Megvan az új üstház a főzőmhöz, összegyűjtöttem rá a lóvét, ma hoztam el. Eddig úgy néz ki megérte a befektetést, nem füstöl, szép, végre szabályozható a levegő-beömlés, és alighanem jól működik a beépített leégésgátlója is.
Holnap megmutatom, hogyan néz ki, nem csináltam még képet róla. Lényege, hogy az üst nem érintkezik közvetlenül a lánggal, van benne egy állítható magasságú terelő-lemez, az üst alja és a lemez között van 1-2 cm levegő. Ezt lehet nagyobbra is állítani, de szerintem bőven elég ez a legfelső beállítás. Körben az üst oldala sem kap közvetlen lángot, csak felszálló meleg levegőt, füstgáz formájában.
Nekiálltam lefőzni a teljes szőlő cefrémet, 50 liter cefréből lett 8,5 liter 40-41%-os alszeszem. 62%-on indult meg, nagyon sokáig 50-55%-os jött, majd 35%-nál lelassult a folyás, itt már gyorsabban csökkentek a %-ok, mint előtte, hiába tüzeltem erősebben 20%-lejövőig bírtam csak szedni. Azt hiszem ez lesz a hőterelő lemez hátránya.
Hagy valamennyit a cefrében, de a légrés megvéd a túl erős tüzeléstől, leégéstől. De majd az igazi próba az almánál lesz, az még odébb lesz.
A múlt vasárnap 17. óra körül, kaptam kb. 15 kg. paradicsomot befőzésre.
Mivel igen nagyon korán kelek és előtte legalább a körmömet illik rendbetenni, már nem volt lehetőségem befőzni, ezért az udvaron, a szabadban tároltam.
Ma kezdtem hozzá. Kb. a fele tönkrement.
Lehet, hogy jobban jártam volna, ha rögtön lecefrézem?
Az általánosan elfogadott vélemény szerint a metanol a pálinkafőzés elején lejövő párlatban feldúsul, és ha ezt külön szedjük, a párlatban nem lesz magas a metanoltartalom. A kísérleti eredmények sajnos ezt nem támasztják alá. Az igaz, hogy a párlat elejének a metanoltartalma magas, de ez a rézeleje a cefrében lévő összes metanolnak csak a töredékét tartalmazza. Egyszerű pálinkafőző készülékkel tehát nem lehet megszabadítani a pálinkát a túl sok metanoltól. Ha a cefre nem elég jó, magas benne a metanol, vagy másképpen fogalmazva alacsony az etanol, akkor abból nem lehet megfelelő metanoltartalmú, jó párlatot készíteni.
Mivel a metanol mennyiségét az etanolra vonatkoztatjuk, a magas metanoltartalmú párlatot csak úgy lehet ihatóvá tenni, ha felhígítjuk olyan párlattal, amiben a metanoltartalom alacsony. A vizes hígítás nem vezet eredményre, mert az nem változtatja meg a metanol - etanol arányát.
A pálinkában szennyezőként előfordulhat:
- metanol
- akrolein
- acetaldehid
- hidrogén-cianid
- réz
A metanolból a maximális megengedett mennyiség 4 g/l 40%-os pálinka esetén.
Amúgy a metanol antidótuma (ellenmérge) az etanol, tehát kis mennyiségű metanol nem ártalmas sok etanol jelenlétében.
A beidézett szöveg úgy baromság, ahogy van. Olvasd el a belinkelt tanagyagokat, vagy keress vissza a hozzászólásokban. A metanollal való riogatás pedig egyszerűen a hivatásos szeszgyártók propagandájához tartozik.
Azt olvtam a neten, hogy balszerencsés esetben kevés faszesz is okozhat teljes vakságot!
...és a májat mégjobban rongálja, mint az alkohol!
Meg ezt:"A pálinkából nem keletkezik a metanol, hanem már benne van a cefrében!!! Azt csak lepároljuk onnan!A rézeleje biztosan sok metanolt tartalmaz, de az kb. 1-2 dl max.Mindamellet sok egyéb retket is!Sajnos a metanolról nem írtak a szakik az oldalakon, ahol jártam ezügyben.Viszont a házipálinka főzésnél tutti lehet metanolt készíteni csak a fűtést kell még alacsonyabbra venni, a hűtést meg még nagyobbra.A metanol könnyebben illan el, mint az etanol, ez evidens a köztük lévő forráspontkülönbség miatt,azonban a pálinkafőzés akkor kezdődik, mikor a cefre felforr...no eddigre a metanol nagyrésze szerintem már a levegőben van!Ha nem engednénk felforrni és mondjuk 60 fokon tartanánk, akkor sztem több metanolt lehetne nyerni belőle...de ez csak fikció.Hiába vagyok vegyész, ezt a részt nem tanítják tüzetesen....talán a páleszfőző se tudja, Főleg aki házilag lábasból, meg slagból eszkábál ilyen cuccot, hogy mi miért és hogy, csak azt tanulta meg, hogy mit kell és mit nem csinálni, de, hogy miért és hogyan tudja másik irányba eltolni a dolgot, azt nem!"
Az alkohol fogyasztás jár némi kockázattal. Ha wiszkit iszunk fenolt is nyelünk, ha szlovák szeszt akkor még több faszeszt. A saját pálinkámat többre tartom mint bármilyen más tömény szeszt.
Hálásan köszönöm Snapszermester szóbeli oktatását. Most beszéltem vele telefonon, és megértette a kemény kobakommal az olajleválasztó lényegét. Valószínűleg azért nem értettem, mert nagyon kezdő vagyok, és nem vagyok tisztában olyan dolgokkal, amikkel ti már igen. Ezért leírom itt az én kezdő agyam számára lefordítva a működési lényeget. Egyben arra kérném a reggeli segítségben naponta megjelenő linkek tulajdonosait, hogy fűzzék be a vonaatkozó szövegrészeket a linkek megfelelő helyeire gondolván a hozzám hasonló NAGYON KEZDŐ pálinkabarátokra is.
Nos, szóval azt nem értettem, hogy mi lesz a kezdeti fél liter hűtővízzel. Hát Snapszermestertől megtudtam, hogy egy bizonyos idő után ez a folyamatosan alszesszel híguló hűtővíz teljesen átcserélődik alszeszre, és átfolxik a gyűjtőedénybe, mint az alszesz, immár szerves része. A lényeg a mennyiségben van. És ezt nem mondtátok. Tehát nagy, több száz literes üstnél ez a hűtő akár 10 literes is volna. Merthogy csak a kezdetben igen tömyén alszeszt kell visszahígítani, hogy belőle az olaj kiváljon. Mire a kerdeti "tömény" hűtővíz felhígul, addigra már nincs szükség hígításra. Tehát a készülék és a folyamat önszabályzó, tudja a dolgát. :-)))))
Még egzser köszönöm Snapszermesternek, hogy megvilágította az elmémet, és mindenkinek köszönöm a türelmét, aki próbálta megértetni velem a fenti folyamatot.
Időközben rájöttem, hogy édesapám esetében azért volt jó a 120 literes hordó, mert 14 szilvafáról szedte a gyümölcsöt, így neki megtelt a hordó rövid idő alatt :)
50 literes főzőm van, amibe kb 40-42 liter cefért szoktam rakni. Akkor ha 50 literes edényt szerzek és 80 %-ig töltöm gyümölccsel az jó lehet ? Jó lenne ha egy edény egy főzet lenne.