Minden amit az újra előtérbe kerülő megújuló energiaforrások eltüzelésére alkalmas készülékekről tudni érdemes, hogyan kell kiválasztani, hol lehet kapni, hogy lehet csinálni
Én is drágán veszem a fát, azt mondom, hogy a kondenzációs gázkazánomhoz képest meg tudok spórolni éves szinten talán 20-30 000 Ft-ot a fatüzeléssel. Esténként gyujtok be és ilyenkor egy kicsit melegebb van mint ahogy gázzal szoktunk fűteni. Ennyi.
Viszont megnyugtató hogy ott a fa és ha az oroszoktól nem jön gáz akkor is tudok fűteni a kazánban. Ha villany sem lenne (keringetőszivattyú) akkor előhozom a jancsikályhát és bedurrantok abba.
Javasolnám a fölső könyökbe tenni a hőmérőt a perem alá így a perem nem engedi a lyukba lebillenni a hőmérőt. Ha ilyen vékony a lemezed akkor csak kisebb lyukat fúrj és kúpos tüskével bővítsd fel úgy hogy a hőmérő húzósan menjen bele. Ha egyéb helyre teszed akkor is ezzel a módszerrel készítsd a lyokat és told be tövidg a hőmérőt és akkor nem billen le. További jó barkácsolást és kellemes ünnepeket.
Sziasztok! A hétvégi tapasztalatok: Szombaton egész nap a gázkazán dolgozott. Nappali átlag -6 °C volt, reggel hattól vasárnap reggel hatig 12,2 köbméter gáz fogyott el. Ez 120 forinttal számolva 1464 forint. A házban 20,6 °C volt.
Vasárnap reggel hattól indult a vegyi. Napközben -7°C volt az átlag. Elégettem 20 kiló barna szenet, ez 600 ft, 18 kiló hulladék fát, ha veszem, minimum 270 ft, valamint éjjel elment 3,2 köbméter gáz, ez 384 ft. Összesen 1254 ft. A benti hőmérséklet 21-22 °C között volt. Őszintén szólva jobb erdményre számítottam. Ha a fa nem ingyen van és a 2200 forintos (nyers) hasogatott fával számolnék akkor bizony a vegyivel alig lenne olcsóbb a fűtés. Persze az is lehet, én csinálok valamit rosszul...kinek mi a tapasztalata, hogy alakult a hétvége?
Milyen csőtermosztátod van, amin látod a vízhőfokot? Vagy csak hallod mikor tekergeted, ha igen akkor érdemes lenne venned egy cső külsejére rugóval feltehető hőmérőt kb. 1000-1500Ft. Ez kicsit pontosabb és állandóan szem előtt van, plusz további előnye hogy bontás nélkül oda teszed ahová akarod.
Garancáilis időn belül, a javítását köteles biztosítani. Ilyen formában, mivel garanciális, a labda a másik térfelén pattog. És ha nem lenne garanciális, akkor is még van a termék szavatosság.
Szia! Említettél a közeletekben egy szénosztályozót. Hol van ez pontosan? Nekem valamilyen szénosztályozóról hoztak utoljára szenet, de tudtommal Pesten, már ilyen nincs, vagy tévednék?
"A tagot, az importőrnek szerintem kötelessége biztosítani."
No ebben a fenenagy fogyasztó centrikus világban bizony pótalkatrészt senki sem köteles biztosítani. Bármilyen hihetetlen de ez a törvényben leírt álláspont.
Azt neked kell tudni, hogy mire vagy képes. Csavarok-anyák fogják össze a tagokat. A tagot, az importőrnek szerintem kötelessége biztosítani. Azért tagos, hogy külön-külön cserélhető legyen. A tagok szétszedéséhez, valószínű célszerszám szükséges, eleve úgy kalkulálják a szerelők, hogy szerelés közben, egy-kettő tag sérül legalábbis az én 41 éves kazánomra ezt mondták. Egy új kazán szétszedése, nyilván könnyebben megy, és a szerelő, ezzel a szöveggel, gondolom előzetes felmentést akart elérni, ha baki történik. Üdv Józsi
Ha sima felületen van, befoldozhatod egy vaslemezzel. Mondjuk legyen 6 mm vastag lemez, ennek már van tartása. Akkora darab kell amekkora lefedi a lyukat az ép részig + még körbe 4-5 cm. Aláteszel egy gumilapot és körbefurkálod 2 sorba 2 - 2,5 cm-enként, a kazán öntvénybe menetet fúrsz és felcsavarozod kb 100 db csavarral. Én M5-ös hatlapfejű csavarokkal csinálnám. Tömítésnek való gumit lehet venni és kenhetsz alá szilikont. A csavarokat is becsavaráskor bőven megkenni szilikonnal és körbe haladva fokozatosan meghúzni a csavarokat.
Úgy emlékszem tenyérnyi lyukat írtál, ezt ha körbecsavarozod 100 db csavarral a csavarozott területet 200 cm2-re saccolom 3 atmoszféra nyomáson az egy csavarra jutó terhelés 6 kg, ezt egy M5-ös csavar simán kibírja.
Az előbb volt egy 5 perces áramszünetem, kicsit nyugodtabban reagáltam le a dolgot, mint tavaly ilyenkor. Hajnalban 3-4 óráig nem volt áram és az akkor 1 éves lányom szobájában rohamosan esett a hőmérséklet. Valamelyik állat vezetéket akart lopni, de valamit elb.szott így a trafóállomáson szállt el a cucc. Külső szakaszon történt a dolog és mire kijavították addig szortam az áldást az illető felmenőjére. Már akkor foglalkoztam a gondolattal, hogy kell egy vegyestüzelésű is a rendszerbe. Utánna jött a gázzal való szórakozás ukrán részről és betelt a pohár elkezdtem keresgélni aktívan.
Szerencsére nem kátrányosodik, és engem nem zavar, ha sűrűbben kell rá rakni. Szénnél csak a tárolással lenne most gondom és a több salakkal. De mind a kettőt meg lehet oldani ha rákényszerül az ember.
Erdemes megprobalni. Szennel teljesen mas a feeling. Nem kell allandoan rohangalni, hogy jajj leegett meg ilyenek. Azonkivul kevesbe fog katranyosodni, ha szaraz a szen. Egyenletesebb meleget ad. Instant get :D
Még a régebbi piros U-22-es 6 tagos. Egy szezont ment végig fojtáson az előző tulajnál, egy kb. 80m2-es házat akart fűteni vele. A vége folyamatos kátrányosodás lett és a kéményt is elintézte neki rendesen. Most ha minden igaz egy 4 tagossal váltotta le. Nálam nyitott rendszerben van a régi 2"-os gerinces megoldás, elég nagy vízkörrel (kb.700literre saccolom) és 8 radiátorral (ez is sajnos a régi lemezradiátor). 220m2 a lakás. de amit ténylegesen lakunk az 170m2 és olyan 400-450m3, de ezt már régebben számolgattuk és nem emlékszem rá. Valahol megvan a papírjaimon. Lenne mit fejleszteni a dolgon, de anyagiak hiányában már így is nagyon jól jártam vele, gázszámlám kb 1/3-ra csökkent. A cégnél ahol dolgozok nagymennyiségben van 1 utas raklap és dobozoldalhoz való merevítőcső ezzel fűtök és némi pár éves akác hasogatva ami maradt még a kandallótól. Tapasztalatom még nem túl sok van vele, kb. 3-4 hónapja kezdtem el vele tüzelni. Eddig beállítgatások során sikerült már kinti -5fokban a házban 29fokot csinálni. A ház szigeteletlen 40-es és 60-as téglafal. Régi zsidóház eredeti kb. 100éves nyílászárók, amelyek már cserére szorulnak. Szobák állmenyezettel ellátottak egy kicsit sok volt a 4-4.20-as belmagasság. Itt a csövek ajtók miatt amennyire lehetett lejjebbhoztuk a gipszkarton felé 5cm ISOVER réteg került. A régi gázszámla így 70-85eFt-ról 28-39eFt-ra módosult.Amióta megvan a vegyestüzelésű még lejjebb ment, múlt havi gázfogysztásom kb. 95m3 volt de ebben benne van a melegvízre, mosogatásra, főzésre elhasznált gáz is. Most kint nálunk -12fok van a házban kellemes 22-23fok. A kazán fogyasztását eddig átlagosnak mondanám, nekem nem tűnik soknak, de lehet azért mert olcsóbban van a tüzelőm. Este 23-24 órakkor szoktam rárakni utoljára és a héten 2szer is volt olyan, hogy másnap 17 óra körül a hamu alatt még parázslott. Ezen meg is lepődtem, és óvatosabban szedtem ki a hamut. Egy töltet nálam kb. 40-60 percet bír ki. Nem szoktam agyon pakolni kicsit szellősebben hagyom a cuccot benne. Kiváncsi lennék szénnel mit művelne. Lehet a közeli szénosztályozóból hozok majd egy futónyi szenet próbára.
Szia! Köszi szépen a tanácsokat, megfogadom. Majd írok hogy mire jutottam. Akkor szerinted semmi esélyem, hogy esetleg saját kezűleg cseréljem a tagot? Pedig egy kicsit reménykedtem benne.
Még annyit, hogy a TS-130 -at használják úgy is ahogy ahogy én, csak a kazántöltő szelepet (ami a hideg vizet engedi be) azt olyan helyre kell bekötni, hogy beérkező hidegvíz ne repeszthesse meg a kazánt. Vagyis példának okáért az ESBE 511 elé, mert így a szelep már felkeveri a vizet az előremenőből olyanra, hogy ne adjon hidegsokkot a kazánnak. A TS-130 meg az előremenőbe mehet, mert ott kell 95 foknál nyitnia.
Ha beengedi a fűtésrendszerbe a 2 bárra leszabályozott hideg vizet. Mit csinál a fölösleges vízzel ami a rendszerbe kerül? Meddig töltöd a fűtésrendszert? max 2 bárig. És utána?
Vagy hőcserélővel kell kivenni a meleget, vagy hideget kell beengedi, és a felesleges vizet leengedni. Én más logikus megoldásról nem tudok. De tényleg várom a típust, ami képes úgy lehűteni a felforrás állapotában lévő rendszert, hogy nem kell vizet pazarolni.
Úgy gondolom, a szakszerviznek, amely a garancialevélen szerepel, amelyik lakásodhoz közel található, meg kell oldania a javítást, akkor is, ha szabálytalan üzemeltetésből ered a meghibásodás. Ez nem egy két forintos játék. Mire a 149. 000.-Ft-os készülék a helyére kerül, addigra mindennel együtt 250. 000.-Ft, ba van, nagyon szerény kalkulációval is. Az importőrrel csak akkor vedd fel a kapcsolatot, ha a szervizzel nem boldogulsz. Minden lépésedet írásban dokumentáld, a faxon leadott írásokat, a bíróságok is elfogadják. Ha elutasít a kijelölt szerviz, kérd írásban, ha megtagadja, akkor kérj tőle egy faxszámot és rögzítsd írásban, add le faxon neki, mint egy emlékeztetőt. Pl. hivatkozással Gipsz Jakab szerviz vezetővel történt, 2009.12.21.-én 11 óra 10 perckor itt, és itt történt telefonbeszélgetésünkre Gipsz Jakab erre való hivatkozással tagadta meg a készülék javítását: Amennyiben ez meg van erre való hivatkozással fordulj írásban az importőrhöz mellékelve a fax másolatot is mely szerint a szerviz elutasította a javítást. Mivel ez egy öntöttvas tagos kazán, nehezen találsz szakembert, aki öntvényt hegeszt. Lehet, hogy máshol is megrepedt, befagyásnál óriási nyomás keletkezik és hogyha rossz minőségű az öntvény tele lehet rejtett repedésekkel. Ez a kazán nem bírja a nyomást, nem véletlenül tiltják a zárt rendszerben történő üzemeltetést. Egyébként, azért tagos a kazán, mert 4 külön tag van összeszerelve. Kónuszosan van rögzítve, az önzáró kúpok biztosítják a tömítettséget. Szerintem a szerviz számára az importőr biztosítani fogja a szükséges tagot. És ki kényszeríthető a javítása, de nem lesz olcsó, számíts a rendszer átalakításra nyitott rendszerűvé, kéményseprői engedély megszerzésére.
Tanulságos lesz a szerviz hozzáállása, az importőr segítőkészsége.
Amit te írtál én is használom, de csak spirál hűtős kivitelűeknél. Ha csak az általad említettet teszed be, az csak leereszti a forrásban lévő vizet. De nem tölt utána