Keresés

Részletes keresés

loncibá Creative Commons License 2011.01.12 0 0 221

ÜDV,nincs valahol olyan topik ahol a nyugati határ határ vadászai vannak??pl.Körmend és a nyugati örsök?

Előzmény: istvánka64 (220)
istvánka64 Creative Commons License 2011.01.06 0 0 220

SZIA!

AKKOR EZ Ö KELL LEGYEN! AZ ÉN IDÖSZAKOMBAN EMELTEK A RANGJÁN! EMLÉKSZEM TÉNYLEG MÉLYSÉGNEK HIVTÁK AZ ÖRSÖT! A RÁDIÓN KERESZTÜL "DERESEDÖ ÖRSÜGYELET"-KÉNT JELENTKEZTÜNK BE!

Előzmény: szilent (219)
szilent Creative Commons License 2011.01.02 0 0 219

Űdv!

Én 91 nyarán vonultam akkor volt századosi rangban,szerintem ha ő lenne az akkor a Te időszakodban még max főhadnagy lehetett :)  A mi időnkben az "őrsöt" mélységnek hívtuk és ő a nagy laktanyában volt. Élet kora talán 45-48 lehetett.

Előzmény: istvánka64 (218)
istvánka64 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 218

SZIA! EZ A TOTH SZÁZADOS NEM AZ ÖRSÖN VOLT SZEMBEN? ANNAK IDELYÉN (83-85-IG) VOLT OTT IS EGY TOTH SZÁZADOS! EGY GIRNYÓ ALACSONY PALI!

Előzmény: szilent (113)
istvánka64 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 217

Ezt a történetet eljátszotta 1983-ban egy Rózsa Sándor nevezetü katonatársam is. Akkoriban kb 90 kilós volt és valahonnan az alföldröl származott azzal az igen zamatos tájszólásával együtt!

Előzmény: Hentes 73 (189)
istvánka64 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 216

Itt a bizonyiték hogy már nagyon régen volt! 85-ben szereltem és ebböl kifolyólag 83-ban vonultam! bocs

Előzmény: istvánka64 (215)
istvánka64 Creative Commons License 2011.01.02 0 0 215

Èn is 85-ben vonultam a bázisra és bizony volt szerencsém párszor felmosni a folyosót! A részletek lassan feledésbe merülnek csak úgy mint a nevek! Ha van esetleg fotód akkor jöhet!

Előzmény: ssssi (143)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.11 0 1 214

Tiszteletem az Határőr Elvtársaknak,Bajtársaknak és az Uraknak!!

Jó magam 1987 októberében vonultam e jeles helyre.

A IV.sz.II.szakasz 3.raj.

Széman urra emlékszem, ha jól tudom Badi volt a beceneve.

A IV.sz.I.szakaszban volt Mózer nevezetű tizedes.....Úgy 50 kilós lehetett, de a hangja....

A mi szakaszunkba Facskó szkv. volt a pk. Gyorsan örmi lett.

A csizma nállunk még divat volt, csak a tisztek és a tisztesek kaptak surcit.

A rózsaszinű hálóinget " buzi"-nak hivtuk.

Amúgy az akkori politikai tiszt, a 90-években a közterület felügyelőknél kapott vezető beosztást, sajna a nevére nem emlékszem. Na ő volt aki eggyenként behívott minket és ki akart ezt azt faggatni, pl. ki dugott el pár lőszert meg ilyesmi.

Állítólag a tiszt urak akik Siklósra kerültek azok mind büntiből kerültek oda.

Na örülök a találkozásnak.

Szép napot mindenkinek.

parrag1960 Creative Commons License 2010.11.30 0 0 213

nemrég beszéltem hamburger kislányával azt mondta sport centrum és száloda lessz a laktanya hején a gyomrom is felfordult már csak a vázak vannak a hejükön

márne Creative Commons License 2010.11.29 0 0 211

A Határőrség "Országos turnéja" alkalmából felléptem Fóton is! :-)))

Ott működött a krumpli hámozó (és így utólag azt mondanám lehet, hogy Siklóson is vagy ahol voltál), azonban a krumplihéj kellett a disznóknak így nem használhattuk. Volt olyan srác akinek kb. annyi maradt a krumpliból mint egy almacsutka! :-))) N em kicsit unta a dolgot! Érdekesség: Ott "denáj"-nak hívták a hízlaldát.

Előzmény: kúti 70 (208)
márne Creative Commons License 2010.11.29 0 0 210

Nincs mit!

Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni!

Ízlelgetem a nevet, de nem ugrik be semmi.

Előzmény: kúti 70 (209)
kúti 70 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 209

Márne.

köszi szépen.

kúti 70 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 208

Konyha munkán voltunk,nem müködött a krumli tisztito centrifuga,

kézzel hámoztunk abázisnak krumlit.

egyszer halat is kellett pucolni.

A kenyér szeletelö sokat dolgozott.

márne Creative Commons License 2010.11.29 0 0 207

Arra nagyon emlékszem, amikor konyhaszolgálaton a feketemosogatóba "teljesítettem szolgálatot"!

Elfogyott az ultra és a melegvíz is. Kérdeztem, mi legyen? A válasz: Mosogasd el sóval meg hidegvízzel!

Hogy ezek a katona urak milyen találékonyak voltak?! :- )))

Viszont a sárga műanyag bögrék, hogy milyen gusztustalanúl zsírosak voltak!

Előzmény: tekla16 (206)
tekla16 Creative Commons License 2010.11.29 0 0 206

Gyerekek ezt nem lehet elfelejteni!

Még most is hallom: Egészségére fel!

Na meg a : cigi kiszív, eldob:)

És igazodj balra még az ebédlőbe menet is.

márne Creative Commons License 2010.11.29 0 0 205

Nem emlékszem a nevekre! :-(

Így ahogy írtad lehet, de nem tudom.

Úgy emlékszem egy századot képeztek fűtőnek egyszerre, ez ugye egy szint. És talán négy körlet volt egy emeleten?

Jaj, de rég volt!

Emlékszem egy Balogh-ra, meg Rónyai Ferire. Volt a körletben egy srác akinek Black-es volt a gúnyneve.

Volt egy endurós srác Győrből (vagy Sopron?).

Gáz, hogy így elfelejtettem a neveket, pedig voltunk vagy harmincan a körletben.

Jó lenne mai fejjel visszamenni és odaállni mindenkinek az ágya elé! :-)

Láttam a lenti képeket a laktanyáról!

Azonban a kekszes bácsi is megmondta: "Kár, hogy a régi jó dolgokból nem maradt meg semmi!"

Előzmény: kúti 70 (203)
parrag1960 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 204

most nézegettem az indulókat és szégyen de határőr indulót egyetse találtam

kúti 70 Creative Commons License 2010.11.28 0 0 203

MÁRNE.

Fütö kiképzésen volt ANDROVICS ZOLTÁN polányba lakott nem veletek volt.

nagyon laza volt.

márne Creative Commons License 2010.11.23 0 0 202

Mekkora volt?!

Gyakorló tér után, decemberben a szabadtéri csapnál gyökérkefével lemosni!

Szerettem a gyakorlóteret! Ütni a fagyos földet a gyalásóval, meg szipogni a gázálarcban! :-)))

Aztán egymáson röhögtünk, az arcunkon ragadt szénpor miatt.

Előzmény: spoter (200)
márne Creative Commons License 2010.11.23 0 0 201

No akkor, hogy feledésbe ne merüljön:

Nálunk az egycsattosat tiszti surranónak hívták, mivel csak nekik volt ilyen, meg a hivatásosoknak.

A képen az első a miénk! :-) Kerek orr, kerek sarok, műanyag talpbetét, "sárga" bélés. Középső M85-ös, az alsó bőrrész osztott, szögletes sarok és orr, egy csatt na meg ugye a szín! He he! A honvédek feketével boxolták, hogy öregebbnek érezzhessék magukat. Nekünk ez alap volt. :-) A hátsó belügyi bakancs a közelmúltból. Szabása mint a mienk, fehér belsővel és átdolgozott műanyag talpbetéttel.

Előzmény: Volt tüzér (199)
spoter Creative Commons License 2010.11.19 0 0 200

Sziasztok!

HŐR voltam:)!

A surranó témához tennék hozzá annyit hogy nálunk Castro-nak hívták.

A kiképzés alatt, vacsi után tök sötétben voltunk lezavarva az alakulótérre kasztrózni, mire végeztünk, sokaknak a kezén több box volt mint a bakancsán:)

Volt tüzér Creative Commons License 2010.11.19 0 0 199

Mikor a surranót kitalálták, majd rendszeresítették - ezért volt 65M - akkor kerek orrú. kerek sarkú, kétcsatos és bélelt volt. A kivehető talpbélés egy jó vastag bőr lap volt.

1970-ben variáltak rajta. Még mindig kétcsatos volt, bélelt, de a talpbélés már egy rácsos műanyag volt. Na és azon a bakancson csinálták meg először az orrán és a sarkán a kábeles Meszta kötés felszerelési lehetőséget, vagyis a szögletes orrot és a sívájatot.

A következő eresztés 1980?-ban jött. Kispórolták a bélést, lespórolták az egyik csatot. A műanyag talpbélés és a sívájat maradt. Ami a "nagy előnye" volt a régiekhet képest, teljesen másképp varrták a sarkát, ezáltal nagyon hamar feltörte a katona sarkát, és nem annyira hamar, de elég gyorsan tönkre ment. Kiszakadt a sarka.

Ezek után már másféle bakancsokat találtak ki a katonáknak, a 65M stb, stb. surranók már majdnem feledésbe merültek.

Előzmény: márne (184)
safranek50 Creative Commons License 2010.11.18 0 0 198

Pihegj, szerelvényt szórd szét!

Volt ott szebb is, vászonból gumitalpú, tépőzáras bakkantó, azóta is bánom, hogy nem nyúltam le, Qrvvjó volt.

Hogy aztán mindeket mikori jelzéssel (??M) vezették be örökre, ..... hola cavintonom? :)

Előzmény: márne (197)
márne Creative Commons License 2010.11.17 0 0 197

(19)65M(intájú)

Azt, hogy ekkor fejlesztették, vagy ekkor került rendszerbe nem tudom.

De lehetett a lábadon. 65M-ről és 85M-ről halottam. 70M-ről nem, de te vagy a rangidős :-), ezért nem vitatkozom!

Kérek engedélyt! :-))

Előzmény: safranek50 (196)
safranek50 Creative Commons License 2010.11.17 0 0 196

De nem ám, 69-ben? (Mi kaptuk csapatpróbára, következő évben Aszódon, a rendszeresítésnél lestek is, hogy "örgnek már bejáratott van. :) )

Előzmény: márne (184)
márne Creative Commons License 2010.11.15 0 0 195

Kuskó szakaszvezető, Kurucz őrvezető!

A szakaszvezetőnk különösen hiú volt. Azt mondta úgy mondjuk az esküre érkező hozzátartozóknak, hogy a délceg szakaszvezető szakaszában vagyunk. Mire "Csőrike" suranótársunk: Ne inkább a kopaszodó szakaszvezetőt mondjuk? :-))) Mekkora arcok voltak!

Előzmény: márne (194)
márne Creative Commons License 2010.11.15 0 0 194

Szia!

Én is akkor voltam, de azt hiszem másik században! Talán a 2.-ban? Nem emlékszem! :-(

Fűtőnek képeztek.

Nem volt az olyan kemény.  Mondjuk a kaja az gáz volt. Utána őrsön fejedelmi kaják voltak (a szakácstól függött). Kevés embernek több maradt és a szakács se tudott elbújni, ha elrontott valamit! :-) Én szerettem sétálgatni a gyakorlótérre! A tiszteseink is normálisak voltak. Kuskó, Kurucz, a másik kettőnek a neve sajna már nem ugrik be. De talán valaki kisegít! :-)

Emlékszer a tárgyalásra, ami az étkezőben volt? Kíváncsi vagyok mi lett azokkal a fiúkkal? Őrségből elmentek a disco-ba!!!! A fegyverét meg talán vitte magával (már erre sem emlékszem)?  Aztán meg mentek a laktanyából a "futkosóra". Ez azért eléggé meghatározta, hogy mit szabad és mit nem!

Előzmény: kúti 70 (192)
szilent Creative Commons License 2010.11.15 0 0 193

"dobjuk az ívet"

kúti 70 Creative Commons License 2010.11.15 0 0 192

üdv, mindekinek.

89. november-90. februárig voltam siklóson kiképzésen 1 század 2 szakasz.

kanizsán azt mondták,hogy siklós gladiátor kikézö,nem gyenge volt.

de szép idök voltak.

trebronron Creative Commons License 2010.11.15 0 0 191

Kimenő után (még aznaposan) az egyik tizedes megszólalt az ágyában fekve:

"Négy ember fogja meg a körlet négy sarkát, és állítsa meg a forgást!"

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!