De a filmbeli kitörésszimulációk bennem legfeljebb a sírjak, vagy röhögjek dilemmát szokták kiváltani. És a katasztrófás filmtípus úgy általában sem az esetem.
Miközben írtam, eszembe jutott, hogy tegnap a másik névváltozattal (Kelut) nem kerestem. És zsákmányoltam egy olyan képet, amelyen a hegyet is ki lehet venni kitörő állapotában.
Meg kell jegyeznem, hogy a netes médiások nagy csaló banda, mert sok híroldalon (és sok YouTube video előnézetében) egészen más hegyek szerepelnek a Kelud kitöréséhez kapcsoltan. Sinabung, Galunggung, Pinatubo kitörési felhő, de még Anak Krakatau is. Persze a zemberek többsége nyilván beveszi az ilyen maszlagot. A Kelud meg akkora port kavart maga köré, hogy nehéz úgy lekapni, hogy látszódjon is valami.
Műsor van Jáván. A főszereplő Keludról többnyire kétféle fotót lehet találni. Vagy krátertavasat, vagy az abból kinőtt - valóban igen látványos lávadómot.
Próbáltam felhajtani távlati képet, de ez kevéssé gyümölcsöző vállalkozás. Közzéteszem az eredményt.
És egy videó a kitörésről. A látvány a villámok kivételével elég homályos, de a hanghatások félelmetesek.
Vulkáni képződmény — vQp1; bazalt — vQp1ß Pleisztocén korú vulkáni képződményt csak egy helyen jelöltünk. A Duna jobb partján kis kiterjedésű bazaltelőfordulás (vQp1ß) ismert Bártól É-ra. Anyaga sötétszürke, hólyagos kálibazalt. Radiometrikus kora 2 millió év. Előfordulás: Bár
"Olyan eseteket is ismernek a kutatók, amikor évmilliókig semmi jele nem volt vulkáni aktivitásnak, mégis megjelent ott egy vulkán. Mohács mellett kétmillió éve úgy keletkezett egy vulkáni kupac, hogy előtte és utána semmi nem történt ott. Ugyanez történt Temesvár mellett is szintén kétmillió évvel ezelőtt."
Erről tud valaki valamit? Vajon felszínen megtalálható?
De szupervulkáni kitörések vannak, ám ilyen veszély most nem fenyeget minket. Mégis bármikor jöhet egy kisebb kitörésből is katasztrófa, ötszázmillióan élnek potenciális kitörés közelében. Tovább »