Az leírt gép demonstrációs célokat szolgál. Azt, hogy a tanteremben a diákoknak megmutassák, hogyan is működik. Ha árammal fűtik, nem megy tele füsttel az osztályterem.
A Stirling motor külső égésű motor. A lényege, hogy szinte bármilyen fűtőanyaggal üzemeltethető ( étolaj, alkohol, szén stb.) a fűtőtér kialakításától függően.
A cikket elolvasva ránéztem a naptárra, nem április eleje van e.
Mert az elektromos motort akumlátor hajtja, a trolibuszfélék családjától eltekintve. Az akumlátor nagyon nehéz, minden gyorsításhoz sok többletenergia szükséges a robbanómotorokhoz viszonyítva. Töltésükhöz végsősoron alacsony hatásfokkal előállított villamosenergia kell. Ha a Stirling motor fajlagos súlya kicsi, akkor lehet jövője az autózásban.
Tudom, hogy akkor nem volt meg elektromos motor, de ugy irnak rola, hogy manapsag is hasznalni akarjak. De akkor sem ertem miert lenne jobb, mint az elektromos motor.
Sziasztok!
Most olvastam az Index cikket a Stirling-motorrol es utana is neztem. A mukodeset mar ertem, csak azt nem, hogy mi ertelem. Ugyanis a motorban futest kell alkalmazni, amire a legjobb az elektromos aram lenne (ha peldaul szemelygepkocsiban hasznalnank), de akkor is csak 30%-os hatasfoku az elektromos motor 80-90%-os hatasfokaval szemben. Velemeny?