Keresés

Részletes keresés

István - Bp Creative Commons License 2014.09.06 0 0 2835

Szia!

A vákumpumpa segítségével kiszívhatjuk a levegőt a boros üvegben maradt bor mellől, így megakadályozzuk a bor minőségének változását. Így 2-3 napig eltartható.

Előzmény: Stahlhelm79 (2819)
Stahlhelm79 Creative Commons License 2014.09.02 0 0 2834

Köszönöm az inputokat, szerintem beszerzek egy ilyen vákuumos dugót, aztán majd meglátjuk.

Tegnap is csak a fele fogyott el a Pannonhalmi Tricolis-nak, a másik fele ma már biztos, hogy nem lesz olyan jó, mint kibontáskor...

De legalább csavarzáras, egyszerűbb visszazárni.

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2833

H-

Előzmény: IWAS (2832)
IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2832

Nyakas Budai Sauvignon Blanc 2011. Az Etyek-Budai Borvidéken termett szőlőből készült oltalom alatt álló eredetmegjelölésű száraz fehérbor. Alk. 13%, ára 1,3 eFt (Tesco, akciós ár 2013.06.18-án, az eredeti 1,7 eFt). Műanyagdugó (jó minőségű). Világos szalmasárga szín, tűhegynyi buborékok. Viszonylag intenzív illatában bodzavirág, minerális illatjegyek, vágott fű: normál SB-illat. Szájban közepesen telt, enyhén krémes korty, élénk, jó minőségű savak, több körtés, kevesebb almás íz. Közepesen hosszú utóízében minerális és vegetális jegyek, kissé érződő alkohol. Nem egy világbajnok SB, de nem is az az ultravékony, csak a savakra építő változat, amit igyekszem elkerülni. IWAS-score 4/5.

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2831

H-

Előzmény: IWAS (2830)
IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2830

Balatonboglári Cabernet Sauvignon 2012. Száraz OEM vörösbor. Alk. 12,5%, ára 0,5 eFt (Lidl, akciós ár 2014.07.24-én, az eredeti 0,8 eFt). Az akciós újságban 2011-es szerepelt VinAgora ezüstéremmel a palackon, míg a boltban kizárólag 2012-es. A Lidl helyében én, ha 2012-est szeretnék eladni, akkor a 2012-esről tennék képet a reklámújságba, hogy ne tévesszem meg a fogyasztókat és ne kockáztassak egy nagy összegű bírságot a fogyasztóvédelmi hatóság részéről. Mivel csak 500 Ft volt, rövid gondolkodás után mégis megvettem (a 2012-es évjárat sem volt rossz, és technoborról lévén szó, nagyjából ugyanazt illik tudni kihozni egy évvel később is). Twin-top parafadugó. Rubinvörös szín. Kevés közepes méretű buborék. Átlagos intenzitású illatában a klasszikus feketeribizli mellett vanília, kókusz és kevés alkohol. Kóstolva alig közepesen testes, a feketebogyósokhoz meggy is társul. Alig érezhető, nem bántó tannin. Savügyileg rendben van. Rövid lecsengésében a gyümölcsök mellett vanília és kissé befűtő alkohol. Tipikusan az a kis bor, mely nagy bornak szeretné mutatni magát. Ezzel együtt is az árához képest egy élvezetes, jól iható, fajélesztős, gyümölcsös, enyhén alkoholtúlsúlyos, chipses bort kapunk. A chileiek (pl. Luis Felipe Edwards CS, 1885. hsz.) ezt egyelőre jobban csinálják. IWAS-score 4/5.

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2829

H-

Előzmény: IWAS (2828)
IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2828

Anna Borház Bio Hétvölgyi Táltos 2009. Gonda János pincészetének minőségi száraz vörös biobora a Hajós-Bajai Borvidékről. Cabernet sauvignon és merlot házasítása. Alk. 12,5%, ára 1,6 eFt. Már szerepelt (2398. hsz.), most nem azért van ismét, mert félretettem belőle egy palackkal, hanem mert rendeltem 2011-est, de a kereskedő 2009-est küldött... Natúr parafadugó. Sötét meggyvörös szín, kevés barnával keverten. Több órás dekantálás ajánlott. Közepesen intenzív illat vaníliával, feketeribizlivel, natúr szederdzsemmel és bazsalikommal. Szájban közepesen testes, mostanra már aszalt változatban jövő földiszeder, feketeribizli és áfonya. Savai viszonylag jók, mennyiségileg is rendben vannak. Bársonyos tanninok, szépen beleolvadva az összképbe. Sajnos már túl van a csúcsán, de még mindig hozza az árát. IWAS-score 3/5.

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2827

Előzmény: IWAS (2826)
IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2826

Feudi di San Marzano SUD Salice Salentino 2011. Denominazione di Origine Protetta. Alk. 13%, ára 9 €. Negroamaro és malvasia nera házasítása. 6 hónapig érlelték francia tölgyfahordókban. Agglomerált parafadugó. Gránátvörös szín. Intenzív illatában capuccino, cédrus, vargánya, szeder, feketecseresznye. Ízében aszalt cseresznye, szilva, földiszeder, áfonyalekvár. Savai jó minőségűek, de talán lehetne több. Eléggé nagy mennyiségű, finom, selymes tannin. Kávés-áfonyás utóíze médium plusszos. Szépen érett, testes, kerek, nem abszolút száraz érzetű, picit savszegény, jól iható, élvezetes vörösbor. 6 pont (88). [A maradék 1-2 decijével ihatóvá sikerült transzformálnom egy Juhász Rosét. :)]

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2825

CS = Cabernet Sauvignon. CF = Cabernet Franc. M = Merlot vagy Mourvedre (Mataro). PN = Pinot Noir. KF = Kékfrankos. S = Syrah. G = Grenache. (GSM: Grenache, Syrah, Mourvedre). F = Furmint. HL = Hárslevelű. JF = Juhfark. SB = Sauvignon Blanc. CsF = Cserszegi Fűszeres. ...

Előzmény: Stahlhelm79 (2821)
Flacika Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2824

Hopp, amíg írtam, beelőztél... :)

Előzmény: IWAS (2822)
Flacika Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2823

Az a gond, hogy a palackba bezárt levegőtől oxidálódik a bor. Persze, nem mindegyik egyformán, vannak, amelyek jobban bírják, mások kevésbé. A drágább megoldás, ha olyan pumpát és dugót veszel, amelyikkel ki lehet szivattyúzni a palackból a levegőt, például itt: https://www.bortarsasag.hu/hu/minden_mas/-/-/vacuvin_vakumpumpa_2_dugo vagy itt: http://vinobar.hu/termek/vakuumos-palack-zaro-stopper/ . Az olcsóbb, ha a 0,33 vagy 0,5 literes ásványvizes palackokat nem dobod ki, hanem elteszed és a maradék bort abba töltöd. A fölös levegőt ki kell nyomni belőle, és úgy lezárni. Pár napot kibír.

IWAS Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2822

Én sok olyan bort iszom, amely bontás után 3-4 napig nagyon jól tartja a formáját. Az acéltartályban készült (általában) olcsó fehérboroknál előfordul, hogy már másnapra jelentősen visszaesik a bor, egysíkúvá válik (aztán lassabban ugyan, de a leépülés tovább folytatódik). A legutóbbi ilyen a Pannonhalmi Tricollis 2011 volt, látom, hogy erre válaszolva írtál. Lehet próbálkozni vákuumdugóval ( http://www.pincearon.hu/webaruhaz/vakuumdugo ), de legjobb, ha az erre esélyes borokat nagyobb társaságban isszuk.

Stahlhelm79 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2821

Kissé jártalan vagyok a rövidítések témában. A CS mit akar jelenteni? Köpcös CS 2011

Köszi

Előzmény: IWAS (2738)
Stahlhelm79 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2820

S csak sajnos 2 napig tartott.

Azért zsákmányoltam egy Takler Triót és egy Sauska Cuveé 13-at :)

Előzmény: IWAS (2818)
Stahlhelm79 Creative Commons License 2014.09.01 0 0 2819

Sziasztok borkedvelők!

Pontosan ebben a témában szeretnék információt kérni, mégpedig a borok eltarthatóságában felbontás után.

A probléma abban gyökeredzik, hogy a normál 0,75l-es palack egy személy számára kicsit sok egyszeri fogyasztásra (a kis kiszerelésű palackokra itt nem akarok kitérni). Ergo el kell tenni másnapra, vagy azutánra. Nekem az a személyes tapasztalatom, hogy még a visszadugózott, borhűtőbe vízszintesen fektetett de már kinyitott palack is nagyot veszít illatából, aromáiból.

Létezik valami trükk/technika, amivel egy bor fogyasztható marad 2-3 napig nagyobb veszteség nélkül?

Két fővel számolva a fenti problémakör kevésbé jelentkezik :)

Köszi és üdv

Előzmény: IWAS (2800)
IWAS Creative Commons License 2014.08.29 0 0 2818

Megmondom őszintén, egyre kevésbé hoz lázba a Tesco szokásos őszi borakciója. Egyrészt azért, mert relatíve gyenge az ár-érték arány (pl. 2,3 eFt a Bock Ermitage, míg a nála lényegesen jobb Ch. Marin Bordeaux 2011 csak 1,3 eFt a Lidlben), másrészt sokszor nincsenek a polcokon a borkatalógusukban látható borok. Idén volt az utóbbi a legdurvább, amikor a három kiszemelt borból – az egy hónapig tartó akció második napján(!) – már csak egyetlen egyet tudtam megvenni. Egy nőrokonomnak szántam volna a Tokajicum Tokaji Kedves nevű 0,5 literes édes borát (ráadásul ez a címlapon is szerepel, nem értem, miért nincs belőle több; de az is lehet, hogy van, csak a raktárból nem pótolták). Helyette vettem egy hasonló tokaji bort (Hattyús Furmint, late harvest, 0,5 l, 1199 Ft). A Szeremley Rizling 1199 Ft-ért valószínűleg jó vétel lett volna, de az üres polcot elnézve ezzel nem csak én vagyok tisztában... Az eredetileg tervezett háromból csupán a Figula Zenit 2013-at tudtam megvenni. Ennek a megvásárlásán egy picit gondolkodtam, mert csak 12% az alkoholja (felmerült bennem, hogy túl korán szüreteltek), de otthon alaposabban megnézve megnyugodtam, mert ez nem száraz, hanem félszáraz bor, vagyis ha hagyták volna szárazra erjedni, akkor magasabb lett volna az alkohol. Remélem, hogy egy kellemes kis bor lesz, legalább hozza az árát. Zenitet még nem kóstoltam, ezt a lemaradásomat ideje bepótolnom.

IldiAndi Creative Commons License 2014.08.14 0 0 2817

Sziasztok! :) 
Szakdolgozatomat bormarketing témában írom. Ehhez kötődően e kérdőív kitöltéséhez szeretném a 18-30 év közöttiek segítségét kérni: http://online-kerdoiv.com/index/view/hash/0b03c8281f41a8d86a.. 
Előre is nagyon szépen köszönöm! :)

IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2816

H-

Előzmény: IWAS (2815)
IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2815

Château Mausse Cuvée Prestige Canon-Fronsac 2011. Appellation Canon-Fronsac Contrôlée. Egy 10 hektáros bordeaux-i (Canon-Fronsac) birtok készítette saját szőlőből (70% merlot, 15% CF, 15% CS). Alk. 13%, ára 1,6 eFt (Lidl, 2013. szeptember). Jó minőségű natúr parafadugó. Gránátpiros szín, kevés közepes méretű buborék. Intenzív illatában földiszeder, feketeribizli, rózsa, őszi erdő, kevés vanília. Szájban közepesen testes, az említett gyümölcsök szilvával kiegészítve. Korrekt savak, közepes mennyiségű, finoman masszírozó tannin. Átlagos hosszúságú étcsokoládés, aszalt meggyes, kissé alkoholos lecsengés. IWAS-score 5/5.

IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2814

Előzmény: IWAS (2813)
IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2813

Moric Cuvee Hausmarke 2012. Großhöfleini (Burgenland, Ausztria) minőségi fehérbor, grüner veltliner és chardonnay házasítása. Roland Velich bora. Alk. 14%, ára 13 €. Jó minőségű natúr parafadugó. Aranysárga szín. Intenzív illatában mezei virágok, akácméz, kevés alkohol és ásványosság. Ahogy illatban, úgy kóstolva is "nehéz", testes, az egész szájat betöltő anyag. Fullra érett sárgahúsú őszibarack és körte, első osztályú savak, hosszú lecsengés (benne érintésnyi vegetálisság is). Nem éppen száraz érzetű (bár hivatalosan "trocken"), de nagyon kényeztető bor. Nehéz pontozni, mert itt az érzelmek megpróbálják felülírni az értelmet. ["Miért ne lehetne 100 pont?" típusú gondolatokat ébreszt...] Lehetne talán elegánsabb, meg még egy picit komplexebb. 8 pont (96).

IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2812

H-

Előzmény: IWAS (2811)
IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2811

Pócz Friss Cuvée 2012. Száraz OEM fehérbor a Balatonboglári Borvidékről. Alk. 12%, ára 900 Ft (normál ár, Tesco). Olaszrizling, zöld veltelini és sauvignon blanc házasítása (vakon leginkább ZV a háromból). Egy netes fogyasztói ajánlás alapján vettem. Jó minőségű préselt parafadugó. Szalmasárga szín, kitöltéskor nincs buborékképződés. Átlagos intenzitású illatában körte, licsi, sárgadinnye, akácvirág és fehérbors. Szájban elöl és középen kissé hígnak hat, de a hátsó harmadban szépen beerősít és egészen koncentrált, élénk – az illat leírásánál már említett – gyümölcsízeket produkálja. A savak minden szempontból rendben vannak (de nem tipikus SB-os savakra kell számítani), mégis inkább önmagában (jól behűtve!) javaslom fogyasztani, mint fröccsnek (esetleg 4/5 bor, 1/5 szóda). Lecsengése rövid-közepes, nem teljesen száraz érzetű. Az alkohol megfelelően integrált. IWAS-score 3/5-4/5.

IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2810

H-

Előzmény: IWAS (2809)
IWAS Creative Commons License 2014.08.01 0 0 2809

Jekl Cabernet Sauvignon Barrique 2009. Villányi védett eredetű classicus száraz vörösbor. Alk. 14%, ára 1,9 eFt (37% kedvezménnyel a Tescoban, tavaly szeptemberben). Jó minőségű natúr parafadugó. Kitöltéskor közepes méretű buborékokból álló, múlékony hab képződik. Színe kevés barnával kevert gránátvörös. Közepesen intenzív, érett bor benyomását keltő, enyhén animális illat aszalt szilvával, feketeribizlivel és kevés szegfűszeggel. Kóstolva közepesen testes, aszalt gyümölcsökkel (szilva, füge) és natúr szederlekvárral. A fajtának megfelelő mennyiségű tannin, bársonyos tapintattal. A savai minden szempontból rendben vannak. Közepesen hosszú, szedres-kávés utóíz kissé befűtő alkohollal. Egy szépen érett, de nem kiemelkedő minőségű cabernet sauvignon. IWAS-score 3/5.

joskabacsi Creative Commons License 2014.07.02 0 0 2808

Hm... én is vettem 3 palackkal, szintén a Tescoban, akcióban 900 Ft/palack áron.

A bor nyomokban sem emlékeztet pinot-ra, sötét, malbec-es, petit verdot-s szín, lila reflexekkel.

Némi feketeribizli tényleg visszaköszön belőle, de alapvetően feketeborsos, bőrös, feketecseresznyés...

Még van egy belőle ...

Előzmény: IWAS (2796)
IWAS Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2807

H-

Előzmény: IWAS (2806)
IWAS Creative Commons License 2014.07.01 0 0 2806

Jásdi Cserszegi Fűszeres 2011. OEM száraz fehérbor a Balatonfüred-Csopaki borvidékről. Alk. 11,5%, ára 1,5 eFt. Twin-top (kétlapkás) parafadugó zárja. Világos szalmasárga szín. Kevés tűhegynyi buborék. Intenzív illat tavaszi virágokkal, sárgadinnyével, maracujával és kevés sóssággal. Szájban finom pezsgéssel indít, majd az illatban felbukkanó gyümölcsök jönnek, kiegészítve fiatal spenótleveles vegetálissággal. Teste alig közepes, de pozitívum, hogy az alacsony alkohol alapján ennél vékonyabbra számítottam. Savai elfogadható minőségűek, mennyiségük megfelelő. Rövid lecsengésében a felerősődő vegetális jegyek mellett gyenge muskotályíz érezhető. IWAS-score 2/5-3/5.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!