À 32-es nem haszontalan. Teny, hogy a ra eloirt csuklos kapacitasnak tobb ertelme lenne, a 71 72 A viszonylatokon. Bizonyos jaratokon a 32-esen is jo a csuklos mert megtelik, de szolon is el lehetne ferni nyomorogva. Illetve, ha a 71 72-on akkor csuklos van, akkor nincs gond.
Nem könnyű kitalálni merre, hogyan tovább, én ezért nem is írtam konkrét útvonalat. maximalisan egyetertek veled, hogy csuklós akksis kocsit nem szabad elpazarolni a hetesre. A korábbi ujszeged feloli osszehangolas nagyon szuper volt, igaz akkor 4 kocsi pörgött a Bakay fele.
Tisztában vagyok, csak ezek a menetek, akkor is megtörténnek, ha a város hivatalosan nem is fizet érte. Ezért is mondom, hogy néhány esetben jól jönne, ha például üresen nem küldenének kocsik belvárosból Erdélyire, hanem meghirdetve lenne. A menetrendekért is a város felel, ezért a DAKK, amikor az ajánlatot adja a szolgáltatásáért, akkor úgy kalkulál, hogy neki megérje. Az önkormányzat kiír pályázatot (általában 8 évre kötik) a helyi buszközlekedés ellátására, és abban benne vannak a paraméterek, hogy mit vár el a megrendelő a szolgáltatótól. Én nem is a DAKK-ot hibáztatom, mert vannak ismerőseim ott, és mondják is, hogy sokszor nekik is lenne javaslatuk a menetrendekhez, de őket nemigen veszik figyelembe. Ha kicsit jobb lenne a párbeszéd a két fél között, akkor valahogy rendezni lehetne ezt a kérdést.
A csuklós kapcsán, pedig valóban azzal sakkozik a város, hogy általában napi 1-2 indulást megrendel a város, és tudja jól, hogy a DAKK nagy részét nem fogja lecserélni, mivel nem érné meg neki. Nem csak a 60-asok kapcsán, szinte minden vonal esetén még a 20-asnál is, ahol egyenletesebb az utaselosztás úgy rendelik meg a csuklós kocsikat, hogy csak az egyik végállomástól a másikig. Nyilván ezt is kijátszhatná a DAKK, hogy napközben cseréli a csuklós kocsikat szólóra, és akkor észrevehetné magát a város, hogy tisztességesen rendelje meg a csuklós kocsikat és ne 1-2 menetre egy adott vonalon. Korábbi pályázat esetén itt fórumon én is felháborodtam ezen, hogy nagyon minimális szinten rendeli meg a város a csuklós szolgáltatást.
"Érthetetlen, hogy a DAKK-kal miért nem lehet megegyezni, hogy legalább üresen ne menjen busz, hanem szállítson utasokat pl: 72G jelzéssel, mivel nagy segítség lenne. "
Pedig érthető, a város mint megrendelő csak az utaskilométerért fizet, ez esetben nem rendeli meg a járatot.
Sőt, ami a pofátlanság teteje, úgy fizet (illetve rendel buszt) a járat után, hogy pl. Szőregre kifelé szólót, vissza irányba csuklóst. Több ilyen járat van ahol kifelé szóló vissza már csuklós, etikus?
Szerintem a 7-es troli jelenleg legkevésbé értelmes szakasza az újszegedi. A látszólag több utas pedig csak az érzéki csalódás eredménye, mert egyszerűen elkannibalizálja őket az 5-östől. (És most már azt sem lehet felhozni a mentségére, hogy kapcsolatot kell adni az okmányirodának...)
Egy óránként 3 járattal közlekedő vonalat pedig egy óránként 8 járattal közlekedő vonalba nem lehet normálisan beilleszteni, és ha óránként 5 indulásnál elegendő az 5-ös troli kapacitása 7-8 perces követésnél, akkor az lesz a maradék 3 indulásnál is. Az összehangolás pedig csak max Újszeged irányából lehetséges, ami elég sovány eredmény, főleg annak függvényében, hogy ezért cserébe az 5-ösnek ezt az irányát teszi egyenetlenné.
Úgy gondolom egy normálisabb városban már lehet semmilyen viszonylat nem közlekedne a Bakay Nándor utcában, néhány VOLÁN-os meghirdetett rezsimeneten kívül.
Az újszegedi hosszabbításban akkor látnék rációt, ha ezért cserébe a 71-72-32-es vonalakon legalább részben lehetne csökkenteni a kapacitást. (A jelenlegi kibocsájtáson túl Újszegedre nincs értelme bővíteni, a 7-es és a 32-es is erős túlzások a mai formájukban.) De akkor sem biztos, hogy pont a 7-est és nem pedig az 5-öst kellene továbbvinni. Egyrészről, értelmezhető sűrűségű meghosszabbított vonalhoz nem lesz elég szóló önjáró eszköz belátható időn belül, a 7-esre a csuklós meg hatalmas pazarlás lenne...
Az önjáró vonalnál szerintem tetszetős ötlet lenne a franciahögyi vonalvezetés, már legalábbis elvi szinten abból a szempontból, hogy egy új viszonylatot bevonunk egy ellátatlan városrész kiszolgálásába. De emiatt jelentősen nőne az önjáróban megteendő szakasz hossza, és csökkenne a töltési időtartam, ami ugye a járművel és a töltési rendszerrel kapcsolatban lehet, felvet kérdéseket. Nem tudom ezek a paraméterek mennyire vannak fixálva, mit lehet kihozni belőle. Viszonylattervezési oldalról meg a vonalvezetés a Nagykörút - Franciahögy átmenetben kérdéses, pl a körút forgalomtechnikája miatt. (A hatalmas kerülő miatt egy Rózsa u. - Körtöltés u. vonalvezetés nem igazán jöhet szóba...)
A 7-est valóban Újszeged felé kellene meghosszabbítani. Bosszantó, hogy Újszeged tömegközlekedését sikerült úgy szétbarmolni, hogy a Temesvári körúttól nem lehet kijjebb jutni csak 20-20 percező 71(A) és 72(A) jelzésű autóbuszokkal. A 32-est sem venném ide, mert semmit nem ér, mivel rendszeresen panaszkodnak az utasok a Széchenyin, hogy amíg kimegy a félig üres 32-es, addig több percet várni kell a 71(A)/72(A) járatra, amelyek tömötten közlekednek, illetve sajnos sokan elszoktak pont ettől a ritkítás miatt. A legbosszantóbb az egészben, hogy fél 6 körül még üres kocsi is kimegy az Erdélyire a belvároson keresztül, és onnan megy az ELI-hez 72A-ként. Érthetetlen, hogy a DAKK-kal miért nem lehet megegyezni, hogy legalább üresen ne menjen busz, hanem szállítson utasokat pl: 72G jelzéssel, mivel nagy segítség lenne.
A 7-es troli akár egy hurkot is tehetne Újszegeden, de célszerű lenne Marostőig elvinni, mert annak nincs értelme, hogy víztoronynál megforduljon, mint a 32-es. 10 percenkénti 32-es is borzasztó pénzkidobás, inkább járna 15 percenként csak menne el Erdélyi térig vagy Katalin utcáig. Kihasználtsága is gyér csúcsidőben a járatnak, ráadásul csuklós jármű közlekedik az esetek nagy részében. Egyébként a Kállay liget is szépen épül be lakóházakkal, ezért a 60-as utasforgalma is szépen növekszik. Például reggel 7 óra környékén nem lehet egy gombos tűt leejteni a város felé csuklós jármű ellenére. Újszeged közlekedésével már kezdeni kéne valami érdemit, és erre jó lenne a 7-es hosszabbítása, így nagyobb értelmet nyerne a vonal.
A projekt, melynek keretében érkeznének aZ akksis midibuszok/trolik azzal a Tik-eli osszekotes van tervbe véve...mondjuk a franciahögyi lakópark fele hasznosabbnak tartanám, de bármi lehet még.
7es:pont sztem Újszegeden lenne értelme a hosszabbitasnak, vagy legalább csúcsban ujra normálisan összehangolni az ötössel. A csucson Kívüli üzeme jelenleg inkább a Volán dolgozoi Számára van fenntartva.
Elnézve a 7-es troli mostani forgalmát, és az új lakópark várható paramétereit (és modal splitjét) szinte kizártnak tartom, hogy az önálló szakaszon belátható időn belül midinél nagyobb járműre érdemben szükség lenne. (Arra max a belváros-Újszeged relációban lehetne igény, de igazából az is jogos kérdés lenne, hogy egyáltalán a 7-es trolira van-e szükség Újszegeden...)
De a midi önjáró trolik alapvetően nem a 7-esre fognak érkezni, és a cikk sem ezt írja, mint várható bevetési területet. Bárhova is kerüljenek, csúcson kívül és hétvégén a felszabaduló eszközök eljuthatnak akár a 7-esre is.
Villamos: jo volna tudni, 3 v 5 modulos kocsik lennének, mert rövidebből tobb is jöhetne. Nem tudom hétköznap csúcsban mennyire igényli a 4es a nagyobb kapacitást. a MIDI járművek meg attól tartok a kompozit modulo egyedei lesznek (kb csuklós troli árban, v drágábban...)
Szóval. A lehetséges fejlesztésekről több verzió is készült, a rendelkezésre álló források függvényében. Amennyit most jóváhagyott a kormány a MVP keretében, abból ennyi jön ki. Több járműhöz több pénz kellene. (Midivel kapcsolatban nemcsak neked vannak kétségeid.)
"...(az FVV CSM–4, becenevén „Bengáli", magyar gyártmányú, kétirányú, tízajtós csuklós villamos – a szerk.)... Ennek mindkét végén található vezetőállás, és egy oldalon vannak az ajtajai. "
Ez a BPZ-8XX egy makói telepen ácsorog több másik busz társaságában, nem messze a volán teleptől, egy rakás személyautó gyűrűjében, hogy ez most milyen cég telephelye, vagy egy autóbontó raktára, ahonnan majd mennek tovább bontásra a járművek nem tudom, nem vagyok járatos arrafelé, csak többször láttam már, hogy ott áll pár ex-tiszás és szerintem ex-bács illetve volánbuszos jármű.
A tiszások mint írtam egy Ikarus 260.32 (neki még rendszámtáblája is van, szerintem ez egyike azon kocsiknak, amiket a makói ML-Busz megvett a volántól), egy helyi 260-as, egy 256-os ha jól láttam, és ez a BPZ-s 280-as. Hogy ez most konkrétan melyik azt nem tudom, rendszáma nincs már, csak a második ajtó feletti matricából tudtam kinézni, hogy B és Z van benne, márpedig ilyen betűkombinációval csak BPZ-8XX-ek szolgáltak Szegeden, ez egy azok közül, közelebbit nem tudok.
De a pontos hely Google Mapsen, ha érdekel:
De ez a kép még 2013as, és akkor is álltak itt buszok, azóta szerintem ezek már mind bontóban végezték, tehát a most ott álló buszoknak se jósolok nagy jövőt.
kár, mert egy buszt igazán megőrízhetne a DAKK is.
Vagy ha jól emlékszem pár éve a Közlekedési Emléktár alapítvány megmentett egy tiszás 266-ost is, esetleg hozzájuk kellene fordulni, hogy próbáljanak lépni az ügyben, ha tudnak. Könnyebb lenne egy még járóképes, csak állagmegóvást igénylő buszt megmenteni most, mint mondjuk tizenöt év múlva megpróbálni feltámasztani egy teljesen lepusztult "tyúkülőnek" használt buszt feltámasztani. Persze tudom, sajnos a pénz nagy úr.
"azt hittem, hogy mindet (a CJN-357-et is) és az összeset szétvágták már a szegedi Dorozsmai úti MÉH-telepen /amivel elvileg ez a DAKK is szerződésben van mostanában,"
A francia autóbontóban bontják őket,az Erecotól kerülnek kohóba.
Hűűű, nem mondod, hogy még VAN szegedi helyi 280-as egyben??? :OOO Ezt hol, merre láttad, ha szabad kérdeznem?
Nagyon szépen köszönöm neked eme információdat, én esküszöm azt hittem, hogy mindet (a CJN-357-et is) és az összeset szétvágták már a szegedi Dorozsmai úti MÉH-telepen /amivel elvileg ez a DAKK is szerződésben van mostanában, akárcsak anno a TV/; de akkor ezek szerint mégsem - talán még lehet/van remény...
Ha szabadna megtippelnem - és ha jól emlékszem az egykori állomány adatokra (most sajnos nem tudok utánanézni), meg stb. - akkor ha BPZ-8XX lenne, akkor kettő 280-as lehet az: ex BPZ-882 és BPZ-895, elvileg csak ezek. Mind a kettő egy 1988-as(!) gyártású példány, tehát még abszolút a történelmi állomány részei voltak, a különbség annyi volt köztük, hogy a 882 szőregi, a 895 meg azt hiszem csak simán mars teres kocsi volt, de további hasonlóság még közöttük ,hogy mind a 2 2010-es selejtezésű (csak az előbbi az év eleji, a másik meg csak közepi,kb. nyári selejt) (ezek után pláne csoda szerintem, hogy még meg van az egyikük), valamint azt hiszem az utolsó idejében a 882-nek 'dupla lámpái' voltak, lehet hogy úgy is selejtezték még.. Egyszóval te mit tipplesz melyik lehet az a bizonyos, még élő példány, a 2 közül? Van valami sejtésed? :)
Még egyszer köszönöm, értékes dolgot mondtál - legalábbis számomra - így egy kicsit már is jobban érzem magam. ;) Véleményem szerint abszolút érdemes lenne megmenteni azt a járművet! mert, bár oké, hogy a legtöbb helyen nyilván még mindig csak max. a ránxajtós-trilexes Ikarusok megmentésén dolgoznak ami még megmaradt belőlük, de eljön majd szerintem az idő, amikor ezeknek a sima 87-88-89-es példányoknak is örülni kell már. Itt nálunk Szegeden már el is jött, tekintve, hogy itt már mióta nem létezik ilyen ősi Ikarus (tehát itt már nincs mit megmenteni közülük), illetve ezek szerint lassan már bolygóajtós-(nemtrilexes) se..... Mindez valóban csak pénz és akarat kérdése lenne, de én nagyon bízom a DAKK-ban még egy kicsit (bár magam sem tudom miért), hogy valamit majd tervez kezdeni azzal a busszal, és nem a bontóba küldi ezt is!! Olyan jó lenne már egy egykori tiszás 280-as a szegedi nosztalgia(flottába)nak! :) Sajnos ez még mindig csak álom nálam, de mondjuk legalább rendszeresen visszatérő.
Arról azert meg is feledkezzünk,hogy van egy T-650 is, azzal is jo lenne kezdeni vmit. Ha vazilag rendben van (remélhetőleg igen), es gazdaságosan talpra állítható (mondjuk 10 évig meg üzemeltethető lenne megbizhato uzemmel, es egy új jármű töredékenek árából meglenne) akkor nem lenne szabad veszni hagyni. Ha pedig ezek nem teljesülnek, ugy eladás, bár személy szerint sajnalnam, nekem nagy kedvencem.
"tekintve, hogy mára már már az összes, tehát az utolsó 280-ast is megsemmisítették - az egykori történelmi állományból /tehát még 80-as évek/legkésőbb 1989-es gyártásig/"
Nem bírom ki, hogy erre ne reagáljak, de nem semmisítették, Romániában szerintem még több megvan, és én is tudok neked ajánlani egy "elfekvő" ex-szegedi 280-ast, ami arra vár, hogy valaki megmentse, valamelyik BPZ-8XX az, ha jól láttam messziről.
Ugyanitt egy ex-szegedi helyi 260-as és egy helyközi 260.32 is fellelhető.
Csak akarat és pénz kérdése az egész, de sajnos egyikből sincs.