Keresés

Részletes keresés

nereusz1 Creative Commons License 2010.10.01 0 0 21321
Javasolni fogom a zirci arborétumnak, hogy a kihalt növényfajonkan állítsanak obeliszket....
Embervin Creative Commons License 2010.10.01 0 0 21320
Hát, sajna hiába gereblyézem a netet...;-)
Előzmény: Embervin (21319)
Embervin Creative Commons License 2010.10.01 0 0 21319
Szia! Nem hallottam felôle, de majd utána nézek! Üdv! Örv'
Előzmény: Törölt nick (21318)
Törölt nick Creative Commons License 2010.10.01 0 0 21318
Szia Örvin!

Bo Juul: Buddhizmus a modern világban, (dán dokumentumfilm, 2007)
- halottál már valamit erről a filmről?

Kopáncsi
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.30 0 0 21317
"Vajon véletlen-e, hogy amikor a tudományok egyik ága bebizonyította, hogy az ember állat, s mikor a zabolátlan erőszak vált a történelmi cselekvés alapelvévé, ugyanakkor a tudományok másik ága arra az eredményre jutott, hogy a világ, a létezés princípiuma az erő? Vajon véletlen-e, hogy ez az ismeretlen és érthetetlen jelenség lett világképünknek legfőbb jelképévé, életünknek eleven hatóerejű, minden sejtünkkel átélt, irányító, tevékeny szimbólumává?"

(Várkonyi Nándor: Az elveszett Paradicsom)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 21316
MONOKULTURA----BEJAHUNGER----DRUKKER.... :)
Előzmény: gábornok (21315)
gábornok Creative Commons License 2010.09.29 0 0 21315
Genomo-memetikus poémátor.. ;-))) <3
Előzmény: nereusz1 (21314)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.29 0 0 21314
Alakzat...?
Régen kihalt faj, talán... :)
Van Ámerikában egy állatkert, ahol külön-külön sírkövek őrzik a kihalt fajták neveit...
és van egy Kihalt Népek Enciklopédiája is...

Előzmény: Nautilus_ (21307)
gábornok Creative Commons License 2010.09.29 0 0 21313

...Egy fiatal, antropológia és néprajz iránt érdeklődő, de korábban csak a saját zsidó közösségét ismerő tudós rabbit besoroznak az első világháborúba. Négy év frontszolgálat után megírja nagy könyvét, aminek azt címet adja: Gojok között: szokásaik és erkölcseik.

Az adomát érdemes idézni az antropológia alapozó kurzusain, lássa csak a növendék, hogy még az elmélyült tudással felvértezett kutatót is megcsalhatják saját tapasztalatai, ha a körülményeket nem jól méri fel, ha nem a „megfelelő időben vagy helyzetben” lát hozzá egy közösség, népcsoport, kultúra tanulmányozásához. De van-e egyáltalán „megfelelő idő és helyzet”, olyan ideális állapot, amely kutató után kiált? A kortárs antropológia arra tanít, hogy ilyen állapot nincsen, mint ahogyan se aranykor, se romlatlan ősállapot sincs, a kultúra és a társadalom állandó mozgásban van, folyamatosan változik, más kultúrákkal lép interakcióba. Az antropológust, a társadalomkutatót tehát nem rettenthetik vissza, sőt inkább sarkallnia kellenének azok a figyelmeztetések, hogy ez vagy az a közösség, kultúra „már nem az igazi, eredetisége megkopott”, „elveszítette belső kohézióját”, „válságban van”. ...

http://hvg.hu/sorkoveto/20100923_ciganyozas_anblokk

Előzmény: gábornok (21312)
gábornok Creative Commons License 2010.09.29 0 0 21312

Nem léphetünk kétszer ugyanabba a pácba?

http://hvg.hu/sorkoveto/20100917_duna_bos_nagymaros_valosag

gábornok Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21311
Kösz, nézegetgetem.. Tényeg a buddhisták szerint a Pilis környékén lehet a földi szívcsakra? Azt hittem, h ez csak afféle neopogány toposz.. A kat. klérus tüzet fog fújni!! :-) (Nem baj, úgyis nemsokára fűtni köll..:)
Előzmény: Embervin (21310)
Embervin Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21310
Na csak a link maradt ki végül... Pedig mán eccör sikerült úgy berakni, ahogy kell; na de mindegy : ) http://hamvasklub.parknet.dk/InfoKisertet.html
Előzmény: Embervin (21309)
Embervin Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21309
Üdv Örv'
Előzmény: nereusz1 (21299)
gábornok Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21308

Kedves fajsúly elven regnáló Szerkesztény,

A válasz helyesnek is tűnhetik, csak nem ez volt a kérdés :) . A legáltalánosabb fizikailag felfogott/mért idő és a metafizikai lét-(el)telés különbsége, különleges viszonya. Beleveendőleg a fényterjedés sebességénél gyorsabb viszony-mérőszámú 'pillanatnyi' kvantumus távolhatás (összecsatoltság) is.

A szabályokat pedig én -teoretikusan és egyenként mindegyiket, mégha sose érünk-érhető is a végére- kikövetkeztethetőnek-tettenér(t)hetőnek feltételezem.

Előzmény: Nautilus_ (21307)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21307
Bocsánat, ezúttal helyesen:

Majd Nautilus megmondja/megfogalmazza Neked.. :-)))

Ó, köszönöm a bizalmat. A Wolfram-izzó fényeskedjék Neked az alábbiakban!:)

Képzelj el egy játékot, bábukat rakosgatsz ide-oda. Vannak szabályok. Egy idő után stabil létformák alakulnak ki az evolúcióban: alakzatok, melyek ugyanolyanok maradnak. Sok ilyen lesz. Táplálkoznak is, interakcióik vannak. Milliárdnyi lépés eltelik, nagyon bonyolult lesz a játék már.
Lassan az a benyomásod lesz, hogy azok az alakzatok ott a táblán kultúrát alakítottak ki. Keletkeznek, megszűnnek, táplálkoznak, kommunikálnak.

Kérdés: ha a fentieket elfogadjuk, meg tudjuk-e állapítani, hogy egy alakzat éppen zöldellő ligetet lát, vagy az óceán partját? Mi semmi ilyesmit nem látunk, csak - mondjuk - sakkbábukat.

Lehet, hogy valaki velünk, vagy velem (nehogy megsértsek valakit:) is csak játszik egy óriási sakktáblán, és a fény csak az én alakzatom, és a környezetemben lévő sakkbábuk közötti kölcsönhatás: a szabályok játéka, érvényesülése.

(v.ö. Game of Life, John Conway, Conway Game, Stephen Wolfram: A New Kind of Science)

(Kérdés: ki játssza a játékot? Meg lehetne-e kérni, hogy játsszon engem jobban?:)))))

Az azonban biztos, hogy én nem szerezhetek tudomást a Játékot Játszóról, hiszen "én" csak egy alakzat vagyok a táblán. Nem tekinthetek ki a "valóságos" világra.
Előzmény: Nautilus_ (21306)
Nautilus_ Creative Commons License 2010.09.26 0 0 21306

Ó, köszönöm a bizalmat. A Wolfram-izzó fényeskedjék Neked az alábbiakban!:)

Képzelj el egy játékot, bábukat rakosgatsz ide-oda. Vannak szabályok. Egy idő után stabil létformák alakulnak ki az evolúcióban: alakzatok, melyek ugyanolyanok maradnak. Sok ilyen lesz. Táplálkoznak is, interakcióik vannak. Milliárdnyi lépés eltelik, nagyon bonyolult lesz a játék már.
Lassan az a benyomásod lesz, hogy azok az alakzatok ott a táblán kultúrát alakítottak ki. Keletkeznek, megszűnnek, táplálkoznak, kommunikálnak.

Kérdés: ha a fentieket elfogadjuk, meg tudjuk-e állapítani, hogy egy alakzat éppen zöldellő ligetet lát, vagy az óceán partját? Mi semmi ilyesmit nem látunk, csak - mondjuk - sakkbábukat.

Lehet, hogy valaki velünk, vagy velem (nehogy megsértsek valakit:) is csak játszik egy óriási sakktáblán, és a fény csak az én alakzatom, és a környezetemben lévő sakkbábuk közötti kölcsönhatás: a szabályok játéka, érvényesülése.

(v.ö. Game of Life, John Conway, Conway Game, Stephen Wolfram: A New Kind of Science)

(Kérdés: ki játssza a játékot? Meg lehetne-e kérni, hogy játsszon engem jobban?:)))))

Az azonban biztos, hogy én nem szerezhetek tudomást a Játékot Játszóról, hiszen "én" csak egy alakzat vagyok a táblán. Nem tekinthetek ki a "valóságos" világra.
Előzmény: gábornok (21300)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21305
12 500. hsz.

Bővítsük a gondolatkísérletet egy kicsit.
Illetve bővült az magától is, mihelyt kiderül, hogy ezek a bátor ifjak tkp. a helyi mszp. által lefizetett "aktivisták". És az éjszaka leple alatt "dolgoztak", a Szentháromság szobornál... (Jókora darabot letörvén belőle.)

És itt jön az analógia.

... a htv azt is mutatta, hogy állig felfegyverzett egységek álltak készenlétben az épület mögött. (Miért nem vetették be a "fiúkat", soha nem fog kiderülni. És hogy van az, hogy a parancsnok elhagyja a hajót?)

--------------------------------------------------------------------------------

Az Magyar Televízió "tájékoztatási képességéről, úri kedvéről" elég sokat mond az Augusztus 20-i esti-éjszakai "néma" képernyő. Ellentétben a hír-tévé képernyőjével...
2006. 09. 20. 21.45
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21304
2006-ban feltöltöttem egy kis képsorozatot az őszi eseményekről... Néhány komment jött rá... Most az akkori elől-hátul jól értesülteket kellene megkérdezni, hogy hogyan is volt mindez... és ez még nem is a ló igazi közepe lesz....
Előzmény: nereusz1 (21303)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21303
Erről az egészről az jut eszembe, hogy van egy nép, amelyik mindenhogyan meg tudja ülni a lovat, csak akkor van zavarban, ha középen kell(ene)...
Előzmény: gábornok (21301)
gábornok Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21302
Csak annak a valóságnak a része(se) vagyok, amit én magam interpred^;ikálok.. :-))
Előzmény: nereusz1 (21299)
gábornok Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21301
Előzmény: nereusz1 (21291)
gábornok Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21300
Előzmény: nereusz1 (21297)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21299
Jön Nietzsche, hogy az igazság interpretáció kérdése...
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21298
A történeti időfogalom is vezethet ide meg oda...
Pl.: Fogjam fel úgy, hogy mivel az Antant megakadályozta Budapest irányába a szénszállítást, az élelmiszerek eljuttatását, föláldoztuk az országot Budapestért... Károlyiék fáztak... Budapest lázadozott... A börtönökben nem volt fűtés az elvtársaknak... Teleki P. még 1920 áprilisában is írt, hogy tart a románok visszatértétől Budapestre, tehát valamit alá kell írni, ha ő nem is...
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21297
A fény az valami, ugye...? mert sebessége van. És akkor mi?
gábornok Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21296
A fizikai időfogalomnak és a metafizikainak az össze'mérése', az már maga a kihívások kihívásának mélyvize.. ^^
Előzmény: nereusz1 (21295)
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21295
http://www.gondola.hu/cikkek/73173-Einstein_allitasat_most_igazoltak.html

Na most... Kár, hogy nincs itt Nautilus...
Aminek van sebessége, az ugye, valami....?
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21294
Amúgy pedig a budapestiek ügye.... Az őszinte, nyílt tekintetű budapesti értelmiségéé... pl. nem félek attól, hogy az első tévedése lesz....
nereusz1 Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21293
El tudom képzelni, mi lesz egy névváltoztatás esetén...
Ez egy egész könyvtári hálózat Bp.-en... csak a bélyegzők kicserélése... nem vállalom... :)
gábornok Creative Commons License 2010.09.25 0 0 21292

Korhű publicisztika, nem más.

Valami pol.vihar-álló elnevezés nem ártana annak az intézménynek. Legeccerűbb pl. NaFőKö, a meggyökeresedett) honvédségi névadási elv szerint. (Nagy Fővárosi Könyvtár)

Előzmény: nereusz1 (21290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!