Lenne nekem egy i30 1.6 crdi 2009es 90 lovas autóm, valaki tudna segiteni benne, hogy pontosan melyik tipusú gázolaj szűrő kelhet bele?
Voltam a bárdiba, de azt mondta az eladó, alvázszám alapján nem dob ki rá semmit, azt mondta nincs benne, én mondtam neki , hogy tuti van, hát látom, azt mondta akkor szedjem ki és nézzem meg a számát legyen min elindulni, de nem igazán van kedvem szétszedni. Pár fajta méret van, hátha tudna nekem itt segiteni valaki.
Szia. Ha valahol találsz kédert ami méretre is van gyártva (nem méterben adják el) bal első ajtó érdekelne. Az előző tulaj kiseggelte kiszálláskor, gondolom, mert kopás szerűen szakadt ki.:) Valahol csak árulnak típus szerint. Elég lágy- puha gumi tehát sérülékeny. Keresem én is jelzem ha találok!
- elpárologtató lefagyás érzékelője alacsony hőmérsékletet érzékel
- nincs hűtőközeg a rendszerben
Aztán attól függően, hogy milyen a klímakompresszor (kuplungos vagy megkerülő szelepes)
Megkerülő szelepes:
- megszorult a kompresszor még korábban, a biztonsági szíjtárcsa gumiágya szétszakadt és jelenleg csak a tárcsa forog, a kompresszor tengelye és a dugattyúk meg állnak
- a megkerülő szelep nem enged hűtőközeget a kompresszorba így az csak üresen jár, épp úgy, mint a klíma kikapcsolt állapotában
Kuplungos:
- a kuplung nem kapcsolja rá a szíjtárcsát a kompresszor tengelyére így a kompresszor valójában nem működik, épp úgy, mint a klíma kikapcsolt állapotában
Diagnosztika nélkül nem lehet szerintem megállapítani.
Olyan dologgal kapcsolatosan szeretnék tanácsot, segítséget kérni, miszerint a klíma nem indul...
Hyundai i30 2011-es 1.6 benzin, digitális klímás. ( Novemberben vásároltam)
Letekertem Lo-ra, bekapcsolt az AC, a belső keringetés, illetve jó magas fokozaton elindult a belső venti... éa igazából semmi... a Külső hőmerő 17 fokot mutatott, szerintem alapvetően el kellene indulnia klímának... benyomtam csak simán az AC-t, 15.5 fokra állítottam, de semmi... Esetleg volt valakinek hasonló problémája..?
Ez az első autóm, ami tud kommunikálni mobillal, a munkahelyi autóknál meg ezt a szolgáltatást egyáltalán nem használtam eddig sem a munkám jellege miatt.
Így nem törvényszerűen mérvadó a tapasztalatom.
Ugye nekem is Life I30-am van, amiben ráadásul nincs érintőképernyő sem (Nem érzem hiányát).
Samsung A32 5G telefonom van (most néztem meg a névjegyében, fogalmam sem volt róla, hogy milyen).
Gond nélkül kapcsolódik az autóhoz, a pár hét alatt még egyszer sem szakadt meg a kapcsolat. Zökkenőmentesen tudok vele telefonálni, illetve folyamatosan netes rádiót hallgatok így rajta. Egyszer szakadt csak meg a zenefolyam, de akkor sem a telefon kapcsolódott le (kipróbáltuk egy próbahívással), csak egy völgyben autózva szakadt meg a netes kapcsolat.
Ui: Nem tartozik a kérdéshez, de mivel utaltam rá nemrég, hogy ezen a hétvégén terveztünk egy hosszabb autópálya etapot még az első 1500 kilométeren, ezért számolok be a fejleményekről.
Sajnos a párom balesetet szenvedett közvetlenül az indulás előtt (bokatörés), plusz haláleset is történt a családjában - pár órával később.
Szóval a legkisebb gondunk is nagyobb annál, mintsem hogy az autóval foglalkozzunk.
Tudtok ajánlani olyan 5G-s Samsung, Xiaomi, POCO okostelefon típust, amelyik stabilan tarja bluetooth-on keresztül a kapcsolatot párosítást követően 2021-es Hyundai i30 (Life)-al. Jellemzően vezetés közbeni bejövő hívások fogadásához használnám a bluetooth kapcsolatot.
Olvastam a neten, hogy egyes telefonok vagy nem is tudnak csatlakozni az autó-hoz, vagy csak többszöri próbálkozás után, vagy gyakran bontják a bluetooth kapcsolatot.
Esetleg Samsung A52 (A52S), Xiaomi Poco M4 Pro-t használ valaki? Tapasztalat? Válaszokat előre is köszönöm.
Nekem van egy Hyundai i30-as 2010 gyártású FDH 1,4-es 80 KW-os motorra.Tökéletesen működik,amit keresek hozzá az a két első ajtóhoz Kéder tömítés ami nem ajtón van hanem a karosszérián.
Nekem a fejegység mögött szokott néha egy irdatlan hangosat pattanni a műszerfal. Kézzel is elő tudom idézni.
A legzavaróbb, hogy ha pl. villamossíneket keresztezek 50-60 km/h között, akkor a kormányon egy műanyagos lötyögést érzek/hallok. Mintha valami műanyag alkatrész is kottyanna, nem csak szerencsétlen futómű alkatrészek dübögnek..."
De remélem nem az I30-ban!
Mondjuk azt sem érdemled, hogy az Octavia produkálja...
Nekem is zörög! :) De legalább belefér. Octavia2-n vettem egy gyári tartót (cserélhető modul a tetőn lévő utastéri lámpák burkolata helyett) mert nem volt drága de a közép felszereltségben nem volt benne. Aztán kiderült, hogy nem fér bele egyik napszemüvegem sem.
Nekem a fejegység mögött szokott néha egy irdatlan hangosat pattanni a műszerfal. Kézzel is elő tudom idézni.
A legzavaróbb, hogy ha pl. villamossíneket keresztezek 50-60 km/h között, akkor a kormányon egy műanyagos lötyögést érzek/hallok. Mintha valami műanyag alkatrész is kottyanna, nem csak szerencsétlen futómű alkatrészek dübögnek.
Szia! Azzal kértem, de a téli 16-os gumikkal is rossz úton zajos. Menetkomfortot tekintve teljesen jó a 17-es is, illetve jelen esetben jobb, mert a téli goodyear abroncs "surrogása" hangosabb egy kicsit. 17-es abroncsom halkabb. I30-nál nem is ez a bajom, hanem az, hogy az érdesebb úton keletkező rezgések nincsenek elnyeletve semmivel, illetve csak részben a kerékíveknél és alváznál. Ezen bizos segít az alvázédő, csak jó lenne tapasztalni mennyit.
Elmondás szerint a facelift előtti - 1.2 16v, 1.6 16V Albeák még hagyományos elektronikával készültek, s így "hagyományos" vízhőfokjelzéssel.
A facelift utáni 1.4 8V-sek viszont már nagy varázslók...
Tegnap megtörtént a hátsó szélvédő közepesen sötét fóliázása is (Nincs ugye Life-ban fényre sötétedő tükör).
Meg megtörtént az első izgalom is: Egyre zajosabb zörgés a műszerfal felől rossz úton. Szerintem a bal tükörhöz közel, párom szerint valahol középen.
Az éjjel alig tudtam elaludni az idegtől.
Ma reggel lett meg a zaj forrása:
A fémkeretes napszemüvegem a "plafonon" levő tartóban zörgött... (amit az átvételkor tettem be rögtön a tartóba, s a nagy izgalmakban el is feledkeztem róla)
Mentségemre legyen mondva, hogy a saját autóimban eddig nem volt dedikált tartó, a munkahelyiekben meg sohasem használtam az autó csereberék miatt.
Na ma megnéztem, hogy milyen is a kiegyenlítő tartály kupakja.
Visszaolvastam a hozzászólásaidat, s az 1486-os hozzászólásodban írod:
"...
Ja hát persze, egyértelmű, ilyen tartályt ablakmosó folyadék tárolására láttam eddig csak.
Ráadásul ezen van egy lyuk is rögtön a kupak alatt. A jobb első lámpa felé néz. Ott tud túlfolyni.
A nyomást a hűtőn lévő kupak tartja és - ahogy megtudtam korábban - abban van egy rugós szelep ami tud a nem túlnyomás alatt lévő műanyag tartályból folyadékot visszaszívni ha szükséges..."
Nahát én még az életben ilyet nem láttam - tehát tájékozatlan vagyok.
Mindenesetre nekem teljesen hagyományos megoldás van a nem túl hagyományos motoron, neked meg pont fordítva.
Érdekes.
S akkor jöjjenek a képek fordított sorrendben, felülről a Big Blockról :-)))
Összehasonlításképpen beteszek egy 1.5 DPI-is képet is a netről.
VW konszernnél már 20 éve is az volt a divat, hogy 70 foknál a mutató beállt a 90-es számhoz és onnan soha el nem mozdult. Miközben a hűtőfolyadék simán elérte a 100-102 fokot, mikor is indultak a ventilátorok. Amikor az a műszer 90 foknál többet kezd mutatni, ott már nagy a baj! Ezt a viselkedést én tapasztaltam a saját Octavia-mon egy laptop segítségével.
Az 1985-ös Audi80-on még nagyon szépen látszott, mi történik. Termosztát nyitásakor a mutatón is látszott, hogy bekeveredett a hűtőből a hidegebb víz. Amikor meg kamion mögött tötyögtem, a menetszél hiánya miatti melegedés is szépen látszott. Igaz, abban az autóban semmilyen elektronika nem volt még.
Vitán felül általában a mai motorok a különböző műszaki megoldásoknak - na meg a környezetvédelmi eljárásoknak köszönhetően - szerencsére gyorsan érik el az üzemi hőmérsékletet.
Viszont a folyadékhőmérők kijelzését fenntartással illik fogadni. Akkor már inkább egy real-time OBD kiolvasás...
Az, hogy nem ingadoznak a mutatók, mint a régi autókon terhelésnövekedés/csökkenés (pl. part/lejtő) hatására, még akár hihető is.
De manapság az autógyárak előszeretettel szeretik hangolgatni a hűtőfolyadék kijelzőt (ha egyáltalán van...), hogy tetszetősen stabil középértékkel tetszelegjenek...
Azért azt nem tudom elhinni, hogy a folyadék úgy melegszik fel egy kutyaközönséges termosztáttal, hogy a mutató úgy mozogjon, mint egy óra másodperc mutatója (Albea 1.4)
Ráadásul ha érezhetően nő vagy csökken a fűtő levegő hőmérséklete a terhelés változására (autópályára felgyorsítás, pihenőhelyre lelassítás), s a mutató mégis áll, mint a cövek, akkor azért kétségeim támadnak...
Az ezres háromhengeresem mutatója viszont három kilométeren belül konkrétan meg sem mozdul hidegindításkor. Aztán egyszer csak 700 méter alatt pik-pakk felmegy üzemi hőfokra, miközben a befúvatott levegő egyenletesen lesz egyre melegebb az elindulás után.
Ui:
Ma későn értünk haza (fóliáztattam a hátsó szélvédőt), már le van takarva az Autó, hogy ne mászkálják össze a macskák. (Egyelőre még az Albea áll a garázsban; lassan végre lesz annyi hely benne, hogy helyet cseréljen az I30-al)
Alapvetően nem az a tipikus "rücsi", de - ahogy a Dinitrol magyarországi honlapja is igéri - "...Az alvázvédő réteg a járművek komfortosságát is növeli, mivel a felhordott alvázvédő anyag egyben zajcsillapító/dübörgésgátló tulajdonsággal is rendelkezik..."
Mivel ugye a karosszérialemezek hangszórómembránként viselkednek a különböző behatásokra, ezért úgy is viselkedik a viszonylag puha festék hatására, mint amikor az ujjaddal rátapintasz a hangszórómembránra; halkul.
...most olvasom, hogy 17-es kerékkel kérted az Autót?
Az 225/45-ös gumi?
Az a 195/65 R15-höz (ami nekem van) viszonyítva úthenger - sajnos zajkultúrában is.
Nyilván fognak használni különböző zaj/dübörgéscsillapító megoldások, de ugyanaz az autó mindig hangosabb lesz a szélesebb, merevebb (azonos gumimárka/típus) gumikkal, mint a keskenyebbekkel.
Én még a ballonos és keskeny gumikon és könnyebb acélfelniken szocializálódtam (Nem kezdem újra felsorolni a típusokat), s téli Bükk-hegységi vezetési körülményekhez, ahol dolgoztam egyértelműen ezek az alkalmasabbak.
...mindig azon járt az eszem, hogy ha még egyszer új autót veszek, s gyárilag a szélesebb, peresebb, könnyűfém felnik fognak járni az adott konfighoz, akkor - ha engedi a műszaki tartalom (motorizáció, féknyereg, stb.), akkor a gyárilag kínált keskenyebb, ballonosabb, acélfelnire szerelt gumikkal fogom kérni, s az árkülönbözetből inkább kérek valami extrát.
Szerencsémre a Life felszereltség ezt a "gondomat" helyből megoldotta.
Nekem nagyon gyorsan melegszik a motor bár valami extra megoldás van a Smartstream motorokban (ITM a neve) amivel manipulál hideg motornál a hűtőfolyadék keringtetésével (kicsit bonyolultabban, mint egy termosztát) és ennek tudható be.
Milyen a kiegyenlítő tartályod? Sima pattintós kupak, mint az ablakmosónál, vagy nyomás alatt van és tekerős a kupakja?
Köszi az infót. Ha meg tudnátok csinálni az összehasonlítást a fórum társsal jó lenne. Mivel egyre jobban zavar és hosszú távra tervezem a kocsit, így gondolkodom, hogy valamit kezdjek a gördülési zaj szigetelésével, akár utólagos zajszigeteléssel a kerékívek és alváz felöl.Ha a rücsi is segít sokat, akkor lehet azt a verziót választanám....2 légy egy csapásra, valamivel olcsóbban.
Ma már elég szépen kapcsolgatott a DCT, egyre ritkábban ejti le váltás után 1700-1800 alá a fordulatot a nyugodt vezetési stílus ellenére sem. Csak egyszer zavarodott meg egy emelkedős ívben történő normális gyorsításkor, hirtelen nem tudta, hogy hova kapcsoljon vissza. Három fokozatot is bepróbált hirtelen. De utána összeszedte magát, s a megtorpanásos körforgalmakat már magabiztosan kezelte le.
Szóval akkor országúti zaj. Ugye sajnos/vagy nem sajnos nincs összehasonlítási alapom, de a párommal nem tapasztaltuk rossz útfelületen sem zavarónak egyáltalán a gördülési zajt.
A motor jellegzetes - amúgy nem túl szép tónusú - háromhengeres kopogós morgása marginális.
Most jut eszembe, nem készítettem Spectroid alkalmazással méricskét. Na majd máskor. (Hiteles nem lesz).
De normális minőségű útfelületen a legzavaróbb zaj (vigyorogtunk is rajta rendesen) a kulccsal kapott kulcstartó zizegése volt mindkettőnk számára.
De tényleg.
Az Albeával szerzett tapasztalat birtokában gyanítom, hogy van érdemi hatása jelen esetben is az alváz és üregvédelemnek.
Ha gondolod, találkozhatunk, hogy összehasonlítsuk a két Life-ot - még ha el is térnek a szerelt kerekek, meg a motor-váltó - hogy, van e érdemi különbség zajkomfortilag.
"...Az automata váltóra több, mint 10 éve vágyom!..."
Akkor én "nyertem" a 24 évemmel :-(
;-)
Tegnap:
"Ma reggel már egész szépen váltogatott munkába menet a DCT.
De utána - csupán 30 kilométeres óraállásnál - négy kollégámnak is (mindegyik automata váltós tapasztalattal) odaadtam egy rövid és normális próbakörre. /Mellettük ültem ütésre előkészített ököllel :-)))/
...délután már megint csak találgatta és próbálgatta az algoritmus, hogy hogyan is kéne, meg mikor váltania..."
Csóri algoritmus...
Ma reggel csendes elővárosi kihajtás után üres Miskolcot elkerülő pályára hajtás követett. Eredmény, még ott is (műszer szerint...) lassan (Albea dinamikával) melegedő motor.
Tehát óvatos, várós és türelmes felgyorsítás 110 km/h-ra.
Ezután a kihajtón/felüljáróra fordulón megterhelt kamion követése.
Algoritmus következtetése:
Ez a sofőr egy tötyörgő idős bácsi lesz. Tehát elkezdett a magasabb fokozatokba 1300-ra(!) ejtve a fordulatot váltani.
Szegény motorka rázkódott és morgott kínjában.
Úgyhogy elkezdtem dinamikusabban gyorsítani - a lassabbak mögött is - úgy, hogy a városi fogalomban is 1800 alá ne ejtse a fordulatot.
Többlépcsős, szakaszos lett így a gyorsítások görbéje, de legalább délután már ehhez az elváráshoz tartotta magát alapból.
Szóval tanulgatunk, tanulgatunk.
S ezt napi 2X11 kilométeren!
Ui: Mai tapasztalat 2: Kiválóan, nagyon jól szabályozhatóan lehet vele tolatni még emelkedős kapura állásra is!
Engem lenyűgöz az Atkinson működési elv (titokban mindig vágytam egy olyan autóra, ami ezt tudja) - no meg az rengeteg fejlesztés, amit ebbe a motorkába öltek, illetve az a gépmunka, ami a CVVD vezérlés legyártását igényli.
Egyelőre (61 kilométeres óraállás, gyakorlatilag egy elemes a minta...) abszolút értelemben még nem tudja alulmúlni az Albea fogyasztását (bőszen követem), de tegyük hozzá, hogy az I30-ba gyárilag van beépítve 5 db 50 kilogrammos cementes zsák ;-)