A bankkártyával én is csak pl. tankolást, vagy ha kell valami útközben, nagyobb bevásárlóközpontban való fizetést gondoltam megoldani. Illetve talán még a szállást,
de úgy tudom, azt sem mindenhol szeretik/fogadják el, meg van olyan is, ahol felárat
számítanak fel a szállás árára, ha bankkártyával fizetsz, ezért az alku során rögtön az
elején ezt is tisztázni kell.
A bankkártyás készpénzfelvétel csak végszükség esetére jöhet szóba, illetve a
a bankszámlámhoz havi egyszeri külföldi ingyenes kp. felvétel tartozik.
Mivel júni végén megyünk, júli elején jövünk, így elvileg kétszeri ingyenes kp. felvétel
lehetséges, de inkább viszek kp.-t, EUR-t meg valamennyi lírát is, mert előreláthatóan
hajnalra érünk a Dardanellákhoz, és ne legyen gond a kompolásnál, ha nincs nyitva bank a váltáshoz.
A bankkártyás kp felvétellel vigyázz, mert ahányszor felveszel pénzt, annyiszor tesz rá a bank kezelési költséget (ami nem éppen kevés). Emiatt ha lehet és nem félsz a nagyobb mennyiségű kp-től lehetőleg 1-2 alkalomra szűkítsd a kp. felvételt (persze, ha egyben lopják el az még sz@rabb).
A bankkártyás vásárlás viszont teljesen más dolog (mondjuk 2 éve, amikor utoljára voltunk, nem nagyon tudtam használni, csak nagyobb üzletekben).
Úgy emlékszem múzeumoknál csak kp és nincs gyerek jegy.
Hát sajnos ezt a gyerek árat nem tudom, mert az enyémek már akkor sem mentek el gyereknek mikor először voltunk:) Azt tudom hogy nemzetközi diákigazolvánnyal próbálkoztunk de nem fogadták el sehol sem. De szerintem biztos van valami kedvezmény kisebb gyerekekre. A parkolási díjat Isztambulon kívül általában alkalmanként és nem óránként szednek. Ez 2-10 Líra között szokott lenni. Lírát szerintem teljesen felesleges itthon váltani és amennyire tudom nem is túl könnyű találni hol váltasz. Ha Eurót visztek azt mindenhol gond nélkül tudod váltani vagy a legtöbb helyen lehet fizetni is vele. Azért mindig előre tisztázd hogy elfogadják-e és mennyiért váltják, nem jók az utólagos meglepetések. A belépőket viszont mindenhol csak lírában fogadják el és nem biztos hogy van pénzváltási lehetőség a közelben. Bankkártyával sok helyen lehet fizetni meg pénzt is tudsz felvenni róla de hogy ez hol mennyire elérhető azt nem tudom mert nem használok kártyát.
Nyugodtan kérdezz amiben tudok segítek. Jól esik visszatekinteni, az ember ilyenkor mindig egy kicsit ott van:)
Sajnos barlangosat nem tudok. Régebben mi is ilyenben szoktunk megszállni de már nem üzemel. Amit tudok az közvetlen A Galambok völgye fölött van, teraszról a völgyben van kilátás.
Nem ugyanaz a kettő, a Köprülü kanyon egy raftingoló hely ahol van egy római kori híd. Illetve hőforrások. Az ihlara völgyben sziklába vájt keresztény templomok vannak.
Hát ez jó kis túra lesz! Pár dolgot írok ami hirtelen eszembe jut. Mi pont fordítva csináltuk a kört azon megfontolásból hogy az út második felére mikor már az ember egy kicsit belefárad a látnivalókba közel legyen a tenger:) Trója: nagyjából 000 Persze meg kell nézni de nagyon jó képzelőerőre van szükség hogy belelásd a pár kőbe és falmaradványba amit az ismertető táblákra rajzoltak. Pergamon hasonló. Selcuk egy kellemes kisváros szálláshelynek jó a közeli Ephesoshoz. Amit viszont nagyon érdemes megnézni. Ezt úgy a legjobb megtenni, mivel két bejárata van hogy az egyiknél leparkolsz, lovaskocsival átvitetitek magatokat a másik bejárathoz közben megnézitek a "hét alvókat". Majd onnan végignézitek a várost. Így az élmény végeztével nem kell visszakutyagolni ugyanazon az útvonalon. Aztán ott van még Szűz Mária háza ahol állítólag meghalt. Pamukkale ill Hieropolis, itt azért megint el lehet tölteni egy kis időt elég nagy területen van az egész. Ha úgy adódik itt viszonylag könnyen található szállás egy éjszakára mert ide általában kirándulni jönnek. Ha az az a Türkler amit Alanya mellet találtam akkor onnan Side, Manavgat,Aspendos v a Köprülü kanyon megjárható, ez utóbbit a gyerekek biztosan nagyon élvezni fogják ha nem félnek a hideg víztől. Kellemeset lehet raftingolni, olyan családnak való nem túl veszélyes. Erre a nap jó része rá is megy. Van ott nagyon klassz szálláslehetőség is. Antálya nem a szívem csücske egy népes iparváros, már hogy turista ipar. Phaselis-Olympos-Cirali-Yanartas/Kimera ezek szerintem nagyon messze vannak kirándulni. Főleg azért mert a Kimérát este érdemes megnézni, nap közben nem nagy durranás. Úgy a legjobb felmászni hogy szürkületre érj oda. Olymposnak és Ciralinak ugyan az a strandja viszont lent a parton csak gyalogos közlekedés lehetséges a két település között. Ha Cirali felől mész akkor a strand ingyenes de belépőt szednek a romvároshoz ha Olympos felől közelítesz akkor strandbelépő van és ezzel a romvároson keresztül jutsz a strandra. Olymposban tudok szállást ajánlani. Innen lehet még csinálni egy jó kis Canyoningot a Göynük kanyonba. Aztán tovább nyugatra ott van Kekova az elsüllyedt város és Myra a "Mikulás" városa. Aztán pedig a Saklikent kanyon. Előtte még a Kaputas beach ami a világ egyik legszebb strandja.
Na végre elértem eddig KAPPADÓKIA. Itt a minimum három nap. Számomra megunhatatlan. Itt is tudok szállás lehetőséget, persze attól azért függ hogy milyenek az igények. Nekem a kedvencem Uchisar, innen könnyen elérhető minden és nem olyan turistás mint Göreme. A földalatti városok közül Nekem Kaymakli jött be jobban, egynél többet megnézni egy utazás alkalmával nem tudom érdemes e. Nagy különbség nincs köztük. Aztán az Ihlara völgy, ami kaymakli és Derinkuyu után van ugyan azon az úton, az ide szóló belépő jó Selimébe is ami még egy kicsit odébb van. Ez egy napba bele is fér. Aztán meg persze a többi amit írtál. Persze azért a Love valeyt, v a Galambok völgyét esetleg a Rózsák völgyét is érdemes megnézni. de mindenre úgysem lesz idő:) A Tuz Gülü nem tudom kiszárad-e addigra mire mentek általában csak augusztusra szokott olyan lenni hogy száraz lábbal lehet sétálni. az út közvetlen mellette megy úgyhogy egy jó kis sétát lehet ott tenni pihenésképpen. Isztambulra megint kéne három nap a kötelezők megnézésére. Gondolom azt nagyjából úgy is tudod mik azok. Még valami, idén a Ramadan vagy ahogy Töo-ban mondják Ramazan jún. 18- júl.16-ig tart. Ez általában nem szokott gond lenni, de azért előfordulhatnak kellemetlenségek. Mondjuk esti imaidő környékén étterembe bejutni... hát attól függ hol vagy éppen. Napközben enni valahol egy hátsó éttermi részben. Persze ez is nagyon hely függő. Isztambul pl elég érdekes tud lenni mikor este megtelnek a parkok piknikezőkkel,és alig várják az esti imát hogy induljon a kaja parti. A vendéglők előtt meg olyan sorok vannak mint anno a kenyérjeggyel itthon. Nem tudom ebből mi hasznosítható számodra, de még úgyis van idő az indulásig.
Te tudod hogy nektek hogyan jó. Oda illetve a vissza úton Bulgáriában érdemes betartani a szabályokat mert még úgy is előfordulhat hogy bepróbálkoznak a rend éber őrei. Töo-ban szerencsére nincs ilyen. Meg lehet kérdezni mikor mennyi időre, és kB. milyen útvonalon tervezitek?
A HGS ha jól emlékszem elsőre 16€ -ba kerül, ez legutóbb kappadókiáig elég volt, nem tudom érdemes ennyiért keresgélni a mellék utakat. A távolságok meglehetősen nagyok és az útjelző táblák itt is a pályák felé terelnek. Nem tudom mennyi időre mentek de szerintem ez nem akkora költség, de te tudod. A gyorsforgalmikon viszont 90 a limit és előfordulása hogy mérnek is.
Hogy merre fizetős merre nem őszintén szólva nem nagyon figyeltem mégpedig a fizetési rendszer miatt. Amikor belépsz Töo-ba a határ után egy irodában meg tudod vásárolni a HGS matricát amit a szélvédődre kell felragasztani, ez egy feltölthető rendszer, miután az első alkalommal felveszik az autó és a sofőr adatait továbbiakban a postán vagy a kapuk előtti irodákban lehet rá újabb összeget tölteni ha szükséges. Ahogy a kapuknál áthaladsz erről a matricáról azonosítanak és vonják le a megfelelő összeget. A kapuknál vannak kijelzők ahol láthatod mekkora összeget von le az adott útra. Szerencsére ezek az összegek nem túl jelentősek. Bár ott is folyamatosan drágul minden:)
Amikor terveztem török autós kirándulást, akkor mintha azt olvastam volna, hogy a kompdíjak azonosak, de Gelibolunál (Gallipolinál) kell fizetni egy 500 Ft körüli összeget pluszban a kikötő használatáért (szóval lényegében azonosak az átkelés díjai).
Köszönöm a segítséget, a nemzetközi jogsim lejárt, majd csináltatok másikat. Mintha a Te útleírásodat olvastam volna valahol? Talán Eceabatban volt a szálásod, ha nem csal az emlékezetem. Nagyon jó útleírásaid vannak, beleképzelem magam, mintha én is ott lennék.
A kutya nem foglalkozik vele, viszont ha bármi probléma van, ne legyen semmi támadási felület ellened, tehát legyen meg minden, amit kérnek. Nemzetközi jogosítványt is írnak, de nem kérte senki... ettől függetlenül szerintem legyen meg.
Azt olvastam, hogy Törökországban kötelező felszerelés az autóban a tüzoltókészülék. De mit értenek ezalatt. Menyire veszik ezt komolyan. Nekem egyenlőre csak ez van. Félkilós tűzoltóhab, kezdődő tüzek oltására alkalmas. Jó ez Nekik vagy nem?