Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Ha megnézed itt látható, hogy a szivattyú ha megy lezárja a szelepet, ha leáll, akkor a gravitácis keringésű víz meg ki tudja nyitni, mert nincs benne rugó.
Persze tudom, de ha már szét van szedve a rendszer, akkor megcsinálnám olyanra, hogy biztonságos legyen, és nem szeretnék a következő télen ismét rendszer felújítást. Ez a gravitációs visszacsapó már nem lehet olyan drága. (gondolom én)
Nekem is jo lenne egy ilyen szunetmentes tapegyseg, ha van vmi elerhetoseg, akkor pm-ben megkoszonnem. Jo lenne olyan, ha a kapcsok kinn lennenek. Ertelmesebben elmondva, csak ra kelljen tenni az akksikat, hogy ne kelljen meg vill szerelo is hozza.
Korai még izgulni, nem sietem el a dolgot. Bár kellene, mert áramszünet bármikor lehet és akkor lehet kapkodni. Abban bízok, hogy 50-60 fokon fűtök, áramszünetnél idő kell, hogy felmenjen 100 fok fölé.
Kellene szereznem egy leégett szivattyút, forgórészt kidobni belőle csak a lapátkerék kell, bronzból esztergálni egy hosszabb tengelyt ami kilóg a keringető másik oldalán, szimmeringgel eltömíteni és van egy villanymotorom ami 18 V-os csavarozógépben volt, üresen pörög vagy 6000-et, terhelve 10-12 voltról kevesebbet. Ócska aksikat 3 évenként termeli az autó, de lehet szerezni is. Csepptöltés egy 12 V-os egyenirányított kis trafóról. És már csak egy relé kell, ami meghúzva lekapcsolja a keringetőszivattyút az aksiról, áramszünetnél elenged a relé és rákapcsolja az aksit.
Mindehez persze nem itt a gép előtt kellene ülni, hanem a tettek mezejére lépni.
Generátor 19 eft volt (régen, mert akkor másra is kellett), Effekta szünetmentes 4 eft, 1 db aksi 11 eft. A másik volt itthon. Cakk pakk nekem 34 rugó. Ezért nem robbanok fel, és ha áramszünet van, ÉS gázválság, naponta 8-12 órát tüdok fűteni heteken át. A puffer felfűtése 3 óra ez alatt vesz fel a kazánszivattyú olyan 40 wattot, utána az Alpha2 fűtésköri szivattyú max 10W-t.
Elméletileg a kérdés érdekes, de magvalósítani nem biztos, hogy megéri.
A másik, hogy hamarosan jönnek az új technológiák.
Én egy csomó dolgot gyűjtögetek (infó és tárgy) amit ha nyugdíjas leszek, felhasználok, hogy eltöltsem a felszabaduló szabadidőmet. (pl. sörösdoboz, sörkollektor, stb....)
Ez a motorra ráépítek egy másik motort érdekesen hangzik azért. Főleg, hogy ahhoz szét kell bontanod a szívattyút, le kell tőmíteni, hogy bírja a nyomást, a 90 fokot, becsapágyazni és ki tudja mi mindenre kellene figyelni.
Ehhez talán egy komplett gépműhely kellene, hogy jól megcsináld.
Ebben teljesen egyetértek, de kíváncsi lennék rá, ha valaki ezt megcsinálja hogy alakulnak a dolgok.
Én pl. pont ezért nemvágtam ebbe bele. Aztán ha lesz sok szabadidőm és ráérek ilyenekkel foglalkozni hobby szinten lehet elgondolkodom rajta. De ez szerintem a jelen állást nézve még 10-20 év :-)
Egyébként valószínűleg a befektetett - munkadíj, tervezés, beépített anyagok, stb - és megtérült energia nagyon nem állna arányban egymással.
4000-ért te nem veszel sehol SZINUSZOS szünetmentest. És amiket adnak hozzá gyárilag aksikat, azok 7Ah óra körüliek. Lehet számolni meddig fog működni, még egy órát se valószínűleg a nagy kisütés miatt.
Azért ne feledd azt se, hogy egy ilyen egyenáramú szivattyú viszonylag tág tartományban működik, alacsony feszültségen igen alacsony a tömegárama! Azaz ha pl 8 V-ról járatod, épphogy forog, nem biztos elviszi egy 24 kW-os kazán hőjét!
Egyébként általában pont azért nem 0 Volttól adják meg a működési tartományt, mert bizonyos feszültség alatt terhelés hatására nem indul el, vagy csak bizonytalan a működés.
Szerintem egy vegyes kazán automatizálása nem ér meg ennyit, másrészt a folyamatok amik benne lejátszódnak nem tarthatók olyan szinten szabályozás alatt, ahogy megérné ezzel foglkozni. A reakció idők és a szabályozási algoritmusok házilagosan szerintem problémásak lehetnek.
Ha igen, akkor meg eljutunk a faelgázosítókhoz (vagy pelletégőfejesekhez) szerintem.
Ez nem minden esetben jó. VAn amikor a tömegáramot nem az "ellenállás" függvénye szerint kell szabályoznod, hanem pl hőmérsékletek, vagy hőmérsékletkülönbségek alapján.
Mindenesetre elgondolkodtató lehet egy olyan sazbályzás, aholt pl a kazán be és kimenője közötti hőmérsékletkülönbséget figyeljük, eszerint változtatjuk a tömegáramot. Illetrve esetleg ha a "fogyasztási kör" is változik ahhoz alakítjuk az egészet. Pl elzárjuk a termoszelept, vagy felfűtött a HMV.
De ehhez komoly vezérlést és algoritmust kel csinálni.
Jó, most van ennek a nyiregyházi illetőnek 4000-ért szünetmentes, de ha boltban veszi az ember az is ott van mint a szivattyú ára + még aksik mert 24 V kell és gondolom oda nem elég ha két kiszuperált aksiból kikötöm a rossz cellákat és ad 18 voltot. És akkor még mindíg 50-60 Watt a meglevő keringetőm teljesítménye, ehhez hogy 2 órát működjön jó aksik kellenek. Ez a Laing meg azt írja, hogy 8 - 24 V 0,25 - 1,46 A vagyis elég tág határok között működik.
Igazság szerint úgy lehetne olcsón összehozni, ha egy 220-as szivattyú tengelyét valahogy meg tudnám pörgetni egy 12 V-os motorral egy kiszuperált aksiról.
De erről már volt szó, ha jól rémlik, hogy nem érdemes, mert a kazánnál jobb ha állandó tömegárammal mőködtetjük a rendszert.
Legalább is nekem úgy van, hogy a kazánkör állandó tömegárammal üzemel, az ESBE511 segítségével a puffer töltőkör változó tömegárammal megy, a fűtésköröm, meg az Alpha2 miatt automatikusan változó a szükségleteknek megfelelő tömegárammal megy.