Keresés

Részletes keresés

Theking Creative Commons License 2002.10.06 0 0 427
"Hátulról XXI-et szoktunk fogni, az király dolog."

Szerintem a hátulról fogás inkább egy, de inkább több szarvashiba kihasználása. Rutinos játékost -egészen extrém elosztástól eltekintve- nem valószinű, hogy meg tudsz fogni. Nem önfényezés, de engem még nem fogtak meg hátulról, sőt keresztben is nagyon ritkán. Mondjuk ennek az aránya is 1:10 a kézalatt üléshez viszonyitva.

Emlékezetem szerint azokban a körökben ahol játszom, összesen 3-4 alakalommal fordult elő, akkor is kizárólag kezdő játékossal.

Szóval nem király dolog, hanem pancser! (mármit a XXI-es).

Persze igy már világos, hogy miért "munka" az uj tanulása :).

Előzmény: karma police (423)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 426
Nagy tevedes. Bizony a royal tarokkban bloffolni kell. Meghozz oly modon, hogy pl. az ellenfel soha ne lehessen biztos abban, hogy a te skized inditoban (kor elejen) vagy elfogoban (kor vegen ul), ez ugyanis soxor jelent +1 utest, ovatlan kezdokkel szemben - neha meglepodo tapasztaltakkal szemben is - csendes fogast (akar XXI, akar I).
Fontos meg a szinbloff is, amit csak 1 csapat tud profi szinten alkalmazni jelenleg, mert ehhez mar picit keves a licitter, meg is szivtuk amikor az inditoban nem bemondott 4 pikket - termeszetesen - kicsivel probaltuk lopni, es az elfogo vigyorogva utott az V-os tarokkal.
Előzmény: karma police (421)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 425
Igazad van. Mindenkinek titkos a licitrendszere, ami azert jo, mert egy jo csapat ellen az informaciod az ellenfel lapjarol kozel nulla.

Visszaeles?
Lehet visszaelni, de ahhoz kulso dolgokat kell hasznalni Azt meg barmilyen jatekban meg lehet csinalni, (ha vakarom az orromat akkor tokkel hajts) csak felesleges. Nincs penzdij, igazabol nincs miert csalni. Nem is nagyon volt ra precedens eddig.
Amugy ugy tudom masodkezbol, hogy a bridgeben tobb100 oldalas leiras foglalkozik a visszaelesekkel, pedig az ugye nyilt licitrendszeru.

Előzmény: karma police (418)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 424
Pontozas; versenyeztetes:
tevedesben vagy ha azt hiszed nem jo a pontozasi rendszer, es nem alkalmas versenyeztetesre. Az eddig 4+1 evem alatt az egyesuletben mindig az nyert aki a legjobb teljesitmenyt nyujtotta. Mondom ezt annak ellenere, hogy 2000ben ugy lettem ezustermes, hogy 288 pontunk lett, mig az aranyermesnek 289, es pontegyenloseg eseten lenyegesen jobb golarannyal nyertunk volna. (20-30 elonyunk volt golaranyban)
Sajnos hibaztunk az utolso elotti meccsen - amit amugy a korrektseg jegyeben face2face jaccottunk a kesobbi gyoztesek ellen, csakugy mint az utolsot.

Ez az ami bridgeben soha nem valosulhat meg.
Amugy a bridget magat versenyjateknak tekinteni, hogy mas ne mondjak butasag, a bridge maga nem alkalmas versenyeztetesre, vagy legalabbis nem jobban mint a snapszer. Ugyanis versenyformajat csaka visszaosztas biztositja, ami viszont barmely jatekot versenyszeruve tehet.
Persze van par jellemzoje, ami kedvez a versenyeztethetosegnek (de nem biztositja azt), igy az, hogy parok jatszak.

A Huhival ez az egyik legnagyobb problemam, hogy szinte barmilyen tarsasaggal ultem le, mindig akadt valaki, aki valami ordenare baromsagot muvelt partneremkent, amit en is jol megszivtam.
Ne csak az egyik oldalrol nezzuk a dolgot, nyilvan en is sokat hibaztam, nem vagyok egy igazi Huhi zsonglor, talan ha 2-3 evig uztem ezt az amugy remek jatekot.

Ugyanakkor az, ha van egy fix partnered, kozel kizarja ezeket a probleakat, a sok egyuttjatszas hatasara szepen ossze lehet csiszolodni ugy, hogy a paros 2 tagjanak agya kozel egy kaptafara jar.
Raadasul konnyebb is elviselni egy allando pertner hibajat, mint azt,ha a jozsi hibatlanul megjatszik 3 XXI fogast, csak akkor szurja el, amikor veled van. :)

karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 423
Egész addig, amíg nem versenyszerű, és amíg nyíltak a koncenciók (mindenki ismeri), addig ez korrekt.

Hátulról XXI-et szoktunk fogni, az király dolog.

Előzmény: Dr.W.Gy. (422)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.10.04 0 0 422
A normál helyi szokások és konvenciók ugyanezek.
Például:
1., ha valakinek a kezében van a centrum, bemondja, de trullt nem. Célja, hogy a meghívott partner ezzel jelezze majd, hogy hol ül (meg ha van öt tarokkja). Ez egy konvenció, hiszen az ortodox szabály tiltja a nagyhonőr nélküli trull mondást (amivel én nem értek egyet, pontosan azért, mert a trull információ is).
2., Az, hogy mire mondunk 4királyt, szintén. Megegyezés szerint illsuzráltban a meghívott lap alattira - de ez sem kötelező, msáhol másképp csinálják.
3., A négy király kontrája, mint színjelzés. Egyes helyeken a nagy bemondások után, ha az egyik ellenfél megkontrázza a 4királyt, jelzi partnerének, hogy feketével induljon, ha nem kontrázza, akkor pirossal.
4., A trull és négy király bemondási sorrendjének megválasztása: egyes helyeken, ha a pagátos hív partnert és annál van a két nagyhonőr a trull mondás "nem elég". Ha jelezni szeretné a pagátosnak mindkét honőrt, két lehetősége van: ultit mond (de ehhez kell tarokkszámjelentés a pagátostól), vagy mondd még négy királyt is. Ez utóbbi zavaró lehet, hsiz nem tudhatjuk, hogy 1 honőr+XIX-re mondja, vagy két nagyhonőrre. Konvenció szerint a trull-4 király ez utóbbit jelenti, a négy király-trull sorrend meg a másikat.
5., a hátulról XXI-fogás érdekében a pagátos "úgy csinál", mintha skízes lenne, a skízes meg hajtja hátulról és megpróbálják becsapni a XXI-et. Ez olyannyira nem rossz, hogy a lehető legnagyszerűbb dolog, ami sikerülhet és külön dícséret jár érte.

stb.

Az ilyen, és ehhez hasonlók léteznek és éppúgy "ismeretlen" licitelem is lehet, volt már rá nem egy példa. A royalban ez intézményesen folyik, és ami lényeg: mindenkinek meg van a lehetősége élni vele. felhívom a figyelmet az ötös pontra, ami blöffölés, mégis mindenki alkalmazza. Vagy a négyesre, ami éppolyan bemondás-sorrend cserélgetés, mint a Royalban.
Igenis kell blöffölni (a póker hasonlat erős) és igenis kellenek titkos jelek, amelyeket a szabály megenged (nyilván nem az asztal alatt rugdosás, hanem a bemondásokkal való játszadozás).

Előzmény: karma police (421)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 421
Szerintem egy játék akkor fair - és ez így van a bridzsben, amit nagyra értékelek - ha csak olyan licitet alkalmazhatsz, amiről el lehet várni az ellenféltől, hogy felfogja a jelentését. A tarokk nem póker, hogy blöffölni kelljen, nem Kent, hogy előre megbeszélt (titkos) jelet alkalmazzon az ember.
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.10.04 0 0 420
A bridzsben tudtommal az van, hogy ha valaki nem ismeri és eltér a megszokott licittől (standard american), akkor azt jelezni kell az ellenfélnek. Ez a royalban nincs így. Valóban nagy a bemondási szabadság, bizonyos dolgokban persze nem lehet hazudni (nem a valóságnak megfelelő színszám stb.), bizonyos dolgokban igen (elvállalni a XVIII elvitelét úgy, hogy nincs is nálunk), ezek azonban "olcsó" 1-3 pontos figurák, licitelemek. Drágábbat nem lehet mondani, mert nem éri meg.

Az igazi tudomány a royalban ott (is) van, hogy az ember a meglévő licitelem készletet optimálisan használja fel a lapja közlésére. Ez tetszőleges minden csapatnak. Itt is van standard licit, amivel az első két körben belicitálható a tarokkszám, azok kézbenléte XVI-tól felfelé, az összes szín és a királyok. Ez azért lényeges. Van ennél sokkal jobb licitrendszer is, ami még több infót ad át, sőt úgy, hogy a másik fél ne tudja meg. Az ám a tudomány, úgy egymás tudtára hozni a lapunkat, hogy nem jelentünk színszámot mégis tudjuk, hogy kinél miből mennyi van! Satöbbi. Tehát attól is jobb royalos valaki, hogy ki tud találni ilyet, ha meg valaki nem tud, az nem olyan jó royalos - ennyi. A lehetőség (a szabályok) mindenkinek megengedik a gondolkodást és agyalást a licitben, nem arról van szó, hogy én azért vagyok jobb, mert jobb a "megkapott" licitrendszerem, hanem mert jobbat találtam ki másnál. Ettől ő kevésbbé tud ellenem játszani, mint én ő ellene, tehát nyerek (ez persze túlzás így).

Csak a standard licit konvenciói nyíltak, de azt hamar lecserélik a játékosk épp ezért (módosítják). Van aki minden partiban más licitrendszert játszik és "pörgeti" azt, így nem lehet rájönni semmire. Ettől ez nem igazságtalanabb, bárki megteheti ugyanezt, ha veszi a fáradtságot és gondolkozást.

Előzmény: karma police (418)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.10.04 0 0 419
A pontozási rendszer jelenleg elfogadható. A régi az igazságosabb volt, amjdnem az a szint, amit te is mondasz, csak szgép agy kellett hozzá és lassú volt. A mostani egyszerűbb, gyorsabb, fejből követhető, előre számítható, de néha nem a legjobb.

Az nem igaz, hogy mindegy mindegy alapon mondazs be valamit, hiszen bukásért pontlevonás jár. épp ellenkezőleg: mivel a pontszám maximált, kevesebbet mondunk be (elérem a százat egy biztos 7 ütéssel, akkor nem vállalok rizikós kilencet mégha a nyolc is biztos lenne). Sőt, néha még a XXI-fogás pontot se ér, mert már meg van a maximum. Ez kissé fura elsőre, de alapjában nem rossz dolog.

Szóval a kompenzációs dolog működik, de nem tökéletes és soha nem lesz az. Véletlen faktor marad is benne, elvégre ez kártyajáték. IGAZI versenyt valóban csak akkor lehet csinálni, ha minden asztal ugyanazt a leosztást kapja (HUHI-ban talont is) és úgy versenyzenek. csináltunk ilyet, nagyon lassú volt és macerás, de kétségtelenül igazságos, leszámítva, hogy a partneredet nem tudod megválasztani közben! Mert egy jó játékossal ugyanabból a partiból volátos uhut csináltam, a másikkal meg hármas tulit.

Létezik egyébként "szuper" konzoláció is, ahol ezt már egyikünk kiszámította, de valóban szgép kéne hozzá. Ezért marad az egyszerű, kezelhető, ami nem megy a játék rovására. Hosszútávon (52 meccs egy bajnokság) úgyis kap mindenki jó és rossz lapot is, a nyertes meg attól lesz az, hogy MINDKETTŐBŐL kihozza a maximumot.

Számomra meg az az érdekes, hogy te magasat játszol (fácánnal, gondolom), ami - ismételm - sokkal közelebb áll a Royalhoz, mint a konvencionális tarokk. Az, amivel a magasban több van az illusztrálthoz képest, nem okoz látványos javulást: színlicit hiányában angyon ritka a jó esélyű király kismadár vagy három király, pláne a fácán. Ezeket a mondásokat még royalban is ritkán mondjuk be, pedig ott pontosan ismerem a pertnerem minden színét (számát, mennyiségét, nagyságát is akár).

Előzmény: karma police (417)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 418
Valamint én úgy hallottam, és hihetően hangzik, hogy akonvenciók nem nyíltak, és hogy nagy ebben a bemondási szabadság. Valahogy úgy érzem, hogy itt nagyon nehéz a korrektséget biztosítani.

Világosítsatok fel, hogy is van ez?

Előzmény: Dr.W.Gy. (412)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 417
Ami miatt nem ülnék le, az a pontozási rendszer, úgy, ahogy van. Nem állítom, hogy tudok jobbat, de ez így nekem nagyon gázosnak tűnik.

Az a rendszer, hogy bizonyos pontszámot kell teljesíteni, még nagyjából elment, bár szerintem valahol irreálissá teszi a dolgot (persze nem játszottam vele, tehát tévedhetek), mert minden mindegy alapon mondhatsz be dolgokat.

A kompenzációs rendszer alapjában véve nem rossz ötlet, de úgy látom, nem igazán akar működni.

Ami a nagy baj vel, az az, hogy nem igazságos, és így hagy benn egy véletlen faktort. Ez akkor lenne korrekt, ha valaki írna egy programot, ami bármely leosztásra megmondaná, hogy ez várhatóan hány pont nyereséget jelent (mondjuk A+D lapja alapján), és ezzel lehetne kompenzálni. Ez sajnos túl bonyolult, és valószínűleg teljesen megvalósíthatatlan.

De miért nem lehet automatikusan kompenzálni? Mondjuk mint a bridzs csapatversenyében. Két pár, azonos leosztás.

Más.

Meséljétek már el, miért olyan nagy szám belicitálni azt a Royalt? Mondjuk szépen, lebontva A bemondott Royalt. Előre is köszi.

Szerintem az illusztráltnál lényegesen jobb, érdekesebb és élvezetesebb a magas tarokk, kár, hogy nem azt játszod.

Amúgy bevezettük a "váratlan pocok" bemondást is. Él továbbá az a szabály, hogy az elosztó fizet. Méghozzá mindig egy forinttal többet, 5-ről szoktunk indulni. Most 6-nál tartunk, egyszer már felmentünk 15-ig, és visszaállítottuk.

Előzmény: Dr.W.Gy. (412)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 416
Ez jó, nekünk is eszünkbe jutott, de nem volt rá alkalom. Nagyon jó poén, csak elég soká kell csinálni.
Előzmény: Dr.W.Gy. (411)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 415
A sakk természetesen jó szórakozás volt, és most is az, csak ritkán jutok hozzá.

Az élőm most 2030 körül van, de ez nem FIDE.
8-10 éve feliratkoztam volna 2250-el, de kiderült, hogy a versenyeim közül egy pár nem volt jelentve.

Előzmény: Theking (410)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 414
Nem mondhatok XXI-fogást. Azt tudom, hogy a partnerem legalább 6 hosszú (én 7-re tettem), de azt nem tudom, hogy Skíz+pagát-e. Dávid kontrázta a tulit, a partnerem mögött ül (itt, a Royallal ellentétben van szemben ülés), és ha nála a XXI, elbukjuk kontrázva. Márpedig joggal feltételezem, hogy nála van a XXI. Pláne, miután a partnerem nem rekontrázta a tulit (bár ezután már nem jutottam szóhoz).

A bemondások sorrendje:

C(Jani): Segít a XX a passzban.
D(Dávid): passz
A(én): 4 király, passz (erős, bíztat)
B(Gyula): passz
C(Jani): tulétroá, passz (Skízt igér)
D(Dávid): kontra tuli, passz (XXI-et igér)

Most jövök én utoljára.

karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 413
Tudom, hogy miből tevődik össze a Royal? Azt feltételezed rólam, hogy úgy beszélek róla, hogy még ennyit sem tudok?
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.10.04 0 0 412
Én vagyok az, aki mindkét játékot védi és szereti játszani. Éppúgy vannak illusztráltozók akik fikázzáka royalt, mint fordítva, és én egyikkel se értek egyet, illetve mindkettővel.

Tény, hogy a Royal versenyezhetőbb (sose lesz igazságos, de mindenképpen igazságosabb, mint a többi tarokkfajta), sokkal algoritmikusabb, agyalósabb, kacifántosabb és lassabb. Ettől se nem jobb, se nem rosszabb, hanem MÁS. Van benne nagyon sok szépség, élvezet, rendkivül szórakoztató tud lenni, de ott is van, amikor uncsi és húzom a számat (a lapom miatt). Az a tény ugyanis, hogy a rossz lapot kompenzáljuk ponttal még nem adja vissza az élvezetét egy szép figura kitalálásnak és lejátszásának.
Való igaz, hogy árat kell fizetni a játszhatóságért, de miután praktizáló játékos vagyok, azt mondom ennyi még megéri. És hogy ne védjem a mundért: a régi rendszer, amikro először játszottam, nem tetszett és ott azt mondtam nem éri meg. Pedig most már látom, hogy az igazságosabb volt, de lényegesen boynolultabb és nem royaloztam. Kellett még 2 év, mire letisztult úgy a játék, hogy élvezhető lett és maradt.

Az illusztrált intuitív, nehezebben megtanulható (!) játék, lazább keretek között folyik. Versenyezteteni egyszerűen nonszensz, de nem si kell, illetve ha van verseny, nem kell komolyan venni az eredményt, csak mint dzsembori felfogni. Nem tekintem alcsonyabb rendűnek, pontosan azért, mert jó HUHIstává válni több idő, mint royalossá. A HUHi se jobb vagy osszabb a másiknál, hanem MÁS.

Az viszont érdekes, hogy ha utánanéztél, akkor mit tartasz marhaságnak. Van, amivel én se értek egyet (rájátszási szabályban), meg apróságok, sőt a trófeák se lofikusak (történelmi okok is vannak stb.), de az érdekelne, mi miatt nem ülnél le játszani és ki se próbálni. Mert azt had jegyezzem meg, hogy én is így kezdtem, aztán kipróbáltam pár meccsen, nem hozott lázba, majd jóval később kezdett el újra érdekelni.

Előzmény: karma police (408)
Dr.W.Gy. Creative Commons License 2002.10.04 0 0 411
Sose felejtem el, még a HUHI klubban csináltam meg egyszer, hogy mikor szoruló XXI voltam kéz alatt és ütésbe kerültem, nem színt hívtam, hanem a XXI mellől a tarokkot, és úgy csináltam, mintha el akarnám küldeni a parteneremet a végén (a skíz nem tudsta, hol van a XXI) és persze beleütött. Katartikus élmény volt (szegény Huba :-)
Előzmény: k0c (407)
Theking Creative Commons License 2002.10.04 0 0 410
No arról, hogy ki mit vesz észre:
Az átalunk oly nagyratartott, hivatkozott és W.Gy. által teljesített Royal (mint bemondás) a következőkből tevődik össze: XXI fogás, Pagátfogás, Volát, és az utolsó 3 ütés váltva a partnereddel II, III, IV-el. Nem egyszerű dolog sem felismerni, sem belicitálni. Azt, hogy menyire nem, emlékeztetlek a partitokra, ahol elmulasztottátok belicitálni a XXI fogást, Volátot, Királyultit stb.(nem tudom milyen figurákat játszatok).
Szerintem Te hibáztál, nem a partnered a Trull bemondás után, ami ebben a licitben min. 6 tarokkot igér, nem mondtad be a XXI fogást. Pedig még a 6 tarokkos XXI es meg lett volna, ha nincs nála a XV,XVI.
Enyit az osztott lapokról és a belőlük bemondható figurák felismeréséről.
Még a munkáról: a sakk neked szórakozás (volt)?
P.S. Élőd?

Előzmény: karma police (409)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 409
Az első észrevételem az, hogy a partner hibázott. Neki el kellett volna menni a színedbe, mert most hívsz utoljára, és az ellenfél színei nagyon rizikósak. Mi van, ha üt az ellenfél segítője, és hív egy pikk ászt? Most ez vagy hosszú fejes, vagy rövid fejetlen.
Most jók az esélyei, nagyon jók, hogy elmenjen. Ha tényleg rövid a Skíz, akkor még jobbak. Az más kérdés, hogy ha a XXI nagyon erős, zárt lappal, akkor megkockáztathatja, hogy nem megy el, de ekkor ez már a licitből kiderült volna.

Amúgy a helyzettől nagyon függ, szóval pontosabbat írj: licit,történtek e bemondások, addigi játék.

Legyen mondjuk síri csend. (Ha lettek volna bemondások, a partner erős lappal kontráz)
Az ellenfél nem lehet nagyon erős, mert az kiderült volna.

Én megütném a második menetet a XX-al, és meghívnám a kis tarokkot. Ha a partner hosszú és erős, ez jó játék. Ha egy kicsit gyengébb, de még mindig kb. 6 hosszú (rövidebb nem nagyon lehet), akkor pedig üt legalább kettőt időben (ellenkező esetben az ellenfél részéről lettek volna bíztatások), és hívogatja a színeit. Szerintem minimum 70-80%, hogy a Skízen marad valamelyik.

Szóval kis tarokk, XX, XI, és játsszon a partner.

Előzmény: k0c (407)
karma police Creative Commons License 2002.10.04 0 0 408
Szóval: a kitétel (mint egyébként a hozzászólásaimból ki is derül) a trófeagyűjtögetésnek és a kicsit nagyképűnek tűnő (a Royal tarokk felsőbbrendű és húde milyen jó és az az igazi és jaj, azt még versenyben is lehet játszani) szövegeknek szólt.

Amúgy jónak mondod: mint említettem, sakkozó vagyok (most már inkább voltam).

Na most a bridzs más értelemben sokszínű. Nekem egyébként úgy tűnik, hogy a Royallal ELVESZTEK a játék sokszínűségéből, és túl nagy árat fizettek azért az érdektelen dologért, hogy viszonylag reálisan (egyébként a versenyszisztémátok nem jó, és nem is lehet jó így, de mondjuk, hogy reális) lehessen versenyezni.

(most mondhatod azt, hogy nem jogosan szólok bele, de hidd el, utánanéztem, és van jópár marhaság, ami miatt NEM ülnék le játszani, mert nem korrekt)

A RF-t az emberek jó része észreveszi (10-ből 10 nagy túlzás!), de mondjuk ha egy kevésbé ismert hazárdjátékról beszéltem volna, akkor is érvényes lenne a szövegem.

Egyébként megint nem a lényegre válaszolsz: nem számít, hogy hány ember veszi észre.

Előzmény: k0c (405)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 407
Ebbe is beleszolok. Volt mar ra pelda, hogy 3 tarokkos XXas voltam, a XXI mentopartnere. Sikerult egy tarokkutest megszerezni a XX-szal. Volt meg egy XI es egy kisebb tarokkom, meg egy jonak tuno mentoszin.
Ti mit tettetek volna hasonlo szituban?
Tarokk vagy szin?
Jomagam szint hivtam, partner 7es volt, nem ment el, es meg is fogtak. Amugy a mentoszin stimmelt.
Előzmény: Theking (382)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 406
Bizony a royal munka. Meghozza agymunka. VAN akinek ez nem fexik. Nem feltetlenul azert, mert butak. Egyszeruen mashogy jar az agyuk. Vagy akar a melohelyuon kell rengeteget agyalni, igy hobbynak egy agypihentetobb valamit valasztanak.
Akinek viszont jo a logikai es kombinacios erzeke, es szereti is hasznalni annak csak a royal valo.
Előzmény: Mollly (389)
k0c Creative Commons License 2002.10.04 0 0 405
Na es is beteg vagyok. Csak szolok.
Amugy van akinek az agya kepes bonyolult dolgokat is befogadni, es van akie nem.
Ezt most lehet roppant sertonek erezni, de az is butasag, mert ez csak az elet egyik terulete, ki ebben jo ki abban. De attol, hogy vannak akik egy adott jateknak magasabb szinvonalat uzik, mely neked nem elvezetes, vagy tul bonyolult, attol meg nem betegek ok hidd el.
Olyan ez kicsit mintha a verbeli dominos kijelentene, aki sakkoznik az beteg.
Senki nem tart senkinek a fejehez pistolyt, hogy tessek ezt vagy azt jaccani. Azert jatek a jatek, hogy elvezzuk. Senki nem kenyszeritette rad, hogy royalozz, ezert nem is szukseges az ilyen jellegu osztonos vedekezesi mechanizmusokat beinditani.

A Royal ez a RF kozotti kulonbseg pedig hadd erzekeltessem azzal, hogy az egyeseultek kivalo jatekosai kozul is max 20% lett volna kepes kilicitalni es megjatszani a royalt.
Ne tessek azt gondolni, hogy a sportag torteneteben ez volt az elso lap, amibol royalt lehetett volna teljesiteni. A RF-t meg 10 utcarol behivott ember kozul 10 eszreveszi.

Amugy a royalnak nem - csak - a trofeak az igazi szepsegei, hanem egyes igen kielezett helyzetek, mikor pl. hogy egy bridzsezo szamara is erezheto peldat mondjak 1 lehetseges 10 utesbol mindketto 5ot vallal, de kozben figyelni kell a tobbi vallalasra is, plusz a XXI fogasra, I-fogasra (csendben is dijazott), illetve a 4 kiralyra is.
A Bdridzsben ezt a sokszinuseget biztos, hogy nem talalod meg, ott csak 1 dolog szamit, az utesszam.

Előzmény: karma police (404)
karma police Creative Commons License 2002.10.03 0 0 404
"Más kedves szórakozásáról nem illik azt mondani, hogy beteges dolog, de nem ez a lényeg."

Nézd, legalább itt az interneten, névtelenül legyünk őszinték egymáshoz. Ha ezzel megbántottalak, visszaszívom, és nem is értettem ezt nagyon komolyan, ha érted, mire gondolok, érted, ha nem, felejtsd el.

Na most ami a konvenciókat illeti: ha ilyet akarok játszani, játszom bridzset (versenyzem egyébként). Valamint nem verem a mellemet, ha sikerül 7 kárót teljesítenem, ami elég ritka, és sokat ér. Mert tudom, hogy ez a véletlenen múlik, és hogy nem nagy szám.

"Nekem, van összehasonlitási alapom. Neked is?"

Lényegében van.

"Vagy kevésnek érzed magad hozzá?"

Pont erről beszélek, hogy én enélkül is teljesnek érzem magam. Valahogy úgy érzem, hogy ha valaki trófeákkal jön, arra leginkább azt lehet mondani, hogy: "Get a life!"

Erre akartak kimenni a példáim is, de nem éreztétek benne a gúnyt.

Előzmény: Theking (401)
karma police Creative Commons License 2002.10.03 0 0 403
"Ha erre nem mondatok XXI fogást akkor mire?"

Pontosan ezért voltam kiváncsi egy független szakértő véleményére. Ugyanis én is így gondolom (sőt, közben is így gondoltam), csak hát én tehetetlen voltam.

"Ugyan, nem jelezted a XVIII-ast, de ez konvenció kérdése."

Szólóra lesrófolt játék, a négy király erős bemondás, minimum 6 kifejezetten erős tarokkot jelez,és XXI-fogási szándékot. Úgy érzem, hogy az én lapomra ez reális, de gyengébb lapra már nem.

"Nem tudhattátok a szineloszlásokat sem. Nem tudta a tarokkszámodat sem."

A színeloszlásra nincs szükség (egyébként legfeljebb 2-színű lap), a tarokkszámomra alsó becslés a 6. A XXI-es pedig valószínűleg rövid és gyenge (illetve Gyula rövid és gyenge).

Tulit mondott, tehát nála van a Skíz. Dávid megkontrázta, és a szembeülés miatt nem mondhatok XXI-fogást, mert nála is lehet a XXI(megtévesztő kontra).

Passzolok, és ezután Jani helyes játéka az, hogy rekontrázza a tulit és rám bízza, hogy bemondom-e a XXI-fogást, amit megtettem volna.

"Te nem tudtad a XVII-ét"

Ha rekontrázza a tulit, akkor tudom, hogy van pagátja, és vagy van nagy ütője, vagy 7 hosszú.

"Ez a Royalban kiküszöbölhető, pontosan belicitálható és lejátszható."

Igen? Ez esetben mi értelme a játéknak? Ennyi erővel kockázhattok is, és aki a nagyobbat dobja 20 kockával, az nyer. Ha valaki legalább 18 kockán 6-ost dob, azt elnevezzük Royalnak. Aztán verheted a melledet, ha véletlenül bejött, a marha sok parti miatt.

"Egyébként a XXI megfogható volt"

Pontosan, ez a másik dolog, ami idegesített. XX,XIX,XVIII és természetesen 5 tarokkra kell tennie Gyulát, beütni a XVII-el és lehúzni a Skízt.

"Dávid honnan tudja, hogy pikkel kell jönnie"

Tapasztalt, jó játékos + szerencse. Egyébként lehet rá konvenciót fejleszteni, ha nagyon akar az ember (alapból piros, kontra esetén fekete, magas+alacsony sorrendű tarokkdobás->magasabb rangú szín).

"1. Üt a XVII lehuzza a Skizt.
2. Üt a XVII lopat káróval ütsz XIII-mal, hivod a VI-ost. "

Persze, ezt én is láttam, csak a partnerem nem. Túl sokat gondolkodott.

Előzmény: Theking (401)
Theking Creative Commons License 2002.10.03 0 0 402
Ja, még anyit, a szincsalád teljesitése a Royalban 5 pont, amit dr.W.GY. csinált az 300 pont, ami jelzi a nehézségét is (kell egy keveset gyakorolni a partnereddel mire be tudod licitálni)

Azért a pokerben r.f. azért kicsit más, föleg ha osztott volt...

Előzmény: karma police (395)
Theking Creative Commons License 2002.10.03 0 0 401
Ha erre nem mondatok XXI fogást akkor mire? Ugyan, nem jelezted a XVIII-ast, de ez konvenció kérdése. Dávid honnan tudja, hogy pikket kell hivnia? Nem tudhattátok a szineloszlásokat sem. Nem tudta a tarokkszámodat sem. Te nem tudtad a XVII-ét. Ez a Royalban kiküszöbölhető, pontosan belicitálható és lejátszható.

Egyébként a XXI megfogható volt:

1. Üt a XVII lehuzza a Skizt.
2. Üt a XVII lopat káróval ütsz XIII-mal, hivod a VI-ost.
stb.(tudom folytatni ha akarod)

Más kedves szórakozásárólnem illk azt mondani, hogy beteges dolog, de nem ez a lényeg.

Nekem, van összehasonlitási alapom. Neked is?
Javaslom látogasd meg a http://fricska.aszi.sztaki.hu/royal/liska.htm helyet, ott találhatsz interneten is játszható royal progit, szabályokat, licitet.
Vagy kevésnek érzed magad hozzá?

karma police Creative Commons License 2002.10.03 0 0 400
En is. Gyula 3-ast jatszik, en felhuzom ket tarokk melle a XXI-et. Korpassz, en indulok. Jani a partnerem, a karo hivasomba kicsit tesz, David olcson ut, lehivja sorban a XX,XIX,XII-t. Utobb kiderult, Janinal volt a XVIII,XVII. Ha nem ilyen rohadt sporolos, o uthette volna a masodik tarokk-kort es legalabb hivhatott volna egy mentot.
Előzmény: pasa_ (398)
karma police Creative Commons License 2002.10.03 0 0 399
Nem a pikk dama, hanem a partnerem (Jani) pikk Kiralya.
Előzmény: pasa_ (398)
pasa_ Creative Commons License 2002.10.03 0 0 398
Ez van. Az a pikk D latvanyosan utban volt. :)

En bezzeg polgarmesterkent vegeztem vasarnap -- masodszorra nem biztam meg a partneromban hogy meghivja a mentoszint es inkabb magamhoz ragadtam az utest. De a skizessel egyeztem szinben :-o

Pasa

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!