Keresés

Részletes keresés

Alváskultúra (X) 2020.02.14 0 0 13855

Szia Rasand,

 

konkrét típust nehéz javasolni. Meggyőződésem, hogy a 17 éves korosztály már érett egy matracvásárláshoz, megfelelő szaküzletben, megfelelő tanácsadás mellett ki fogja tudni választani azt a típust, amit még elvisel a családi költségvetés. Ágykeret mindegy, annyi történhet, hogy elcsúszhat a matrac valamerre. Az alátámasztás lenne inkább fontos (ágyrács vagy ami benne van), szerencsés lenne, ha ca. a matrac 70%-át alátámasztaná. Szerintem a megadott árkategóriában a habmatracok között sokkal nagyobb választék van és ár/érték arányban könnyebb 100K alatt habmatracot találni, mint zsákrugósat (bonell azért ha lehet ne). Emlékezőhabot én nem erőltetném, a sok hátrány mellett szerintem felesleges is egy kamasz gyereknek és akár jelentősen is emelheti a bekerülési árat. Az sem lenne baj, ha legalább 20cm vastag lenne a matrac.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: rasand (13853)
Alváskultúra (X) 2020.02.14 0 0 13854

Szia,

 

ez egy jó fedőmatrac szerintem, nagyot fog dobni rajta:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: hgw308 (13852)
rasand Creative Commons License 2020.02.14 0 0 13853

Tiszteletem minden Fórumtársnak!

Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra -de kicsit el is szontyolodtam- mert a sok információ, tanács, segítő válasz csak tovább mélyítette a tanácstalanságomat.

A kamasz (17) fiúnknak szeretnénk matracot venni. A méretet tekintve a 90-160 cm széles matracokat nézegetjük, de az anyagiak sajnos nagyban szűkítik a lehetőségeinket. Számunkra a nagyobb méret esetén a 100eFt már a bevállalható felső határt jelenti.

Nagy segítség lenne számunkra, ha esetleg konkrét matrac típusok ajánlása mellett az alábbi kérdéseinkre is választ kapnánk.

 

- Milyen matrac javasolt egy 95-100 kg súlyú 186-188 cm magas embernek? Habszivacs, rugós, melyik milyen rétegrenddel?

- Befolyásolja egy matrac alak/mérettartósságát, hogy egy befoglaló=körbezáró ágykeretben használják vagy csak egy rácsos, de keret nélküli felületre fektetve?

- A matracra vonatkozó garancia feltétele, hogy egy körbezáró keretbe legyen behelyezve, vagy ennek nincs jelentősége a garancia tekintetében?

- Ha szükséges a körbezáró keret, akkor mi az a minimális keretmagasság, ami rá kell takarjon a belehelyezett matracra? Pl. egy 20 cm magas matracot milyen magas keret kell körbefogjon? Hány cm mélyen üljön bele a matrac az őt körbefogó keretbe?

Előre is köszönöm a segítő válaszokat, ajánlásokat és az ajánlott termékekkel kapcsolatban megosztott esetleges saját tapasztalatokat.

hgw308 Creative Commons License 2020.02.13 0 0 13852

Sajnos nem puhult a fiam matraca, kinézett párat, de 3 hetes idővel szállítanak.

Ez talán raktáron van. Ha esetleg véleményt tudnátok adni róla?

 

https://www.quelle.ch/p/topper-irisette-de-luxe-ks-irisette-7-cm-hoch-raumgewicht-40/AKLBB636289894#fbclid=IwAR3aGetaxEpDbFFlvYGjfsX_yvyQ42tTWcFRJTslJdxbQejxporcxF8hbtk&els=true&sku=7861320885-0-636289894

Hooshee Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13851

A feleségem szokott, én nem annyira, a tévé oldalt van, úgyhogy oldalfekvésben nézzük, esetleg egy párna a hát mögött pózban szoktam olvasni néha. De kifejezetten ülni nem szoktam.

 

Igen, lassan két éves lesz (április elején). Panasz egyelőre semmi. Vettünk hozzá matracvédőt (abból is a Jysk-é vált be a legjobban), úgyhogy kb mint az új. Egy pici különbség talán an a két oldal közt abból fakadóan, hogy én azért lényegesen nehezebb vagyok, de volt már hogy keresztbe aludtunk, és nem volt olyan különbség, hogy zavaró legyen.

Előzmény: Laciun06 (13850)
Laciun06 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13850

Szia!

 

Köszönöm a részletes választ. Miután leírtam rájöttem, hogy a hsz-eidet vissza tudom olvasni, vagyis nagyjából kialakult valami hasonló kép, de jó volt elolvasni pontosan hogy is volt. Ha jól láttam lassan 2 éve van meg, igaz? Van bármi panasz, érződik akár kicsit is, hogy „használt”? Szoktatok benne ülni, vagy csak alszotok benne?

 

Ágyat is kell vennünk, vagyis gondolom olyat fognak ajánlani az üzletben amivel kompatibilis lesz ha az lesz a befutó végül. Már volt tapasztalatom 28cm-es matraccal, ami igaz kisebb, de megismerkedtem a Jysk 40cm-es lepedőjével.:)

 

Előzmény: Hooshee (13848)
Alváskultúra (X) 2020.02.12 0 0 13849

Szia,

 

a termékek ki vannak állítva.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Laciun06 (13847)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13848

Szia,

 

persze, leírom szívesen. Ha követted az elmúlt pár napot, akkor láttad, hogy mi már annyiban célirányosan vágtunk neki, hogy táskarugós matracot akarunk. Nehezítette kicsit a dolgot, hogy jelentős súlykülönbség van köztünk, a feleségem 170/60, én 190/125. Ez pl egy nagyon fontos tényező volt a választáskor, ugyanis a legtöbb matrac ezt nem igazán támogatja, még a táskarugósak sem (könnyíti ugyanakkor, hogy a feleségem sokkal kevésbé "érzékeny", és ami nekem kényelmes, arra ő sem szokott panaszkodni.

 

Első körben megpróbáltam amerikából megrendelni azt, amit a hotel mondott, annak csúfos kudarc lett a vége (ha érdekel, elmondom, alapvetően vicces történet), úgyhogy át kellett nyergelni a magyarországról elérhető kínálatra.

 

Így szabadultunk be először a MaxCitybe, mert ott azért egész sok mindent ki lehet próbálni, és ez után a kör után kétféle matrac maradt: a Sealy Lavish, ami szerintem amúgy nagyon nem rossz matrac, és van ott egy "hagyományos" boxspring ágyakat árusító üzlet, na nekik volt még egy elég jónak tűnő, de egyfelől engem nem nagyon győzött meg az eladó "de ebben csak természetes anyag van, lószőr, meg gyapjú, meg mittudomén, ezatuti" dumája, mert az autómra se kaucsukból raknak gumit, és milyen jól van ez így, másfelől a 2,5 milliós árcédula is fejvakarásra adott okot (van egy cég, a britishbedswordwide, na ők ugyanazt az ágyat elhozták volna házig 800ért, és itt össze is rakják).

 

Ha akkor és ott azt mondják, hogy a Lavish van raktáron, és már hozzák is, szerintem megveszem. Viszont mivel nem volt, nekünk alapvetően 3 hetünk volt a kötlözésig ahova már az új ágy kellett, és ők 4-6 hete ígértek, így elmentünk körbenézni a Károly körútra. Ott kipróbáltunk egy Swisstechet, ami nem volt rossz, de nem szerettünk bele, és akkor próbáltuk ki a CoolFlowt, meg a Coolflow Deluxeot is (akkor mindkettőből volt kiállítva, nem tudom most mi újság). Kb fél órát töltöttünk egyiken-másikon, és legalább olyan jó volt mint a Lavish. Viszont ha megnézed a CoolFlow rugórendszerét, az eléggé támogatja az eltérő testsúlyú embereket, mert a rugók egy magas-egy alacsony módon vannak egymás mellé téve, úgyhogy a feleségem valószínűleg csak a magasakon alszik, míg én mindkettőt kihasználom :D A másik, ami nagyon megkönnyítette a döntést, hogy bár ez a matrac is rendelős volt, illetve az ágykeret-fejtámla, amit rendeltünk hozzá, szintén, de a várakozás időtartamára a bolt kiküldött nekünk egy komplett ágyat, nem is rossz matraccal (meg nem mondom mi volt, de olyan 300k körüli értékű matrac). Kb három napot aludtunk rajta, mert megjött a sajátunk, az ágykeret maradt, mert arra még várni kellett, szóval az új matracot se kellett a földre tennünk. Plusz, mivel vettünk két Tempur párnát is, azok mellé ajándékba kaptunk két gyári huzatot (10k körüli összeg darabja). Szóval ez a csomag így együtt eldöntötte hogy melyik legyen. A Coolflow és a CoolFlow Deluxe között megmondom őszintén hogy olyan óriási különbséget ott nem fedeztem fel, a fél óra azért kevés volt hogy a memoryréteg tényleg különbséget jelentsen, és élek a gyanúperrel, hogy ha az olcsóbbikat vesszük, valószínűleg nem panaszkodnánk akkor sem.

 

Hogy a kérdésedre válaszoljak, a matrac "kezelésijében" az is benne van, hogy elvileg nemhogy forgathatod úgy, ahogy leírtad, hanem pár havonta kéne. Namost mivel a 180x200as méretben ez a matrac vagy 120 kiló, hát az első hónap kivételével ez még nem volt forgatva abban biztos lehetsz :D Viszont pont emiatt azzal is számolj, hogy bármilyen ágykeret nem lesz jó hozzá, valami masszív cucc kell, és azért az is pénzbe fog kerülni, főleg hogy 38 centi magas a matrac, szóval a standard fejtámlák mondjuk simán eltűnnek mögötte :) Lepedőt sem egyszerű találni hozzá, egyedül a Jyskben találtam elég magas oldalfalú gumírozott szélű lepedőt, mindenhol máshol 30-35cm a max, az meg kevés rá (legalábbis a Deluxe-ra kevés).

 

Remélem mindenre válaszoltam, a többiektől elnézést ha hosszú lett, ha kérdésed van még, szívesen válaszolok.

Előzmény: Laciun06 (13847)
Laciun06 Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13847

Sziasztok, Szia László!

 

Újra itt vagyok. Nagyjából követtem az utóbbi napnak a vitáját, valamennyire én is egyet értek vele, borzasztóan idegesítő, hogy sokezer matrac van, és nem lehet egy objektív listát felállítani minőség tekintetében, mert nem létezik. De nem szeretném ezt tovább folytatni, nyilván okkal alakult így.

 

Még mindig nem vettünk matracot, de most jön Valentin nap, majd most jól megoldjuk.

 

László, a Róbert Károly Körúti (13. ker) üzletetekben az Isbir Coolflow illetve Coolflow Deluxe matracok ki vannak állítva? Számolgattunk, osztottunk szoroztunk, és arra jutottunk, hogy itt Pesten ha tartunk egy kocsit garázsban, akkor annak az éves költsége alaphangon kb 300-400 eFt, csak a garázs bérlése, illetve biztosítás, és akkor még nem is számoltunk amortizációval, egyéb költségekkel, és ha ebben a perspektívában nézem, akkor talán a gerincemre is érdemes legalább hasonlóképpen költenem.

 

Illetve az előbb megnevezett két matrac tartósság szempontjából milyen lehet vajon? Említettem, hogy néha ágyból TV-zünk, hol fekve, hol félfekve (mondjuk ha olvasunk) vagy ülve (utóbbit csak akkor, ha éppen ágyból eszünk). Hány évvel számolhatunk (190cm/95kg és 170cm/55kg)? Gondolom ha a vállrészt ki is feküdjünk picit, meg tudjuk fordítani a matracot, hogy a régi lábrész (legkevésbé terhelt) legyen az új váll (legjobban terhelt). Vagy ez teljes baromság?:)

 

Hooshe, ha jól látom Neked a Coolflow Deluxe van. Leírnád, hogy mekkora, mióta van meg, illetve hányan és milyen paraméterekkel alszotok benne?:) Mi győzött meg, hogy ezt vegyétek, és min gondolkodtatok még, illetve mire gondoltatok amikor elkezdtetek nézelődni? (Gondolom nem úgy sétáltatok be rögtön az 1. boltba, hogy egy Coolflow Deluxe lesz, hanem pár bolt, pár ötlet volt előtte.)

 

Remélhetőleg többet már nem nagyon fogok ide írogatni..:)

 

Köszönöm!

Hooshee Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13846

Ezzel teljesen egyet tudok érteni, max egy nagyon pici kiegészítés:

 

ha veszek egy fúrógépet, ami a végén használhatatlannak/gagyinak bizonyul, max mérgelődök egyet, és ahogy mondod, a következő lomtalanításig elhever a sufniban. Ha veszek egy rossz cipőt, matracot, kondigépet, azzal olyan sérülést vagy egészségügyi problémát kockáztatok, amit nem lehet egy "basszameg, hát ez nem jött be, vegyünk másikat"-al elintézni. 

 

 

Előzmény: Alváskultúra (13845)
Alváskultúra (X) 2020.02.12 0 0 13845

Szia,

 

ez persze mind igaz. Kicsit visszatérve a matrac ténához. Itt annyit felejt el mindenki (vagy sokan), hogy apáink-anyáink vagy nagyapáink-nagyanyáink valóban bármin is aludtak. Egyik részről messze nem voltak egészségesek, viszont sokkal kevesebbet nyavajogtak. Más részről az előző generációk sokkal többet mozogtak, dolgoztak, gyalogoltak, mostak (kézzel!), így a vázizomzatuk is sokkal erősebb volt. 

 

Manapság szeretnénk mindent pénzért megvenni, így az egészséget, a fájdalommentességet is. A jó alvás nem csak egy matracon múlik, hanem rengeteg más tényező is befolyásolja (mozgás, fizikai fáradság, a kikapcsolás képessége, aljzószerek, koffein, tévé-kütyük használata, a nem megfelelő hőmérséklet vagy páratartalom (főként télen), az étkezési szokások, stb. És csak egy -bár nem érdektelen- része az egésznek egy megfelelő matrac. 

 

És ahogyan mi emberek testfelépítés szerint nem vagyunk egyformák (messze nincs két egyforma adottságú ember a földön), úgy miért lennének a matracok azok? Persze hogy egy csomó vacak van a piacon. Mindenből, nem csak matracból. Nekem ha vásárló vagyok az a feladatom, hogy:

 

- meghatározzam a valós igényeimet

- felmérjem a valós igényeimhez az anyagi lehetőségeimet

- legyek kompromisszumkész a választásnál (mindig kell kompromisszumot kötni)

- ne hagyjam megvezetni magam a sok marketink maszlaggal

- a termék valós értékei, tulajdonságai miatt döntsek a kiválasztott termék mellett

 

Viszont. Ha fent leírtak igazak vagy legalább egy része az, akkor bármilyen terültre tévedünk mint vásárló, szakemberré kell válnunk mire egy-egy terméket meg tudunk vásárolni. És erre jók a fórumok, vélemények, hozzászólások stb. Még ha nekünk nem is egyértelműen használnak a tanácsok, mégis rengeteg hasznos infóhoz jutunk. A döntést persze mi hozzuk meg a nap végén annak érdekében, hogy ne legyen a sufniban-pincében-sarokban még egy olyan termék, ami a megvásárlás után haszontalannak, számunkra értéktelennek vagy éppen fölöslegesnek bizonyult.

 

Kivéncsi lennék, hogy hány olyan termék és milyen értékben lapulhat a magyarországi háztartásokban, amire vagy semmi szükség nincs vagy rossz vásárlás volt. Szerintem egy éves GDP:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Hooshee (13844)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.12 0 0 13844

Várjál, én nem vitatom, hogy régen tartósabbra csinálták az ágyat, és beletettek annyi anyagot, hogy tényleg túlélte a vevőt. Ez bármilyen témában tettenérhető, legyen az IT, autózás (hogy két olyan területet említsek, ahol nagyobb a rálátásom). De ez azt jelenti, hogy egy 1960as Mercedes, ami még ma is gurul, jobb autó lenne, mint egy mostani? Tartósabb, az biztos, egy most vásárolt autó/számítógép/akármi már rég el is porladt, amikor a régi még mindig menni fog. De ez csak egy paraméter a rengetegből, aminek meg kell felelni.

 

Pl értem hogy azok a rugók sokkal vastagabbak. De abban is elég biztos vagyok, hogy mindenhol ugyanolyanok, ohne zónázás, vagy bármi.

 

Szóval egy egy szempontot kiemelve, és csak azt vizsgálva bármilyen eredményt ki lehet hozni egy versenyben, de ezek nagyon ritkán vezetnek aztán olyan eredményre, ami a mindennapi élet tapasztalataival is egybevág.

 

És közben azt is figyelembe kell venni, hogy az az adott dolog vajon mennyibe is került akkor, amikor készült. Megint csak más témákban vagyok jártas, de ott bármire igaz az, hogy valóban a tartósság már nincs azonos színvonalon, de a teljesítmény az akár sokszoros, az ár pedig vagy azonos, vagy alacsonyabb.

 

Abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy az ország első notebookjainak egyike édesapámé volt. 90es évek elejéről beszélünk, alig valamivel a rendszerváltás után. A teljesen pontos összegre nem emlékszem, de bőven félmillió forint fölötti összegbe került, monokróm kijelzővel, 386SX processzorral, és 2MB!!! rammal. HA elhisszük a KSHnak az adatokat, akkor az 1990es 10000 ft ma 170000 forintnak felel meg, szorozzuk ki, ez olyan mintha ma 8 millió forintba kerülne egy notebook. Miközben már eléggé csúcskategóriába tartozó gépek kaphatók ennek a kevesebb mint tizedéért. IGaz, hogy az a gép ma is bekapcsolna.

 

A fogyasztási cikkek szinte minden területére el lehetne végezni a fenti számítást, és az jönne ki, hogy valójában a tartósság-ár-teljesítmény (feltéve hogy egzaktul mérhető) háromszög összértéke valójában nem változott, vagy csak annyival amennyivel úgy átlagban a termelés/tervezés hatékonysága. Igaz hogy a mai termékek nem bírják olyan sokáig, de amíg működnek, jobb teljesítményt nyújtanak, és reálértéken nézve sokkal olcsóbbak. El lehetne tolni a csúszkát nyilván a tartósság irányába, de akkor vagy az ára lesz sokkal magasabb azonos funkciók mellett, vagy a funkcionalitása sokkal szűkebb, azonos áron.

 

Előzmény: Alváskultúra (13842)
Alváskultúra (X) 2020.02.12 0 0 13843

Szia,

 

én még soha nem jelentettem fel senkit, szerintem már nem is fogom elkezdeni ötven környékén, de a fogyasztó megtévesztését, a tisztességtelen piaci magatartást szerintem tökéletesen kimeríti az oldal egyes tartalmi elemei:-)

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: ÁsítóSárkány (13841)
Alváskultúra (X) 2020.02.12 0 0 13842

Szia Hooshee,

 

én régen foglalkoztam olyannal, hogy régi kárpitos ágyakat bontottunk vissza és alakítottuk át úgy, hogy vásárolt matraccal használható legyen. Tehát jó néhány ágyat bontottunk szét így. Sok esetben a rugók 3x-4x vastagabbak voltak, mint a most használatosak, mindegyik 3-4 u-szöggel volt rögzítve, kézzel spárgával voltak a rugótestek egymáshoz kötve, afrik komfortréteggel. Kibírtak 100 évet úgy, hogy átalakítás után még szerinte 5-10 matracot túl fog élni az ágykeret.

 

Na ez az ami elmúlt a fogyasztói társadalommal, a tervezett avulással, az árak lenyomásával, a gyártók profitszerzésének maximalizálásával, a fogyasztók eligénytelenítésével, a dobd el és vegyél másikat szemlélettel. De beszélhetnénk 4-500 éves székekről, ezer éves épületekről, gojservarrott bőr cipőkről, a shelby electric villanykörtéjéről, stb...

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Hooshee (13839)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13841

Itt meg csak visszautalok a lukat beszélünk a hasadba marketingre, aminek meg nem kell bedőlni.

 

Nekem ez a pontjó matrac azzal, hogy a túl kemény túl lágy skáláról van csak szó, számomra vészcsengőt szólaltat meg, hogy ez jórészt egy ügyes marketingfogás, amellé az ötlet mellé, hogy a memória fölé latexet pakoltak (effélével elég sokan próbálkoznak). De te tudod, a te döntésed. Ennél több (ha nem is sokkal több) technológiai részlethez szoktam az ilyen hangzatos szövegeknél...

 

Amúgy mi a család jó részének épp az egyes szakik által lesajnált de azért komol múltú hazai gyártó újabb matracai mellett döntöttünk, mert ugyan volt kicsit még jobb matrac 120 ezerért 70 ezer helyett, és elhiszem, hogy minőségibb alapanyagok vannak egyik-másik konkurrenciában, és még az élettartamban is lehet valami eltérés, de az árbeli eltérés mértékét nem láttam indokoltnak (illetve persze, hogy a szállítás külföldről pl. több pénzbe kerül... de ez nem ad versenyelőnyt).

Az egyik gyerkőcöm esetében pedig tényleg nehéznek ígérkezett a választás, mert egymással konkurráló céloknak kellett megfelelni (ennek kapcsán kérdezgettem itt is hónapokkal ezelőtt). Már-már feladtam, hogy megússzuk 110 ezer alatt, amikor belebotlottam az egyik matraclánc úgymond sajátmárkás termékébe, ami megoldotta a dilemmát 75ezerből (80x200).

 

 

Előzmény: Stefi999 (13837)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13840

A hónapokon át tartó több tíz alkalommal próbálkozás erős túlzás.
Amikor nem magamnak kerestem matracot, hanem a lassan tini gyerekeimnek, akkor két alkalommal, 5, majd 3 helyen próbálással (a 3-ból 1 újrázással) tudtunk dönteni, illetve ezen felül még egy másfeledik alkalommal egyedül megnéztem még 2 helyet nélkülük, és ismerve mit keresnek, csuktam ki még szóba jöhető matracot. (Na jó, nem számítottam bele, hogy amikor dolgunk volt az IKEÁban, ha már ott voltunk, kiváncsiságból kipróbáltunk ott is 2 matracot is, de csak azért nem mentünk volna oda.)


Kevés beszélgetés és sokféle matracot tartó boltban próba elég jól irányt mutat, és onnan már leszűkíthető a szóba jöhető választék elég jól.
Itt fontos, hogy korrekt szaküzlettel legyen dolgod, értsd, akik nem akarják rádtukmálni a "kézilabdát" amikor "focilabdát" keresel, legfeljebb megmutatják, hogy van ilyen is.

A dolgot nyilván extrém igények (akár nagyon nagy súlyú ember, akár extrém méret elvárások) megbolondíthatják az alig találsz megfelelőt épeszű

áron irányba...

 

És olykor tényleg van alvásminőségben eltérés. Tapasztalatból.

Előzmény: Stefi999 (13835)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13839

Tényleg elég meddő ez a vita, de még egy kísérletet teszek hogy rávilágítsak a hozzászólásaidban rejlő önellentmondásra.

 

Először azt mondtad, hogy ne vegyem a nagyanyáink bezzeg kijelentésedet szigorúan. De azért csak visszatérsz hozzá, és nehéz másképp látni, mint amit szó szerint jelent.

És megint csak azt tudom rá válaszolni amit először: nagyanyáink 60 évesen már többnyire bottal jártak, és állandóan fájt a csípőjük, derekuk, hátuk. Legalábbis az én környezetem túlnyomó részénél így van.

De mondok mást, hátha van rá lehetőséged, hogy kipróbáld naganyád ágyát. Az enyém sajnos már nem él, de az egyik ágy még megvan. Hidd el, nem akarnál abban aludni. PEdig ő abban aludt, az utolsó napjaiig. Az, hogy nem panaszkodott az ágyra, az leginkább azért van mert:

 

1: nem hozta összefüggésbe a mozgásszervi, vagy gerincbántalmaival az ágyat

2: úgy élte le az életének a nagy részét, hogy nem is nagyon volt alternatíva a témában,így nem is volt összehasonlítási alapja.

 

SZóval az, hogy tudtak nekik ágyat csinálni ami jól megtartotta őket, egyszerűen a formális logika szabályai szerint sem igaz. Abból, hogy egész életeket töltöttek egy ágyon, arra következtetsz, hogy az az ágy jó is volt. Miközben ezt a világon semmi sem bizonyítja, a két állítás közt nincs összefüggés.

 

Visszatérve hozzád: látod, elmentél próbálni, és találkoztál egy csomó matraccal, ami nem tartott meg téged. Ebből arra a következtetésre jutottál, hogy azt a matracot minek gyártják, hiszen te átlagos vagy. Egyfelől ugye erős kérdés, hogy mi az átlag. És ha ezt meg is válaszoltuk, akkor arra kéne felelni, hogy vajon CSAK az a jó matrac ami az átlagnak jó? Vagy hogy egyáltalán szükséges feltétele-e egy matracnak, hogy az átlagnak IS jó legyen? Mert szerintem nem, nyugodtan lehet létjogosultsága egy olyan terméknek, ami egy bizonyos, akár nagyon szűk rétegnek felel meg, és mindenki másnak teljesen alkalmatlan. Lásd itt napokban egy erősen túlsúlyos illető matracvásárlását, aki nagyon pontosan írta le: mindenki másnak 200 kg alatt valószínűleg túl kemény lenne az a matrac, ami neki nagyon jónak tűnik. TEhát valószínűleg te is úgy éreznéd magad rajta, mint deszkán. Akkor most ez a matrac felesleges, és minek van a piacon?

Másik példa: számok ismerete nélkül, az emberek többsége azért jobbkezes. Mondhatjuk, hogy az átlag inkább jobbkezes. Akkor mi a fenének gyártanak balkezeseknek egeret?

 

Nem gondolom hogy mázlim volt. Még csak 100 órákat sem kellett beletennem: tudtam pl, hogy zsákrugós matracot akarok. És ezzel kizártam a piacon lévő matracok legalább 90%át, a hideghab matracoktól a kókuszon keresztül a bonellrugós, a latex, a memory és még mittudoménhányféle matracon keresztül. Így azokat ki sem kellett próbálnom. Az első ráfekvéssel pedig le tudtam szűkíteni a jobban kipróbálandó matracokat bőven 10, de inkább 5 alá. És mondjuk 5-6 óra rászánt idő (amiben benne van a boltok közti autózás is) 2-re tudtam redukálni a szóba jöhető versenyzőket.

Tény, hogy ha úgy indultam volna neki, hogy kell egy jó matrac, de nincs eldöntve pl maga a rendszer, akkor több időt igényelt volna a dolog. De ha úgy állok hozzá, hogy naponta ~8 órát töltök ágyban, teát az életem kis túlzással harmadát, azaz pesszimista becslés szerint is még kb 10 évet, akkor igazán rászánhatok néhány napot, esetleg akár hetet, hogy tényleg megtudjam hogy mi a jó nekem.

 

És nyilván innentől a te döntésed, hogy mennyi időt szánsz erre a dologra, meg azt is megértem, hogy legalább magadat meg kell győznöd valamivel, hogy helyes döntés kb eccpecckimehecc módon matracot választani. De azt ne kérd, hogy egyetértsek.

Előzmény: Stefi999 (13837)
Alváskultúra (X) 2020.02.11 0 0 13838

6 féle szék, hatféle cipő, hatféle kabát, hatféle cigaretta, hatféle sör, hatféle hús, hatféle gyümölcs...

Előzmény: Stefi999 (13837)
Stefi999 Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13837

Nekem a következő a problémám. Mindent elolvastam a témáról, sokszor voltam próbálni is.
Sehová nem jutottam.


Elment több száz óra az életemből, az volt az elképzelés, h. vhová eljutok ezzel :D. De nem sikerült sehová.

 

Volt pár olyan matrac, aminek a komfortérzete igazán különlegesnek tűnt, vagy legalább az átlagostól jóval eltérőnek, de esküszöm, h. azok meg nem tartották a gerincemet. Pl. a Chamambra Yogaflex HR elképesztően izgalmas lehetett volna ( https://matrackiraly.hu/yogaflex_hr ), de lógott benne a gerincem! V. pl. a Soriso Soft nevezetű is szuper lehetett volna, de NEM TARTOTT. Minek gyártják ezeket? Vki úgyis megveszi őket, de nagyot fognak szívni velük.

 

Nagyon sokat próbáltam, de végül elment a kedvem az egésztől. Vmi átlagos matracot tudtam volna csak választani, amiben nincs semmi izgalmas, de akkor minek öltem bele ennyi időt.

 

Az a bajom, h. a látszólagos nagy kínálat a semmivel egyenlő, ott van, de mégsem jó semmire. Egyedül arra, h. a közgázt kihasználva összességében jóval magasabb átlagáron tudják szórni a termékeiket. Ha 70-90k között egyértelmű lehetőség lenne pontjó matracokból, akkor ki venné a 90k-1000k közöttieket?

 

Még a csicsás, új megoldású matracok is mind használhatatlannak tűntek, mert az alapfunkciót nem tudják teljesíteni. Nem találtam olyat, ami jó lenne. Meg lehet őket venni, de pár hónap, v. év múlva meg visz a mentő. Nagyanyáink sokkal jobb helyzetben voltak, mert csodálatosakat tudtak aludni az ágyaikon. Irigylem őket. Nekik tudtak olyan ágyat készíteni, ami jól megtartotta őket. Egyedül ott rontották el (kényszerből), h. egy egész életet eltöltöttek egy ágyon :).

 

Ők tudtak jól aludni, én sem fogok tudni messzebbre jutni. De még ez is kérdéses :). Ez hogy lehetséges?
Maximálisan átlagos alkatom van. Ha még beleölnék egy-két száz órát, lehet, h. találnék olyan matracot, ami próba szintjén nagyon jó, otthon viszont esetleg megszívnám vele. De nincs már több száz órám erre.

 

Ismerősöm küldte ezt a pontjómatracot, végső elkeseredésemben lehet, h. ehhez fogok fordulni, több száz tényezőt figyelembe véve azt mondom, h. nincs ennél jobb megoldás. Valószínűleg pontjó lesz. Legalább van rá próbaidő.

 

Neked őrült mázlid volt, h. véletlenül találtál olyat, ami jó, ennek nagyon örülök, de mit kezdjek ezzel?

 

Elhiszem hogy több százmilliárd féle illatot ki tudnak keverni, nem művészet. Ennek ellenére épp azt mondom, h. talán 100 féle illat van. Ha nem érted, nem fogom kifejteni 20 oldalban. Zabpehelyből is sok ezer féle van, de valójában még sincs ennyi.

 

Diskurálhatunk még oldalakon át, szívesen irkálok, csak nehogy elbeszéljünk egymás mellett :)!

Előzmény: Hooshee (13836)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13836

"Nem, a deszka, meg a szivacs nem tart meg. Itt ortopédiailag precíz gerinctartásról beszélünk. Ha ezt nem tudja egy átlagemberre egy matrac, akkor minek gyártották le?"

 

Mert van aki úgy áll hozzá, ogy nagyanyáink is leéltek egy életet úgy hogy nem is hallottak arról hogy ortopédiailag helyes gerinctartás, és nekik akár egy deszkát is el lehet adni?

 

 

"Egyébként pedig a vicc az, h. egy ELVILEG szuper minőségű matracnál is elő tud fordulni, h. nem tud tartani megfelelően, ezt pedig soha nem fogom megérteni, h. miként létezhet ez a jelenség."

 

Mert nincs két egyforma ember, talán azért. Más pózokban, más testsúllyal, más anatómiával fekszünk rajta, más párnával ami azért egy fontos szempont, stb.

 

"

A 99% számára nem életszerű a hónapokon át tartó, több tíz alkalommal véghezvitt próbálgatás, márpedig csak így lehetne VALAMELYEST NÖVELNI az esélyt, h. vmit nyerni is fogsz a "szofisztikált megközelítéseddel"."

 

Ez sem igaz. Viszonylag rövid, fél órás próbával is ki tudsz zárni egy csomó matracot. És persze, minél hosszabb a próbaperiódus, annál jobb esélyeid vannak, nyilván ezért is érdemes olyan cégtől venni, ahol nyitottak esetleg egy ilyen hosszabb próbaperiódusra.

 

"h. a szállodákban történő alvásokkor az emberben meg sem fordul, h. azon gondolkodjon h. jajj ez vajon habrugós v. táskarugós."

 

Az nem. De hogy ez szar, vagy nem szar, az nagyonis. Két példa: nekem azért lett most táskarugós amerikai típusú matracom, mert életem legjobb alvását produkáltam egy ilyenen a nászutam során az USA-ban. És igen, lekértem a hoteltől a pontos típust (Az más kérdés hogy itthon beszerezhetetlen).

A másik: most voltam síelni Ausztriában. Három nap alatt úgy tönkretette a hátam az ottani matrac-ágyrács combo, hogy konkrétan az autóba alig tudtam behajtogatni magam, és egy hirtelenebb kormánymozdulat is fájt. Pedig nem volt gagyi, a feleségemnek semmi baja nem volt vele, akik együtt jöttek velünk, ők sem panaszkodtak.

 

"Nincs 4000 féle illat."

 

Javaslok egy túrát egy francia parfümgyárba. Csak az alapokból, amiből keverik az illataikat, több van.

 

 

Előzmény: Stefi999 (13835)
Stefi999 Creative Commons License 2020.02.11 0 1 13835

Nem, a deszka, meg a szivacs nem tart meg. Itt ortopédiailag precíz gerinctartásról beszélünk. Ha ezt nem tudja egy átlagemberre egy matrac, akkor minek gyártották le?

 

És pont ez a lényeg, h. azt, h. miként tudsz majd aludni benne, hogyan ébredsz benne, NEM FOGOD MEGTUDNI üzleti próbával. Ahhoz kell egy-két hét vagy akár hónap. Tehát így is szerencsejáték, h. olyan lesz-e végül, mint álmaidban. Ha pedig nincs próbahónap, akkor amit dobtál a kockán, utána azt kell használnod.
Egyébként pedig a vicc az, h. egy ELVILEG szuper minőségű matracnál is elő tud fordulni, h. nem tud tartani megfelelően, ezt pedig soha nem fogom megérteni, h. miként létezhet ez a jelenség.

 

A 99% számára nem életszerű a hónapokon át tartó, több tíz alkalommal véghezvitt próbálgatás, márpedig csak így lehetne VALAMELYEST NÖVELNI az esélyt, h. vmit nyerni is fogsz a "szofisztikált megközelítéseddel".

 

Azt nem mondtam, h. kevesebb gyártó kellene. Legyen minél több, ez indukál árversenyt.
Illetve INDUKÁLNA, akkor, ha nem szórnák szét direkte ezerfelé a termékskálát, ezzel elérve, h. ne tudd mi mennyit ér. Ez az igazi közgáz. Csak ezért van ilyen széles választék, nem azért mert te jobban járnál egyikkel vagy másikkal.

 

Emberek évtizedeket elvannak boldogan úgy az ágyaikon, h. fogalmuk sincs min alszanak. Érdekes, h. a szállodákban történő alvásokkor az emberben meg sem fordul, h. azon gondolkodjon h. jajj ez vajon habrugós v. táskarugós. Persze amikor kirívóan más komfortú ágyba kerülsz, azt észreveszed. Pl. az Isbir félmilliós szállodaágyai között van olyan durván-süppedős monstrum amit az ellenségeimnek sem kívánnék, de a jelen példánknál a felhasznált anyagokból, ill. a rajta fekvő hölggyel ábrázolt képekből lehet tudni, hogy mit fogsz kapni (süppedés és komfort tekintetében). Ez egy pontjó matracnak tűnik még mindig.

 

Én próbálgatásokkor nagyon kevés különbséget tudtam tenni egyébként a tucatnyi különböző technológia és variáció között. Esküszöm az élő Istenre! Van rugalmas, vagy mocsaras, süppedős vagy feszes. De végső fekvési élményben még ezek is ugyanoda érnek el, ott már még kisebbre szűkül a különbség. Tehát hazugság a sokféleség.

 

Ismerjük a hedonikus taposómalom elméletet, amelyből tudjuk, h. az elme mindig az újra, a többre, a másra törekszik, de végül kudarcot vall, mert nem jut el ezzel sehová. Mindig kifullad az új tapasztalás izgalmassága, ráadásul a megszokás eltüntet minden különbséget. Ha én egy tucat ágy között szaladgálva alig tudok különbséget tenni, akkor abszolút elenyésző előny származhat csak egy esetleg szubjektíve "valamivel jobb" matracból, mert hetek alatt hozzászokik az ember, utána pedig ELTŰNIK A TUDATÁBÓL, h. min fekszik.

 

Pont mint a parfümöknél. Nincs 4000 féle illat. Nincs 200 féle zabpehely sem.

 

 

 

 

 

László, a te álláspontodat ismerjük, azt természetesen kár lenne kifejtened. Olvastam nagyon sok írásodat. Az én álláspontom olyan, amely meghaladja a tiédet egyszerűségével és felsőbb nézőpontjával. Felülírja azt :). Te belülről próbálsz kifejteni egy teljes mikrokozmoszt én az univerzális nézőpontból épp azt mondom, h. csak látszat-szofisztikáltság van. Nincs százféle különböző alvási élmény. A 99%-nyi vásárló ebből nem fog tudni profitálni, ha elolvas mindent, végig próbál mindent, ha belegebed akkor sem.
A fogyasztói társadalom pilléreit lehet védeni, de minek, megáll az magától :).

Előzmény: Hooshee (13830)
Alváskultúra (X) 2020.02.11 0 0 13834

Kedves Stefi999,

 

kicsit továbbolvastam a dolgot és kiegészíteném az előző bejegyzésemet: az egész hüJeség:-) Viszont ennek a megtárgyalásából engedelmetekkel kimaradok, amennyiben nem elég az a 7-800! cikk amit a témában eddig írtam arra, hogy kifejezze az álláspontomat, akkor nem gondolom, hogy ezen a platformon ebben a témában előrébb jutnánk.

 

ÜDvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Stefi999 (13829)
Alváskultúra (X) 2020.02.11 0 0 13833

Szia Stefi999,

 

6 féle matrac, 6 féle autó, 6 féle ház, hatféle élet. Nekem ez egy kicsit marxista, de hagyjunk ennek is teret.

 

Üdvözlettel:

 

Pálinkás László

Előzmény: Stefi999 (13826)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13832

Ebben teljesen egyetértünk.

Előzmény: ÁsítóSárkány (13831)
ÁsítóSárkány Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13831

Itt különszedném a gyártást meg a marketinget.

A lukat beszélünk a hasadba marketing szükségességéről persze megoszlanak a vélemények :)

A magam részéről az informált választáshoz adott korrekt tájékoztatás + figyelemfelhívás amit a legjobban értékelek...
Elég sok impulzus-döntés is születik a vásárlásokban... és amíg ez így van, addig ezt a marketing is ki akarja használni.

Előzmény: Hooshee (13830)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13830

Nézd, én elég sokat utazom, úgyhogy évente is több 10 féle matracon alszom. És nagyon nem értek veled abban egyet, hogy ezt radikálisan lehetne szűkíteni.

 

Az, hogy 116 (illetve sokkal több féle) matrac van, az csak annak köszönhető, hogy rengeteg a gyártó is. De egy egy gyártó szortimentje azért maximum néhány 10es nagyságrendű számosságban, és igenis van különbség köztük.

Abban épp igazad lenne, hogy "felesleges" az Isbirnek, Yatasnak, Sealynek, Simmonsnak, és a lista még sokáig folytatható, elég hasonló matracokat gyártania. De azért azt is tudjuk kb a közgazdaságtan első órája óta, hogy a monopólium nem túl jó a felhasználó szempontjából, úgyhogy egyáltalán nem baj, hogy sok gyártó versenyez a piacon.

 

Megtartani meg fogja. A deszka is megtart, meg a sima mosogatószivacs is, ha elég vastagra vágod.  Az a nem mindegy, hogy hogyan, hogy 8 óra múlva úgy kelsz ki belőle, hogy pihent vagy és nem fáj sehol, vagy nem.

 

Előzmény: Stefi999 (13829)
Stefi999 Creative Commons License 2020.02.11 0 1 13829

Ne radikálisan értsd a mondandómat. Nagyanyáinknak is jó lett volna 10 évente egy pontjó matrac!

 

Szuper dolognak tartom a matracokat. 10 évente mindenki vegyen egy jó matracot. Ennyi. Tényleg legyen egy 6 darabos választék, de hiába van 116 darabos, nem fogsz többre menni a nagyobb választékkal. Elveszel benne, lehúznak, esetleg oda terelnek, amiből ki van adva, h. nagyobb eladási szám kell, stb. Lehet, h. 1%-nyi vevő ha sok időt öl bele és MÁZLIJA is van, akkor profitálhat ebből, de a végső fekvési, alváskori élmény sokkal kevésbé különböző a 116 matracnál, mint ahogy azt el szeretnék veled hitetni.

 

A példádat kicsit kibővítve. Ha van Maruti, Mercedes és Bentley, akkor elképzelésem szerint ez a pontjó matrac a Mercedes kategória lehet. Ha átlagos testsúlyú vagy. Persze, ha nem jön be, akkor visszaküldöd. Itt nincs ezerféle paraméter, tartson meg, legyen kényelmes és tartós. Ha egy matrac nem tud megtartani egy átlagos súlyú embert, akkor fel kell gyújtani. 

 

Még száz év múlva is jönnek majd az új "fejlesztések" matrac téren, de hová jutunk velük?

Előzmény: Hooshee (13828)
Hooshee Creative Commons License 2020.02.11 0 0 13828

"Nagyanyáinknak még nem voltak ilyen problémáik, hogy milyen matracot válasszanak, és mégis leélték minden probléma nélkül az életüket. Véleményem szerint a matrac piac teljesen feleslegesen van széttagolva ezer felé."

 

Azért nem tudom te hogy emlékszel nagyanyáidra, én úgy hogy 60 évesen már nem volt egyenes a gerince (nagyon nem), és folyamatosan fájt a dereka/háta mindene. De persze nem is volt lehetősége nagyon másra.

 

Nagyanyáinknak (vagy ükanyáinknak) nem volt sok választása, lovaskocsi vagy gyalog, mégis leélték az életüket.

De azért nagyon fura felvetés lenne, hogy akkor tök felesleges Marutit és Mercedest gyártani, bármi jó lesz. VAlóban mindkettő elvisz A-ból B-be, csak nagyon más a dolog minősége...

Előzmény: Stefi999 (13826)
Törölt nick Creative Commons License 2020.02.11 0 1 13827

"nyilván a cégecske megbízhatósága kérdéses" tegyük gyorsan hozzá hogy a régi nagymúltú cég képviselője is kiirta erre a fórumra, hogy vannak hibák amik szerinte és a gyártó szerint sem garanciálisak és kész. Innentől kezdve csak nehezen megmagyarázható hogy miért kéne többszörös áron megvásárolni a tartósság ígéretét, ha számonkérni ugyanúgy nem lehet, mint a legolcsóbb webshopon. Sőt lehet az aldiban az babkonzerv meg a pelenka mellett árult vákummatracra még könnyebb is érvényesíteni a garanciális igényeket.

Előzmény: Stefi999 (13826)
Stefi999 Creative Commons License 2020.02.11 0 3 13826

Szia László, köszi!

 

Nagyanyáinknak még nem voltak ilyen problémáik, hogy milyen matracot válasszanak, és mégis leélték minden probléma nélkül az életüket. Véleményem szerint a matrac piac teljesen feleslegesen van széttagolva ezer felé. Az embereknek nincs szükségük erre. Ismerjük a mesterséges igénykeltést ill. a különböző piaci taktikákat, amikkel meg lehet zavarni a fejeket. Nehogy véletlenül pontosan meg tudjuk mondani, hogy mennyit ér egy matrac. Ezért lehet elsózni a teljesen felesleges fél vagy egy milliós árakon is termékeket. 

Ha ebben a bizniszben töltesz el évtizedeket, akkor talán még el is hiszed, hogy van létjogosultsága ennek, a valóságban elég lenne 6 féle matrac (a nagy testsúly különbségek miatt), ebben már némi komfort varianciát is megengedve.

 

Lehet heteken át járni próbálgatni, akkor sem fog az ember sokkal jobbat választani, a legtöbben úgyis csak a nagyjából jóig jutnak el. Ráadásul nem fog tudni kiderülni, h. milyen lesz egy hónapos használat után.

 

Itt a szállítás már bele van kalkulálva az árba. Bármennyire is agyrepesztő vagy lehengerlően bugyuta eladói oldalról a "pontjó" matrac ötlete, vevői oldalról igazán remek és sallangmentes elképzelés, sok modern alapanyagot összedobáltak bele, még talán össze is jöhet, hogy pont jó (úgyis csak az elegendően jót kell teljesítenie, hiszen próbával is csak kb. odáig lehetne eljutni). Fontos, h. bő három hónapig kipróbálható, ezt nálatok a saját márkás matracon kívül nem lehet megtenni egyikkel sem! Érzésem szerint nálatok egy ilyen matrac többől jönne ki 20-30%-al. Ez csak érzés, mert úgysem bizonyítható, h. mennyit ér egy adott matrac. De kevesebből semmiképp nem jönne ki.

 

Röviden a koncepció ezért lehet vonzó, nyilván a cégecske megbízhatósága kérdéses, ha pár alapinfrastruktúrájuk nem működik. Az mondjuk, h. valaki egy ilyen vállalkozással próbálkozik, nem a gonosztól való dolog, hagyjunk teret neki, el kell, hogy férjen.

Előzmény: Alváskultúra (13824)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!