Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
AKKOR EZ Ö KELL LEGYEN! AZ ÉN IDÖSZAKOMBAN EMELTEK A RANGJÁN! EMLÉKSZEM TÉNYLEG MÉLYSÉGNEK HIVTÁK AZ ÖRSÖT! A RÁDIÓN KERESZTÜL "DERESEDÖ ÖRSÜGYELET"-KÉNT JELENTKEZTÜNK BE!
Én 91 nyarán vonultam akkor volt századosi rangban,szerintem ha ő lenne az akkor a Te időszakodban még max főhadnagy lehetett :) A mi időnkben az "őrsöt" mélységnek hívtuk és ő a nagy laktanyában volt. Élet kora talán 45-48 lehetett.
Ezt a történetet eljátszotta 1983-ban egy Rózsa Sándor nevezetü katonatársam is. Akkoriban kb 90 kilós volt és valahonnan az alföldröl származott azzal az igen zamatos tájszólásával együtt!
Èn is 85-ben vonultam a bázisra és bizony volt szerencsém párszor felmosni a folyosót! A részletek lassan feledésbe merülnek csak úgy mint a nevek! Ha van esetleg fotód akkor jöhet!
Tiszteletem az Határőr Elvtársaknak,Bajtársaknak és az Uraknak!!
Jó magam 1987 októberében vonultam e jeles helyre.
A IV.sz.II.szakasz 3.raj.
Széman urra emlékszem, ha jól tudom Badi volt a beceneve.
A IV.sz.I.szakaszban volt Mózer nevezetű tizedes.....Úgy 50 kilós lehetett, de a hangja....
A mi szakaszunkba Facskó szkv. volt a pk. Gyorsan örmi lett.
A csizma nállunk még divat volt, csak a tisztek és a tisztesek kaptak surcit.
A rózsaszinű hálóinget " buzi"-nak hivtuk.
Amúgy az akkori politikai tiszt, a 90-években a közterület felügyelőknél kapott vezető beosztást, sajna a nevére nem emlékszem. Na ő volt aki eggyenként behívott minket és ki akart ezt azt faggatni, pl. ki dugott el pár lőszert meg ilyesmi.
Állítólag a tiszt urak akik Siklósra kerültek azok mind büntiből kerültek oda.
nemrég beszéltem hamburger kislányával azt mondta sport centrum és száloda lessz a laktanya hején a gyomrom is felfordult már csak a vázak vannak a hejükön
A Határőrség "Országos turnéja" alkalmából felléptem Fóton is! :-)))
Ott működött a krumpli hámozó (és így utólag azt mondanám lehet, hogy Siklóson is vagy ahol voltál), azonban a krumplihéj kellett a disznóknak így nem használhattuk. Volt olyan srác akinek kb. annyi maradt a krumpliból mint egy almacsutka! :-))) N em kicsit unta a dolgot! Érdekesség: Ott "denáj"-nak hívták a hízlaldát.
Nálunk az egycsattosat tiszti surranónak hívták, mivel csak nekik volt ilyen, meg a hivatásosoknak.
A képen az első a miénk! :-) Kerek orr, kerek sarok, műanyag talpbetét, "sárga" bélés. Középső M85-ös, az alsó bőrrész osztott, szögletes sarok és orr, egy csatt na meg ugye a szín! He he! A honvédek feketével boxolták, hogy öregebbnek érezzhessék magukat. Nekünk ez alap volt. :-) A hátsó belügyi bakancs a közelmúltból. Szabása mint a mienk, fehér belsővel és átdolgozott műanyag talpbetéttel.
A surranó témához tennék hozzá annyit hogy nálunk Castro-nak hívták.
A kiképzés alatt, vacsi után tök sötétben voltunk lezavarva az alakulótérre kasztrózni, mire végeztünk, sokaknak a kezén több box volt mint a bakancsán:)
Mikor a surranót kitalálták, majd rendszeresítették - ezért volt 65M - akkor kerek orrú. kerek sarkú, kétcsatos és bélelt volt. A kivehető talpbélés egy jó vastag bőr lap volt.
1970-ben variáltak rajta. Még mindig kétcsatos volt, bélelt, de a talpbélés már egy rácsos műanyag volt. Na és azon a bakancson csinálták meg először az orrán és a sarkán a kábeles Meszta kötés felszerelési lehetőséget, vagyis a szögletes orrot és a sívájatot.
A következő eresztés 1980?-ban jött. Kispórolták a bélést, lespórolták az egyik csatot. A műanyag talpbélés és a sívájat maradt. Ami a "nagy előnye" volt a régiekhet képest, teljesen másképp varrták a sarkát, ezáltal nagyon hamar feltörte a katona sarkát, és nem annyira hamar, de elég gyorsan tönkre ment. Kiszakadt a sarka.
Ezek után már másféle bakancsokat találtak ki a katonáknak, a 65M stb, stb. surranók már majdnem feledésbe merültek.
A szakaszvezetőnk különösen hiú volt. Azt mondta úgy mondjuk az esküre érkező hozzátartozóknak, hogy a délceg szakaszvezető szakaszában vagyunk. Mire "Csőrike" suranótársunk: Ne inkább a kopaszodó szakaszvezetőt mondjuk? :-))) Mekkora arcok voltak!
Én is akkor voltam, de azt hiszem másik században! Talán a 2.-ban? Nem emlékszem! :-(
Fűtőnek képeztek.
Nem volt az olyan kemény. Mondjuk a kaja az gáz volt. Utána őrsön fejedelmi kaják voltak (a szakácstól függött). Kevés embernek több maradt és a szakács se tudott elbújni, ha elrontott valamit! :-) Én szerettem sétálgatni a gyakorlótérre! A tiszteseink is normálisak voltak. Kuskó, Kurucz, a másik kettőnek a neve sajna már nem ugrik be. De talán valaki kisegít! :-)
Emlékszer a tárgyalásra, ami az étkezőben volt? Kíváncsi vagyok mi lett azokkal a fiúkkal? Őrségből elmentek a disco-ba!!!! A fegyverét meg talán vitte magával (már erre sem emlékszem)? Aztán meg mentek a laktanyából a "futkosóra". Ez azért eléggé meghatározta, hogy mit szabad és mit nem!