Megvan a K20d Tetszik. Igy hogy a másik 20d mellé tettem kicsit kicsinek tünik. :) de majd talán a markolattal. :) Hol tudnék hozzá szerezni leirást PDFben? Ha valakinek van kérem dobjon egy mailt. Köszönöm R
én már álmomban a K2D-t simogatom...................egy 2,8/16-80 AS,AF,TI,DZ,EF,GH,SUBi-DUBI,XYZ objektívvel.mongyuk zeiss gyártmányban:):):):):):) . ....szipogva bevallom, utoljára a k20d-én január 19-én nyomtam meg az expógombot........... most hogy kézbe vettem, furcsa is volt.............ejjjjjjj, ez egy piszok ergonómikus váz, testes, jó súlyelosztás -főleg a P6 biometar 2,8/80-al- a grip írtóra hiányzik:(:(:(: . . áááááááÁÁÁÁÁÁÁÁÁ
Persze, mind a kettő lehet előny vagy hátrány, megszokás kérdése. Az én 500-asom pl. tartalmaz egy behúzó gyűrűt, amivel a blendét tudja behúzni élességállítás után. (Persze ki állítaná 8-nál sötétebbre...)
:-) Ez a tipikus esete, amikor valaki egy "hibából" előnyt kovácsol. Az eredeti kijelentésed félrevezető, még ha technikailag igazad is van. Az általad említett előny mondjuk F8 esetén alkonyatkor nem biztos, hogy akkora előny. Köszönöm a pontosítást, nem használok M42 obikat, ismét tanultam valamit.
Mert K bajonettnél zöld gombot kell nyomni, M42-nél meg semmit, viszont sötétedik a kereső, ahogy csukod befelé az obit. (Azaz: az obit mindenképp lerekeszeled valamennyire, utána M42-n semmit sem kell csinálnod, de minél nagyobb lesz a blende szám (most nem jut eszembe, mi a neve), annál sötétebb lesz a keresőd, K-snál ugyan nem változik a keresőkép, viszont nyomni kell egy zöld gombot. Ha elfelejted, akkor alulexponált képeid lesznek. Én néha elfelejtem.)
M42-t lehet Av-ben használni. Csak tapasztalatom szerint, az egyes obik a legkülönbözőbb korrekciót igénylik. A Tair 300/4,5 +2FÉ-t igényelt, a Super-Takumar 300/4 -2FÉ-t... Meg persze nincs blende beugrasztás.
na szóval, ha az üzemmódválasztót Av-be tesszük, akkor a gép nem kezel blendenyílást, tök mindegy, hogy az objektív blendegyűrűjén mit állítunk be, a maximálisra kinyitott blende mellett szabályozza az expozíciós időt
ha M-be tesszük a kapcsolót, akkor a gyűrűn beállított értékre beugró blende működik, de nem működik a fénymérés