnak ki a lapok? Persze ha jó sűrűn öltöm.....
Viszont úúúúúgy szerettem volna varrott oromszegést, többszínűt, de azt meg nem lehet, mert nincsenek ívek, amibe beleölthetnék...
Gerincdomborításon most mit értesz: a testet domborítani vagy ereszt verni rá, vagy mindkettőt?
Borításnak semmiképpen nem akartam műbőrt, vagy vásznat, vagy igazi bőrt tennék.
És beakasztás helyett betáblázott kötést csinálnék, és mondom, esetleg valódi bordázottat.
A gerinc olyan 6-7 cm lehet, nekem fő problémám vele a könyv és a tábla összeépítése, illetve a könyv kibukása a táblák közül.
Alap megoldás a két kötet, de ezen már túl lehetsz.
A gerincet mindenképen domborítani kell, a kibukás ellen.
Én ragasztás párti vagyok, becsületesen megcsinálva ( legyösítés, bekarcolás, smirglis érdesítés, ...) jól nyitható és tartós. Újság évfolyamokat kötnek így a könyvtáraknak.
Megoldás lehet a lengyel varrás. Az első és utosó nyolc lapot középen papírcsikkal összeragasztva fűzhezővé teszed, áthajtós előzéket (esetleg vászon nyílásal a súly miatt) csinálsz. A többi lapot gerincben ragasztod, legyezősítés nélkül, száradás után 4-5 laponként szétvágod. Az első ívet hagyományosan megfűzöd, a következő ragasztott lap csomag fűzésénél nem belülről kifele, hanem föntről lefele öltesz, közel a papír széléhez. Így megy a fűzés végig.
A végén a gerincet ragasztod, fűző vászon helyett lepedővászon, vastagabb. gömbölyítés, gerincre hüvely ragasztás.
Én midenképen vásznat raknák a gerincre, műbőr helyett.
Szeretnék könyvet csinálni egy garnitura - több mint 300 lap, 600 oldal- 160 grammos papírra nyomott képből, melyek A3-asra lettek nyomtatva, mivel a méretük nagyobb A4-nél.
Valahol a kettő között van a kész méret.
Az egész lesz vagy 5-6 kiló, és egészvászon vagy egészbőr kötést szeretnék, vastag könyvtáblákkal, mert zománccal akarom díszíteni.
Esetleg még bordázottra is, de ezt még nem tom.
Igen ám, de a lapok egyesével vannak, és nem szeretném a gerincet ragasztottra készíteni, sztem hamar szétesne.
Először arra gondoltam, hogy két laponként összeragasztom egy csíkkal, de az nagyon meg fogja sztem vastagítani a fűzés után a gerincet.
Hogyan kéne ezt fűzni, hogy kellően tartós legyen, könnyen nyitható,és ne vastagodjon meg nagyon a gerincnél?
De, akkor oké :) csak itt az ablakba még tettem egy szivacsot, na, az elcsúszott egy kicsit....a plüsshöz egyébként nagyon jól megy (szerintem) ez a szivacsos megoldás, mert a plüss is puha, és így a hímzés is olyan "kispárnaszerű" :)
Hát ugyanolyan, mint ahogyan a papírt betetted a fellapba. Az kis ablak és papír, ez meg nagy ablak és hímzés:) Vagy nem ? Márminthogy a papíros hely nem lenn van?
Ajánlom vagy a besüllyesztést, vagy ha jobban tetszik kívül a hímzés, akkor próbáld meg kartonra feszíteni, azzal nagyon könnyű dolgozni (sajna azt nem fotóztam le:()
Nagy ötlet az üresen hagyott rész is, ez nekem mindig gond volt, hogyan csináljak "bianco" naplót...:)
Kérem kérem kérem szépen a belsejét!!!
Amúgy jó lejtőre léptél, mert én is csak ezért az egy esküvői ajándékért fogtam bele és 3 hónap alatt vagy 50 könyvet csináltam:) :) :)
Az ott nem a hurkapálca nyoma :) nem tudom, mitől látszik ilyennek, de az a csík nem az a csík :)
fááni, igen, nyilván egyszerűbb lett volna valami egyszerűbbel kezdeni (hej!:) ), de én mindig ilyen "ide nekem az oroszlánt is" módon fogok bele a dolgokba, aztán okulok :))
Nekem nagyon tetszenek az egyedi anyagokat használó könyvek, mint ez is.
A problémáid zömét szerintem ezek az anyagok okozzák, plüss, szivacs, fotókarton, ... nehéz velük bánni, de a különleges megjelenés kárpótol a gondokért.
Hát elég vastag ez a bébiplüss, és nem sikerült szépen megcsinálnom a hurkapálcázást :) legalábbis a képen nem látható mértékben csak. Szerintem nincs beljebb, csak nem látszik :)
Maci alatt szivacs van, amit kb 10 próba után a ragasztásnál elcsúszott egy kicsit :( A sarkok kénszermegoldás voltak, mert rosszul helyeztem az anyagra a fedlapot, és kicsit kilógott a lemez sarka, és mivel az isten háta mögött voltam, szalaggal tudtam csak megoldani valahogy. Ha tudom, hogy még van egy hetem az átadásra, vettem volna fémsarkot...lehet, hogy meg is teszem :)
A kihagyott hely névhely, mert mikor csináltam a hímzést, még nem lehetett tudni a babó nevét. Hajtáson mit értesz???
Először köszönet a topikért :) meg Szpidinek, hogy olyan jó kis összefoglalót csinált, meg Pihének a táskakönyv leírásáért :) (és nem utolsósorban anyu szakmai utasításaiért, bár szerintem itt nem garázdálkodik :) ), ugyanis sikerült végrevégre elkészítenem az első könyvem. Bizonyos értelemben borzasztó, mert tele van apró hibákkal, bizonyos értelemben meg gyönyörű, merthát mégiscsak saját gyerek :)))
Szóval szeretném bemutatni nektek :) (és ha valakinek van valami ötlete, hogy a jobb felső sarokban lévő foltot mivel takarjam el, ne tartsa magában. Nem tudom, mitől lett olyan foltos!)
Főbb paraméterek: A4-es, bébiplüssben kötve :) a hónapos lapok fotókartonból, a naplólapok ingréspapírból (nincs kép :) ).
Hogyan készült, mintha lakkozás közben ráesett volna egy darab szalvéta.
A saját készítésű könyvön látszódjék a kézi munka, az ívek körbevágása nem olyan régi divat. Vettem már olyan méregdrága borítékot amit kézzel tépett papírból csináltak. Nagyon barátságos, emberi a könyved!
Elkészült a második kopt könyvem, de még mindig nem az igazi.
Most elég jó szoros lett, csak az utolsó köteggel kinlódtam, és sikerült a spárgával jól elszakitanom a papirt, amikor meghúztam. Ez jól látszódik a képen. A papirvágás sem az erősségem, pedig van vágószerkezetem. :(
Megnéztem egy mesekönyvben a temperák emulziós festékek (lásd majonéz). A tojástempera egyik receptje: tojás szélesszájú üvegbe jól összeráva, ugyanannyi lenolajfirnisz, rázás, a tojás nennyiségének megfelelő damár-terpentinolaj, rázás.
Ezzel az emulzióval lehet a pigmentet eldörzsölni, munka előtt egy két térfogatrész vizzel higítható, egy tojásból kijön a napi festékadag.
Létezik még gumitempera, enyvtempera, keményítő-, cellulóz-, kazein-, olaj-, szappantempera.
A műagyag diszperziók (plana) is ebbe a családba tartoznak, bár festeni még nem próbáltam velük, de ami késik, ...
Például a pelikán plaka festék egy kazein alapú tempera, ezen kívül egy távolkeleti olaj temperát láttam már boltban.
A két anyag közt inkább festéstechnikában van különbség. A tempera például az ikonok festéke, és az olajfesték térhódítása elött volt igazán használatban. Egy tojás jól felrázva, némi lenolaj, pigment és már festhetsz is.
A guas sajátossága a fedés, meleg bársonyos tónus, és szinte teljes visszaoldhatóság. Szőnyi képeire jellemző a használata.
A metszés festésnél nem látok nagy eltérést a két anyag között.
A könyv díszítésén kívül a metszés festés, javította a könyvek tisztítását, porolását ezért alakult ki a felső él festése. Nálam hozzájön a kényelem mert igy csak egy oldalon kell összefogni a könyvet. Nehéz is mind a három oldalt azonos árnyalatura festeni.
Ha nem arany akkor mezei vízfestékkel festem.
Az arany "temperák" legtöbbször akrill bázisuak, ha tompítani, antikolni akarod barna, vörös, zöld vízfesték hozzákeverésével megteheted.
A gvas v. guas festék fedő fehérrel kevert vízfesték ezt nálunk temperának hívják.
A valódi temperák tulajdonsága, hogy száradás után nem oldhatók vissza.
Én is csinálgatom a tetszés festést. Egyenlőre csak egyszínüeket, esetleg némi színátmenettel.
Sima vízfestéket használok, ecsettel. Az arany akril tempera (kicsit zavaros a megnevezés, mert az akrill nem tempera, ami nálunk tempera az gvas, de így árulják) higítás nélkül vékonyan kenve egyenletes arany, némi temperával antik hatású lehet, pl. barna, zöld, vörös hozzákverése.
Én inkább csak a felső metszést festem, viaszos rongyal átkenve selymes fényű a vízfesték is.
saref! pont megelőztél! Nyári ékszerkészítés közben született néhány ilyenem könyvnek, csak várnia kellett, mert most egy hónapja dekupi-műhely van soron, de a napokban "szakmát" váltok és elpróbálkozgatok vele. Bár ilyen szépet nehéz lesz.
Szpidi!
Nagyon elegáns kis mű, meg az ötlet is jó, biztosan nagyon meghatódtam volna anno ilyen ajándékon!
Nekem bejött és nagyon szépek, csak kár hogy nem lehet őket használni semmire :((((
Betűként a lapon nem tudod oda rakni ahova akarod, csak ha darabonként berakod őket egy-egy szövegdobozba.Az meg kicsit macerás!
Még arra sem figyeltek, hogy sorolható legyen, ha egymás után rakod őket, rés van a kettő között! :(((
Ezen hellyel-közzel lehet segíteni, ha a betűközt sűrítjük, de a különböző mintákhoz más-más sűrítési érték tartozik, ami ráadásul a betűméret függvényében is változik.
Pölö a C betű adta mintát 24 pontosban 14,4 ponttal kell sűríteni.
Aztán még az illeszkedése sem jó, az egyik vége fentebb van, mint a másik, ezátal soroláskor ronda az illeszkedés :(((((((
Sajnálom, kipróbáltam a linket is, átmásolva böngészősorba, nekem az is bejön rögtön. Nem tudom mi van vele. Pihe, megpróbálok Neked átküldeni emilben 2 betűtipust, meg mindjárt beteszem ide a fotót, az egyiket.
Találtam valamit, talán hasznos lehet. Eszembe jutott a lézeres aranyozás, azzal kapcsolatban. Erről az oldalról betűtipus formátumban képeket, bordűröket, egyebeket lehet letölteni, ami a wordben bizonyos betű leütésekor aktiválódik. ilyenek pl. ez a képe, hogy mit takar Innen lehet letölteni, ez az oldal.
Én úgy töltöttem le mozillával, hogy a betűk alatt lévő útvonalat bemásoltam egy üres gugli lapra, és akkor rögtön a letöltés vagy mentés üzenete jött be. (Még nem tudom mire kell nekem, de gyűjtök. :)))) Lementve, bemásolva a windows/fonts könyvtárába, gondolom használhatóak.
Kösz:) De azért ez nem különösebben nagy durranás, csak kicsit díszitettem.:)
A fehér plüssel könnyebb volt dolgozni. Minnél sötétebb a szine, annál jobban meglátszik rajta minden. És a festék is fog ha nem vigyázok a ragaccsal. Ezt csak tanulságként mondom. De elegáns minden ezzel készült darab. Az előzéket muszáj volt csomipapírból csinálni, mert ugye A/3-as kellett...
Bokorka! Sajna nincs meg a bababellap, mert annyit gányoltam vele, meg a word össze-vissza szerkesztette, hogy kivágtam. Pontosítok, akkor még én voltam ennyire béna, azóta sokat tanultam:)) De most hogy mondod, októberben jön a 2. bébi, csinálok neki is a Lilié alapján. Ha nem nagyon sürgős, ha megcsináltam, küldöm.
Sziasztok, csak olvasóként felteszem ezt a két neten talált könyvecskét. Millefiori díszítés van benne, szerintem nagyon szépek, tudom hogy pl. Pihe, te már csináltál ilyet gyurmából. Csak ötletként. :)
Árkád Kes fémsarkok. Nehéz felrakni, mert teljesen üreges, hasonló a kalapos táblácska is az meg Margit krt.
Olyan antikoló régóta van, azzal van az egyik gyurmából készült órám:) Bronzos. Ami a Praktikában megjelent, annak a párja. Most se értem hogy miért nem azt jelentették meg, pedig az volt a szebb.
Kész lett az első A/4-es könyv egy kislány 18. születésnapjára állította össze az anyuka a születésétől kezdve, családi fotókkal, szöveggel. A végén pedig a testvérek írtak 1-1 idézetet bele. A fotók rá lettek nyomtatva a félfotó papírra.
Mivel személyes és nem is az enyém, a belsejéből nem tudok mutatni.
Mondjuk én A/5-ben csináltam volna, ráadásul úgy 2x ilyen vastag, ezáltal látványosabb lett volna. De nagyon jó az ötlet. A bársony meg szép mályva szinű, a díszitések talán antikolt bronz szerűek.
Pont egy ív ment rá előzéknek, épp csak vonalkódot kellett levágni:)
Valaki vagy ért valamihez, vagy nem, nem kell hozzá egyesület.
Ráadásul mit csinálnak ebben az egyesületben? a horgászok horgászversenyeket, a vadászok vadászatokat, itt meg az nyer aki többet tud egy óra alatt netezni?
:)) Hát mit is mondjak:) Én számítógépes suliba jártam több mint 30 éve és a kezdetektől használom, vagyis a géppel nőttem, de amikor odamegyek egy eladóhoz a nyomtatóknál és szólok hogy milyet szeretnék és átnéz rajtam és a férjemhez kezd beszélni, akkor pipa leszek:) Jól meg is szivattam utána a pasit:) Kérdeztem pár dolgot anyomtatóról amiről halvány fogalma sem volt:) Szinte látni lehetett ahogy megy össze:))
maga a gomb is elég terebélyes vaskos, nem ingbluzhoz találták ki.de korábban probálkoztunk ékszergombbol fülbevalot csinálni, amihez le csippentettük a ögzithetö részt igy ebböl szeretnék kiindulni. mivel amorfde körhöz hasonlit ,igy kivágni a fedön amibe beleillesztem az nem kockástatom egy 3mmtáblánál.
nagyon szép antikolt gombokat vásároltam a kabátomhoz,bökezüen többet is, és most azon agyalok,hogyan dolgozzam be egy könyvbe,mint a zipzáras megoldás vagy a gerincnél.
Nekem az lenne jó, ha egyenletes lenne, ami így elsőre össze is jött, ahol van paszta ott szép a színe, és egyenletes is.Csak itt-ott sztem túlsimogattam, és lekoptattam
Ha a foltbenzines ronggyal kened egyenletesebb lesz, de tul képpen úgy szép ha nem egyenletes:) Nekem nem fog utána. Lehet hogy túl vastagon kented. Gombostűhegynyi kell egyszerre. Mondjuk amikor bőrre tettem vele mintát, azt le kell fújni lakkal, mert ha nagyon dörzsölöm lejön.
Kipróbáltam ezt az Esprimo aranypasztát a metszésen! :)
Hát, kicsit gyakorolni kell még ezt nekem, mert itt-ott hiányos lett -aminek oka valszeg részben az is lehet,hogy a szaga miatt kint csináltam,és annyira sötét volt, hogy alig láttam valamit! :)))) -, de mégis az az érzésem, hogy ez jó anyag lesz ehhez!
Még azt azért megkérdezném, hogy mi a tapasztalat, mennyire fog ez a felület később, mert a majd egy napos kenés is simogatva fogja még a kezemet.
Vagy esetleg le kéne még valamivel kezelni utána?
Előnye még, hogy nem ragasztja össze a lapokat kicsit sem, nem úgy mint a DEKA matt, aminél pár perc után szét kell pörgetni őket,hogy végleg össze ne ragadjanak!
Kár, hogy anyós restaurált albumait nem fotóztam le, mert ott nem bígeltem a borítót, csak erős műbőrt használtam, és beljebb tettem a kartont. Így amikor átböktem a gerinhez rögzítéshez, akkor az még a bőrös részre esett. Egyébként volt, aki 2 külön darabkára szabta ehhez az első borítót.
Először én is hasonlóképp akartam csinálni(az előző oldalhoz ragasztva azt a 2cm részt) az egyik fotóalbumunk így van összerakva(bár fűzési nyomokat nem találtam) és a fotóknak fenntartott helyet a lap szélén egyszerűen befóliázták. A borító bígelésén én is gondolkoztam, de mivel 2*1,4mm kartonból volt, megfelelő eszköz hiányában nem mertem belevágni. Így a fűzés után a pókhálóssal összeragasztott visszahajtott kartonrészt nem ragasztottam oda a másik kartonhoz, pedig szerintem úgy lett volna teljes. Szóval valahogy így nézett ki: