Keresés

Részletes keresés

Gábor73 Creative Commons License 2006.02.23 0 0 901

"A magántanár a német nyelvtant úgy tudja elmagyarázni, hogy tátott szájjal hallgatom. Mintha a világ legizgalmasabb eseménye lenne."

A hétszázát! Ez aztán tényleg nem kis teljesítmény! :-) Tényleg jó tanár lehet.

Előzmény: hirsch (893)
Waszeitung. Creative Commons License 2006.02.22 0 0 900
HiI mki!
Remélem tudtok nekem segíteni ELO módszerrel szeretnék németet tanulni teljesen alapról,tud vki anyagot /könyv,füzet,hang,stb/ bíztosítani vmilyen térítés ellenében v. tippet adni hogy merre keressek az ELO-n kívül? :)

thx,by:Sasi
hirsch Creative Commons License 2006.02.22 0 0 899

Sajnos néha nem értem mit miért úgy mondanak. Ehhez pedig nagyon tudni kell (nekem) a nyelvtant. Apróságokon tudok fennakadni. Most például a "beim" "bei der" "im" van soron:-)Ha rájövök a lényegre, akkor már nagyon bután nézek, hogy miért nem értettem:-)

Megértetem magam, de utólag rájövök, hogy ezt is rosszul ragoztam.

Az iskolában pl. még jelen időt használunk, ahogy belepillantok a könyvbe, ebben a félévben igy marad. És még az is nehézség, hogy nincs kivel beszélgetni.

Előzmény: Rochard (894)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.22 0 0 898

Nekem pont ez a problémám, hogy meg tudom értetni magamat, értem is, csak a nyelvtanom nem helyes.

Előzmény: Rochard (894)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.22 0 0 897
Én is jártam ilyen csoportos nyelvtanfolyamra, igaz, nem az Osztrák Intézetben. Azt hiszem nekemis magántanárra lesz szükségem.
doyen62 Creative Commons License 2006.02.22 0 0 896
Ahol még élnek svábok. De ők is  hochdeutschot tanulnak. Pécs és környéke, Szentgotthárd, stb.
Előzmény: Mr. Fuji (895)
Mr. Fuji Creative Commons License 2006.02.21 0 0 895
Egy flúgos kérdés:
Hol lehet itt Magyarországon svábul tanulni?
Rochard Creative Commons License 2006.02.21 0 0 894

Az tök jó :-)

Egyébként hogyhogy német nyelvtant kell tanulni, de érted ahogy a német anyanyelvű magyarázza. Meg tod értetni magad, és értessz is, csak nem helyes a nyelvtanod?

hirsch Creative Commons License 2006.02.21 0 0 893

:-)

Én most kezdtem a 2. kurzust az Osztrák Intézetben. Csoportos foglalkozás. Szókincsem bővül - merem remélni - viszont a nyelvtanhoz nekem több időre van szükségem. Találtam egy anyanyelvi német tanárt és így párhuzamosan tanulok. A magántanár a német nyelvtant úgy tudja elmagyarázni, hogy tátott szájjal hallgatom. Mintha a világ legizgalmasabb eseménye lenne.

Előzmény: NoComment1' (886)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.21 0 0 892

Mindenféleképpen írok, ha igénybe venném a feladatlap-cserélős segítséget. Köszönöm a segítség-felajánlást és a bíztatást is.:-)

TELC középfokú nyelvvizsgával kapcsolatban a topicon belül van-esetleg valakinek tapasztalata, információja?

Előzmény: doyen62 (890)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.21 0 0 891

Köszönöm a bíztatást. Már csakazértis be akarom bizonyítani a jelenlegi némettanáromnak, hogy képes vagyok megszerezni a középfokú német nyelvvizsgát.:-)))

Előzmény: Gábor73 (889)
doyen62 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 890
Ha további segitséget kérsz, tudok segiteni feladatlapokkal, ki is javitom. Már nagyon sok embernek segitettem úgy, hogy  boritékban cseréltük a feladatokat, bár manapság az is drága, de ha valaki állja a bélyegköltséget, annak ingyen küldöm-javitom a feladatlapokat, bárhol is lakik az országban.
Előzmény: NoComment1' (888)
Gábor73 Creative Commons License 2006.02.21 0 0 889

Nem vagyok némettanár, és az is elég régen volt, hogy németül tanultam, így konkrét könyvet ill. módszert nem tudnék mondani (kivéve, hogy több hónapra ki kell menni Németországba vagy Ausztriába, de ez, gondolom, nem megoldható).

Viszont egy dologgal tudlak bíztatni. Én is jártam magánórákra, és annak ellenére sok haszna volt, hogy akkor nem voltam erről meggyőződve. Ráadásul csak heti 1x2 órát jártam, ezért is tartottam tőle, hogy ez nagyon kevés. Mégis elsőre átmentem - ráadásul egész jó eredménnyel - a Goethe Institut nyelvvizsgáján, ami kb. középfoknak felel meg. Szóval, szerintem tanulj kitartóan, és ne aggódj a kelleténél jobban. :-)

Előzmény: NoComment1' (888)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.21 0 0 888

Köszönöm, megnézem az ajánlott könyvet. A német nyelvtant csak át kell ismételnem. Akaratom és időm is van a tanuláshoz. Csak a jelenlegi némettanáromtól ment el a kedvem, de a tanulmányi szerződésem meg köt, hogy középfokú nyelvvizsgát kell előcsiholnom.:-)

Köszönöm a segítséget!:-)

Előzmény: doyen62 (887)
doyen62 Creative Commons License 2006.02.20 0 0 887

Tudok egy nagyon jó könyvet ajánlani Scheibl György: Német nyelvtan 222 pontban.

Néhány kérdés felvetődik, pl. mennyi ismerettel rendelkezel,  alapjaiban ismered és érted a nyelvtani dolgokat, s csak ismételni kell?  Ez a könyv tényleg nagyon jó,  de a 33o oldalhoz idő kell!  Meg feladatok megoldása  hosszú tömött sorban. Szólj, ha valamiben segithetek. doyen62

Előzmény: NoComment1' (886)
NoComment1' Creative Commons License 2006.02.20 0 0 886

Jóestét Kívánok!

28 éves vagyok, 2006 december vagy 2007 elején meg kell szereznem a középfokú német nyelvvizsgát. Nincsenek túl jó tapasztalataim a német nyelv oktatásával kapcsolatban, jelenleg a 4. elkezdett némettanfolyamnál járok. Itt a TELC középfokú nyelvvizsgára készülünk, folyamatosan nyelvvizsga-feladatokat készítünk, viszont a tanár hozzáállásával is gondom van. Nehezen tanulok és szükségem lenne a német nyelvtan alapos átismétlésére, fejben kellene rendbe raknom a német nyelvtant. Arra lenne szükségem, hogy ezt milyen módszerrel tegyem, illetve a magántanárokkal kapcsolatban milyen tapasztalatokat szereztek a topiklakók.:-)

Minden segítséget és információt előre is köszönök.

doyen62 Creative Commons License 2006.02.19 0 0 885
Merre lakik a hölgy?Szivesen társalognék vele, nyugdijas vagyok, de a közlekedés az eléggé nehézkes számomra.
Előzmény: muschong0 (884)
muschong0 Creative Commons License 2006.02.19 0 0 884

Kedves németesek, egy idős hölgynek keresek német társalkodási lehetőséget,  nem kifejezett jövedelemszerzési céllal, főként saját lakásán, de a XI-XII. ker. belső részein és a Nagykörút, 7-es busz mentén lakáson, munkahelyen, egyéb helyiségben  is elképzelhető. Évtizedekig Németországban élt, két éve költöztek haza, férje révén műszaki szaknyelvben is jártas. Több nyelvet is ismer, de a németet anyanyelvi szinten beszéli. Főként németül már jó szinten beszélő, azt munkájában használó személyre gondolok, lehet tanár, aki fejlődni szeretne stb. Lehet vizsgára készülő  is  az érdeklődő, azonban ez a társalgás nem kifejezetten tételkidolgozós és leckevisszakérdezős megoldás lenne, valamint a kapcsolat nem egy-két hónapos tanfolyami jellegű, hanem hosszabbtávú, folyamatos kellene legyen. Ezzel együtt nem kizárt egy kvázi korrepetálós kapcsolat, házifeladatjavítással stb, de  nem ez a preferált.

Az érdeklődőket kérem jelentkezzenek e-mailen vagy itt, esetleg telefonszámmal. Köszönettel M.

Julejka Creative Commons License 2006.02.16 0 0 883

Köszönöm mindkettőtöknek!

Előzmény: Cida_509 (882)
Cida_509 Creative Commons License 2006.02.16 0 0 882
Elöadhattok rövidebb verseket is, pl. Heine Das Buch der Lieder-jeböl, rövid, dallamos, könnyen megtanulhato, es a nemet nyelvteruleten nagyon ismert versek.
Előzmény: Julejka (880)
asx Creative Commons License 2006.02.15 0 0 881
Előzmény: Julejka (880)
Julejka Creative Commons License 2006.02.15 0 0 880

Sziasztok!

Most találtam rá a fórumra, és rögtön lenne is egy kérdésem hozzátok, tapasztalt kollégákhoz.

Idén ősszel kezdtem ált. iskolában tanítani. Tavasszal lesz nálunk egy igedennyelvi délután, ahol minden osztály előad az általa tanult nyelven egy kis műsort .(Max. 5 perc, ének, kis jelenet, stb, lehetőleg a nyelvet nem ismerők számára is élvezhető formában).

Sokfelé kerestem már anyagot a 8.-os tagozatos osztálynak, de nem találtam semmi használhatót. Van még egy harmatgyenge csoportom, 23 fővel, szintén nyolcadikasok, és egy harmadikos csoport, akik most kezdték a nyelvet heti 1 órában.

Ha valaki tudna ajánlani valamilyen linket, esetleg könyvet, ahol kifejezetten ilyen alkalomra való, előadható jelenetek, mesék vannak, nagyon örülnék neki.

Köszönettel:

Julejka

Gábor73 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 879
Még1x mondom, hogy kilenc évvel ezelőtt laktam ott, egy tanévnyi időt... :-)
Előzmény: asx (878)
asx Creative Commons License 2006.02.13 0 0 878
Ha már hosszú évek óta itt élsz akkor mit foglalkozol vele, hogy magyarul mit jelent?  :)
Előzmény: Gábor73 (875)
asx Creative Commons License 2006.02.13 0 0 877

"Bécsben állandóan hallani a Tschüss-Papá elköszönést is"

Ez így, ebben a formában igaz! :)

Csakhogy ez inkább a köznyelvben van így. Itt a pl. TV-ben soha nem hallod, hogy Tschüß, míg a németeknél elég általános.

Erre gondoltam.

Előzmény: Cida_509 (874)
Gábor73 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 876

Nekem is az volt a tapasztalatom, hogy magázódós szituban (pl. egy boltba belépve) tényleg mindenki a Grüss Gott-ot használja. Ezért is volt könnyű nekem is ezt átvennem, dacára annak, hogy "hithű ateista" vagyok. :-)

Azt meg sajnos nem tudom, hogy újabban milyen köszönési formulák divatosak, mert 9 évvel ezelőtt voltam Grazban egy évig, de akkor a Tschüss meg a Hallo bőven ment, sőt a Servus is.

Előzmény: Cida_509 (874)
Gábor73 Creative Commons License 2006.02.13 0 0 875

Nyugodtan szóljál csak bele, azért van itt ez a topic! :-)

Valóban, ha "Adjon Isten"-ként fogom fel a Grüss Gott-ot, akkor már telefonba mondva sem olyan furcsa.

Ezzel sikerült feloldanod bennem az egyik legnagyobb paradoxont, ami már hosszú évek óta gyötört! :-)))

Előzmény: asx (871)
Cida_509 Creative Commons License 2006.02.11 0 0 874

Hogy az osztrákok közül ki az ateista azt Te honnan tudod? :)

Onnan, hogy MINDENKI használja a Grüss Gott-köszönést, és soha senkitől sem hallottam még, hogy "lelkiismereti" okokból következetesen kerülje a használatát:)

Egyébként az feltűnt már, hogy itt elköszönésre nem használják azt, hogy Tschüß?

Igen, de ennek az okai nem a német nyelvben keresendők szerintem. Kb. 10 éve még vígan használták a Hallo-t és a Tschüss-t, de most már divatosabb a Hello, Hi, Ciao (Tschau) és társai. Bár meg kell hogy mondjam, hogy Bécsben állandóan hallani a Tschüss-Papá elköszönést is:) (A papá a magyar pá-pá megfelelője, és nem az apjuktól köszönnek el...)

Előzmény: asx (873)
asx Creative Commons License 2006.02.10 0 0 873

Hogy az osztrákok közül ki az ateista azt Te honnan tudod? :)

Egyébként az feltűnt már, hogy itt elköszönésre nem használják azt, hogy Tschüß? A németeknél teljesen általános dolog.

Előzmény: Cida_509 (872)
Cida_509 Creative Commons License 2006.02.10 0 0 872
Nem azt mondtam, hogy a Grüss Gott magyar megfelelője az Isten hozott, hanem azt, hogy mindkét köszönés egyaránt elvesztette szakrális jellegét. Az osztrák ateisták ugyanúgy Grüss Gott-tal köszönnek, mert ez a Jó napot kívánok itteni megfelelője, és telefonban sem furcsa egyáltalán. Ez kb. olyan, mintha azt mondanám, hogy nem köszönök szervusz-szal, mert ez azt jelenti, hogy "alászolgája" (a servus humillimus kifejezés rövidülése), és én nem vagyok senki szolgája. Ezek a kifejezések formulaként használatosak, az eredeti jelentéstartalom elhalványodása után.
Előzmény: asx (871)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!