Keresés

Részletes keresés

katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5410
kicsi emma, én word-be szoktam átteni az érdekesebb dolgokat, Tőletek már 1 oldalam van... Mindent nem érdemes. Persze kicsit melós volt szortírozni..., de legalább van mit olvasni a páromnak, ha épp nem vagyok otthon.
Előzmény: kicsi emma (5408)
katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5409
De jó,hogy ma reggel előjött ez a villanyos téma, lám, milyen sok érdeklődő...
Ha már ennyi szakember van így hirtelen, kérdezek egyet: ha meglesz az ideiglenes állványunk a dobozkával, arra rátehető a telefon is? A vonal megvan, de úgysem használjuk, míg be nem költözünk...határozatlan időre szüneteltetjük.
kicsi emma Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5408
Gedves Fiugg!!

Fnek meseltem a topicot, es botor fejjel megemlitettem, hogy mennyi szo van "egyaltalannemerdekes" dolgokrol, ugyis mint paralecsapodas, meg villanyszereles, meg...

PERSZE ERRE KELL NEKI AZ EGESZ TOPIC KINYOMTATVA!!

Most micsinaljak? irto lassu igy oldalankent kinyomtatgatni, illetve igazabol az kene, hogy valahogy lementeni egyszeruen es ugy kinyomtatni - de en nem tudom, hogy kell.
valaki tud segiteni, hogy hogyan lehet egy teljes topicot lementeni, allando lapozgatas nelkul?

Legyszi!!!

Gpeti Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5407
Sziasztok

A villanyos dologba en is belekotyogok, mivel van nemi kozom a szakmahoz (erosaramu villamosmernok). Csinaltam mar nehany hazat magam is, nem egy ordongos dolog, de aki nincs tisztaban az idevonatkozo szabvanyokkal, annak nem javaslom a sufni munkat. Kolonosen az erintesvedelem tekinteteben nem lehet jatszani.
Egyebkent a legjobb erintesvedelmi megoldas az erintesvedelmi rele (fi rele). Amint megfogod a "birkozogepet" mar le is kapcsolja a halozatot, igy nem tudsz bennragadni.
Ha valakinek villanyszerelesi kerdesei lennenek, akkor batran orduljon hozzam. Arakrol ne kerdezzetek, es nem irok ala senki helyett (pedig nekem lehet).

G. Peti

Előzmény: laci0076 (5406)
laci0076 Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5406
Sziasztok!

Macimedve,
Ezzel kapcsolatban nekem is lenne kérdésem: A védővezeték mire van rákötve? Én eddig azt hittem, hogy az is légkábelen jön. Nálunk a villanyszerelő egy 1 méteres vasrudat ütött le, és erre van rákötve. Ez elég? Ha egyszer egy testzárlatos készülékhez nyulok, akkor ez meg fog védeni?

Laci

Előzmény: Macimedve (5389)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5405
"....és kérnem kell egy új dobozt, amelyet az ELMÜ embere rak fel. "

Innen kezdve a home made nehézkes. Ugyanis az addig nem rakja fel, amig e kivitelező nem ír alá. Aláírni meg csak annak szabad, aki erre szakmailag jogosult.

Előzmény: Sufni Wizard (5404)
Sufni Wizard Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5404
Köszi a hozzászólásokat!

Birkózógéppel már többször találkoztam én is kamaszkoromban.

Van egy faházunk összeépítve (sajnos) az épülő házzal. A faházon van egy rozogva fadoboz, de a faház le lesz bontva! Ha jól tudom csak át kell íratni a nevemre az ELMÜ-nél, és kérnem kell egy új dobozt, amelyet az ELMÜ embere rak fel.
Onnan szeretnénk garázdálkodni mi.

Csak okosan kell földelni...(?)

Előzmény: Hacsek (5403)
Hacsek Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5403
Gyk: A birkózógép az a falból szigeteletlenül kiálló drótvég, midőn az óvatlan barkácsoló kezébe kerül. (isten mentsen tőle)
Én a magam lakásában is csak odáig merészkedtem, hogy a profi szerelő által berakott drótvégekre az ő színkódját olvasva magam ráapplikáltam a kapcsolókat és konnektorokat.
De a bojler vezetékének még így is nekidőltem egyszer vállal. Megrázó élmény volt...

Az istenért, Sufni Wizard, vigyázz magadra!

Előzmény: Sufni Wizard (5401)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5402
Ha új bekötés, akkor gáz. Ugyanis a végén valakinek alá kell írni a papírokat. Azt meg csak olyan teheti, aki az ELMŰ listáján ralta van.

Ha már van villany és nem kell az ELMŰ, akkor rajta. Azért a szabványokat be kell tartani. Mindenképpen kell valaki, aki legalább elméletben ért hozzá és az sem árt, ha látott már ilyet.

Teljesen lámerként ne állj neki! Azért egy teljes ház villanyszerelésénél vannak trükkök, szokások, amiket jó betartani. A tapasztalat sem árt, hogy hova, mit, miért, mennyit és mekkorát.

Előzmény: Sufni Wizard (5399)
Sufni Wizard Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5401
A birkózógép nem esik le :-(

Márhogy a földhöz vág valami?

Úgy gondoltuk, hogy utánna nézünk milyen szabványú veztékeket kell beszerezni. A földeléseket meg ahova kell bekötjük.

Előzmény: Hacsek (5400)
Hacsek Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5400
Birkózógépet vettél már? :o))
Előzmény: Sufni Wizard (5399)
Sufni Wizard Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5399
Kedves Jobban Hozzáértők!

Villamosmérnök ismerősöm (aki mellesleg szgép. programozó) javaslatára és segítségnyújtása mellett saját kezűleg szerelném az épülő családiházunkban az áramot.
Mi a véleményetek erről?

Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5398
Ja, hát végülis tíz évet húztam le a kábeliparban, mégiscsak van valami köze a villanyhoz.
Az az ötös szorzó ma még valószínüleg igaz. Nem számoltam utána. A gázárak azonban várhatóan drasztikusan emelkedni fognak :-((((((( és vízmelegítés és villany esetében a beruházás jóval kisebb, a különbség évek alatt térül csak meg. Fűtésnél ez nem kérdés, ott senkinek sem javasolnám a villanyt.

Nagyon gondosan utána kell ennek számolni.

Előzmény: Obi wan (5395)
Gpeti Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5397
Second!

A 24 kW lehet, hogy 28 lesz. Az oka eleg egyszeru: csak ilyent lehet kapni. Szerencsere a teljesitmenye szabalyozhato (Langmodulacios).

Jelenleg is van egy FEG atfolyos, kb ugyanoda lesz szerelve az uj kazan is. A furdo ajton a kivagasok megvannak, a kemeny belelt, multkor ellenoriztek. Egyik szerelo ajanlotta, hogy csinaljuk feketen, egyszer mar ugyis engedelyeztek egy majdnem ugyanilyen rendszert. Mi a velemenyetek?

Esetleg van itt valaki, aki megtervezi? Tenyleg, kell a radiatorokat hotechnikai szamitasokkal meretezni, vagy higgyek a tapasztalt szereloknek, aki azt mondja, hogy jo lesz ide az XXX meretu.

Előzmény: second (5381)
Pocak Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5396
Szia Hacsek,

Itthon vagyunk, a kis puffancs jovo heten lesz harom honapos!

*******

Katicabo,

"Mesteruraknal" ez igy megy - tudniillik az anyagon keresnek. Kerjel tole reszletes, irasos ajanlatot, es mondom, tobb reszelot is keress meg (de csak olyat, aki az Elmu listajan rajta van), aztan az ajanlatbol alkudjal. Ha Te intezed az admint, akkor olcsobb lehet, csak az sok futkosas lehet.

Obi wan Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5395
Hi!

Macimedve, nagyon jól irtad le a három fázis fogalmát, annyit tennék még hozzá, hogy csak fix bekötésű fogyasztót lehet a csúcskizárásos áramra kötni, tehát nem lehet dugaszolható és nem lehet megszakitani a vezetéket az órátol a fogyasztóig.
Katicabonak: Ha egy mód van rá, akkor gázüzemű vizmelegitőben gondolkodj, általánosan elmondható, hogy földgázzal fűteni, vizet melegiteni stb. kb. 5-ször olcsóbb, mint villannyal!

Üdv: Obi wan

Előzmény: Macimedve (5389)
katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5394
Macimedve, teljesen jó, amit mondasz, nem is akarnánk/tudnánk szakembert kihagyni, csak gondoltam, amit megtudok mástól (is), annak lehet alapja, míg magamat ismerve, amit elsőre tőle hallok, tutira ráöntöm a kérdésözönt (bizalmatlanság), ő pedig vagy azt mondja "ez egy kezdő tapasztalatlan..." vagy felhúzza magát, ha olyan. Egyik esettel sem lenne gondom, de nem árt, ha más forrásból is van infonk.
Egyébként az előző eszmefuttatásod alapján előbbre jutottam, úgy érzem. Köszi!
Előzmény: Macimedve (5391)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5393
Nem saját kútfőből van az ötlet...

Szoktam parkolni egy cég által bérelt foghíjtelken, ahol régebben egy régi bérház állt. A telek közepén van egy kb. 1 méter magas 1 méter széles faldarab, rajta-benne egy csomó kisebb-nagyobb elektromos doboz. Innen megy a telek térvilágítása.... Egyszerűen maghagyták a ház bontásakor ezt az 1 nm-nyi falat. Szép cikcakkos a széle, ahogy a szomszédos téglákat elvitte a markoló.
A tetején van egy fólia, szél ellen két léccel rögzítve.:-(((

Előzmény: stoki (5392)
stoki Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5392
katicabo
...hát persze, már csak ezért megérte ma bejönnöm dolgozni...:)

Maci
Ez egy jó ötlet nekem is rögtön ez jutott az eszembe, de aztán eldobtam, mondván nagyon szétverik a házat és nem lesz mi tartsa a dobozt...De azért kellő körültekintéssel, odafigyeléssel a biztonságot szem előtt tartva jó lehet ez a megoldás is, de itt első a biztonság !!! A megmaradt faldarabra egy jó nagy lemezt azért illene tenni az eső végett, illetve szükséges lenne még valamilyen módszerrel lezárni, hogy az illetéktelen emberek ne keverjenek ott.

Előzmény: Macimedve (5391)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5391
Katicabo,

Ez így nem megy, beszélj egy szakemberrel, aki megnézi és megondja. Találgatni nics értelme, úgyis az van, amit a szolgáltató megenged/előír.

Úgy tippelem, nincs mit megtartani, ez a dolog nem így működik.
Az ideiglenes doboz mindenképpen új telepítés, éjszakait meg úgysem adnak bele. A ház meg új bekötés lesz, valszeg új szerzódéssel, új tervvel, új engedélyekkel stb.

Esetleg meghagyhatod a falból azt a darabot ahol az óra van. Akkor nem kell sennit változtatni...

Előzmény: katicabo (5390)
katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5390
Így első olvasás után csak egy picivel lettem okosabb, de nekifutok még...
Akkor ez azt is jelenti nekünk, hogy a kikötéskor már célszerű lenne tudnunk, hogy majd a házikónkban mire lesz szükségünk ahhoz, hogy ezt most meg is tartsuk? Pl. nem vagyunk benne biztosak, hogy villanybojlert szeretnénk-e, mást pedig az éjszakai áramra talán nem is kötnénk. Ezt most el kellene döntenünk, vagy elég a visszakötésnél?
Előzmény: Macimedve (5389)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5389
Katicabo
A 3 fázissal téveszméid vannak. Tehát röviden, a teljesség igénye nélkül:

A lakások többségébe csak egy fázist visznek be (2 drót, egy fázis meg egy 0, 220 Volt) mert bőven elegendő a teljesítmény. Ha nem elég a teljesítmény (az egy fázisból kivehető teljesítményt korlátozni szokták, ha jól emlékszem ez jelenleg 35A), vagy valami speciális gép üzemel akkor jön a 3 fázisú rendszer.

Az olyan házba, ahol 3 fázis van, 4 drót megy be. Ebből 3 db. a fázis egy a 0.

Ha a fogyasztót az egyik fázis és a 0 közé kötöd, akkor 220 voltot kapsz. Ez az általános felállás egy háztartásban.

Ha a lakásban van három fázis, akkor a fogyasztókat el szokták osztani, hogy egyenletesen terheljék mindhárom fázist.

Ha a fogyasztót két fázis közé kötöd, akkor 380 Voltot kapsz. Ilyen egyfázisú fogyasztó nincs, a 380 voltos fogyasztók mindhárom fázist igénylik, ezért a rendes nevük 3x380 V. A köznyelv egyszerűen 380-asnak mondja őket, de ezek igazából 3x380-asok. Ilyen fogyasztók pl. a nagy teljesítményű villanymotorok.

Az éjszakai áram külön téma. Ott a már bevitt fázist (ez egyetlent vagy a háromból az egyiket) még a méretlen részen elágaztatják, egy távirányítású kapcsolóval és egy külön mérővel szerelik fel. Aztán mikor a szolgáltató úgy gondolja, bekapcsolja neked távirányítással ezt a kapcsolót, és fűt a bojlered. Legalább napi 8 órán keresztül kell bekapcsolnia. De hogy mikor, azt ő dönti el. Erre az. un. éjszakaira csak bizonyos készülékek (bojler, hőtárolós kályha stb. köthetők) Azért hívják éjszakainak a köznyelvben, mert régen egy órás kapcsoló volt a távirányítós helyett, és az éjjel kapcsolt be.

A villanyt ugyanúgy terveztetni kell, mint bármi mást, különben nem kötnek rá. A tervező a fogyasztók ismeretében eldönti, hogy egy vagy három fázis kell, kell e csúcskizárásos áram (ez az éjszakai hivatalos neve). Ha nincs villanybojler vagy hőtárolós kályha, akkor ez sem kell.

Ha villanytűzhelyet akarsz, akkor valszeg 3 fázis kell. Ha gázzal főzöl, akkor egy átlagos családi ház beéri 1 fázissal. Ha van valamilyen 3 fázisú fogysztótok, akkor is 3 kell. Ezek általában ipari gépek.

Előzmény: katicabo (5388)
katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5388
De jó, hogy itt mindenki tud vmi okosat mondani nekem!

stoki, tökre elpirultam és éreztem, hogy a májam is meghízott az első mondatodtól (azt, hogy kérdezni, azt tudok, már sokan mondták eddig is és tényleg tanul az ember, bármilyen hülyeséget is mondjon - ha nem mond, soha nem tudja meg az igazat, nem igaz?)

Macimedve, jó, hogy ezt írtad -egyébként az elmüs lapot pont tegnap ajánlottam én is vkinek, de úgy látszik, pont ezt nem néztem meg, igaz, hogy csak ma tegnap este kezdtünk foglalkozni a kihelyezés kérdéssel. Az imént beszéltem egy ismerős-ismerősével (elmüs), aki - miután elmondtam mi van bent most, azt mondta, amit Te: nem biztos, hogy kell a 3 fázis. Ez mitől függ? Vagyis inkább az érdekel, ha telken belül marad, akkor is ki kell újra fizetni majd a visszakötésnél? Na és, mit kötnek ki a meglévőből, ha nem kell a 3 fázis (a 380-at, vagy az éjszakait)? Pedig ezt az előző tulaj már megvette, akkor hülyeség lenne "visszaadni", nem?

Pocak, a fent említett "ismerős" nekem 50-60ezret mondott csak a szükséges "doboz" árára, lehet, hogy mi is a 100 felé tartunk...? Elég sok, főleg, hogy csak 3-5 méterről van szó, persze tudom, hogy ennél azért macerásabb a dolog.

Pocak Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5387
Sziasztok,

Most kezdtuk az epitkezest, hosszu hezitalas utan, drukkoljatok! (peldaul azert, hogy a koltsegek megalljanak ugy 20 korul!) ;-)))

Hacsek Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5386
Szia Pocak!

Hú, de régen nem láttalak itt a topicban!
Azt tudom, mert olvastam, hogy meglett az utód. És most itthon vagy?

Előzmény: Pocak (5385)
Pocak Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5385
Szia Katicabo,

Nekem 130-ba kerult az ideiglenes mero, tokkal-vonoval. Az utcarol kellett behozni, oszlopot az Elmu-s ficko allitott.
Az is hozzatartozik, hogy en csak a megbizast adtam a villanyreszelonek, o megcsinalta az elmussel az egeszet, a papirmunkat is elinteztek, es ket nap mulva ott volt a petro.
(merthogy ezt az egeszet meg tervezni es engedelyezni is kellene).

Ez a 130 eleg draga, de nekem egyaltalan nem volt idom ezzel foglalkozni.

Keress meg egy - sok, az elmu altal elfogadott villanyreszelot, es tole kerjel ajanlatot (semmire nem kotelez).

Előzmény: katicabo (5382)
stoki Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5384
katicabo
Tőleg még az sem lenne lehetetlen:) Aki ilyen ügyesen kérdez és intézi az ügyeket, annak semmi sem lehetetlen. Lesz ebből a házból valami, már jó előre látom...Csak így tovább...;)
Aztán nem meghátrálni a picit félreértett dologból fakadó kérdésekkel. Ugyanis jó magam is rengeteg tanulok ezekből, még ha nem is tudok érdemben hozzászólni. Az előző "baki" is csak jó kedvre derített, eszembe sem jutott, hogy gúnyolódjak ;)
Előzmény: katicabo (5382)
Macimedve Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5383
Javaslom a WWW.ELMU.HU-t.
Azt viszont tudom, hogy az ilyen oszlopra szerelt ideiglenes villany nagyon drága, van egy amperenkénti alapdíj, meg erre jön a fogyasztás. Hogy támogassuk az építkezőket. :-((((
A drágaság miatt meg nem szoktak ideiglenes oszlopra 3 fázist tenni. Ez csak nagy építkezésnél kell, ahol nagy gépek vannak. Egy családi ház építéséhez 10 esetleg 16 amper elég. Nézd meg a honlapot, aztán hívd fel a vevőszolgálatot.

Tippem szerint a házba visszakötés meg új bekötésnek fog számítani, amire a pontos előírásokat (még a mérőóra doboz elfogydott típusait, gyártóit is) megtalálod a fenti címen.

Előzmény: katicabo (5382)
katicabo Creative Commons License 2000.05.18 0 0 5382
Sziasztok! Most két kérdésem lenne:
1. A bontás miatt le kell szerelnünk a villanyórát is és ideiglenes oszlopra kell helyezni az építkezés alatt. Van-e ezzel kapcsolatosan valakinek tapasztalata? Nekünk fadobozos a "rendszer" és vhol hallottuk, hogy ezt már nem fogadják el, hanem meg kell venni vmi 20ezer Ft-os fémdobozt, amit utána a végleges helyére is beállíttathatunk majd. A benne lévő órákat illetően: 3*16A, 220 és 380V is van, ja és éjszakai áram. Ezeket jó lenne megtartani (ha már bent van). Milyen költséggel járhat egy ilyen áthelyezés? Az ideiglenes oszlopot adja az Elmü vagy nekünk kell felállítani valamit?
2. A gázmérőórát ma délután szerelik le. Bent, ugye van egy kémény, amit szintén bontunk a házzal együtt. Ehhez kell a kéményseprő válallattól vmi engedély?

stoki! Megígérem, hogy nem próbálkozom "mocsarasítani" a jelenleg száraz-homokos földet a kerítésnél!

second Creative Commons License 2000.05.17 0 0 5381
Gpeti,

" Én egy kéményes 24 kW-os készüléket akarok elhelyezni egy kb 11 légköbméteres helységbe,"

(Első zárójeles kérdésem: kell-e a 24 kW? Van-e hőszükségletszámítás, ami ezt megalapozta?)

A készülék elhelyezéséről: a 24 kW teljesítményű (igazából a gázterhelése kellene), kéménybe kötött készülék 11 légköbméteres helyiségben csak úgy lesz elhelyezhető, ha egy másik helyiséggel 2 db legalább 250 cm2 felületű nyílással a padló felett és a mennyezet alatt összeszellőzteted, miközben a két helyiségnek legalább 1,3 m2 felületű külső nyílászárójának kell lenni.

Sec.

Előzmény: Gpeti (5341)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!