:-) Akkor valami csoda lehetett, mert 16 mellbimbós nyúlból még nem hallottam! :-) Hisz, a nyúl általában naponta egyszer etet, vagy a 16 fióka, - 8-8 db - ,megbeszélték, hogy melyik csapat eszik csak két naponként! :-) Nekem ez a történet valahol hibádzik.
Ha belépsz mostanság légyszives világosits fel a "Tájfajta" fogalommal nyúl téren. Tehát ahogy itt olvastam a Baranyai óriás egy tájfajta. Tudom hogy hatalmas munka áll mögötte, mögötted :) ,de nagyon érdekelnek az ilyen fajta alakitó-átalakitó, szelekciós eljárások. Meg vagyok győződve hogy tőled egy érthető magyarázatot kaphatok.
Legkésőbb holnap reggelre kell fialnia a másik anyámnak. Oda átteszek max. 2-őt. Egy halva született, 6-ot én likvidáltam. Ha a mai anyának is sok születik, még 2 likvidálva lesz. Nem kell a sok nyamvadt, törpe, lemaradt nyúl....
Most hogy mondod (írod) jut eszembe, hogy mikor fű-kaszálok rendszeresen fulladok, gondolom a pollentől/virágportól/felszabaduló nedvek illatától. Az állatok, kiknek jobb a szaglása biztosan jobban érzik ezt és irritálhatja őket?!
Ezek szerint, ha száradni hagyjuk és szellőznek, talán az illat és a töménység is alábbhagy.
A törzsfejlődés során valószínű berögzült génjeikbe. A nyulakat nem lehet rávenni, hogy húst egyenek, (persze kivétel, az anya fialás után megeszi a burkot, véres szénát, de nem takarmány ként, hanem takarít a fertőzés megelőzés érdekékben).
Biztosan érzékelnek ízeket, (felezzük), a savanykás növényeket kifejezetten szeretik, a só sem sós nekik. :-) A citrus féléket viszont csak némelyik fogyasztja, de citromot egy sem, pedig aztán az igazán savanyú. A diófa levelét zölden utálják, szárítva minden további nélkül,kis mennyiséget-, megeszik.
Az ember is vedeli (én is) a kávét, cukor nélkül, pedig az keserű rendesen. :-)
Nem tudom megmondani. Gyanítom, maga a fű aprításakor keletkező nedv illata miatt utálják. Azért gondolkodok erre, mert ezt szárítás (széna) után minden további nélkül eszik. Én is meg szoktam szárítani, zsákolom és télen feletetem.
Szerintem nem a motorolaj/kenőanyag miatt nem eszik, hisz többségében a portákon elektromos fűnyírókat használnak. A damilos vágásnál nem tapasztaltam, hogy nem ennék. Nem a " fém íz, szag" lehet a bűnös, mert a kézi kasza is fém, mégis frissen is falnák.
Pont szerettem volna kérdezni, hogy tapasztalatotok szerint az állatok "ismernek" minden ilyen rossz-mérgező növényt? Az hogy keserű nekik, azt megértem, hogy nem eszik.
,myxomatózis ellen oltott állományból, több korosztályból. Fiatal első ellésű anyanyúl 10 db kisnyulával együtt eladó, idegen vérű bak is eladó. Agapornisra(törpepapagájokra),tarka gyémántgalambokra ,takarmányra is cserélek.Minden korrekt ajánlatot meghallgatok.
"A fű amiből a szénát csináltam messze van , oda nem tudok naponta kijárni azért próbálkozok a szénával .
Vagy van elég rost a lucernában , nem kell ilyenkor a szénát erőltetni ?"
Úgy érzem, fogalmi zavaraid vannak.
A széna nem más, mint szárított zöld takarmány, magas rost tartalmú abrak. Mindegy, hogy friss vagy szárított, a rost tartalom nem változik.
Csemegének adhatod a friss lucernát, de jobb fonnyasztva, kisebb a bezabálás, felfújódás lehetősége. A szénát (mindegy milyen tartalommal, réti-, lucerna széna, a a fűnyíróval vágott füvet nem nagyon szeretik a nyulak) korlátozás nélkül adhatod, sőt, lucernaszéna és réti széna keverék etetése esetén, nem is kell más.
Karpataljan lakom, a honlapomon ott vannak az elerhetosegi informaciok. De attudnank hozni a hataron, az nem lenne gond. Azert szeretnenk Magyarorszagrol nyulat,hogy elkerulhessuk a beltenyeszet problemait. Mivel ritkan hoznak be ide Karpataljara uj bakokat es nagyon jo lenne nekunk egy uj ezust bak. Szabolcs megye meg azert jo, mert kozel van a Zahonyi hatarhoz es igy nem kell a nyuszinak se, es nekunk se sokat utazni.