Keresés

Részletes keresés

F.Szilvi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 137

Off

???

Na ne... márc. végétől vagy 4-et küldtem ,az utolsót tegnap 21.23-kor, de aztán  úgy gondoltam, hogy talán  okod van rá, hogy ne válaszolj...

Előzmény: Mozo66 (136)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 136
... ???? ..... nem haragszom , de szerintem nem kaptam privit . Megnézem .
Előzmény: F.Szilvi (135)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 135

szomszédbácsi...már nem él..:-( Pedig volt zöld kis könyve is.

Köszi a linket,nagyon jó oldal, megpróbáljuk beazonosítani..

Off.Haragszol valamiért rám, hogy nem írtál vissza a privimre, pedig jól jött volna a segítséged pld.metszés ügyében,képet is küldtem, nem kaptad meg..?

Előzmény: Mozo66 (133)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 134
a szomszéd néninek van 3  ősöreg meggyfája.soha nem ad neki semmi trágyát és mégis mindig tömve volt neki.ebből gondoltam:)de amúgy igazad van.kis pénz kis foci,nagy pénz nagy foci,mint ahogy öcsibácsi  mondta volt:)
Előzmény: Mozo66 (132)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 133
... szomszédbácsi . Bár egész biztos azt a fajtát megkapod csemetésnél is , csak nem tudod a nevét . meggyek

Nézz körül itt , hát ha ráismersz és be tudod azonosítani .
Előzmény: F.Szilvi (131)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 132
Na erre egy hasonlat : Kis pénz , kis foci . Kevés tápanyag , kis termés .

A tápanyag határozza meg a termés mennyiségét , olyan nincs , hogy kis igények . Egy Érdi Bőtermő vagy Debreceni Bőtermő nevében nem dísznek van a Bőtermő szó . Persze csak akkor lesz bőtermő ha van miből előállítani a bő termést . És egy bőtermő fa nem 10-20 kilót terem , sokkal többet .
Előzmény: vm.aniko (129)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 131

Értem ,van egy másik  kitűnő fajta meggyünk , de szó szerint.

Ezt is egy  kisöreg oltotta, viszont ő már nagy fa , hihetlenűl kellemes ízű, nagy szemű,  a magja kijön a szárával, ő belőle szeretnék oltatni, tudnál valakit ajánlani aki ért hozzá, és van alanya.?

Előzmény: Mozo66 (128)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 130
Margit cseresznye . Remélem ledobja egy részét , mert különben a rigóké lesz az összes , mert olyan apró marad .

Szóval sokat számít a tápanyag .
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 129
érdekes mert ugy tudtam a meggynek elég kicsik az igényei.
Előzmény: F.Szilvi (125)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 128
Általában sajmeggy alanyra oltják . Lehet a fajta miatt is késői termőrefordulás ... pl a Korai Meteor nálam igazából az idén fog teremni , kb 6-7 éves , a többi fajta már 3 éve bőven terem . Vagy az említett tápanyaghiány . Az oltott megy alapból később is fordúl termőre , mint a magonc . 3 évesen még nincs elkésve , de a folyamatos tápanyagellátás jövőre biztos meghozza az eredményét .
Előzmény: F.Szilvi (125)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 127

én is kiváncsi leszek,mert az a pár szem ami volt rajta az finom volt,szóval jó fajta lehet:)

majd rakok fel képet neketekősszel.a csersznyén már vannak kicsi csersznyék,egyenlőre nem tetsvesedik,bár egy permetezést más kapott ő is.azt nagyon utálom mikor menetrendszerint megjelennek a fekete tetvek rajta tavasszal.

Előzmény: Mozo66 (126)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 126
Na ... okos elgondolás . Akkor tutti ez lehetett a bibi . Ebben az estben nem kell kapkodni , biztos jó lesz a terméskötődés .

Kíváncsi leszek rá .
Előzmény: vm.aniko (124)
F.Szilvi Creative Commons License 2008.04.21 0 0 125

Én is kérdeznék valamit, már ha kapok választ...

Van egy kis meggyfám /még szomszédbácsi oltotta/ most 3 éves és  még nem mutatta meg magát, a gyönyörű lombozaton kívűl egy virág se...bezzeg a fele akkora  vadmeggy tele virággal  a kert alatti  út mentén.

Meggyfát  milyen alanyba  lehet oltani?

vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 124
igen,tavaly kora tavasztól már kaptak műtrágyát,és egész évben ugy szeptembet elejéig adtam neki.a szomszéd elmondása szerint még soha nem volt rajta termés.nekünk is csak ugy 12 db maradt meg tavaly.de ha azt mondod,hogy az az előző évi nuku tápanyag miatt volt akkor tényleg lehetségews,hogy idén már lesz rajta több termés,főleg mert tavaly is adtam neki 6 hónapos lebomlású kálium foszfort is.
Előzmény: Mozo66 (123)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 123
Ha tavaly már műtrágyáztad , akkor lehet , hogy már nincs is nagy vész , és így is jó lesz a terméskötődés . Azért némi lombtrágya akkor sem árthat meg , pláne így eső után .
Előzmény: vm.aniko (121)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 122
Néztem az összetételt ... kissé káliumsovány . Damisolban vannak külön hatóanyagok , na abból kellene ebbe belekeverni , hogy a bór és kálium tartalma növekedjen . Nem nagy befektetés , jövőre is jó lehet .
Előzmény: vm.aniko (119)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 121
tavaly is folyamatosan adtam neki.wolldüngert kapott.de tavalyelőtt még nem mi laktunk itt,ugyhogy arról nem tudok nyilatkozni.szóloka szomszéd bácsinak jöhet a motorossal:)))
Előzmény: Mozo66 (120)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 120
Na most a helyzet az az , hogy , mint egyszer már írtam , a gyümölcsfák a virágzást-terméskötést kizárólag a tartaléktápanyagaikból csinálják , tehát az idén , esetleg ősszel adott tápanyagot majd jövőre fogják használni . Ezért kell ilyen esetben lombon keresztül , sőt a virágszirmon keresztül adni neki . Nem tudom a vuxalod milyen összetétel , ha komplex akkor .... majdnem jó , lehet vele próbálkozni , jobb a semminél , de ha válogatni akarsz majd terméskötés után , ami előfeltétele a szép és sok gyümölcsnek , akkor hama-hama az ajánlott szereket . Aztán mehet a komplex is , folyamatosan , mert ha meg sok alma lesz rajta akkor azt táplálni is kell .

Egyébként érdemes utánanézni az alma tápanyagigényének .... !!!!!!!!!
Előzmény: vm.aniko (119)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 119

okééé!!köszi!!!kálium foszfor 6 hónapos hatású műtrágyát már adtam nekik meg trágyát.de akkor jöhet a lombtrágya is .a wuxalhoz mit szólsz?az van itthon.vagy kifejezetten a bór káliumot kell ilyenkor?én tavaly mindenre ezt használtam.

http://www.wuxal.hu/termekleiras.html

Előzmény: Mozo66 (118)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 118
Bővebben . Most virágzásban kellene egy Bór -Kálium lombtrágyázást adni neki ...erőteljeset !!! Folyékony formában kapható mindkettő . Akár az előírásos mennyiséggel 3-4 naponta . Ha akkor sem lesz rajta , akkor rossz tanácsot adtam , és jöhetsz almáért , adok egy pár ládával . De minél hamarabb , 1-2 hét múlva már nem sokat fog érni .
Előzmény: vm.aniko (117)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 117
azt már igyekeztem pótolni.akiktől vettük a házat nem nagyon foglalkoztak ilyen "csekélységekkel"......
Előzmény: Mozo66 (116)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 116
Tápanyaghiány . Pótolni kell . ... tömören .
Előzmény: vm.aniko (115)
vm.aniko Creative Commons License 2008.04.21 0 0 115
sziasztok!az almafánkon nagyon sok gyümölcskezdeményt látok,de sajnos nem szoktak megmaradni rajta a gyümölcsök.pár darab volt tavaly is,ha jól emlékszem 12 a 7 éves fán.mi lehet ennek az oka és mit lehet tenni ellene?
alfi13 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 114
Nagyon szépek a fáid én is fölásom a gyümölcsfák alját eddig csak gyomirtóztam de nem ástam föl.
Előzmény: Mozo66 (113)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.21 0 0 113
Szívfájdításképp ... akinek nem sikerült a kajszi .
cypress. Creative Commons License 2008.04.20 0 0 112

Germersdorfi cseresznyét én is szeretnék,mert volt egy itt,-jó nagy-,de még kulcsátadás előtt kivágták gyorsan...Pár másik fával együtt.

Nekünk is sokféle fánk van.Pont tegnap számoltam össze. Összesen 75db.+még néhány csemete,amit be lehetne oltani.+még diócsemeték is.

Szóval ezt a permetezés dolgot kellőképp meg kell tanulnunk.Bár tényleg semmi mással nem voltak gondok,csak a cseri,meggyel.

Mégegyszer köszi a tanácsokat.Megpróbálunk idén jó terméshez jutni:-)

Előzmény: Mozo66 (111)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.20 0 0 111

Hát igen , jól érted , ha 3 napos a szer akkor illik kivárni a 3 napot . Bár nem halna meg senki sem tőle , de még mosva se együnk róla .

Mikor megjelennek a rovarok a fán , vagy kb , mikor úgy gondolod , hogy na ... 3 nap múlva pont jó lesz , akkor megelőző jelleggel . Sajnos ezek a szerek hamar lebomlanak , és azt tudják a bogarak is , és visszatérnek rá , de ekkro lehet egy újabb permetezés nekik , mint írtam , és akkor valószínűleg ki fog már tartani a fán a cseri . Nálam tavaly a germesdorfin jó 2 hetet volt cseresznye , kétszer adtam neki ilyen köztes rovarölőt , utána már nem nyúlt hozzá bogár .... szerintem nem maradót a környéken .

Nekem sok barackom van és azt is előszeretettel csócsálják . Már van egy trükköm amivel elveszem az étvágyukat . Van egy fajta a Springtime , fehér , és ez is pont akkor érik , mikor a rengeteg rovar rajzik ... főleg a rózsabogarak . Miután leszedtem a barackot erről a fajtáról , pár szemet azért fennhagyok rajta , hogy jól érjen be . Ezt a fajtát kimondottan szeretik a bogarak , és mikor úgy rendesen ellepik a fennhagyott barackokat , akkor óvatosan , de valami hatásos szerrel kapnak egy " fröccsöt " általában Bi58 . Na ezt ha direktbe kapják a hátukra , nem sokáig repülnek , pár óra múlva , már látszik is , ahogy keveregnek a levegőben aztán ...potty .
Előzmény: cypress. (110)
cypress. Creative Commons License 2008.04.20 0 0 110

Köszi a választ.

Mivel a cseresznye elég jól bírja akár hetekig is a fán

De jó is lenne,ha idén már nálunk is így lenne:-)

Te mikor szoktad először lepermetezni ezzel a 3 napossal?

Mikor még nincsenek bogarak,de már pirosodik a cseresznye?

Vagy csak akkor kezded,ha már az első bogarak megjelentek?

És jól értem,hogy akkor 3 napig még megmosva se együnk a cseresznyéből, ugye?

Előzmény: Mozo66 (109)
Mozo66 Creative Commons License 2008.04.19 0 0 109
Olvstam a problémád . A cseresznyével általában nekem is ilyen gondjaim vannak . Még a szarvasbogár is megjelenik , azonkívül amit még nagyon nem szeretek az a zöldhátú rózsabogár . Sajnos a június közepi időpont , ugye a cseresznye érése , egybeesik ezen rovarok kikelésével ( a bábalakból ) és rajzásával . Meg lehet próbálni a csapdázást , szó volt más topikban róla , ha jól emlékszem F.Szilvi tud erről többet . De nem olcsó mulatság ( több ezer Ft ) és garanciát sem vállalnak érte . Én egyszerűbb megoldást szoktam alkalmazni , ha tömegesen elkezdik lezabálni a cseresznyét a rovarok , és még én is akarok kezdeni valamit vele , akkor 3 napos rovarölővel megpermetezem . Ezek a rovarölők nagyon hamar lebomlanak , az éppen ott tartózkodó rovarokat viszont leölik . Ki kell várni a 3 nap évi-t és utána fogyasztható . Mivel a cseresznye elég jól bírja akár hetekig is a fán ... és az íze egyre csak jobb lesz , akár többször is alkalmazható ez az eljárás . Még mindig jobb 3 napot várni , mint nézni ahogy lecsócsálják a bogarak .
Előzmény: cypress. (108)
cypress. Creative Commons License 2008.04.19 0 0 108

Minden amit el tudsz képzelni.Egyszerre. Hangya,légy,méh,többféle bogár(nem tudom név szerint),pillangók,stb...szóval minden,olyan gusztustalan volt,hogy az embernek hányingere lett ha arra nézett.Iszonyú hangos dünnyögés,zümmögés.Gyönyörű cseresznyék halomban az ágon és egy szem ehető nem volt rajta a rovarok miatt.

még szarvasbogarakat is láttam,bár ők inkább párzani,meg verekedni járhattak oda:-)

Igen,kívülről rágták a szemeket.

Ez kb. úgy volt,hogy egyik vasárnap anyósom cseresznyét akart szedni sógornőméknek.De még épphogy pirosodott.Befőttnek ok lett volna,de jóízűt enni belőle még nem.Gondoltuk 2-3 nap és jó lesz.Letelt a 2-3 nap,akkor én szedtem is egy kisebb tállal róla pirosabbakat,akkor még nem volt semmiféle "támadás" a cseresznyénk ellen. Hétvégére(vasárnapra vártuk sógornőméket cseresznyézni).De mire eljött a vasárnap addigra már nem lehetett enni róla az említett okok miatt.

Szóval ez kb. 7 nap alatt lezajlott(maga a "mészárlás" kb. 3-4 nap).Az épphogy piros cseresznyétől,a lerágott rohadt cseresznyéig. (A mellette levő meggyfán ugyanez volt a szitu.)

Remélem segítettem vmit,hátha lesz vmi ötleted,tanácsod.

Előre is köszi.

Előzmény: Flanell (106)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!