Gondolkodtam rajta, vajon mitől? A tájképeket nem nagyon kedvelem, mert sokszor hiányzik belőle az ember.
És rájöttem, hogy pontosan ezért tetszik ez. Mert ebben viszont ott van. Szinte látom az embereket is -mert a kép a technika, a tudás, a tehetség és a megvalósítás miatt olyan hangulatú, hogy ember nélkül értelmezhetetlen.
Azon is sokat gondolkodtam, hogy mai világunkban a rajz-festészet és fényképészet nagyon egybeforrt.
Míg régen, fényképezőgép hiányában fontos volt a portré rajzolás -de akár a tájkép is , ma már nem az, hiszen meg lehet örökíteni anélkül is, amit megszeretnénk.
És itt jön nekem a lényeg: mindkét művészeti ágban nekem azok az alkotások a tetszetősek, azok érintenek meg, amiknek megvan a kisugárzása, ami többet mint a puszta megismerés.
Na, ilyent nagyon nehéz létrehozni, mindkét műfajban.
(persze azért vannak képek és fényképek, amik ugyan tetszenek, de nem tudnám viszaidézni később, mert nem indít el semmi.)
nekem a te és Laji szavai nagyon fontosak, sokat számítottak.
Minicské.nek lehet, hogy igaza lesz -remélem nem, de majd elmesélem a lényeget úgyis, és teszek fel rajzot az első és az utolsó nap utánról.
Bár a rajzolás lényege nyilván nem a fényképről való rajzolás, hiszen a már meglevő két dimenziót könnyebb lerajzolni, mint a valós háromdimenziósat.
Nekem -mivel szakközépiskolábab érettségiztem - csak 8. osztályig osztályig volt rajzóra. Ott meg mindig 3-as, 4-es voltam. Négyest is csak a művtöri miatt sikerült elérnem, mert azokra 5-ösöket kaptam.
Na, szóval kiváncsian várom a holnapot. :-)
Még annyit: én nagyon szerettem volna találni valami hagyományos rajziskolát, ahol megtanítják a "festő-szakma" technikai fogásait, de nem sikerült találnom. Ez azért fura, merthogy van a városunkban rajz-festőképző középiskolai és egyetemi szinten is.
Szerintem a hagyományos rajztanítással szemben ,amiben középsuliban részesültem az az "előnye" hogy hitet ad ,hogy képes vagy rá. Persze az más kérdés ,hogy tényleg ez a rajzolás és festészet lényege? Illetve ez a hit mennyire elég a későbbiekben. A középsuliban a kockológia megöli az ember érdeklődését . Igaz,hogy hasznos ,dehát nem kell mindenkinek térben jól rajzolnia ahhoz,hogy igazán értékes műalkotásokat hozzon létre.
Szóval valahogy azt látom,hogy a hagyományos (régi 90-es évek beli), előbb elvesszük a kedved, ha tudjukkal szemben itt az előbb meghozzuk a kedved módit alkalmazzák. Nem akarom védeni ezt a jobb agyféltekést, de be kell látni,hogy érdekesebb,mint a másik módi. Természetesen az oktatásban azóta változtak a dolgok és vannak már mindenféle módszerek,de azokat nem ismerem..
*** pár szót a féltekenyös rajzolásrol amit a az elfolyt agyvizü mincicske dobott be..:
- Betty Edwards (szerzö) feherhaz egyik rajzoloja volt (esemenyek amelyeken nem szabad fotozni..)
- nyugdujjazas utan jó 5letnek tünt az ablagya-hablagya rajz kurzus, ami egyébként jó anyag de nem öli meg a rézkilgyot, inkabb menedzsment fogásnak mondanám, nekemis megvan, letöltöttem.
ezta Posát nehéz koppintani (jó ertelemben) mert qrva drága porpasztellt használ, paper detto.
Tarcsaitol lementettem csomo rajzot még az "AMH korbol" (amatör müv. honlapja) onnan lépett át "képafalon"ba ,
- az a kunszt nála hogy meghagyja a papir alapszinét, ami lényegében megadja a kép hangulatát, jól rajzol, trükkös manus van egy állat sorozata , na az ...
Amúgy én is hasonló okok miatt mentem anno. Nem találtam más tanfolyamot és gondoltam ,hogy csak lesz pár dolog,amit tudok használni, meg kicsit kimozdulok. Új arcok, barátok estleg barátnők:) na szóval vannak járulékos dolog is.
Persze az ember próbáljon objektív maradni.
A mai világ arról szól,hogy felfújják a dolgokat és hangzatos nevekkel adják el.. úgymond újra feltalálják.. Ezzel tisztában kell lenni. Bifidusz és társai..
Belenézegettem ilyen tankönyvekbe. Eleinte mindenféle "jobbagyas" hókuszpókuszosság, aztán szép lassan átmegy az egész sima rajztanításba, perspektíva, színtan. Szerintem is divatos szélhámosság lehet, marketingesek által kiagyalt pénzlehúzda, mint a wellnesshotel meg az élményfürdő.
Én voltam ilyen tanfolyáson. Nem is tudom mikor voltam:) Talán 7 éve.
Voltak benne használható dolgok.
Az egész abból indul,hogy ráhangoló gyakorlatot fogtok majd végezni,hogy a jobb agyféltekétek működését serkentsétek és így a megfigyelőképességetek javuljon.
Pár gyakorlat: negatív tér érzékelése (egy tárgy körüli tér megrajzolása kiadja a tárgy kontúrját) , kontúr követés (ceruza felemelése nélkül területek,tárgyak körvonalának megfigyelése, rajzolása), tónusskála ...
Ugrásszerű a fejlődés , ami még nagyobb önbizalmat ad , és aztán állva hagysz bennünket .. Biztos vagyok , benne , hogy jó lesz , és sok hasznát veszed majd !
Nagyon várom már a csütörtökön kezdődő jobb agyféltekést, bár félek is kicsit tőle, mert agymosás azt azért nem szeretnék.:-)
Anno a 90-es évek elején voltam agykontroll tanfolyamon is, de annyira megrémisztett az egész, hogy azóta is félelemmel gondolok vissza rá. nem tetszik.
erdemes elolvasni dr. professzor Cesare Lombroso konyvet (1876) "Lángész és örültség" tzimmel, amelyben tsudalatos eseteket ir le az emberek muveszi kepessegeivel kapcsolatban meg sok egyeb, erdekes olvasmanyos dogokat ..:)
- örömmel látom hogy Laiba-ban ficereg a tavasz, naszal Laiba hoz hasonloan a kinai festök is igy dolgoztak..: egy életen át a házuk táját figyelték meg a legaprobb részletekig és csak azt ábrázolták leginkább... (ez egy sajátos filozofia volt)
- majd figyelem a TV ben mikor veszi át a "Munkácsy dijjat" az orszghazaban de elötte szivesen megneznek pár potrét pl. Iosif Isarionovrol, Rákosi Mátyásrol, vagy más nagy elödeinkröl is , akár...:)))
Köszönöm , Rana , örülök ha elnyerte a tetszésedet ! Nincs baj a hangulatommal ,csak szeretek egy kicsit elrugaszkodni a valóságtól , kedvelem az expressziót , - de nem terápiás céllal rajzolok, festek . Legalább is azt hiszem .. hogy nem.
Azt hiszem mincicske , nyújtott be egy olyan belső önarcképet ,-- ehhez csatlakoznék kettővel ..igaz nem hasonlít egyik sem rám , de én tudom , hogy mindkettő én vagyok ..
Jah , meg irígykedem a PHrain cowbojai- ra .. tetszenek !
A lényeg, hogy se Modiglianira, se Gauguninra ne hasonlítson, mert ők tehetségtelenek, ha ez megvan mint alapállás, a többi már magától menni fog, kedves Tamás, izé, na.