Ez a topik kötetlen beszélgetések okán nyílt - régi és új Bulgária fanoknak, akik nem csak kifejezetten a "hol találok szállást", "mivel menjek", "hova menjek" kérdésekre szeretnének választ kapni - persze arra is kapnak - hanem társalogni vágynak salátákról, borokról, lányokról, fiúkról... mindenről ami BULGÁRIA....
Bulgáriában biztos úgy van ahogy írod. Itthon árfolyamgyengítés és infláció. Nagyon "kellemes"! Nekem a bolgár infláció ellenére 350ft 1 liter gázolaj, míg itthon 440. Egy gumi a kamionra...na ne offoljak! A nyaralás is olcsóbb valahogy Bulgáriában mint itthon. Ha keverem a fogalmakat, ha nem.
A magyar forint erős, független valuta. S fontos eszköze a gazdaságpolitikának. Az euróra cserélése kevés hasznot hozna, s sok hátrány.
A bolgár leva viszont gyenge, a valóságban nem is létező valuta, de facto euró. Bolgár pénzpolitika nincs. Emiatt az euróra váltásnak csak előnye lenne, s semmi hátránya.
Igen tudom. Én haszonélvezője vagyok a forint állandó szándékos gyengítésében mert a bevételem nagy része €, a kiadásom meg forint. De mégis gyűlölöm ezt a gazdaságpolitikát. Görögországban pár éve gyakorlatilag államcsőd volt, mégis annyiba kerül az élet mint 5-10-15 éve. Bulgária jól tette, hogy az €-hoz kötötte a leva árfolyamát. Az árak épp eléggé emelkednek itthon állandóan. Az € esetén egyszer, utána az inflációt el lehet felejteni.
Te is tudod, hogy a forint sajnos nem fog erősödni. Euróra váltani jó lenne, bár a váltás után nyilván általános áremelkedés lenne. Viszont váltani a jelenlegei rezsimnek biztos nem érdeke, hiszen ebből élnek. Mi meg ettől szívunk. Mikor 2005-2010 között rendszeresen voltunk görögbe is occccsón nyaraltunk, akkor olyan 260-270 közt volt az euró, ha jól emlékszem. A kinti árszínvonal maradt, az itthoni fizetésünk maradt, csak ugye most egy százasért többért kapjuk az eurót, tehát ezért drágult nekünk a külföldi nyaralás. Lehet megroggyanna az ország pénzügyi helyzete ha hirtelen euróra váltanánk. Már nem a napi reálgazdaság, hanem ott fenn magasan ez sokaknak nem érdeke. De ez már politika, ami ugye nem ide való.
Ma beesetett a hőmérséklet (25 fok), így jobb híjján sétáltunk a környéken. Kicsit lehangoló volt számomra:
5ből 2 szálloda zárva, köztük egész szépek is
minden második üzlet zárva
sok helyen látszik az elhagyatottság
parkok, közterületek ápolatlanok
emberek is kicsit szegényebbeknek tűntek, mint nálunk a balaton parton.
Hotelről pár szó Evrika Beach is kicsit vegyes a kép. Kezdem a rosszal:
van orvos elvileg, gyakorlatilag annyit jelent, hogy telefonon tudsz valakivel beszélni, aki leszervez neked egy magánklinikán egy kivizsgálást...
ha nem svéd asztalos vacsorát akarsz, akkor foglalnod kell reggel 8-10 közt pontosan egy megadott helyen, nem értem miért nem lehet bármikor a recepciót felhívva..
elfogyott a víza kondi teremben, fél óra alatt nem sikerült pótolni, miután jeleztem
olyan még nem volt, hogy valaki egyből segített, bármit kértem, az irányított valakihez, ezt sem értem , miért nem tud ő beszélni az illetékessel
csúszdák csak napi 4 órát működnek, akkor is a négyből csak kettő
gyerek medence vize olyan hideg, hogy az a gyanúm direkt hűtik
animátorok alig foglalkoznak a gyerekekkel, a műsorok száma minimális
Szívesen. Én Albánia kivételével az egész Balán félszigeten üzleti úton járok, kivéve amikor nyaralni megyünk Görögországba a családdal. Hétfőn jöttünk haza. Természetesen az al-Dunai út és a Balkán hegység sokkal szebb látvány mint az autópálya, mindazonáltal én várom már Szerbia és Észak Makedónia EU.-tagságát, illetve Románia, Bulgária schengeni csatlakozását! Bónuszként elfogadnám még, ha pártunk és kormányunk kicsit erősítené a szeretett forintot vagy legyen inkább €.-nk!
Köszönöm a kiegészítést. Szerbiába üzleti úton járok, rendszerint kishatárokon. Erdély mindig lenyűgöz, a hegyek, az Olt völgye, és az út szélén -, most már a kertben-sütött húsok, egy pohár hideg sörrel.
Ez így nem teljesen igaz. Szerbia felől hétvégén, nyáron, török vonuláskor lehet Röszkén-Tompán-Kalotinánál annyit várni, hogy hamarabb odaér a lassabb román tranzitvonalon az utazó. Én volt, hogy 16,5 óra alatt verettem le Thasosra RO-BG felől és 18 óra alatt vissza NMK-SRB irányból.
Az esti vezetéssel nem is lehet gond, csak a hajnalival, ha több órája tolja az ember és pályán közlekedik, ahol még csak a gázt sem kell nyomni. Egy pár éve lagziból indultunk de. haza 100 km pálya és ugyanannyi mellék. A feleségemnek mondtam, hogy pályán vezetek, erre lehurrogtak, főleg a vasárnapi autósok. Amikor szemhéj kitámasztások mellett leküzdöttem a 100 km-t nem akartam átadni, de kis szunyókálás jól esett. Visszatérve autópályára ott kockázatos az egész éjszakai vezetés pihenő nélkül, de erdély felé bevállalható, a kanyargós út éberen tart. Aki minél előbb oda akar érni, és gond lehet vezetni a sötétségben az továbbra is Szerbia felé közlekedik.
Igazából az esti vezetés engem sem zavar, főleg autópályán, meg a család ha alszik akkor ilyen tekintetben nyugodtabb a vezetés is (mikor érünk oda kérdés 5 percenként:))
8kor nembiztos hogy el tudunk indulni, de 11 körül kell, mert nem lehet tovább maradni a hotelben....
Az tuti, hogy ott nincs elalvás! Nálunk nincs fáradtsági gond, levált az asszony ha kell. De azért marha kényelmes volt, hogy az idén megpihentünk Nisben.