Keresés

Részletes keresés

kentom Creative Commons License 2009.09.26 0 0 1315
Bocs, tudja valaki, miért nem megy a kép?
Előzmény: kentom (1314)
kentom Creative Commons License 2009.09.26 0 0 1314

Szia, Zitka!

Megy az gyümölcscentrifuga nélkül is.

A kedvedért beáldoztam azt a két fürt szőlőt, ami maradt. :-)

Gyors, kevés szőlőhöz pont megfelel.

 

Jó szüretet!

 

kentom

Előzmény: Zitka (1311)
rágica Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1313
Háááááááááááát. Nemtom, mi legyen.
Talán az lesz a legjobb, ha tényleg veszel mustot.
A szőlőből meg talán lehet befőttet készíteni, vagy aszalni, vagy nemtom.
Az az igazság én is csak 2-3 év óta vagyok lekvárfőző asszonyság". Befőtteket meg még sosem készítettem. :-((((
Előzmény: Zitka (1312)
Zitka Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1312

Nincs gyümölcscentrifugám. :-(

De a mustban azért benne van a héj "íze" is a préselés után, tehát nem nettó szőlőlé...

 

Lehet, hogy az lesz, hogy veszek a piacon mustot. :-D No de akkor mi legyen a rengeteg szőlővel...? :-))))))))

Előzmény: rágica (1310)
Zitka Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1311
Ez tűnik a legegyszerűbb megoldásnak. Odaát a lekváros topikon megbeszéltük közben, hogy a húsdaráló esetleg beleroppantja a magokat is, és az nem túl jó.... 
Előzmény: TTAMAS (1309)
rágica Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1310
Talán gyümölcscentrifuga?
Itt vidéken szerencsére sokan "vetemednek" otthoni borászkodásra, és ami még legalább ekkora szerencse, hogy "ismerjük" is egymást.
Így 1-1 kisüvegnyi kóstoló, és a receptért cserébe szívesen adnak pár liter mustot.

De mindenképpen próbáld ki a mustkrémet! Tényleg nagyon finom!
Előzmény: Zitka (1308)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1309

Valódi, nyers must készítéséhez célkészülék kell, de a mustkrémhez készíthetsz szőlőlevet anélkül is.

A leszemezett szőlőt beleteszed egy fazékba, kicsit megmarkolászod, hogy legyen alatta egy kevés lé. Felforralod, szűröd (paszírozod).

Előzmény: Zitka (1308)
Zitka Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1308

Félig OFF: elég sok szőlőnk van (többféle, nem tudom a fajtákat), hogy lehet különleges felszerelés nélkül mustot készíteni? Zabálják a darazsak, szőlőként nem tudjuk megenni, ahhoz túl sok. Ráadásul nem teljesen épek a fürtök, mert volt a jégverés, meg hát a darazsak...

 

Ha leszemezem, húsdarálón szerintetek jó lesz átengedni?

 

Nagyon megtetszett ez a mustkrém, muszáj lesz kipróbálni. :-) Ráadásul van alma- és körtefánk is, sőt, apróbb fügénk is van dögivel. :-D

Előzmény: rágica (1307)
rágica Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1307
Igen! Már 3. éve.
És talán ebben az évben sikerül is annyit főznöm, hogy maradjon is a kamra polcán. :DDDDD
Eddig ugyanis mindig akadt kíváncsi, akinek adtam 1-1 adagot kóstolóba. :-(((
Eddig már 4 l mustból főztem, de még kapok legalább ennyi mustot, így erre az évre be vagyunk biztosítva. :-))))
Előzmény: Mortisia (1303)
Zitka Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1306
Erre megvan a nagymamai régi módszer. Jó sok hidegvízbe tenni ezt az egyveleget, és szétkeverni. A mag lesüllyed az aljára, a héj meg fenn úszik. Szűrőkanállal egyszerűen lehalászható. Ribizlinél is így szoktuk.
Előzmény: TTAMAS (1302)
Zitka Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1305

http://www.aldos.hu/

 

Kóstoltam már pár terméküket, kiválóak. A "Boltok" ikonra kattintva megnézheted, van-e bolt a közeledben, ahol lehet kapni. Nem olcsó, de garantáltan magyar és bio.

Előzmény: Törölt nick (1304)
Mortisia Creative Commons License 2009.09.25 0 0 1303
Ez veszettül jól hangzik. És ilyet szoktál készíteni? Hűű és valami fincsi borocska is csúszhatna a sajtal együtt. Mmmm...
Előzmény: rágica (1292)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1302
Paszírozáskor a héj és a mag a szűrőn marad. Hogyan tervezed szétszedni?
Előzmény: basinger (1301)
basinger Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1301
Kuka. Kell a fenének. Miért? Jó valamire?
Előzmény: TTAMAS (1298)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1300
Hülye főrum. :(
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1299
Mit csinálsz a magjával?
Előzmény: basinger (1297)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1298
Mit csinálsz a magjával?
Előzmény: basinger (1297)
basinger Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1297
Nem akarom a gyümölcsöket keverni. A birsalma jó sűrítő, ám meglehetősen erős az aromája, elnyomná a szőlőt. Azt meg úgy akarom csinálni, mint a bodzát: passzírozás után lehalászom a héjat, összeturmixolom és azzal sűrítem.
Előzmény: dszysssz (1284)
basinger Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1296
Most nem tudom, a google-ba beütöttem, hogy ehető erdei gyümölcsök, több oldalt elolvastam, de idén úgyis mindegy, ha úgysincs rendes termés.
Előzmény: dszysssz (1284)
basinger Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1295
Só sze lehet róla! A kökény nagy magon kevés gyümölcshús, a csipkebogyóval meg rengeteg a munka. RENGETEG!
Előzmény: Törölt nick (1285)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1294
Az vitán felül finom. :)
Előzmény: Zitka (1293)
Zitka Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1293

Ja, bocs, most látom, az eredeti felvetés nem a birs-othello párosításra vonatkozott...

Az enyém viszont arra. :-)

Előzmény: Zitka (1291)
rágica Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1292
Én már főztem mustost, de még várok 1 adag mustot.
(Szerintem érdemes kipróbálni, különleges és eszméletlenül finom! Sőt nagy előnye, hogy szinte teljesen önjáró. :-))) Épp csak az utolsó pillanatokban kell kavarni, addig szépen csendben rotyog egyedül. :DDDDD)

Mustkrém/ sherpa

1 liter mustot addig forralunk, míg a felére csökken. Feldarabolunk 3 almát és 3 körtét, hozzáadunk 5-6 szem diót, 1 marék pirított mogyorót és 3 fügét. Fűszerezzük 2 darabka fahéjjal, 2 szegfűszeggel, majd sűrű krémmé főzzük. A többi befőtthöz hasonlóan üvegekbe töltjük és száraz, hűvös helyen tároljuk. Csípős, fűszeres sajtok mellé adjuk.
Előzmény: TTAMAS (1289)
Zitka Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1291

Ellentmondok! :-)

Én tavaly csináltam, és nagyon finom lett!

Előzmény: TTAMAS (1289)
BONNIE Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1290
Ok, értem. Akkor kimarad. majd jövőre időben kapcsolok, amikor még van másfajta is, mert a birsalmát nem szeretem. Otelló, oportó, ilyesmik játszanak lekvár témában?
Előzmény: TTAMAS (1289)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1289
Ebben a témában, mint mustban főtt birsalmasajt szerepelhet. Lekvárnak nem elég aromás.
Előzmény: BONNIE (1288)
BONNIE Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1288
Úgyértem lekvár témakörben ;)
Előzmény: TTAMAS (1287)
TTAMAS Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1287
Bor?
Előzmény: BONNIE (1286)
BONNIE Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1286
Esetleg olaszrizlingből lehetne valamit kihozni?
Előzmény: dszysssz (1284)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.24 0 0 1285

Kökény? Csipkebogyó?

Nem mintha nem lenne elég lekvár a spájzomban, de egy megszállott már csak ilyen: ha van alapanyag, készül a lekvár.

Előzmény: basinger (1283)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!