Keresés

Részletes keresés

bpmcwap1 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1570
ne izguljon fiatalember, 15 év múlva a pelletkazánokat is ugyanúgy fogjuk kidobálni ahogy az olajkályhákat és a gázkonvektorokat...
:)
Előzmény: skipper II. (1556)
skipper II. Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1569
Köszi a választ.

Egy indirekt fűtésü melegvíztárolót (bojlert) fűthetsz vele. Ugyan úgy mint más típusu és fűtésü kazánról.

skipper
Előzmény: Zolp (1558)
skipper II. Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1568
Üdv haka!

Kicsi a világ, de az Index Fórum még kissebb.
Légy üdvözölve!
Lassan jön a jóidő, és indul a vizi élet.

skipper
Előzmény: hakapeci (1561)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1567

Érdekes ez a Bricos eset.

Amikor elkezdték árulni az egyik legjobb pellet volt az országban. Szorgalmasan ajánlottuk is a beüzemeléskor kérdezőknek. Míg egyszer azt a telefont kaptam, hogy mit tegyek a sz@ros pellettel amit ajánlottam. De következetes volt a bót, mert azóta csak rosszat hallok a pelletről mit árulnak.

Előzmény: XX Hajek 1100 (1566)
XX Hajek 1100 Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1566
Üdv mindenkinek.



"Néhány szakmai információ, miért nem működik például az energiafűből vagy más mezőgazdasági anyagból vagy szalmából készült pellettel egy lakossági pelletkandalló vagy pelletkazán. Ezekből az anyagokból készült pellet tökéletes elégetéséhez több oxigén szükséges, mint a fapellet elégetéséhez, mert tartalmaz többek között cellulózt. Ez a papírgyártáshoz nélkülözhetetlen anyag jelen esetben csak gondot okoz nekünk, nem is keveset, mert a pelletben lévő cellulóz a kevés oxigén miatti elégetlen égés során csak "megolvad", és a "megolvadt" cellulóztól a pellet leragad, beragad az égéscsészébe, és tökéletlenül ég, azaz nem ég el. Majd a ráhullott újabb pelletszemekkel ugyanez történik, annyi különbséggel, hogy azok hozzáragadnak az alatta lévő anyaghoz, és a pelletkandalló vagy pelletkazán pelletcsészéje rövid idő alatt megtelik ezzel az összeragadt, összeállt anyaggal, ezután a készülék "túldobálja" a pelletet, azaz kihullik a pelletcsészéből a beadagolt pellet, mert az tele van már ezzel az összeragadt anyaggal, majd a pelletcsészét át sem tudja fújni a kandalló füstgázventillátora levegővel, szintén az előbbiek miatt. Innentől már gyors út vezet a hibakód előjöttéig és a teljes leállásig. Az igazán jól működő ipari pelletkazánok, amelyekben el lehet égeni az energiafűből készült pelletet, "forgótányérosak", mint a mikrohullámú sütő, azaz keverőrostélyosak, ahol is a kazán égés közben folyamatosan keveri a pelletet, hogy az nehogy leragadjon, ezzel párhuzamosan több levegőt is ad neki, hogy tökéletesen elégjen. Tehát ezért nem tudjuk otthoni, lakossági pelletkandallóinkban, pelletkazánjainkban rendesen használni az energiafű vagy szalma vagy egyéb mezőgazdasági anyagból készült pelletet."

Csak okulásként írom a fentiek alátámasztására.


Kb.:1-2-hónapja írtam, hogy 20%pellet és 80% kukorica keverékkel használom a BOIDOM kazánt. Eddíg 2x volt problémám ezzel a keverékkel.Először amikor valami barna trutyi folyt vissza a csőből és utána megállt a kazán. A probléma oka a 2."beszállítótól " vásárolt kukorica nedvesség tartalma volt. A párás hideg füst kicsapódott a kéményben +a készülékben, és nem érzékelte a valós füstgáz hőmérsékletet. Alapos tisztítás után, (ez elszívó ventillátorban a hőfokérzékelőt is), és a tüzelő tiszta keményfa pelletre cserélése után kiszáradt a belseje. Beszereztem tökéletesen szárított kukoricát, visszaállítottam az eredeti arányt és azóta működik tökéletesen.Porszáraz a belső felület, vékony világos hamuval.
A csésze eltelítődése ennél az aránynál kb.3-nap, tehát 2-naponta kell tisztítani hogy ne süljön bele és át tudja szívni a ventillátor.

Másodszor a Bricós "fenyő" pellettel jártam meg. Tesztelni vettem 1-mázsát.
Hőértéke nulla, mivel fenyőkéregből és rengeteg földből és kavicsból áll.Az hogy használni nem sok értelme volt, az csak a kisebbik probléma.A kavics tartalom okozott gondot! A behordó csigát sikerült úgy megakasztania, hogy kívülről nem lehetett még megmozdítani sem. Maradt a bontás és tisztítás.


Üdv.: Hajek




Előzmény: Törölt nick (1563)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1565

Ez mind igaz amit írtál.

A hozzáfűzés még annyi.

Ugyanezeket a bajokat okozza a "kéménynélküli" vagy hibás kéménybe való bekötés illetve azzal való használata a berendezésnek.

Aztán van még a szennyezett tüzelőanyag problematikája. Volt már szög, tejfölös pohár bedarálva, fűrészpor hegyek........!

Ezek egy része a takarítás hiánya, de pl.: a szög egyáltalán nem biztos hogy nem a pellet szerves részeként került a garatba.

A szervizesek által vívott csatákról, én könyvet írtam régebben, igaz nem pellet a téma, de ezekről is összejön hamarosan egy kötetre való.

A legaranyosabb tulajdonos az volt aki a szőlő venyige 6 mm.-es szálait akarta megfelelő hosszúságúra szabni, és a kandallójában elégetni. mikor elmondotta, kérdésem az volt. Hol van elrejtve a kamera. mert azt hittem a kandi kamera van jelen.

Tehát cipőt, a cipő boltból, és pellet fűtőkészülékbe, pelletet a belevalóból!

 

És egy kis csemege:

Égető csésze

http://kepfeltoltes.hu/090301/_get_cs_sze_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

 

És agarat egy tejfölös poharas kiképzés után

 

http://kepfeltoltes.hu/090301/DSC00711_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Előzmény: Törölt nick (1563)
Zolp Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1564
Én kifejezetten olyan kazánt keresek, amelyik mezőgazdasági termékekkel is tökéletesen üzemel. Több ilyen kazánt is találtam már (az önök honlapján is), ahol írják hogy lehet agri-pelletet használni, így gondolom a garanciával sem lenne probléma. Hátrányának csak a több hamut írják. Igaz az is, hogy vannak olyan kandalok, kazánok melyek csak kifejezetten fapellettel használhatók.
Előzmény: Törölt nick (1563)
Törölt nick Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1562

Lehet.

Állítanak is elő, de csak ipari, és kommunális méretű kazánok megfelelő tüzelő anyaga. lakosságiméretű, "finomlelkületű" pellet fűtőkészülékekbe nem vált be, különböző káros kémiai folyamatok előjövetele miatt.

Tehát ezek elégetését hagyjuk a nagyfogyasztókra.

Nagy árdifferencia amúgy sincs! Érdekes! 

Az előzőekben a "silós" szállítás került szóba. Ennek fogadó oldalról gyakorlatilag semmilyen háttere nincs, háztartási viszonylatban. Az ipari méretű pelletkazánok meg eleve így épűlnek.

Talán a fő törekvés a több helyen való pellet értékesítés lehetne, mivel az létre hozhatna egy egészséges versenyt. Itt elsősorban nem is az árra gondolok, hanem a minőségre.

Előzmény: Zolp (1559)
hakapeci Creative Commons License 2009.03.01 0 0 1561
off!

hali skipp! hogy merre találkozunk? ki hinné

haka

on !
Előzmény: skipper II. (1556)
cb750f Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1560

www.olcsofutes.eoldal.hu
Előzmény: skipper II. (1556)
Zolp Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1559
Üdv!

Érdeklődnék, hogy mezőgazdasági termékekből nem lehetne előállítani pelletet. Alapanyag lenne elég (szerintem olcsó is), és a minősége is könnyen ellenőrizhető.
Előzmény: Törölt nick (1555)
Zolp Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1558
Én is ugyanezt a kazánt néztem ki. Tegnap láttam is egyet működés közben, ott szénnel meg mindenféle mezőgazdasági hulladékkal (búza-kukorica ocsú, szalma) tüzeltek, úgy fele-fele arányban. Az illető azt is mondta, hogy kukoricával is próbálta és nagyon jó volt, de a repce volt a legjobb ugyanúgy szénnel keverve. A kukoricánál arra kell figyelni, hogy jó száraz legyen. Viszont nem tudom, hogy lehet-e ezt a kazánt nyáron hmv előállítására is használni, van-e olyan beállítási lehetőség a számítógépén.
Előzmény: skipper II. (1556)
ernyös Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1557
Sziasztok !
Most épitkezem és kb. 350 m2 hez milyen kazánt ajánlanátok és mennyiért lehetne beszerezni és hol ? Köszi !
skipper II. Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1556

Sziasztok!

Mi is "meguntuk" a magas gázszámlát.
Kinéztem egy kazánt: EKO karbon pellet automata kazánt.

A leírásban szerepel, hogy ez a kazán alkalmas sokféle anyag, pl. fűrészpor elégetésére is. Pellet beszerzése nem okoz gondot, de....
Nekünk saját termésből nagy mennyiségü napraforgó, és kukorica rostaalja keletkezik. Ez költségmentesen rendelkezésünkre áll.
(Fűrészport is kapnék ingyen, pusztán elszállításáért kb. 4 km távolságban.)
Ilyen anyagok elégethetőségéről kérnék tőletek gyakorlati tapasztalaton alapuló véleményeket.

A kivitelezés részemről nem okoz gondot, hísz saját cégem egyik fő tevékenysége éppen a gáz-víz-fűtésszerelés.

Idősebb ügyfeleim már a nagy gázprogram idején, kb 15 éve többen mondták nekem:
-Figyelje meg fiatalember, 10 év múlva úgy fogunk járni a gázkonvektorokkal, mint az olajkályhával. Ki fogjuk dobálni őket!-
És igazuk lett!!!

 

Köszönettel várom hozzászólásaitokat.

 

skipper

Pitylogós Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1554

És tudjátok tartani a DIN+ra a tonnánkénti 200 EUR körüli bruttó árat, vagy itthon drágább lesz, mint DE, AT és CH?

 

Lesz esetleg végre itthon is ömlesztett, tartálykocsis-befúvatós szállítás emberi áron? Hogy megérje silót venni/építeni, és ne kelljen 3 sérves porckoronggal és vasalt bokával zsákot cipelni...

Előzmény: Törölt nick (1553)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.28 0 0 1552

A nyílt, személyre szabott sértegetésnek véleményem szerint nincs helye semmiféle fórumon, ezzel (mint néha érintett) teljesen egyetértek.

De van itt azért igazság is.

A magyarországon felhasznált pellet jó része valamilyen csatornán érkezik az országba. Vagy orosz, ukrán és román oldalról. megkérdezésemre egy alkalommal azt válaszolták, mondjam meg az elvárt minőséget és olyan minőségi tanúsítványt kapok. (Ukrajna)

Elmondanám, hogy a"bevizsgálás" olyatén forma eljárása, hogy

"Mi minden egyes pelletgyárat vásárlás előtt tesztelünk, cégünknél működő pelletkandallóban elégetjük a pelletet, mielőtt forgalmazásra kerülne, "

Ez azért kevés az üdvösség elnyeréséhez!

Ha még hozzáteszem azt is, amit ugye én már személyesen is tudattam többek között veled is, hogy a forgalmazónak milyen adatokat kell a csomagoláson feltüntetnie!

Ezt nagyon sok kereskedő nem teszi, Ti sem, és mások sem.

Ezért igazából nincs is mit reklamálni, mivel Te nem tudod mit adsz el!

A fogyasztó nem tudja mit vesz meg!

Az sem járható út, hogy adok egy tételhez egy fénymásolt "megfelelőségi nyilatkozatot", mert azt mindenki tudja, hogy szinte kamiononként más-más helyről származik az áru. Örülök, hogy felszólaltál itt a neved vállalásával, mert ezt nem csak a Te cégedről lehet elmondani.

Van olyan kereskedő, aki ugyan a pellet "személyazonosságiját" minden zsákra rányomtatja, a baj csak az hogy szinte minden tétel más minőség, egy kaptafára húzva. (feliratozott zsákba csomagolva)

Ki lehet jelenteni, hogy a gyártók pellet minőségi hullámzását sem az alapanyag, hanem időszakonként a "beszerzés" befolyásolja! Érdekes?

Ezért a "finomabbb lelkületű" készülékeket, gyártók mélységesen bajban vannak, hogyan oldják meg, a jó minőségű pellet elégetésére gyártott pellet kandallóikban a "szárított tevesz@r" -ból készült pellet elégetését.

Az valóban igaz, hogy a gázcsap záráskor a pánik hangulat végett, minden égethetőt felvásároltak a vevők. De ilyen helyzetre nincs a PTK fogyasztóvédelmi törvényében külön fejezet. Ha valamelyik pellet értékesítő ez idő alatt a beszerzésre való hivatkozással rossz minőséget ad el, azt ugyanolyan módon szankcionálhatják, mint a "békeidőben"  történő, minőségi kifogásokat.

 

"Havi 15-20 db értékesített pelletkészülékkel a hátunk mögött egyre több vásárlónk "kerül" fel ide a fórumra, és próbálja megosztani a tapasztalatait a többiekkel..."

Gartulálok!

 

Kovács István

EDILKAMIN

Márkaszerviz

 

Előzmény: Törölt nick (1551)
mclasky Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1550
Sziasztok!

Én is az Orosz Vimex pelletet használom, most van végre kézzel fogható eredményem. Az eddigi pelleteknél magasabb hőfokon ég, le kellett vegyem a kazán teljesítményét, hogy ugyanazt a kapjam(Biodom 27, 5-ös fokozat helyett 3-as) Ez gyakorlatilag egy jó 10-15%-os megtakarítást jelent. Persze van némi negatívum is, a kormozás nálam is jelentősebb, de nincs még a kazán ventilátora erre a pelletre optimalizálva.
Szállításban elég rugalmasnak tűnnek, mivel a cégünk ősszel át áll pellet alapú fűtésrendszerre, szóba jött a kamiontételnyi kiszállítás is. Szerintem kérdezzetek rá konkrétan.

más: repcehulladékot szárítgattam, szombaton megnézem hogy muzsikál egy 60/40 keverékben.

Zsolt
lenes Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1549
Egy kis kályhát ( 5kW ) üzemeltetek vele. Mivel a gyártók most indultak az első szériákban sok volt a homok , ami ráéget az égető csészére ettől elkezdett kormólni. Amit mostanában csinálnak már nem tartalmaz homokot és nincs már gondomm vele. A Kályhámon százalékosan tudom állítani a különböző fokozatok fogyasztását és 50 % -al visszább kellet venni a fogyasztást a gyárihoz képest és igy is leadja azt a teljesítményt amit a tiszta román fenyőpellettel korábban tudott. Brutálisan jó az ereje. Többet kell takarítani (3 naponta kiporszívózom ) mint a fenyőpelletnél de megéri. Arra figyelj hogy frisset kérj!
Előzmény: nylc (1542)
Jesu Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1548
Más: próbáltam kicsit optimalizálni a működést és visszaköszönt az, amit pelletdoktor írt. Lejjebb vettem a légtömeget, hogy több idő legyen a hőcserére. Begyújtáskor belefutottam egy olyan dologba, hogy az első visszaszabályozáskor (elindul a szívattyú, eléri az adott hőfokot) annyira megáll a füstgázelvezetés, hogy a láng visszafordul a terelőkről, így két oldalt fent lekormozódik szinte azonnal az üveg!

Ez két ok összejátszása miatt van megfigyelésem szerint:
1) Alacsony hőmérsékletű még a kémény, nemigazán tud átmelegedni: füsttorlódás lehet a kicsi ventifordulaton.
2) Ilyenkor mindig sok bent a csészében a pellett (túltöltés az elején, lassú indulás miatt) és túlfut az egész. Amikor leveszi a teljesítményt a hőfoknál, rengeteg anyag bentvan félig elégve, hatalmas a láng, mossa az egész belteret.

Megpróbálom beállítani a kezdeti adagolást pontosabban.
(És mintha lenne egy begyújtás utáni +"átmosás" is, ami kiviszi a javát a csészéből.... de ezt csak halkan, csendben jegyzem meg, eddig nekem nem volt bekapcsolva)
Ez miatt a túlfutás miatt közben is erősebben kormol. Még az üzemmódok közti váltás finomításával lehetne a dolgon javítani érzésem szerint.
Jesu Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1547
Kormolásról jut szembe. Megint kezd aktuális lenni egy nagytakarítás. Tegnap észrevettem egy érdekes jelenséget a leállás közben:

Meggyulladt a korom a kandalló belső falán! Apró vörös izzó pöttyök terjedtek egy pontból szanaszét, futótűzként terjedve, mp-enként 0,5-1cm-t megtéve mindaddig, míg körbe nem ért mindenhol. Mire leállt a kályha, kialudt ez is. Érdekes és szép jelenség volt. Felvetődött bennem, hogy okozhat e galibát egy ilyen? Nem tűnt magas hőmérsékletűnek és az adott helyen pillanatokig tartott csak.
Előzmény: nylc (1545)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.27 0 0 1546
Keveset vettem egyszerre, elfogyott, most vettem megint, de szerintem ez még ugyanabból a szállítmányból van mint az előző. Teszek el belőle egy marékkal és majd összehasonlítom a következő szállítmány anyagával. De ez már csak nyáron lesz, akkor hátha alkuképesebb. Nálam kevesebb mint 15 kiló fogy naponta, és nem tudok 2 raklapnál többet tárolni, de ez nekem elég is egy szezonra, emiatt nem is nagyon tudok alkudni. Viszont beszállnék szívesen egy közös vásárlásba az europellettől.
Előzmény: nylc (1545)
nylc Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1545
Köszi az infót. A kormolás nálam nem nagyon zavaró, a kazánon nincs takarítandó üvegfelület.

Vettél már belőle többször is? Arra lennék kiváncsi, hogy mennyire állandó a minőség. Az alkuval még megpróbálkozom én is, szezononként 1 kamion biztos elmegy nálunk, ez már látszik az idei tapasztalatokból. Ha nem alkuképes, még mindig próbálkozhatok az europelletes szép tiszta fenyőcuccal, de csak tavasz vége felé, hátha addig az ojró és a pelletárfolyam is lejjebb megy.

Most meg marad az innen-onnan-amonnan apránként vásárolgatás a hátra lévő, remélem minél kevesebb időre.
Előzmény: Törölt nick (1544)
Törölt nick Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1544
Szia!

Én is a Vimexes ukránt használom. Jól ég, viszont a kandallóm üvege sokkal gyorsabban bekormolódik tőle. Egymás után próbáltam a fenyővel, ugyanannyi fogyott belőle ugyanolyan körülmények között. Én ebből szeretnék nagyobb tételt venni, de csak 1-2 forintig alkuképes :(
Előzmény: nylc (1532)
jaxy050311 Creative Commons License 2009.02.26 0 0 1543
Szia komcsa,

Érdeklődnék mi van a Biodom kazánnnal?müködik rendesen?Amúgy az elktronikája milyen színű,zöld vagy piros?
Előzmény: komcsa (1458)
nylc Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1542
Te próbáltad már? Milyen?
Előzmény: lenes (1541)
lenes Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1541
Cegléden kapsz 45 bruttóért ezt hívd 30/2079599
Előzmény: nylc (1540)
nylc Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1540
A lenest próbáltam én is, egy időben irtó nagy sajtóvisszhangjuk volt, állami támogatással hatalmas üzem, magyar pellet, húdeszupi.

Felhívtam a weboldalról a telefonszámot, kérdem van-e pellet eladó. Micike a túloldalon nyökögött, de végülis eljutottunk odáig, hogy elkérte a számomat, hogy egy kereskedő visszahívjon.
Kereskedő fél óra múlva hív, megkérdi miért kerestem (!). Mondom pelletet szeretnék venni raklaptételben (vagy több raklap tételben), van-e, miből, mennyiért, hol.
Azt mondja, hogy csak annak árulnak, aki tőlük vette a kazánt is, de nekik 25 Ft/kg-ért. Megköszönöm, leteszem.

Szóval a lenesnél nincs eladó pellet.
A mi zsebünkből kimetszett állami támogatás arra ment, hogy csak olyannak adjanak el a nagyrészt támogatásból felépült gyárban gyártott pelletet, aki náluk vette a kazánt. Bravó!

Nem baj, majd megveszem máshol azt az évi 20-23 tonnát, ha nekik nem kell a pénzem,
Előzmény: lenes (1537)
Zolp Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1539
Köszönöm mindkettőtök segítségét!
Most már biztos hogy én is pelletes kazánt veszek. Nekem amúgy a kondis kazánt 600 ezerért + a bekötés anyaggal együtt 200 ezer, meg még gázterv plusz még sok minden, mire az egész meglett volna több mint egy milla. És akkor még csak van egy kazánom. Ennyiért bőven megkapom a pelletes kazánt, amit ugyebár a gáz töredékéért üzemeltetek. Én főként kukoricával, búza és szén keverékével használnám. Ha jól tudom ezek fűtőértéke közel olyan jó, mint a jobb minőségű pelleté.
Eddy N Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1538

Akkor nem jó kivitelezőt választottál...

Nálunk nincs gáz, de volt olyan, aki tartályos gázt akart javasolni. Szóba se álltam vele.

Előzmény: Zolp (1535)
lenes Creative Commons License 2009.02.25 0 0 1537

Egyébb beszerzési forrás.

 

6. Lenespellet :  Érsekcsanád vagy Cegléd:nyárfapellet , fűtőértéke 18,5 MJ/kg fölött.

A pelletet maguk gyártják + egy olasz cég gépeinek kizárólagos kereskedői és vannak saját gyártású gépeik is.

A tőlük gépet is vevőknek bruttó 30 Ft/kg , csak pelletet vásárlóknak bruttó 45 Ft/kg.

 

Előzmény: nylc (1528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!