Az RTL-klub tele van ocsmányabbnál ocsmányabb rajzfilmekkel, amik szerintem néha még a felnötteknek is elég durvák. Nem is szólva, hogy bugyuták mint a s*gg. Azért a Pirx szólt valamiről. Lehet, hogy újra kéne forgatni, vagy digitálisan újradolgozni, mint a jediket. Bár nekem tetszett úgy, ahogy volt. A gyerekeknek ilyen fantáziadús, veszélytelen műsort kéne csinálni, nem Songokut, meg Actionman-t.
Valaki szerezze meg a Filmmúzeum terveit. A kisbucsai vasutasszakszervezet kerékharkály részlege odaadja a kerékkalapácsait fegyvernek. A váltóőr sinfékjeivel pedig kigyúrhatjuk magunkat.
Ma láttam a múzeumon egy jó filmet, hasonló színtű volt benne a technika mint a Pirx-ben. Három jómadár utazott az alvilágban. Egy résznél, ahol ráugrottak egy hatalmasra kinagyított, vékony gallyakból összetákolt csónakra a készítőknek az Istenért se sikerült összehangolniuk az emberek ugrását a csónak hirtelen megsüllyedésével. A gigantikus gyertyaláng a katedrális tetején meg kifejezetten jól nézett ki.
Nos, meginvitáltam a Filmmúzeum kartársait a fórumba. Hátha bekapcsolódnak majd ide és akkor nem kell majd a szkafanderes, gumicselós támadás az épület ellen. Sunyovszki Szilvinek is írok majd.
Egyébként eldöntöttem, hogy az extra.hu-n csinálok majd egy weblapot Pirxnek szentelve, már van egy orosz kiadású Pirx könyv borító nékem, 2000-es kiadás, rajta a kapitány rajzolt képével (beatzenészes frizurával). Felrakom majd a sorozat képeit is. Tanácsokat vagy jobb ötletet elfogadok. Cuccokat szintén, a bedigizett novella nekem is meg van.
Kár, hogy a neten még senki nem szentelt neki egy oldalt se. Infók is alig vannak róla, csak ha a KGST turmixgép-effektekről van szó valamelyik filmtörténeti weboldalon. Képek nuku.
Megjegyzem, kis barati korunkben a "progressziv rock" melle felvettuk szokincsunkbe a "pirxessziv rock"-ot, ez olyan zenet jelol, amiben van tojasszeletelo-pengetes, kanallal kakaosdobozon dobolas, meg kavefozorotyogas.
IMDB-n megnéztem még régebben. Test Pilota Pirxa volt a címe, A tárgyalás novellát dolgozták fel. Ennek a magyar filmváltozatában lehetett a kristálycsillár Kozmikus Kamara, aminek a képét talán Arcvéder tett fel a fórum elején. A Szaturnusz köré ment próbaútra egy kísérleti android másodpilótával, aki aztán csúnyán viselkedett.
Bizony, bizony remek filmek voltak ezek. Zeneszerző Benkő László. Sajnos a Filmmuzeum béna, vagy kiszaladt alólluk a politika. A Királyi TV meg a kereskedelmi csatornákat majmolja. Egyébként hülyék. A Pirx kapitány nézetségi rekordot döntene. A f@sz szapanoperákatat mindenesetre lemosná.
Az idő urai - biztosan ugyanarról a filmről beszélünk. Magyar-francia koprodukció, az utóbbi elsősorban azt jelenti, hogy a látvány és a figurák a híres Moebius rajzai alapján készültek (mint az Ötödik elem: ezért az olykori hasonlóság).
Szerintem ez a téma nem is off-topic: biztos vagyok benne, hogy aki Pirxért rajong, Az idő uraira is jó szívvel emlékszik. Az is olyan műalkotás, amit ha egyszer látott valaki - márpedig egyszer láthatta szinte mindenki, hiszen egyszer vetítette a tévé a nyolcvanas évek közepén (talán '83-ban készült) -, szerintem sosem felejti el. Két évtizeden át lehetetlenség volt (vagy annak tűnt) a filmet megszerezni videón, napjainkban azonban a neten hozzáférhető: meg lehet rendelni a műsoros kazettát.
Ezt mikor nyeri el mindnyájunk Pirxe?...
Ps.: Apropó: nem sok szó esik, ha jól láttam, az egyetlen egész estés Pirx-moziról, a lengyel Robotokkal a Szaturnusz körül című filmről. Az is egyszer volt a tévében (vagy tizenöt éve), szintén megszerezhetetlen videón. (Pláne DVD-n :) Írjon, akinek eszébe jut valami!
Megkérdezem őket megint. Mondjuk elhiszem, hogy sok utánajárásba kerül nekik, de szerintem nem tépnek jegyet az archívumban Pirx kapitány polca előtt az érdeklődők túlzott tömege miatt.
Offtopic: És azt tudjátok, hogy melyik volt az a sci-fi rajzfilm, amiben óriási szúnyogok támadták meg a gyerekekből álló hajótörötteket? Tán óriási pókok is voltak benne. Volt képregényben is, és tán magyar volt. Ha jól emlékszem kicsit véres volt (betyármanga).
A Princz a katona után berakatjuk. Emberéletre majd vigyázni, főleg a Prokopp családra.A főbb stratégiai pontokra az álca miatt nem sárga gumicselós és alufólia skafanderes embereket állítunk majd, hanem zöldeket.
Pirx-szel kapcsolatban pedig: Szerintem megint össznépi levéltüzet kéne zúdítanunk a postafiókjukra. Aláírhatnánk Magyar Fiatalok Akciópártja Pirx Kapitányért névvel, hogy tudják szervezett, bár Váradi Március a rangidős führer, döntsön ő.
A magyar cime Időlabirintus volt. A zenéje még ma is élénken él bennem. Egy tükör, vagy valami ilyesmi felületen villódzó fény volt a varázslók erejének központja, amit a gonosz boszorkány elrabolt Rothgo-tól és a gyerekeknek a fényt körbeállva kellett a Rothgo-Rothgo kántálással visszaszolgáltatni Rothgo részére. Persze ez csak az uccsó részben sikerült nekik, mert előtte mindig közbelépett a gonosz. Néha pajzson, néha viztükrön, néha egyéb helyeken tűnt fel a villódzás. A végén meg mintha nyakék is lett volna, de a halál után jobban lehet látni, ha nem biztos.Vagy valami ilyesmi:-)). Én azért emlékszem ennyire mert én már nyolc éves voltam akkoriban:-))
TIME TRAVELLING escapades of three kids who get mixed up with sorcerers having an "eternal battle throughout all of time" type affair. Ron "Fagin" Moody was Rothgo the wizard. Ranged over various times - medieval, gunpowder plot, civil war, king Arthur etc. Nifty stuff, from the channel which would later come up with KNIGHTS OF GOD, if a bit involved.
Tényleg, nem tudja valaki, hogy mi volt annak a sorozatnak a címe, amiben néhány kölök egy barlangrendszerben bolyongott? Időnként körbe álltak és azt hiszem egy McGregor nevű palit szólongattak. Talán sci-fi volt az is. Kb. 6 éves koromban láttam, 1985 ben. Szóval nem friss az információ. Harcra fel, Viva la Commandante Pirx!