Sziasztok!
Gáz témában kérem a segítségeteket. (Értelmezési problémám is van, és tájékozatlan is vagyok.)
- Adott egy régi építésű nagy családi ház, amiben két különálló lakásrész (házrész) van, külön bejáratokkal.
- Mindkét lakásrésznek saját radiátoros fűtési rendszere van, különálló gázkazánokkal.
- Mindkét lakásrészen vannak gáztűzhelyek.
- Mivel a régi háznak (házrésznek) már az építkezés előtt is volt gázbekötése és fogyasztásmérője, építkezéskor (~1998) nem lett új gázmérő felszerelve az új építésű házrészhez.
- 1 db gázmérő méri a ház (épület) gázfogyasztását. (<20 m3/h)
- A mérőtől egy fővezeték fut végig a ház hátulján, épületen kívül, és erről vannak a leágazások az egyes fogyasztási helyekhez.
- A ház az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. elosztási területén van.
(- Elektromos szempontból külön mérők mérik a két házrész villamos áram fogyasztását.)
A jövőben szeretnénk a két házrész gázfogyasztását is külön mérni.
Fizikálisan egyszerűen megoldható(nak látszik) a dolog.
- A meglévő gázmérő bekötési pontja előtt egy T-elágazással be lehet kötni egy új gázmérőt.
- A ház hátulján futó vezetékről le lehet választani az új házrészt ellátó (gerinc) vezetékszakaszt.
- Az új mérőtől új vezetékszakaszt kell kiépíteni az újabb építésű házrész fogyasztásának ellátásához.
Minek számít a második gázmérő felszerelési igény?
- Új bekapcsolásnak?
- Kapacitásnövelésnek?
- Egyébnek?
- Mi az ügyintézés hivatalos menetrendje?
- Szükséges ehhez tervező vagy elég egy gázszerelő mester?
- Milyen költségekkel kell kalkulálni?
Olvasgattam a szolgáltató oldalát, de nem lettem sokkal okosabb.
Szeretnék tájékozottabb lenni, mielőtt felveszem velük a kapcsolatot, ezért bármilyen útbaigazítást, segítséget, tényleges információt köszönök előre is.