Hetek kérdése és megjelenik (végre) a 24x36 milliméteres szenzorral szerelt Pentax K-1 FF DSLR.
Idevárok mindenkit akit érdekel ez a technika, illetve van információja és ezt megszeretné másokkal beszélni.
"A Tamron 28-75 az az obi, amitől nagyjából mindenki szabadul, ha ki tudja váltani valamilyen módon."
No ezt mégis honnan veszed?
Én kb. 6 éve használom termelek vele gyilkolom és tökéletesen meg vagyok vele elégedve. A képe király penge éles nagyon 2,8 is jó képet készít. A Canon hasonló 2,8 L obija nem volt ilyen jó. Egy komolyabb baját sikerűlt feltárni. Nem túlzottan szereti az ütéseket. De én használtan vettem és nem is adom el még jó sokáig.
Ne általánosítsunk már ennyire.
Az előzö hozzászólásodhoz meg annyit.
Aki 2 millióból nem tud magának 2 hét alatt tuti Pentax felszerelést összerakni az meg is érdemli, hogy más márkát vegyen. ;-)
77 Limited azt írod csak az van, no de mink más ha az tökéletes?
FA obikkal tele a net és ha nem fillér b....s van a vámmal pillanatok alatt meg lehet venni egy FA sort 28-100 MACRO ig. Tény, hogy a FA*70-210/2,8 drága. De melyik gyártó csúcs obija nem az?
Beszélgetni szeretnék a Pentaxról, nem minden áron meggyőzni az igazamról. Mert olyan nincs. Kérhetem ugyanezt? Mert ez a felsorolás egy kicsit a vicc kategória, vagy inkább a minden áron ellentmondani akarásról szól. Az 50-es és 135-ös Pentaxot említettem, a 90-es és 70-200-as Tamronról megfeledkeztem, tény. A másik három obi viszont a vicc kategóriája. A Tamron 28-75 az az obi, amitől nagyjából mindenki szabadul, ha ki tudja váltani valamilyen módon. A Sigma már APSC-n sem remekel kimondottan, hát még FF-en. A Tokina régi, filmes zoom obi.
Kicsit ki kellene tekinteni a Pentax határain kívülre, mondjuk oda, ahol a K-1 feltételezett érzékelőjét már használják. Nagyjából csak a top kategóriás objektívek tudják kiszolgálni, különben a képminőség a béka segge alatt lesz.
Van élet 2,8-tól szűkebb induló rekesszel is, ha valaki nem a kis mélységélességre hajt, de fel tud-e nőni egy 3,5-ös vagy egy 5,6-os objektív a feladathoz, amit az érzékelő támaszt vele szemben? Nekem az FF 24 MP is olyan, hogy határon mozog, pedig 1,8-as üvegek vannak hozzá. Egyszer próbáltam minőségi, filmes 2,8-as zoom obit, de nem kiábrándultam belőle. Pedig a Nikkor 80-200/2,8 nem egy rossz objektív, csak már 24 MP-hez is kevés.
D600, és aki olyat vett, az majd mind azt fogja mondani, hogy megbánta. Te szeretnél olyan gépet, ami gyárilag olajozza a szenzort? No meg felhasználás függő a dolog. Nem mindenkinek optimális az FF. A a gyobb lapka jobb, talán ez nem vitaalap, de hoz-e annyit a konyhára annak az adott embernek, mint amibe kerül? Egyáltalán, ki tudja-e használni?
Igazad van, nem csak limiteddel lehet fényképezni. Játszunk a gondolattal kicsit, van két millám felszerelésre itt a zsebemben, és két hét múlva meg kell hogy legyen, mert megyek telelni. Engedjük meg azt a szabadságot, hogy amit eddig rebesgettek gép és objektív terén már bejelentették, és vegyük hozzá a mai használt piacot. Mit tudok összerakni 2 héten belül?
Mi van a használt piacon? Jellemzően manuál 50-es, esetleg manuál 35, 135, elvétve AF 50, makró, szökőévente AF 35. A többi gyutáv kb hasonló időközönként fordul elő valamilyen formában (M, AF). Abban a 10 évben, amióta fényképezőgépet használok 1 db 85-ös volt az adok-veszekben. Ha szerencsém van, akkor pont most akarná eladni mindenki az objektívjét amire szükségem lenne. Vagy marad a bolt 2 db makró obival, 2 db nem limited obival és a 3 limiteddel, meg a most bejelentett/bejelentés alatt álló zoom-ok.
Abban igazad van, hogy csináltak egy rahedli obit K bajonettel, amit lehetne használni, de ténylegesen, valójában meg lehet venni ezeket reális időn belül?
Az ember látószögben gondolkodik. Ebből kiindulva az APSC-n használt objektívjeit nem fogja tudni használni FF-en, mert nem azt a látószöget adja. Ha van egy szerencsés akinek van egy 28+35+50 sora annak is kellene legalább egy 85-ös FF vázon (ami nincs) vagy a 77-es limó. De nincs más, csak a limó. Vagy a 70-200 600 eFt-ért. Esetleg a még meg sem szellőztetett 28-1x5 f5,6.
Sigma, Tamron már nagyon régen visszaszorította K bajonettes kínálatát, az új fejlesztéseket nem adják ki Pentaxra, a régiek kikopnak a boltok polcairól. Van még a Walimex manuális obi olyan áron, mint máshol az AF.
Ha tovább játszunk, akkor Canikonból 2 hét alatt mit lehet összerakni? Mennyiből?
Az a pár zoom obi, amit kihoznak a géppel nagyon jó, nagyon kell ahhoz, hogy kívülről bevonzzanak vevőket, mert jó árban adják őket. De fizetőképes kereslet csak a fejlett nyugati világban lesz rájuk. És tőlünk nyugatabbra sem akar mindenki nagy zoom obikkal szaladgálni, sokan szeretik a fixeket, ahol meg nagyjából a limitedek vannak meg a 35/2,0, és az 50/1,4.
Nem azt mondtam, hogy olcsó, nem volt az, de Pentaxban ugyan azt kiépíteni még drágább lett volna. Nem is kell a szegény embernek gépet gyártani, ezt sem mondta senki. De elég nehéz úgy átcsábítani valakit az erő sötét oldaláról, hogy akár még nyugati mércével mérten is érezhetően vékonyabb pénztárcával távozik a vevő, mintha ugyanazt Canonban vagy Nikonban veszi meg. És ez nem a kétfilléres kategória, hanem mondjuk a 600.000 - 1.500.000 Ft-os árkategóriába eső felszerelés (de lehet, alálőttem az árnak). Akkor mivel térít meg?
Hoho, de még mennyire! APSC vonalon én a Penatxot tartom a legjobbnak. A gépek kézreállóbbak, több hasznos funkcióval rendelkeznek a Canikon társaiknál, és ezen a vonalon a Pentaxnak a legjobb, legátgondoltabb az objektívkínálata.
Ez most nem feltétlen jófejség lesz amit mondok, de szerintem a Pentax nem a Magyar piacot tartja elsődlegesnek amikor az árait meghatározza.
ÉN úgy látom, hogy az elsődleges piacain (igaz csak Japó, Németo, USA területen látok rá) egy diplomás kereső (normál középmeló, nem vezetői szint) kénylemesen megengedheti magának a full framet, kb 2 heti fizuból. Ha akar erre költeni.
Ha nem tartanék attól, hogy az első generáció gázos lesz, már én is sas szemmel figyelném az induló dátumot.
"Egy kollégám most adja el a nikonját (nem tudom milyen) és vesz k-50-et, mert jobban jár vele."
Hát ezen felröhögtem. Mert pont így jártam a minap. Volta megy iskolai rendezvényen és az egyik szülőtárssal beszélgettünk a gépekről. Neki Nikon gépe volt egész jól el látva (gyerek és hobbi felszerelés).
Majd 1 hét után írt egy mailt, hogy segítsek neki Pentaxot venni mert eladta a Nikont. Neki olyan váz kell amiben benne van az SR és ez a kompatibilitás ez a rugalmasság és ezen az áron. Hangsúlyozom nem egy Mo. közepesen kereső apukáról beszélünk. Inkább olyanról aki a hobbira simán kiad 2-3e eurót. És mégis mikor megmutattam neki a K5IIs képeit. Az obi árakat (amit Peti olyan nagyon lehúz) 1 hét alatt váltott. És azóta mikor találkozunk vigyorog mint a tejbe tök és élvezi az új felszerelését. Ebay-ről veszi a használt FA obikat és imádja minden obival SR amit nem kell minden obiban megfizetni :-).
"Nem értem mi ez a Limited őrület, mintha csak azzal lehetne fényképezni."
Nem csak azzal lehet. De még a feleségem is kiválogatja kb 2000 kép ből. Mit készítettem FA77mm Limiteddel. És nem az exif alapján hanem mikor vetítem a diákat. Ezért jó a Limited. Annyival jobb, hogy azt már a kívül állók is észreveszik.
Mondjuk nekem nincs sajnos még így is sokallom az árát, hogy tudom mit tud.
"Azt szerintem senki nem gondolta - rajtad kívül - hogy a Pentax az első FF-es vázát a "szegény" embereknek fejleszti. Most nagyot kell robbantani, hogy felnézzenek rá, észrevegyék, hogy igenis jó tud lenne egy PENTAX váz, szerintem ez inkább járható út! "
Úgy-úgy! Főleg akkor, amikor ott a k-50, k-3 aps-c lapkával, ami amatőr vonalon bőven kielégítheti az igényeket. Van alternatíva árban apsc-n, nem kell a kardjába dőlni a kispénzűeknek. Egy kollégám most adja el a nikonját (nem tudom milyen) és vesz k-50-et, mert jobban jár vele.
Érdekes dolgokat írsz. Ennél közelebb més sosem volt a Pentax társadalom egy FF vázhoz, TE meg most lettél közömbös... Azt se hallottam még soha, hogy anyagi okok miatt tér át Nikon-ra. Szerintem mindent lehet mondani a Nikonra de azt hogy olcsó... Azt szerintem senki nem gondolta - rajtad kívül - hogy a Pentax az első FF-es vázát a "szegény" embereknek fejleszti. Most nagyot kell robbantani, hogy felnézzenek rá, észrevegyék, hogy igenis jó tud lenne egy PENTAX váz, szerintem ez inkább járható út!
Dehogy vitatkozunk, beszélgetünk. Én kifejezetten nagyon vártam az FF Pentaxot, ami mostanára alábbhagyott, de nem közömbös. Levetkőzve márkaelfogultságomat áttértem Nikonra, mert a pénztárcám úgy ítélte meg, hogy jobban teszem, mintha maradok - akor még APSC - Pentax vonalon. Az azóta megjelent hírek, bejelentések nem fájdítják a szívem, hogy hűtlen lettem. Pedig nekem a fényképezőgép az Pentax. Ha emberi áron vissza tudnék lépni ebbe a rendszerbe, akkor megtenném. De egy FA limited árából akár 3 Nikkor D obit is vehetek.
Márpedig ha szigorúan nézem, akkor a Pentaxnak engem és a hozzám hasonlókat kellene megszólítania a K-1-gyel. Nekem - már - nincs semmim Pentaxhoz. Ha visszatérnék, akkor újonnan kellene megvennem mindent, mert használtan nagyjából beszerezhetetlen. De nem tud megszólítani, mert a megfizethető árkategóriában nem versenyképes. Aki Pentaxos és tele van K-s, M-es, A-s, FA-s obikkal, annak csak a váz fog kelleni, nem hagy annyit a kasszánál, mint egy más márkától elcsábított vásárló.
Feles leges ezen "vitatkozni", ebből a szempontból egyet tudok veled érteni. Nekem egy SMC PENTAX-FA 43mm F1.9 Limited-em volt, de nem tudtam megbékélni a screwdrive hangjával. Azért egy fullos FF vázon megszólal, hát... kicsit vicces. De lehet, hogy csak nekem.
Sot, a Canonra ra is lehet tenni a Pentax es Nikon optikakat, ami nem utolso szempont. De vannak, es talan neki vannak a legmegfizethetobb sajat optikai is, kis penzert.
Hasznaltam egy 180-as makrot filmmel, meg a digitalis elott, aztan APS lapkas geppel. Nekem visszalepes volt.
A kisebb lapkanal azonos kepkitoltesnel ugyanugy megno a felveteli tavolsag, es a melysegelesseg, mint egyebkent is. Ezzel a megnott tavolsaggal tobb nem kivanatos szutykot szed ossze a kep. Ha a termeszetben keszitesz makro felvetelt, belekerulnek olyan reszletek, amik agynvagjak a kepet. Fuszalak, levelek, agak stb. amik nem kellenek. Tobbet kell tisztogatni, vagy ugrott a kep.
Masfelol, ha egy finom, reszletgazdag motivumot nagyobb feluletre kepzel le, a felvetel is reszletgazdagabb lesz, szinten ugy, mint mas teruleten is. Nehezen tudnek olyan felveteli teruletet mondani, ahol hatranyosabb lenne a nagyobb erzekelo. Talan a kasszanal nem akkora elony, de kispenzueknek talaltak ki a hasznalt gepet. mosoly
Azt a minőséget és fényerőt a másik kettőnél megkapod olcsóbban. Egy Nikon D sor sem kutya, de az újabb fejlesztésű G sor sem papírnehezéknek való. Ezt a vonalat jobban ismerem, de gyanítom, hogy a Canonnak is megvan a maga megfelelő sora, amit szembe lehet állítani a három limiteddel.
Ár és fényerő ide vagy oda, a "3 amigos" nagy vonzereje volt eddig is a Pentaxnak. Máshol sem találsz ilyen minőséget ennél olcsóbban. Itt is van DA50, kiváló rajzzal, ráadásul leica kockát kirajzolja. Az FA43 árából vagy 5 kijön. Fura leírni, de a DA35 és FA31 esetén ez még 9 is lehet. Hidd el, ha van rá keret, nem kérdés, hogy az FA-t kell választani. A FA77-est nem is említem, mert az nálam külön fejezet.
Még a 3 zoom hagyján, összevetve a konkurenciával még olcsónak is mondhatóak. Makró kínálatot nem tudom, de arra alkalmasabb az APSC, nem érzem úgy, hogy a makrósok a célközönség. A 3 limited viszont konkrétan rohadt drága a fényerejéhez viszonyítva. És lehet, hogy karcol az már nyitottan is, de a Canikon is hasonlót produkál kb ugyanazért az árért 1,4-es fényerővel.
Én elégedett lennék 9-el is, ha az jó helyen van. Most van 39, abból 1 jó helyen. (mondjuk a középsőt nehéz lenne elrontani, de hátha egyszer összejön valakinek...)