Háááááááááááát. Nemtom, mi legyen. Talán az lesz a legjobb, ha tényleg veszel mustot. A szőlőből meg talán lehet befőttet készíteni, vagy aszalni, vagy nemtom. Az az igazság én is csak 2-3 év óta vagyok lekvárfőző asszonyság". Befőtteket meg még sosem készítettem. :-((((
Ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Odaát a lekváros topikon megbeszéltük közben, hogy a húsdaráló esetleg beleroppantja a magokat is, és az nem túl jó....
Talán gyümölcscentrifuga? Itt vidéken szerencsére sokan "vetemednek" otthoni borászkodásra, és ami még legalább ekkora szerencse, hogy "ismerjük" is egymást. Így 1-1 kisüvegnyi kóstoló, és a receptért cserébe szívesen adnak pár liter mustot.
De mindenképpen próbáld ki a mustkrémet! Tényleg nagyon finom!
Félig OFF: elég sok szőlőnk van (többféle, nem tudom a fajtákat), hogy lehet különleges felszerelés nélkül mustot készíteni? Zabálják a darazsak, szőlőként nem tudjuk megenni, ahhoz túl sok. Ráadásul nem teljesen épek a fürtök, mert volt a jégverés, meg hát a darazsak...
Ha leszemezem, húsdarálón szerintetek jó lesz átengedni?
Nagyon megtetszett ez a mustkrém, muszáj lesz kipróbálni. :-) Ráadásul van alma- és körtefánk is, sőt, apróbb fügénk is van dögivel. :-D
Igen! Már 3. éve. És talán ebben az évben sikerül is annyit főznöm, hogy maradjon is a kamra polcán. :DDDDD Eddig ugyanis mindig akadt kíváncsi, akinek adtam 1-1 adagot kóstolóba. :-((( Eddig már 4 l mustból főztem, de még kapok legalább ennyi mustot, így erre az évre be vagyunk biztosítva. :-))))
Erre megvan a nagymamai régi módszer. Jó sok hidegvízbe tenni ezt az egyveleget, és szétkeverni. A mag lesüllyed az aljára, a héj meg fenn úszik. Szűrőkanállal egyszerűen lehalászható. Ribizlinél is így szoktuk.
Kóstoltam már pár terméküket, kiválóak. A "Boltok" ikonra kattintva megnézheted, van-e bolt a közeledben, ahol lehet kapni. Nem olcsó, de garantáltan magyar és bio.
Nem akarom a gyümölcsöket keverni. A birsalma jó sűrítő, ám meglehetősen erős az aromája, elnyomná a szőlőt. Azt meg úgy akarom csinálni, mint a bodzát: passzírozás után lehalászom a héjat, összeturmixolom és azzal sűrítem.
Én már főztem mustost, de még várok 1 adag mustot. (Szerintem érdemes kipróbálni, különleges és eszméletlenül finom! Sőt nagy előnye, hogy szinte teljesen önjáró. :-))) Épp csak az utolsó pillanatokban kell kavarni, addig szépen csendben rotyog egyedül. :DDDDD)
Mustkrém/ sherpa
1 liter mustot addig forralunk, míg a felére csökken. Feldarabolunk 3 almát és 3 körtét, hozzáadunk 5-6 szem diót, 1 marék pirított mogyorót és 3 fügét. Fűszerezzük 2 darabka fahéjjal, 2 szegfűszeggel, majd sűrű krémmé főzzük. A többi befőtthöz hasonlóan üvegekbe töltjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Csípős, fűszeres sajtok mellé adjuk.
Ok, értem. Akkor kimarad. majd jövőre időben kapcsolok, amikor még van másfajta is, mert a birsalmát nem szeretem. Otelló, oportó, ilyesmik játszanak lekvár témában?