Keresés

Részletes keresés

Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12718

ez a kép nagyon tetszik.

Gondolkodtam rajta, vajon mitől? A tájképeket nem nagyon kedvelem, mert sokszor hiányzik belőle az ember.

És rájöttem, hogy pontosan ezért tetszik ez. Mert ebben viszont ott van. Szinte látom az embereket is -mert a kép a technika, a tudás, a tehetség és a megvalósítás  miatt olyan hangulatú, hogy ember nélkül értelmezhetetlen.

Azon is sokat gondolkodtam, hogy mai világunkban a rajz-festészet és fényképészet nagyon egybeforrt.

Míg régen, fényképezőgép hiányában fontos volt a portré rajzolás -de akár a tájkép is , ma már nem az, hiszen meg lehet örökíteni anélkül is, amit megszeretnénk.

És itt jön nekem a lényeg: mindkét művészeti ágban nekem azok az alkotások a tetszetősek, azok érintenek meg, amiknek megvan a kisugárzása, ami többet mint a puszta megismerés.

Na, ilyent nagyon nehéz létrehozni, mindkét műfajban.

(persze azért vannak képek és fényképek, amik ugyan tetszenek, de nem tudnám viszaidézni később, mert nem indít el semmi.)

Előzmény: hartmano (12712)
Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12717

sziasztok,

nekem a te és Laji szavai nagyon fontosak, sokat számítottak.

Minicské.nek lehet, hogy igaza lesz -remélem nem, de majd elmesélem a lényeget úgyis, és teszek fel rajzot az első és az utolsó nap utánról.

Bár a rajzolás lényege nyilván nem a fényképről való rajzolás, hiszen a már meglevő két dimenziót könnyebb lerajzolni, mint a valós háromdimenziósat.

Nekem -mivel szakközépiskolábab érettségiztem - csak 8. osztályig osztályig volt rajzóra. Ott meg mindig 3-as, 4-es voltam. Négyest is csak a művtöri miatt sikerült elérnem, mert azokra 5-ösöket kaptam.

Na, szóval kiváncsian várom a holnapot. :-)

Még annyit: én nagyon szerettem volna találni valami hagyományos rajziskolát, ahol megtanítják a "festő-szakma" technikai fogásait, de nem sikerült találnom. Ez azért fura, merthogy van a városunkban rajz-festőképző középiskolai és egyetemi szinten is.

Előzmény: hartmano (12716)
hartmano Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12716

Szerintem a hagyományos rajztanítással szemben ,amiben középsuliban részesültem az az "előnye" hogy hitet ad ,hogy képes vagy rá. Persze az más kérdés ,hogy tényleg ez a rajzolás és festészet lényege? Illetve ez a hit mennyire elég a későbbiekben.  A középsuliban a kockológia megöli az ember érdeklődését . Igaz,hogy hasznos ,dehát nem kell mindenkinek térben jól rajzolnia ahhoz,hogy igazán értékes műalkotásokat hozzon létre.

Szóval valahogy azt látom,hogy a hagyományos (régi 90-es évek beli), előbb elvesszük a kedved, ha tudjukkal szemben  itt az előbb meghozzuk a kedved  módit alkalmazzák. Nem akarom védeni ezt a jobb agyféltekést, de be kell látni,hogy érdekesebb,mint a másik módi. Természetesen az oktatásban azóta változtak a dolgok és vannak már mindenféle módszerek,de azokat nem ismerem..

grohunyek Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12715

p.s...:  amivel mugheb ferde fejtegetéseit támogatom, tudom, nem vet rám jo fényt..DDDDD

grohunyek Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12714

*** pár szót a féltekenyös rajzolásrol amit a az elfolyt agyvizü mincicske dobott be..:

- Betty Edwards (szerzö) feherhaz egyik rajzoloja volt (esemenyek amelyeken nem szabad fotozni..) 

- nyugdujjazas utan jó 5letnek tünt az ablagya-hablagya  rajz kurzus, ami egyébként jó anyag de nem öli meg a rézkilgyot, inkabb menedzsment fogásnak mondanám, nekemis megvan, letöltöttem.

grohunyek Creative Commons License 2012.02.22 0 0 12713

*** ejjjjjj   Laiba,  meg  Hartmano...DDDD

- látom, kezditek megtalálni a "jókat"... :)

ezta Posát nehéz koppintani (jó ertelemben) mert qrva drága porpasztellt használ, paper detto.

Tarcsaitol  lementettem csomo  rajzot még az "AMH korbol" (amatör müv. honlapja) onnan lépett át "képafalon"ba ,

- az a kunszt nála hogy meghagyja a papir alapszinét, ami lényegében megadja a kép hangulatát, jól rajzol, trükkös manus van egy állat sorozata  , na az ...

hartmano Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12712
Előzmény: lajbá (12708)
hartmano Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12711

Jó kis rajzocska.

Előzmény: lajbá (12708)
hartmano Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12710

Amúgy én is hasonló okok miatt mentem anno. Nem találtam más tanfolyamot és gondoltam ,hogy  csak lesz pár dolog,amit tudok használni, meg kicsit kimozdulok. Új arcok, barátok estleg barátnők:) na szóval vannak járulékos dolog is. 

Persze az ember próbáljon objektív maradni.

A mai világ arról szól,hogy felfújják a dolgokat és hangzatos nevekkel adják el.. úgymond újra feltalálják.. Ezzel tisztában kell lenni. Bifidusz és társai..

hartmano Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12709

Én úgy értettem,hogy Rana esculenta. már beiratkozott. Csak próbáltam rávilágítani,hogy volt pár jó dolog is a tanfolyamban.

Előzmény: mugheb (12706)
lajbá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12708

Szerintem , ha  valami használ a paciensnek , akkor teljesen mindegy , hogy hogy működik ..

Pósa E. kép után / olajpasztel

mugheb Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12707

kontúr követés (ceruza felemelése nélkül területek,tárgyak körvonalának megfigyelése, rajzolása),

ennek ugyan hány értelme van?

tónusskála

ehhő meg elegendő a hagyományos, paraszti bal agyfélteke is ugye

Előzmény: hartmano (12702)
mugheb Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12706

Belenézegettem ilyen tankönyvekbe. Eleinte mindenféle "jobbagyas" hókuszpókuszosság, aztán szép lassan átmegy az egész sima rajztanításba, perspektíva, színtan. Szerintem is divatos szélhámosság lehet, marketingesek által kiagyalt pénzlehúzda, mint a wellnesshotel meg az élményfürdő.

Előzmény: mincicske (12705)
mincicske Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12705

- szerintem meg valami szélhamosság lehet ez a jobbagyuság vagy mi a csuda, bottal sem piszkálnám meg azta tanfolyamot  !!..:)

Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12704

Köszi az infókat, ez így első hallásra tetszik. :-)

Előzmény: hartmano (12702)
Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12703

Oké, terveztem is. :-)

Előzmény: lajbá (12701)
hartmano Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12702

Én voltam ilyen tanfolyáson. Nem is tudom mikor voltam:) Talán 7 éve. 

Voltak benne használható dolgok.

Az egész abból indul,hogy ráhangoló gyakorlatot fogtok majd végezni,hogy a jobb agyféltekétek működését serkentsétek és így a megfigyelőképességetek javuljon.

Pár gyakorlat: negatív tér érzékelése (egy tárgy körüli tér megrajzolása kiadja a tárgy kontúrját) , kontúr követés (ceruza felemelése nélkül területek,tárgyak körvonalának megfigyelése, rajzolása), tónusskála ...

Na majd elmondod,hogy most milyen:) 

Előzmény: Rana esculenta. (12700)
lajbá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12701

Nem hinném , hogy itt erről lenne , szó !

Ugrásszerű a fejlődés , ami még nagyobb önbizalmat ad , és aztán állva hagysz bennünket .. Biztos vagyok , benne , hogy jó lesz ,  és sok hasznát veszed majd !

Majd egy két rajzot , kérünk utána bemutatni ,,!

Előzmény: Rana esculenta. (12700)
Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12700

Nagyon várom már a csütörtökön kezdődő jobb agyféltekést, bár félek is kicsit tőle, mert agymosás azt azért nem szeretnék.:-)

Anno a 90-es évek elején voltam agykontroll tanfolyamon is, de annyira megrémisztett az egész, hogy azóta is félelemmel gondolok vissza rá. nem tetszik.

Előzmény: lajbá (12694)
mincicske Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12699

köztudományos dolog hogy a zalkohol káros a zegésségre ! ... a  zorrbavágásrol  nem tudok ilyesmit...

lajbá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12698

Most akkor azt mondod , hogy nem szakkörbe kéne járni , hanem korcsmába ... ?!

De muszály az az orrbavágás , ..  nem elég csak  inni ?

Azt hiszem akkor részemről lemondok a halhatalanságról ..

Előzmény: grohunyek (12697)
grohunyek Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12697

..idezet a konyvbol..:

" Hogart-nak, a zseniális naturalista festönek agyában akkor pattant ki az  isteni szikra,

mikor a sörházban verekedés közben egy részeg ember orron vágta. "

grohunyek Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12696

... apropo  terapia..:

erdemes elolvasni dr. professzor Cesare Lombroso konyvet (1876) "Lángész és örültség" tzimmel, amelyben tsudalatos eseteket ir le az emberek muveszi kepessegeivel kapcsolatban meg sok egyeb, erdekes olvasmanyos dogokat ..:)

szvidrigajlov Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12695

- örömmel látom hogy Laiba-ban ficereg a tavasz, naszal  Laiba hoz hasonloan a kinai festök is igy dolgoztak..:  egy életen át a házuk táját figyelték meg a legaprobb részletekig és csak azt ábrázolták leginkább... (ez egy sajátos filozofia volt)

- majd figyelem a TV ben mikor veszi át a "Munkácsy dijjat" az orszghazaban de elötte szivesen megneznek pár potrét pl.  Iosif Isarionovrol, Rákosi Mátyásrol, vagy más nagy elödeinkröl is , akár...:)))

lajbá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12694

Köszönöm , Rana , örülök ha elnyerte a tetszésedet ! Nincs baj a hangulatommal ,csak  szeretek egy kicsit elrugaszkodni a valóságtól , kedvelem az expressziót  , -  de nem terápiás céllal rajzolok, festek . Legalább is azt hiszem .. hogy nem.

Előzmény: Rana esculenta. (12693)
Rana esculenta. Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12693

A rajzaid nagyon tetszenek - ez nem újdonság -, de azt a lelkiállapotot amiben ekkor voltál azt hiszem nem irigylem.

Előzmény: lajbá (12692)
lajbá Creative Commons License 2012.02.21 0 0 12692

Kicsit még az előzőkhöz kicsit visszautalva ..

lajbá Creative Commons License 2012.02.20 0 0 12691

Azt hiszem mincicske , nyújtott be egy olyan belső önarcképet ,-- ehhez csatlakoznék kettővel ..igaz nem hasonlít egyik sem  rám , de én tudom , hogy mindkettő én vagyok ..

Jah , meg irígykedem a PHrain  cowbojai- ra .. tetszenek !

mugheb Creative Commons License 2012.02.19 0 0 12689

A lényeg, hogy se Modiglianira, se Gauguninra ne hasonlítson, mert ők tehetségtelenek, ha ez megvan mint alapállás, a többi már magától menni fog, kedves Tamás, izé, na.

Előzmény: krumpliboghár (12688)
krumpliboghár Creative Commons License 2012.02.19 0 0 12688

még azt kérdezném hogy milyen targyu, jellegü munkával kötelezö jelentkezni ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!