Alapvetően esztétikai okai vannak, de emellett a jármű tulajdonságaira is hatással lehet.
Legelőször is le kell szögezni; ha más átmérőjű felni kerül az autóra, a gumi méretének kiválasztásakor ügyelni kell az un. váltóméretre - tudomásom szerint az új abroncs külső kerülete +/- 2,5%-on belüli eltérést mutathat a gyár által meghatározott abroncséhoz képest - pl. egy váltóméret kalkulátor: https://www.autoguminet.hu/valtomeret-kalkulator/ . Ennek egyrészt a sebességmérésben van szerepe - ha nagyobb az eltérés, a sebességmérő csalni fog. Másik következmény, hogy kisebb kerületű abroncs esetén az autó dinamikája növekszik, de adott fordulatszámhoz kapcsolódó sebessége alacsonyabb lesz (így azonos sebességnél többet fogyaszt az autó, mint a gyári méretű abronccsal), a nagyobb kerületű abroncs esetében a gyorsulás csekélyebb lesz, az adott fordulatszámhoz tartozó sebesség viszont magasabb lesz. Ha a tűrésen belüli méret kerül a gépre, ezek a hatások nem érzékelhetők.
A nagyobb átmérőjű felni/alacsonyabb oldalfalú abroncs előnye például, hogy kevesebb lesz a radiál abroncs oldalának torzulása, így pl. a kanyarokban stabilabb lesz az autó. Hátránya, hogy az alacsonyabb oldalfalú abroncs kevéssé rugalmas, így az úthibákat, egyenetlenségeket jobban továbbítja a futómű, és a bennülők felé - magyarul jobban ráz.
Az ilyen váltások esetében természetesen figyelemmel kell lenni az adott abroncs súly, illetve sebességindexére is.
Más témájú kérdésem még, hogy olvasgatom, hogy sokan lecserélitek a 15-ös kerekeket 16-osra. Ennek mi az oka, mitől jobb a nagyobb kerék peresebb gumival? Vagy csak szebben néz ki, ezért szeretik sokan? (Közben azt is látom, hogy van, aki 17-ről vált 16-osra, vajon ezt miért teszi?)
Nyári kerékszettnek nézegetek felniket, és nem tudom eldönteni, hogy 15-ös vagy 16-os legyen, ezért szeretném tudni az előnyöket - hátrányokat.
Egy olyan kérdésem lenne felétek, hogy jellemző hiba-e, hogy a légyszűrő csöve, amelyiken a homlokrácstól a szűrőházba megy a friss levegő levedli a bőrét mint egy növésben lévő anakonda? Képen mellékelem az állapotot:
Az enyém ilyen, és látszik, hogy korábbi tulaj már ragasztgatta szalaggal -na de miért nem feketével, ez mondjuk rejtély marad :-) - , de már a másik felén is levált az a nagyon vékony pvc borítás.
Kérdésem, hogy ennek teljesen becsomagoltnak kell lennie, tehát szépen tekerjem át szalaggal, hogy nem szívjon oldalról levegőt?
Gondolom igen, bár nem értem, hogy akkor ez miért nem egy masszív gumicső, miért ilyen szövetes belsejű valami ezzel a vékonyka borítással.
Vagy esetleg mégsem teljesen beburkolt lenne? Ha esetleg megnézné valaki a saját autóján ezt a csövet még ép állapotban, azért hálás lennék.
szerintem két dolgot érdemes megfontolni az egyik, hogy akarsz-e egyedi konfigú autót, vannak-e egyedi igényeid ha igen akkor nagyjából cseszheted a kifutó szériát, mert azokat talán májusig legyártották, új már abból nem lesz ha viszont nincsenek ilyen ambícióid, akkor most addig érdemes elmenned hogy milyen modellek vannak készleten aztán várni amíg felbukkan az új verzió az árlistákon onnantól lesz sürgős a kereskedőknek a régiek kiszórása a készletről, akár jelentős kedvezménnyel is tehát kb egy-két hónap múlva akkor kell nekimenni a márkakereskedőknek hogy kinálgassanak egymás alá
Hosszas keresgélés után arra jutottunk, hogy egy 2013 utáni Ceed-re cserélnénk a 2005-ös Passatunkat.
Az lenne a kérdésem, hogy tudtok-e most valami nagyon bestbuy ajánlatot új, vagy pár éves szalonautóra esetleg, amit valamely forgalmazó akcióz az SW-ből? Elméletileg ugye jön most az új és ha jól gondolom ilyenkor a készleten lévőekre szoktak jobb ajánlatokat adni.
Illetve még egy kérdés. Milyen motor az ajánlott ehhez a kasztnihoz, illetve melyik az amit mindenképpen érdemes elkerülni. Nem szeretnék felesleges lóerőket, de azt sem szeretném, ha szenvedne az autó. Jobb lenne benzines, mert éves szinten csak 15.000 km-t megyünk, de nekem a dízelről sincs rossz véleményem, ha kulturáltan jár...
:-)) Örülök, ha tudok segíteni. Pár kép, ami segíthet, bár mondom, nagyon egyértelmű lesz minden, amikor megbontod. A lényeg, hogy a kormányon oda menjen a zsírból, ahol mozgó részek vannak (ahová a karmos nyúlvány bemegy, oda mélyen be kell fújni), meg persze magát a zárcilindert is érdemes megkenni.
Nekem is,de a szervizeléseknél minden 30000 Kmes olajcseréknél nekem cserélte a szerviz,és nem szóltam,hogy cseréljék.Szerviz könyvbe is be van írva,láttam is.
Igaz én az olajat 15000 Kmnél cserélem,amióta nálam van az autó,de ennek ebből a szempontból nincs jelentősége.
Tehát itt valami titkos gyári utasítást gondolok,amit nem vernek nagydobra. :))
u.i: Itt: Vestar Autó Kft. | Kia Szabó márkaszerviz oldják meg, hogy a riasztó élesítéskor automatikusan felhuzigálja az összes ablakot, egy jelképes összegért (30k).
Aztaaa nagy király vagy! :) És köszi, hogy ennyire részletesen leírtad a menetét, szerintem menni fog. Jövő héten lehet nekiesek én is. Ha esetleg meg tudnál osztani pár képet a közbenső lépésekről az nem tiltakoznák :) Sosem baj ha vizuálisan is szemléltetve van a dolog...
Az én Ceed-em (2011 1,6) nagyon rendes volt: Görögörországban egy vasárnap d.u. sokára sikerült nyitva tartó benzinkutat találni, így kb 20-30 percet is mentünk úgy, hogy három vonalka volt csak a műszerfalon kijelezve. kilométerben talán lehetett vagy 40. Egy rémálom volt.
Itt egy kicsit zavarban vagyok. Az üzemanyagszűrő nem egy lebegő szigetről szívja az üzemanyagot, a felszín közeléből, hanem fixen, alulról. Ugye?
Miért szív fel több szennyeződést, ha kevesebb az üzemanyag? Értem én, hogy a jobban lötykölődő kevés üzemanyag esetleg jobban felemeli a lerakódott, de nem lekötött, hanem mobil szennyeződést. De ehhez nem kell az 50 literes tartályban 1 litert hagyni, szerintem a 3-4 liter pont úgy lötyög. A víz meg úgyis legalul van.
"...amikor a szivattyú már a tömény, a tank alján lerakódott olajsáros ganét hozza..."
De ha a szivattyú szívócsonkja állandó magasságban van, akkor az nem fog mocskot továbbítani, akármilyen kevés hajtóanyag van a tartályban. Akkor fog mocskot szívni, ha mocskos anyag kerül betöltésre, és emelkedik a mocskos réteg magassága.
Én sem vagyok jó ebben, de a szűrő dolga mégis csak az, hogy szűrjön. De találtam egy 2006-ból való kisokost a témában, jobb, mintha én játszanám el az okosat :-)
nem vagyok jó autószerelésből de asszem a probléma itt az hogy a gázolajszűrő vízcseppek és minimális dzsuva kiszűrésére alkalmas konstrukcionálisan arra nem amikor a szivattyú már a tömény, a tank alján lerakódott olajsáros ganét hozza